Jovan 1,18-Da li smo videli Boga ili ne?

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Prisustvo Jahve je nemoguće ni kao Duh. Njegovo prisustvo u bilo kom vidu je nemoguće...vidiš šta kaže tekst:"Jahve nije ni nakoji način prisutan u materiji(fizičkoj manifestaciji) "...

Isus je Bog, kaže sveti Ivan apostol. A što ti kažeš tko je Isus?

Iv 1,18: Boga nitko nikada ne vidje: Jedinorođenac - Bog - koji je u krilu Očevu, on ga obznani.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Isus je Bog, kaže sveti Ivan apostol. A što ti kažeš tko je Isus?

Tekst negde prevodi "Sin" negde "bog" ali to ne menja. Jer u samo tekstu je jasna distinkcija između "Onog koji se ne vidi" i "Onog koji se vidi".
Boga nitko nikada ne vidje
Jahve-a

Jedinorođenac - Bog - koji je u krilu Očevu
Koji se vidi..koga videsmo nije Jahve.

Jovan i dalje u 1. Jovanovoj 4,12 kaže da Boga nije video, nije bio u prisustvu Njegovom. Isusa ne smatra Jahveom. Jer bi rekao da je ipak video Jahvea.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Tekst negde prevodi "Sin" negde "bog" ali to ne menja. Jer u samo tekstu je jasna distinkcija između "Onog koji se ne vidi" i "Onog koji se vidi".

Ako ja ne vidim tvoje srce, dok te gledam s nekoliko metara udaljenosti, znači li to da ja tebe uopće ne vidim, da to nisi ti? Tako je i sa Bogom. To što apostoli, gledajući Isusa s nekoliko metara udaljenosti, nisu očima vidjeli Boga Sina koji je duh, ne znači da nisu vidjeli Boga. Dapače, vidjeli su baš Boga gledajući Isusa koji je čovjek, jer je Isus istovremeno i Bog koji duh a očima ga nisu vidjeli, kao što je i tebe netko vidio, iako ti nije vidio srce u prsištu.

Koji se vidi..nije Jahve.

Sveti Ivan kaže da je Bog. A što ti kažeš, pismoznanče?

Jedinorođenac - Bog - koji je u krilu Očevu, on ga obznani.

Osim što svetog Ivana pokušavaš prikazati majmunom, pokušavaš to učiniti i Isusu. Evo: Iv 14,9: Nato će mu Isus: "Filipe, toliko sam vremena s vama i još me ne poznaš?" "Tko je vidio mene, vidio je i Oca.

Dakle, osim što svetog pisca majmunom praviš, majmunom smatraš i praviš i Isusa.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Kad kažeš Jahve, da li tim podrazumjevaš Presveto Trosjtvo?

Ne, ono što se klasično smatra Trojstvom. Ali Jahve je množina. To je posebna tema.

Ako ja ne vidim tvoje srce, dok te gledam s nekoliko metara udaljenosti, znači li to da ja tebe uopće ne vidim, da to nisi ti?

Nema Božanskog prisustva ni na koji način. Jer prisustvo Božije je nemoguće u bilo kom vidu. "Ne videti", ne znači da je On prisutan samo se ne vidi iliti nevidljiva psrsiutnost, već "ne videti" u slučaju Jahve je da On nije tu..nije prsiutan jer Njegovo prisustvo nije moguće za stvorenje.

Jovan upravo to i kaže "niko nije video Boga"..nije prisutan u materijalnom..iliti materijalno je "prazno" od Boga.

Koa što kaže Bog Iliji.."trus ali Bog ne beše u trusu"...ono je "ispražnjeno" od Boga tj. Njegovog prisustva. Njegovo prisustvo je nemoguće.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Nema Božanskog prisustva ni na koji način.

Zabranio ti Bogu? A odakle tebi pravo da ti Bogu nešto braniš ili dopuštaš. Tako ti je i brat tripo tvrdio da Bog radi ono što on od Boga zatraži. Koja ste vi stvorenja.

Jer prisustvo Božije je nemoguće u bilo kom vidu. "Ne videti", ne znači da je On prisutan samo se ne vidi iliti nevidljiva psrsiutnost, već "ne videti" u slučaju Jahve je da On nije tu..nije prsiutan jer Njegovo prisustvo nije moguće za stvorenje.

Onda od Isusa praviš lažova i laprdana. Isus kaže: Tko je vidio mene, vidio je i Oca. Je li, po tebi, Isus ovdje lagao? Ako kažeš da nije, onda je Isus Bog, a ako kažeš da je Isus lagao, ja ću ti "uši zavezati na vrh glave".

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Zabranio ti Bogu? A odakle tebi pravo da ti Bogu nešto braniš ili dopuštaš.

Bog kaže da mi to ne možemo podneti. Ni na koji način. Znači nema ni skrivenog(za oko naše) ni vidljivog prisustva. Samo prisustvo je nemoguće. Ali posredničko da....

Jovan kaže da nije video Boga i ja mu verujem. I znam da govori istinu. Da je video u Isusu Boga da li skriveno ili direktno to bi rekao. On kaže "Boga niko nikada nije video"..naravno niti može.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Bog kaže da mi to ne možemo podneti. Ni na koji način. Znači nema ni skrivenog(za oko naše) ni vidljivog prisustva. Samo prisustvo je nemoguće. Ali posredničko da....

Jovan kaže da nije video Boga i ja mu verujem. I znam da govori istinu. Da je video u Isusu Boga da li skriveno ili direktno to bi rekao. On kaže "Boga niko nikada nije video"..naravno niti može.

Onda od Isusa praviš lažova i laprdana. Isus kaže: Tko je vidio mene, vidio je i Oca. Je li, po tebi, Isus ovdje lagao? Ako kažeš da nije, onda je Isus Bog, a ako kažeš da je Isus lagao, ja ću ti "uši zavezati na vrh glave".

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Jovan je rekao da ni on nije videio nikada Boga. Znači u Isusu on ne prepoznaje Boga. Da li mu veruješ?

Natrag