Jovan 1,18-Da li smo videli Boga ili ne?

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Rekoh gore da je Bog nevidljiv ljudskim očima, međutim Isus je svojoj trojici apostola ipak jedanput upriličio mogućnost da vide i slavu samoga Boga. Bijaše to ovako:

Mt 17,1-3: Nakon šest dana uze Isus sa sobom Petra, Jakova i Ivana, brata njegova, te ih povede na goru visoku, u osamu, i preobrazi se pred njima. I zasja mu lice kao sunce, a haljine mu postadoše bijele kao svjetlost. I gle: ukazaše im se Mojsije i Ilija te razgovarahu s njime.

To je slava Mešijaha koju mu je Bog odredio ali ne i slava Jahvea koju niko ne bi podneo. Isusova slava je slava Mešijaha.

Zapazi..u fizičkim manifestacijama nije Jahve već one samo mogu biti pokrenute od Jahve: "Gle Jahve prolažaše, a pred Gospodom velik i jak vetar, koji brda razvaljivaše i stene razlamaše; ali Jahve ne beše u vetru, a iza vetra dođe trus ali Jahve ne beše u trusu", 1. Knjiga o carevima 19,12.

Jahve nije ni u kakvoj manifestaciji prisutnoj za čoveka. Jer je to nemoguće podneti stvorenom.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Jovan pišući poslanicu desetinama godina nakon Hrista kaže da još nije video Boga i da niko nije video Boga. Ako je Hristos bio Bog Jovan bi napisao da je Bog vidljiv od vremena Hrista.

Sveti Ivan i jest napisao da je Isus Bog. Ti slijepac to ne vidiš. Inače, zašto bi, pismoznanče, Ivan napisao da je Isus Bog, ako to Isus nije bio. Ti imaš veliki problem sa "centralom". Riješavaj ga.

Iv 1,18: Boga nitko nikada ne vidje: Jedinorođenac - Bog - koji je u krilu Očevu, on ga obznani.

Iv 20,28: Odgovori mu Toma: "Gospodin moj i Bog moj!

Jovan i pravi razliku između Boga koji se ne vidi i Sina Jedinorodnoga koji (pošto je vidljiv nije Bog) ali je pokazao Boga. Ne fizički, nemajući prirode Boga u sebi već kroz dela koja je činio. Da je u sebi Hristos imao Božansku prirodu Jovan bi to tako i rekao. Jovan zato i kaže da Bog u svojoj prirodi nije viđen.

Inače, Pismo i kaže da Jahvea niko ne može videti.

Čovječe, "centralu" riješavaj.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Sveti Ivan i jest napisao da je Isus Bog. Ti slijepac to ne vidiš. Inače, zašto bi, pismoznanče, Ivan napisao da je Isus Bog, ako to Isus nije bio. Ti imaš veliki problem sa "centralom". Riješavaj ga.

Iv 1,18: Boga nitko nikada ne vidje: Jedinorođenac - Bog - koji je u krilu Očevu, on ga obznani.

Iv 20,28: Odgovori mu Toma: "Gospodin moj i Bog moj!

Čovječe, "centralu" riješavaj.
Jovan odvaja "nevidljivog" Jahve od onog koji je "viđen". Jahve ne može biti viđen...nema fizičke manifestacije u kojoj se nalazi Jahve.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Jovan odvaja "nevidljivog" Jahve od onog koji je "viđen". Jahve ne može biti viđen...nema fizičke manifestacije u kojoj se nalazi Jahve.

Naravno. Bog je duh, i takvog ga ne možemo vidjeti očima. Ali istovremeno, Ivan konstatira da je Isus Bog. Evo ti još jednom, pa "treniraj centralu":

Deset puta sam sebi postavi pitanje - Tko je Bog u gornjoj Ivanovoj rečenici. I nemoj samo postavljati pitanja, probaj na njih i odgovoriti. To ti je i najbolja vježba za "centralu".

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
Dela apostolska, glava 14
11 A kad vide narod šta učini Pavle, podigoše glas svoj govoreći likaonski: Bogovi načiniše se kao ljudi, i siđoše k nama.
12 I nazivahu Varnavu Jupiterom, a Pavla Merkurijem, jer on upravljaše rečju.
13 A sveštenik Jupitera koji beše pred gradom njihovim dovede junce, i donese vence pred vrata, i s narodom htede da prinosi žrtvu.
14 A kad čuše apostoli, Varnava i Pavle, razdreše haljine svoje, i skočiše među narod vičući i govoreći:
15 Ljudi! Šta to činite? I mi smo kao i vi smrtni ljudi, koji vam propovedamo jevanđelje da se od ovih lažnih stvari obratite k Bogu Živom, koji stvori nebo i zemlju i more i sve što je u njima;
Оvo je tipican primer ljudskog neznanja

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
Naravno. Bog je duh, i takvog ga ne možemo vidjeti očima. Ali istovremeno, Ivan konstatira da je Isus Bog. Evo ti još jednom, pa "treniraj centralu":

Deset puta sam sebi postavi pitanje - Tko je Bog u gornjoj Ivanovoj rečenici. I nemoj samo postavljati pitanja, probaj na njih i odgovoriti. To ti je i najbolja vježba za "centralu".
Jovan, glava 1
18 Boga niko nije video nikad: Jedinorodni Sin koji je u naručju Očevom, On Ga javi. (Danicic-Karadzic)
KJV John 1:18 No man hath seen God at any time; the only begotten Son, which is in the bosom of the Father, he hath declared him.
NAS John 1:18 No man has seen God at any time; the only begotten God, who is in the bosom of the Father, He has explained Him.
BGT John 1:18 Θεὸν οὐδεὶς ἑώρακεν πώποτε· μονογενὴς θεὸς ὁ ὢν εἰς τὸν κόλπον τοῦ πατρὸς ἐκεῖνος ἐξηγήσατο.
BYZ John 1:18 Θεὸν οὐδεὶς ἑώρακεν πώποτε· ὁ μονογενὴς υἱός, ὁ ὢν εἰς τὸν κόλπον τοῦ πατρός, ἐκεῖνος ἐξηγήσατο.
VUC John 1:18 Deum nemo vidit umquam: unigenitus Filius, qui est in sinu Patris, ipse enarravit.
CRO John 1:18 Boga nitko nikada ne vidje: Jedinorođenac – Bog – koji je u krilu Očevu, on ga obznani.
Dakle kad u jednom grckom prepisu pise Sin,a u drugom Bog,onda jedino sto nam ya sada preostaje jeste da vidimo sta pise u najstarijem za sada Sinajskom kodeksu iz 4 veka nase ere....,ako se slazete? :)

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Sin umjesto Bog u ovoj Ivanovoj rečenici pojavio se u 16. stoljeću. Tisuću i petsto godina nakon što je sveti Ivan napisao ovo svoje evanđelje. ;)

Dobro da si ovo napisao. To je važan podatak. Nije slučajno da se to pojavilo baš u 16. stoljeću i "proljeću" protestantizma kad su se protestanti dočepali Biblije i počeli ju tumačiti na svoj način.
Tako da, s Jovanom/protestantima se nikad ne zna što će im biti slijedeće otkriće.
Ono što upada u oči kod Jovana i njemu sličnih jest da ne želi (ili ne može?) prihvatiti utjelovljenje Boga u Isusu upravo kao što nisu mogli ni Židovi, ni muslimani.
Sjetila sam se jedne scene iz biografije Edith Stein nakon njezinog krštenja u Kat. Crkvi i kad razgovara s majkom, (ortodoksnom Židovkom) i kad joj majka suznim očima kaže-Nemam ništa protiv Isusa, možda je bio dobar čovjek, ali zašto se proglasio Bogom? To je taj židovski mentalitet i predodžbe o Jahvi koji nikako ne može uzeti čovječje tijelo jer to njima ne ide u glavu. To je donekle i shvatljivo.
Kad Jovan govori da je u kršćanstvu inkarnacija preuzeta iz poganstva, gdje su se i drugi bogovi inkarnirali, :oops:ne znam o kojim bogovima piše. Valjda misli na ovaj psalam:

"Idoli su njihovi srebro i zlato, ljudskih su ruku djelo. Usta imaju, a ne govore, oči imaju, a ne vide.
Uši imaju, a ne čuju, nosnice, a ne mirišu. Ruke imaju, a ne hvataju, noge imaju, a ne hodaju;
glas im iz grla ne izlazi. "

Kako god, ali prema nekim glavama , Bog se nije trebao utjeloviti.

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
Ali kako god okreni i obrni Isus je licno od svoga Boga dobio bas kao i Mojsije ,istu titulu bog.
I da mu na tom mestu stoji ili ne stoji bog,poenta je da je Isus oduvek bio podlozan svome Bogu.
Pa ako bi Isus bio Svemocni Bog,a zasto onda nije BRAT Bozji nego sin???
Pa i braca blizanci se razlikuju,a sinovi pogotovo.
Nego kom se to Bogu molio Isus?
Da se nije molio samome sebi i to 33,5 godine na Zemlji.
Kako se zove Bog kome se Isus molio?
Matej, glava 27
46 A oko devetog sata povika Isus glasno govoreći: Ili! Ili! Lama savahtani? To jest: Bože moj! Bože moj! Zašto si me ostavio?
Kom se to Bogu molio Isus???

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465

Prisustvo Jahve je nemoguće ni kao Duh. Njegovo prisustvo u bilo kom vidu je nemoguće...vidiš šta kaže tekst:"Jahve nije ni nakoji način prisutan u materiji(fizičkoj manifestaciji) "...

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Dela apostolska, glava 14
11 A kad vide narod šta učini Pavle, podigoše glas svoj govoreći likaonski: Bogovi načiniše se kao ljudi, i siđoše k nama.
12 I nazivahu Varnavu Jupiterom, a Pavla Merkurijem, jer on upravljaše rečju.
13 A sveštenik Jupitera koji beše pred gradom njihovim dovede junce, i donese vence pred vrata, i s narodom htede da prinosi žrtvu.
14 A kad čuše apostoli, Varnava i Pavle, razdreše haljine svoje, i skočiše među narod vičući i govoreći:
15 Ljudi! Šta to činite? I mi smo kao i vi smrtni ljudi, koji vam propovedamo jevanđelje da se od ovih lažnih stvari obratite k Bogu Živom, koji stvori nebo i zemlju i more i sve što je u njima;
Оvo je tipican primer ljudskog neznanja
Odličan tekst. Upravo predstava inkarnacije Boga u materiju je u oštroj opreci sa otkrivenjem Jahve-a. Božija priroda ni na koji način ne može biti u telu ili materiji.

Natrag