- Učlanjen(a)
- 07.07.2014
- Poruka
- 18.400
Bez veze mi je. Nakon 2000 godina kršćanstva i Božjeg djelovanja u Crkvi i svijetu, sada raspravljati da li je Isus bio utjelovljeni Bog ili prevarant?
Tako je bilo sve donedavno. Međutim, malo je poznato, prije par godina naš Jovan fejk-čeker dobio je Nobelovu nagradu iz područja "Anatomija Jahve" za dolje citirani uradak, i od tada više ne vrijedi dvije tisuće godina zastarjeli nauk apostola i Kristove Crkve o Bogu.
Vidi, Božanski plural u Pismu nije Otac, Sin i Duh Sveti jer ovo nisu večite kategorije.
Jahve je Bog u onom nama najpotpunijem otkrivenju. Jahve je Samopostojeći..a Jahve je plural. Dakle entiteti Jahve-a ne mogu biti rođeni, ne primaju Božanstvo od drugog Jahve.
Funkcije Otac, Sin i Duh Sveti su samo pojavni oblici Jahve plurala u kontekstu stvarstva...mi stvorenja možemo tako spoznati Jahva jer ne možemo u Njegovoj Jahve prirodi. To ne može niko od stvorenog.
Pitanje Duha Svetoga, i odnosa prema Njemu(imamo na umu da je to samo pojavi oblik a ne večita kategorija) još uvek nije dovoljno jasno. Znamo Njegove funkcije kao Duha Svetoga i delovanje ali ne znano sve implikacije odnosa. Da li se moliti ili ne..pitanje ostaje otvoreno. Imajući na umu koga predstavlja možemo reći da nije pogrešno ali imajući na umu da Pismo ćuti o tome i to moramo uvažiti. Možda On u svojoj ulozi Duha Svetoga ima drugačiju funkciju to je pitanje...nije otkriveno..nemam određene svetlosti i znanja po tom pitanju. Tu po savesti.
P.S. Moja čestitka fejk-čekeru za Nobela.