Jovan 1,18-Da li smo videli Boga ili ne?

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Bez veze mi je. Nakon 2000 godina kršćanstva i Božjeg djelovanja u Crkvi i svijetu, sada raspravljati da li je Isus bio utjelovljeni Bog ili prevarant? :rolleyes:

Tako je bilo sve donedavno. Međutim, malo je poznato, prije par godina naš Jovan fejk-čeker dobio je Nobelovu nagradu iz područja "Anatomija Jahve" za dolje citirani uradak, i od tada više ne vrijedi dvije tisuće godina zastarjeli nauk apostola i Kristove Crkve o Bogu.

Vidi, Božanski plural u Pismu nije Otac, Sin i Duh Sveti jer ovo nisu večite kategorije.

Jahve je Bog u onom nama najpotpunijem otkrivenju. Jahve je Samopostojeći..a Jahve je plural. Dakle entiteti Jahve-a ne mogu biti rođeni, ne primaju Božanstvo od drugog Jahve.

Funkcije Otac, Sin i Duh Sveti su samo pojavni oblici Jahve plurala u kontekstu stvarstva...mi stvorenja možemo tako spoznati Jahva jer ne možemo u Njegovoj Jahve prirodi. To ne može niko od stvorenog.

Pitanje Duha Svetoga, i odnosa prema Njemu(imamo na umu da je to samo pojavi oblik a ne večita kategorija) još uvek nije dovoljno jasno. Znamo Njegove funkcije kao Duha Svetoga i delovanje ali ne znano sve implikacije odnosa. Da li se moliti ili ne..pitanje ostaje otvoreno. Imajući na umu koga predstavlja možemo reći da nije pogrešno ali imajući na umu da Pismo ćuti o tome i to moramo uvažiti. Možda On u svojoj ulozi Duha Svetoga ima drugačiju funkciju to je pitanje...nije otkriveno..nemam određene svetlosti i znanja po tom pitanju. Tu po savesti.

P.S. Moja čestitka fejk-čekeru za Nobela.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Napisao si jedan poduži post na drugoj temi. Moram ga još jednom pročitati jer mi je bio dobar, napose ono što si pisao o kršćanima 3. stoljeća kad su se priklonili Rimu. To je važan podatak, ja ga nisam znala, a baš taj podatak oni koriste da optuže Crkvu za poganstvo.

U pitanju je II stoljeće i činjenica da kršćani nisu mogli, jednostavno nisu mogli da izdaju Krista i mesijom priznajuz krvoloka, ubicu i prevaranta Simeona Bar Kohbu.

Oni koji danas Crkvu optužuju za "otpad", čine to lukavo ali i budalasto, jer povjesne činjenice je lako proveriti, još ih je lakše shvatiti. Dovoljno je povezati dva i dva i dobiti zaključak.

Crkva jeste "stala" na stranu Rima, ali i nije mogla drugojačije.

Prvo jer je sam Krist rekao: "Caru Carevo, Bogu Božije"

Drugo i mnogo važnije, za Crkvu NEMA DRUGIH MESIJA OSIM BOGA - KRISTA.

No, kao što ćemo kroz povjest vidjeti, pravi suradnici Rima (Imperije da ne bude zabune) nisu Kršćani, nego upravo židovi.

Dovoljan je jedan jedini podatak da to dokaže. Jedan jedini.

Julijan Apostata, manijak obnove "paganizma", patološki mrzitelj Kršćanstva i reklo bi se Monoteizma, želi da obnovi šta?

Hram u Jerusalemu.

Idemo dalje, shall we?

Upravo u vreme Julijana i nakon njega raste judaizerski nasrtaj na Kršćane (po ko zna koji put), što dovodi do Kanonskih odredbi Ekumenskog Koncila u Laodikeji (sic), kojim se svatko ko judaizira ANATEMIŠE (sabor samo ponavlja Apostolsku odluku iz I stoljeća).

No nasrtaji ne prestaju, nikada i nisu prestajali.

Gnosticizam i judaizerstvo utiču na Arija, Nestorija ( u manjoj mjeri), utiču na pojavu Bogumila i Katara, i utiču i na pojavu ikonoklastičke apostaze, tumačenjem Svetih Otaca čije je podrijetlo bilo židovsko (rečeni Epifanije).

Moderni (relativno moderni uticaj) judaizera vidimo i u "Reformaciji", gde Luther za svoj prevod Starog Zavjeta (Novi Zavjet on ne dira, smeta mu samo Apokalipsa Ivanova) Luither ne uzima Septuagintu, nego Majoretski - židovski kanon iz XII stoljeća.

Čime su Sola Scriptura "teolozi" posjednuti?

Starim Zavjetom i potragom za nepostojećim Q, koji je naravno po njima šta?

Hebrejski.

Isto to čine i sa Novim Zavjetom.

Otuda Jovanova mantra o nekakvim "novim saznanjima"....

"Židovi koji židovi NISU, nego SINAGOGA SOTONE"...

Naime, judaizam nije prozelitska religija. Etnofiletistička je, te samo retkim, reklo bi se umno neuravnoteženim rabinima (a takvih je malo, veoma malo) pada na pamet da priznaju Krista uz nametanje judaizma.

Tko dakle nameće židovštinu?

Židovi?

NE.

To čine isključivo konvertiti na judaizam i / ili oni koji bi patološki da budu židovi.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ja sam dugo dvojio je li gornji tekst tvoj, ili je kompilacija "pameti Jovana Deretića i Miroljuba" i uvjerio sam se da je ipak tvoj. Još jednom čestitka za Nobela.

P.S. Nisam potpuno siguran da u gornjem tvom tekstu nema nimalo "mudrosti vojvode Voje". :)

Izgleda da je moj. Samo ja tako objašnjavam.

Vojvoda zna. Šta ćeš.

Nego da ne pišemo svašta ovde...ostavimo argumentacije oko Jovan 1,18

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Izgleda da je moj. Samo ja tako objašnjavam.

U pravu si. Nikada nitko nije i nikada nitko neće vjerovati i tvrditi ovako kako si ti napisao da vjeruješ. Ali utješit ću te. Imam dvije vijesti za tebe, jednu dobru i jednu lošu. Dobra je da ćeš ovu bogohulnost koju sada mantraš odbaciti u naredni mjesec-dva dana. A loša vijest je, da ćeš umjesto nje početi mantrati novu besmislenost, jednako bogohulnu ili još bogohulniju. ;)

Nego da ne pišemo svašta ovde...ostavimo argumentacije oko Jovan 1,18

A šta ti tamo nije jasno? Ništa, čekaj onda da prođe još koji tjedan, pa ćeš ti sam sa gađenjem odbaciti ovo što sada tvrdiš.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
U pravu si. Nikada nitko nije i nikada nitko neće vjerovati i tvrditi ovako kako si ti napisao da vjeruješ. Ali utješit ću te. Imam dvije vijesti za tebe, jednu dobru i jednu lošu. Dobra je da ćeš ovu bogohulnost koju sada mantraš odbaciti u naredni mjesec-dva dana. A loša vijest je, da ćeš umjesto nje početi mantrati novu besmislenost, jednako bogohulnu ili još bogohulniju. ;)

A šta ti tamo nije jasno? Ništa, čekaj onda da prođe još koji tjedan, pa ćeš ti sam sa gađenjem odbaciti ovo što sada tvrdiš.

Meni jasno. Ono što Jovan kaže jeste da "Boga ne može niko videti". Pojavni oblik Jahve nije moguć čoveku.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070

I tako u beskraj.

No postavlja se pitanje šta je to što ga tera da ide iz bogohulnosti u bogohulnost?

Šta je izvor toga?

Naslućujem da se radi o potrazi za "duhovnom konačnom teorijom"...

Ne znam za Jahvu, ali što se tiče Boga Oca Isus kaže: Tko je vidio mene, vidio je i Oca.

Ček, ček, pa tko je onda Jahve? Tko je onda Jahve po Jovanu Prezviteru ovdašnjem?

Tko?

Jer poznato je da Isus Boga naziva Ocem.

Zar postoji još jedan "Bog"?

Ili kod Jovana imamo Ellenino bulažnjenje o "velikodostojnicima", te ako to pokušamo pomiriti s njihovom opsesijom - Starim Zavjetom, imamo ovo:

Bog je YHWH

Otac, Sin, Duh Sveti su "velikodostojnici" koje je YHWH postavio....

Shodno tome, hijerarhija je jasna.

Jahve koga Jovan spominje, je nedostupan, nedodirljiv, dalek, te je po Jovanu, postavio "velikodostojnike" da ga predstavljaju u odnosu s ljudima.

Prvo je postavio Oca, koji je nedostupan kao i on, ali koji ipak stupa u interakciju s stvorenjem, zatim je Ocu naredio da posini čoveka, a Duh služi tu samo kao emanacija ideja statičnog Jahve.

Sva tri "velikodostojnika" su emanacija i "Božanstvo" - kako to uči "maleno svjetlo" iz Maine-a.

I samo ako slušamo njezine objave i tako zazivamo "Božanstvo", stupit ćemo u kontakt s Jahvom.

Vidite kako se sada sve slaže.....

To što smo od Jednog i jedinog Boga, koji sam za sebe tvrdi da osim Njega spasitelja NEMA, koji tvrdi da svoje slave nikome ne daje, dobili pet bogova, to nije ni bitno. Bitno je da se to slaže s ljudskim umovanjem.

Poslednja izmena:
Natrag