Jovan 1,18-Da li smo videli Boga ili ne?

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Vidi, u telu nije ni Isus video prirodu Boga. On kao Čovek nije video Jahvea tj.nije mogao videti puninu slave Jahve-a. Video Ga je kao i mi...u slavi karaktera i pokazao ju je.

Ti ćeš mene učiti? :beee:

Jovane, prihvati realnost, odlučio si biti sam-svoj-majstor i po svojim idejama ne možeš pripadati ni jednoj religioznoj zajednici, pa ni adventistima jer nisi prihvatio službeno vjerovanje te zajednice. Tvoja je stvar što ćeš ti ubacivati u svoju torbu/dušu, ali brate, tu mješavinu teoloških i ideoloških zabluda koje imaš ne vode te nikuda, osim u raslojavanje vlastitog bića. Kao razbijeno ogledalo.
Inače, nama Isus pomaže da smirimo dušu, da se sabiremo u Njemu, da po Njegovoj milosti doista budemo hram Božji, da težimo za tim da On živi u nama i mi u Njemu i -sve milosti koje nam je Isus obećao da će nam dati kad Ga zamolimo. Ali tebi je Isus-kamen spoticanja.
Nitko se neće složiti s tobom, to je jasno. Ne znam ni zašto uopće raspravljamo.., :rolleyes: makar je dobro vidjeti do kud seže ljudski um u svojim zabludama. I tko mu ubacuje ideje.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ti ćeš mene učiti? :beee:

Jovane, prihvati realnost, odlučio si biti sam-svoj-majstor i po svojim idejama ne možeš pripadati ni jednoj religioznoj zajednici, pa ni adventistima jer nisi prihvatio službeno vjerovanje te zajednice. Tvoja je stvar što ćeš ti ubacivati u svoju torbu/dušu, ali brate, tu mješavinu teoloških i ideoloških zabluda koje imaš ne vode te nikuda, osim u raslojavanje vlastitog bića. Kao razbijeno ogledalo.
Inače, nama Isus pomaže da smirimo dušu, da se sabiremo u Njemu, da po Njegovoj milosti doista budemo hram Božji, da težimo za tim da On živi u nama i mi u Njemu i -sve milosti koje nam je Isus obećao da će nam dati kad Ga zamolimo. Ali tebi je Isus-kamen spoticanja.
Nitko se neće složiti s tobom, to je jasno. Ne znam ni zašto uopće raspravljamo.., :rolleyes: makar je dobro vidjeti do kud seže ljudski um u svojim zabludama. I tko mu ubacuje ideje.

A možda ovo ipak nisu zablude :). Uostalom volim samostalno istraživanje i tako bismo svi trebali činiti. Samo činjenice. I jasno osvedočenje.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Da, karakterno Isus je oslikao Boga kao niko nikada. On je doista Jedini koji je Boga prikazao u svakom momentu i svakim postupkom. Živeo je životom savršene poslušnosti i savršene života ugodnosti Bogu. Nas radi, da bi se nama pripisala ova poslušnost radi našeg spasenja.
Ne znam da li znaš za ovu teološku postavku. Da je Hristov savršeni život pripisan verujućima i da su tako opravdani pred Bogom. :)

Jovane, ne ljubimo istog Krista.
Ti ne možeš (jer ne priznaješ Siina Božjega) reći sa sv. Pavlom, a ja mogu i hoću:

“Ѕ Кrіѕtоm ѕаm rаzареt. Žіvіm, аlі nе vіšе ја, nеgо žіvі u mеnі Кrіѕt. А štо ѕаdа žіvіm u tіјеlu, u vјеrі žіvіm u Ѕіnа Воžјеgа kојі mе lјubіо і рrеdао ѕаmоgа ѕеbе zа mеnе.” (Gаlаćаnіmа 2, 19-20)

P. S. Haha, opet neka nova teološka postavka? Čekaj, nism razumjela što želiš reći.
Da li misliš nešto u smislu ovoga što mi molimo? Npr.:

Vječni Oče, prikazujemo ti Predragocjenu Krv Isusa Krista kao zadovoljštinu za svoje grijehe,
na utjehu duša u čistilištu i za potrebe svete Crkve.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
A možda ovo ipak nisu zablude :). Uostalom volim samostalno istraživanje i tako bismo svi trebali činiti. Samo činjenice. I jasno osvedočenje.

Zablude su i to velike. Od početka je bilo krivovjernika i bit će. Ali jao, što si i ti među njima?
A ako voliš samostalno istraživanje, to je u redu. I pohvalno. Ali onda se baci na istine i onio što će ti koristiti za dušu. I ja isto istražujem, ali tamo gdje je moj Bog, a moj Bog je u mojoj duši.
'Ajde reci kako shvaćaš ove Isusove riječi koje je rekao jednoj mističarki: "Dušo, traži me u sebi i sebe traži u Meni"

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Nitko se neće složiti s tobom, to je jasno.

To je jedna dimenzija Jovanova zastranjenja - teško će naći "sebi ravna" koga bi uvjerio u ovo što će i sam prestati vjerovati za mjesec dva dana. Naime, povijest Jovanova vjerovanja je neprekidno odbacivanje svojih vlastitih vjerovanja. Hvala Bogu, u dvije tri godine koliko je Jovan ovdje, nije nikoga uspio namamiti i uvući u ove svoje blasfemije. Istovremeno, sam Jovan je u te iste tri godine desetak puta mijenjao ono što vjeruje i u što vjeruje. Kada bi Jovan imao istinoljubivosti, poštenja i ljubavi prema bližnjima, on ih ovdje ne bi pozivao da mu se pridruže vjerovati ovo što iznosi, nego bi ljude ovako upozoravao: Ljudi bježite od mene, još više bježite od ovoga što vam iznosim, jer ću ja sigurno za mjesec dva tvrditi nešto posve drugo, a ovo odbaciti kao krivo. Ali, Jovan nije takav čovjek, nažalost, u sve svoje zablude i hule htio bi uvući što više ljudi.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070

Vječni Oče, prikazujemo ti Predragocjenu Krv Isusa Krista kao zadovoljštinu za svoje grijehe,
na utjehu duša u čistilištu i za potrebe svete Crkve.

Milsit će on i na to i na drugo i treće. U skladu s sektaškom logikom lovljenje sagovornika, sa samo jednim ciljem, samo jednim. udbeđivanje sagovornika da nije u pravu, a da je on, i sekta, kult, čiju vjeru i ideologiju zagovara u pravu.

A ako voliš samostalno istraživanje, to je u redu. I pohvalno.

Zar misliš da ja ne istražujem? Zar zaista misle da smo mi toliko zatvoreni da ne istražujemo?

Istražujemo, i propitujemo, no kao djeca širom otvorenih očiju gledamo čudo nad čudima, i Njega, Boga vidimo u svemu.

Ponavljam, svakodnevno čitam Sveto Pismo, Lector sam, razmišljam o istom, i ne nađoh ono što mirijade nađoše.

Nađoh šapat Boga nad bogovima, nađoh reči utehe, reči snage.

Ps. Jedan mali hint....

Šta ono Bog govori patrijarsima? Šta Njemu pripada?

Sve što otvara materice žena, blaga tvoga MOJE JE.

Kao znak zahvale, znak pomirenja, žrtvu nad žrtvama od čoveka traži PRVENCE.

Kada je oslobađao Israela, šta Je uzeo od Egipćana?

PRVENCE.

Šta je Isaac Abrahamu?

PRVENAC

Čime čovek može platiti svoj pad?

Svojom ličnom žrtvom ne može. Greh je toliki da je potrebno šta?

DA BOG ŽRTVUJE "PRVENCA", da ŽRTVUJE SAM SEBE JER STVORENJE KOJE JE PALO JE SLIKA TVORCA. Anđeli, niti jedan od njih nije slika TVORCA.

ZAČETNIK STVARANJA SE ŽRTVUJE DA OTKUPI STVORENJE.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Zablude su i to velike. Od početka je bilo krivovjernika i bit će. Ali jao, što si i ti među njima?
A ako voliš samostalno istraživanje, to je u redu. I pohvalno. Ali onda se baci na istine i onio što će ti koristiti za dušu. I ja isto istražujem, ali tamo gdje je moj Bog, a moj Bog je u mojoj duši.
'Ajde reci kako shvaćaš ove Isusove riječi koje je rekao jednoj mističarki: "Dušo, traži me u sebi i sebe traži u Meni"
Ko može odrediti da li su zablude? Samo argument iz Pisma.

Mi ovde vidimo da Jovan kaže da Bog nije viđen. Ja ništa nisam rekao drugačije već samo to ponavljam. Da Jahve ne može biti viđen niti može biti međiću stvorenjima.

Ako je to zabluda onda smo nas dva Jovana u zabludi.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Jovane, ne ljubimo istog Krista.
Ti ne možeš (jer ne priznaješ Siina Božjega) reći sa sv. Pavlom, a ja mogu i hoću:

“Ѕ Кrіѕtоm ѕаm rаzареt. Žіvіm, аlі nе vіšе ја, nеgо žіvі u mеnі Кrіѕt. А štо ѕаdа žіvіm u tіјеlu, u vјеrі žіvіm u Ѕіnа Воžјеgа kојі mе lјubіо і рrеdао ѕаmоgа ѕеbе zа mеnе.” (Gаlаćаnіmа 2, 19-20)

P. S. Haha, opet neka nova teološka postavka? Čekaj, nism razumjela što želiš reći.

na utjehu duša u čistilištu i za potrebe svete Crkve....

Nisam znao da ti je novo to da su nama koji smo u Hristu propisana dela Hristova. :)...kojima smo spaseni.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Ko može odrediti da li su zablude? Samo argument iz Pisma.

Imaš ih, ali ti nisu po volji. :)

Mi ovde vidimo da Jovan kaže da Bog nije viđen. Ja ništa nisam rekao drugačije već samo to ponavljam. Da Jahve ne može biti viđen niti može biti međiću stvorenjima.

Baš je dobro Slap napisao-Isus nikada Oca nije azvao imenom jahve, pa zato neću ni ja više o Jahvi.
Samo o Isusu, Sinu Božjem koji je jednak s Ocem.

Ako je to zabluda onda smo nas dva Jovana u zabludi.

Ne, :beee: onaj sveti nije u zabludi. Ljubljeni učenik je najbolji svjedok, a ti se trebaš odlučiti što želiš biti.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Imaš ih, ali ti nisu po volji. :)

Baš je dobro Slap napisao-Isus nikada Oca nije azvao imenom jahve, pa zato neću ni ja više o Jahvi.
Samo o Isusu, Sinu Božjem koji je jednak s Ocem.

Ne, :beee: onaj sveti nije u zabludi. Ljubljeni učenik je najbolji svjedok, a ti se trebaš odlučiti što želiš biti.
Ti nećeš o Jahve ali Jahve je Jedini Bog. Onaj na koga misli Isus i apostoli. Inače Isus i apostoli nisu pričali grčki :).

Pominjali su Boga Biblije.

Jovan kaže(ne ovaj što piše) da Boga nisu videli. Ovaj što piše kaže isto..."Boga ne možemo videti"

Natrag