Jovan 1,18-Da li smo videli Boga ili ne?

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
"Boga niko nikada nije video" kaže Jovan. Da je video rekao bi da je viđen. Upravo Jovan je čuo i ispovest Tome i nije zaključio iz toga da se radi o Bogu-Jahveu. Jovan i dalje tvrdi da Jahve(Bog) ostaje neviđen.

Jovan tačno zna šta se poodrazumeva pod pojmom "videti Boga". Ne vizuelno, nedirektnim prisustvom, već samo karakternim crtama. Tada nema kontradikcije da je Bog viđen a da niko nije video Boga. Nema zabune ni kod apostola jer oni govore terminima koji su njima poznati ali tradicionalni pristup je učnio svoje i pobrkao ove pojmove.

To je učinjeno iz svojih potreba opravdanja nekih praksi klanjanja koje se ne bi mogle opravdati osim tvrdnjom da je Bog doslovo(prirodom) viđen. To je razlog ove zbrke pojmova.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Imamo Boga koji je viđen u Sinu. Amen!

Ne pridoda Boga ili Njegovo direktno prisustvo već samo karakterno :). Da, karakterno Isus je oslikao Boga kao niko nikada. On je doista Jedini koji je Boga prikazao u svakom momentu i svakim postupkom. Živeo je životom savršene poslušnosti i savršene života ugodnosti Bogu. Nas radi, da bi se nama pripisala ova poslušnost radi našeg spasenja.

Ne znam da li znaš za ovu teološku postavku. Da je Hristov savršeni život pripisan verujućima i da su tako opravdani pred Bogom. :)

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Dakle, Boga (u svoj Njegovoj slavi i svemoći) nitko nije vidio, osim Isusa koji nam Ga svojim utjelovljenjem obznanio. I nema više.

Vidi, u telu nije ni Isus video prirodu Boga. On kao Čovek nije video Jahvea tj.nije mogao videti puninu slave Jahve-a. Video Ga je kao i mi...u slavi karaktera i pokazao ju je. Kda kaže "u krilu Očevu" ne znači bkvalno da je lažeo u krilu Božijiem već "u krilu" ukazuje na bliskost sa Ocem, bliskost u karaktreru..On je dini je u krilu..tj. tako blzak, tako oslikava Očev karakter..najbliže od svih nas. Rastao je "uz Oca"...za razliku od nas koji smo svi veoma aleko "od Oca" rasli. Mi Ga ne poznajemo kako Isus. Zato je On " ukrilu Očevu" tj. blizak za razliku od nas.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Pitanje u naslovu teme - Jovan 1,18-Da li smo videli Boga ili ne? - postavljeno je u drskosti, ali je odgovor jasan, nedvosmisleno i potpun.

Iv 14,9: Nato će mu Isus: "Filipe, toliko sam vremena s vama i još me ne poznaš?" "Tko je vidio mene, vidio je i Oca.

Dodavati ovome, vagati i nijekati ove riječi koje je izrekao sam Bog, jeste hula na Duha Svetoga. A tko to huli? Hule, kao što možete vidjeti gore, upravo oni koji su rođeni u orgijalištima Mileritskog pokreta polovicom 19. stoljeća - EGWisti subotari, klanjatelji pijane proročice.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Čemu ponavljanje rečenice neutemeljene na Jovanu 1,18? Nas zanima Jovan 1,18 i 1.Jovanova 4,12.

Bog (Jahve) nije viđen niti može biti viđen. Bog nije ni u kakvo fizičkoj manifestaciji.

Tako ne može biti ni u hrani ni u slici.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Iv 14,9: Nato će mu Isus: "Filipe, toliko sam vremena s vama i još me ne poznaš?" "Tko je vidio mene, vidio je i Oca.

Antikrist najteže podnosi Sina Boga, zapravo ga nikako ne može ni podnijeti. Pjeni se i divlja na samo spominjanje Boga Sina i Spasitelja i Boga Isusa Krista.

Drugi pokazatelj da imate posla s antikristom, jeste antikristovo izbjegavanje Boga nazvati onako kako ga je zvao Isus Krist - Otac. Antikrist će Boga uvijek imenovati onako kako ga Isus nikada nije nazvao -Jahve. Nemate boljeg primjera za ovo od Jovana.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Najbolji "lijek" protiv mrzitelja Krista i Kristove Crkve jeste da ih pustite da se sami razotkriju. Kao što je ovdje slučaj s Jovanom. A s obzirom da su najviše alergični na Sina, pogotovo Boga Sina, citirajte im baš direktne Isusove riječi. Na primjer ovako: Iv 10,30 Ja i Otac jedno smo.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Rekoh vam da su sljedbenici pijane proročice alergični na Sina i Oca.

P.S. Tko s bocom liježe, sa đavlinom ustaje.

Natrag