Jovan 1,18-Da li smo videli Boga ili ne?

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
OK. Sve sam shvatio. Bog Otac je Funkcija, a Funkciju se ne može vidjeti.

Ako je Otac "funkcija", onda je Sin šta?

Vršilac funkcije? VD Direktor Pera?

A gde je tu Duh Sveti?

Šta je onda Duh Sveti?

"Sila" funkcije? Kontrolor "funkcije"?

Sve u svemu, opet imamo posla s Ellenimim "velikodostojnicima" i "Divinity".....

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Jovan kaže da se Bog ne može videti, ti kažeš da je viđen a Jovan da nije.

Lažeš k'o pas. Ja sam rekao da su ljudi vidjeli Bogočovjeka.

Što je teško ovo prihvatiti što kaže Jovan.

Ja prihvaćam, ali ne prihvaćaš ti ono što kaže sveti Ivan. Naprimjer ovo: 1. Iv 5,20: Znamo: Sin je Božji došao i dao nam razum da poznamo Istinitoga. I mi smo u Istinitom, u Sinu njegovu, Isusu Kristu. On je Bog istiniti i Život vječni.

J.P. Što je teško ovo prihvatiti što kaže Jovan.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Naime, povijest Jovanova vjerovanja je neprekidno odbacivanje svojih vlastitih vjerovanja. Hvala Bogu, u dvije tri godine koliko je Jovan ovdje, nije nikoga uspio namamiti i uvući u ove svoje blasfemije. Istovremeno, sam Jovan je u te iste tri godine desetak puta mijenjao ono što vjeruje i u što vjeruje.

Jovane, a što ti kažeš na ovo?
Koliko ja znam, početnici u duhovnom životu običavaju tražiti (Istinu i Boga) na sve strane, ali nikad nisu zadovoljni s odgovorom. Lako prelaze iz jedne krajnosti u drugu i iz jedne vjerske zajednicu u drugu. Nestalni su i nezreli. :)
Ne kažem da je to tvoj slučaj, ali baš me zanima koji su tvoji motivi.
Meni se sve čini jednostavno. Imamo onu parabolu o blagu na njivi. Tko je našao blago-Isusa, taj je sretan, ostavi sve što ima da bi bi imao to Blago. U tome je sva mudrost. Jer svi težimo za puninom života i nastojimo ostvariti neke životne ciljeve i biti sretni, ali kad ih ostvarimo, onda bismo trebali uživati u njima. I u tome je mudrost života.
I u tom smislu, govoreći o ovoj temi, ti jedini nisi " vidio" Boga. :beee:Mi jesmo.

Znaš što mislim? Ako stalno budeš mijenjao svoje stavove, umorit ćeš se i na kraju sve ostaviti.
Ti najbolje znaš...ali, svakako da ćeš se morati preispitati što je to u tebi i zašto mijenjaš stavove u vjeri, odnosno istine naše vjere. Nije to odijelo, pa da ga olako mijenjaš, velike su to stvari - Isus je Bog, pa Isus nije Bog...kao da kažeš: ja malo jesam, pa malo nisam. Bez Isusa nećeš ni biti.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ako stalno budeš mijenjao svoje stavove, umorit ćeš se i na kraju sve ostaviti.

Radi ilustracije, evo vidi kako je Jovan od Piramidinih nasrtaja branio i Trojstvo

Znam da masoni poriču trojstvo i to na 33 stepenu kada se posvećuju Kuranom a ne Biblijom i dobijaju divne knjige poput "Moral i Dogma" od Alberta Pajka:).

Bilo bi dobro čuti od Jovana posvećuju li se kuranom i "nanovoosunećeni" - pristupnici njegovoj sekti - prilikom odricanja od Trojstva, i koje im knjige Jovan daruje pri toj inicijaciji.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
I u tom smislu, govoreći o ovoj temi, ti jedini nisi " vidio" Boga. :beee:Mi jesmo.

:). Hajde Isabel mi da ostanemo na temi.

To je najteže od svega:).

Cenim tvoje napore sa svih strana da ovo osvetliš ali znaš kako..ovde sam samo ostavio Jovan 1,18 ili 1. Jovanova 4,12 gde Jovan lepo kaže da se Bog ne može videti. Ako Jovan nije video Boga, a video je Isusa, jasno je. I Jovan to kaže lepo:

"Boga niko ne vide nikada", 1. Jovanova 4,12. Jovan jasno, da jasnije ne može biti kaže da Bog nije viđen.

No u nastavku kaže: "ako imamo ljubav među sobom, Bog u nama stoji", 1. Jovanova 4,12. Sada imamo da "Bog u nama stoji", i Jovan kaže da je to moguće. Ali kako? On ne kaže da Bog ulazi u čoveka(bukvalno, nekim transcedentnim putem) jer je to nemoguće. Šta Jovan kaže? Kako je to Bog u nama? On kaže "ako imamo ljubav među sobom". Šta Jovan ovde kaže..da je LJUBAV(osobina Božija) koja je u nama zapravo to da je Bog u nama. Znači ono što sam pričao KARAKTER.."Bog je u nama" KARAKATEROM. Oslikavamo KARAKTER Božiji.

Evo znači rešene dileme kako to Boga nismo videli a onda na drugom mestu SMO VIDELI. Videli smo Ga i vidi svet u nama Njega ako imamo Njegov KARAKTER-LJUBAV. To je to "VIĐENJE" Boga. Samo KARAKTER.

Prosto i jesnostavno. Ko želi da razume ovo, ovu jednostavnu nauku Biblije nije teško je razumeti .

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
:). Hajde Isabel mi da ostanemo na temi.

To je najteže od svega:).

Cenim tvoje napore sa svih strana da ovo osvetliš ali znaš kako..ovde sam samo ostavio Jovan 1,18 ili 1. Jovanova 4,12 gde Jovan lepo kaže da se Bog ne može videti. Ako Jovan nije video Boga, a video je Isusa, jasno je. I Jovan to kaže lepo:

"Boga niko ne vide nikada", 1. Jovanova 4,12. Jovan jasno, da jasnije ne može biti kaže da Bog nije viđen.

No u nastavku kaže: "ako imamo ljubav među sobom, Bog u nama stoji", 1. Jovanova 4,12. Sada imamo da "Bog u nama stoji", i Jovan kaže da je to moguće. Ali kako? On ne kaže da Bog ulazi u čoveka(bukvalno, nekim transcedentnim putem) jer je to nemoguće. Šta Jovan kaže? Kako je to Bog u nama? On kaže "ako imamo ljubav među sobom". Šta Jovan ovde kaže..da je LJUBAV(osobina Božija) koja je u nama zapravo to da je Bog u nama. Znači ono što sam pričao KARAKTER.."Bog je u nama" KARAKATEROM. Oslikavamo KARAKTER Božiji.

Evo znači rešene dileme kako to Boga nismo videli a onda na drugom mestu SMO VIDELI. Videli smo Ga i vidi svet u nama Njega ako imamo Njegov KARAKTER-LJUBAV. To je to "VIĐENJE" Boga. Samo KARAKTER.

Prosto i jesnostavno. Ko želi da razume ovo, ovu jednostavnu nauku Biblije nije teško je razumeti .

I ovo ti je za Nobelovu nagradu.

S obzirom da si već nekoliko puta ponavljao kako nitko nikada i kako nitko sada ne vjeruje ovako kako ti vjeruješ, zar te nije strah da ćeš tako odbiti ljude. Ljudi će reći, koji će mi ..... njegova nauka u koju ne vjeruje nitko osim njega. Možda bi bilo dobro, kada zoveš ljude u svoju sektu, da im obećaš u ove vruće dane sladoled. Znaš kakvi su ljudi - "nek je g.v.o, samo nek je džaba". Na koncu, ne moraju oni ni ostati s tobom. Neka plate samo prvi desetak - kod upisa.

Natrag