Jovan 1,18-Da li smo videli Boga ili ne?

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Pitaj ih ti. Zašto ste Theos preveli sa Sin?

Aha..a ti ne znaš. Ja mislio da ćeš neku teorijicu izvesti kako ih je Bili Gejts recimo naterao da nipišu Sin umesto Bog jer im zapretio vakcinom. Nešto tako sam očekivao od tebe a ti ništa. Kada neznaš..kako kažeš..onda se ne uplići u ozbiljne raspre. :).

Ako pak znaš..de nam kaži..šta bi to protestante koji veruju u Trojstvo i Božanstvo Hrista na zemlji moglo navesti da umesto Jedinorodni Bog(odlično opravdanje te teologije) prevedu sa Jedinorodni Sin. Što bi to uradili?

A da nisu ipak došli do grčkog spisa gde stoji Sin?:rolleyes:...ima li nešto logičnije od toga?

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Jovane, razmišljam i zaključujem da je sudjelovanje na ovoj temi besmisleno.

Mi vjerujemo da je Isus, Sin Božji i sam Bog koji se utjelovio da po Njemu zadobijemo život vječni.
Ti ne vjeruješ.

Vjerujemo da je Isus s nama u sve dane do svršetka svijeta, gledamo ga u vjeri u Kruhu Života i nadamo se da ćemo po Njemu, koji je jedini Put k Ocu, ugledati Boga licem u lice.
Vjerujemo Njegovim riječima i svetom Evanđelju. Ti si taj koji opovrgava Božje Riječi.

Baš kao što je Sotona obmanuo Evu pod krinkom znanja ili točnije pod izlikom lažne ljubavi prema znanju, tako jednako čini i danas. Đavolska želja za moći koja je proizišla iz zavisti zbog svemoći i uzvišenosti koju ima samo Bog. Kad čovjek sam odlučuje što je ispravno, a što ne, kao što je sotona sugerirao Evi, bit ćete poput Boga, jer možete poput njega definirati dobro i zlo. Iz te čovjekove tvrdnje da on uspostavlja dobro i zlo proizlaze sva krivovjerja i bezobzirno gaženje nauka Crkve, kao i sve druge nepravde i laži.

"Što bijaše od početka, što smo čuli, što smo vidjeli očima svojim, što razmotrismo i ruke naše opipaše
o Riječi, Životu – da, Život se očitova, i vidjeli smo i svjedočimo, i navješćujemo vam Život vječni,
koji bijaše kod Oca i očitova se nama ...naše je zajedništvo s Ocem i sa Sinom njegovim Isusom Kristom."
(1 Iv, 1)

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465

Mi vjerujemo da je Isus, Sin Božji i sam Bog koji se utjelovio da po Njemu zadobijemo život vječni.
Ti ne vjeruješ.

Vjerujemo da je Isus s nama u sve dane do svršetka svijeta, gledamo ga u vjeri u Kruhu Života i nadamo se da ćemo po Njemu, koji je jedini Put k Ocu, ugledati Boga licem u lice.
Vjerujemo Njegovim riječima i svetom Evanđelju. Ti si taj koji opovrgava Božje Riječi.

Baš kao što je Sotona obmanuo Evu pod krinkom znanja ili točnije pod izlikom lažne ljubavi prema znanju, tako jednako čini i danas. Đavolska želja za moći koja je proizišla iz zavisti zbog svemoći i uzvišenosti koju ima samo Bog. Kad čovjek sam odlučuje što je ispravno, a što ne, kao što je sotona sugerirao Evi, bit ćete poput Boga, jer možete poput njega definirati dobro i zlo. Iz te čovjekove tvrdnje da on uspostavlja dobro i zlo proizlaze sva krivovjerja i bezobzirno gaženje nauka Crkve, kao i sve druge nepravde i laži.

"Što bijaše od početka, što smo čuli, što smo vidjeli očima svojim, što razmotrismo i ruke naše opipaše
o Riječi, Životu – da, Život se očitova, i vidjeli smo i svjedočimo, i navješćujemo vam Život vječni,
koji bijaše kod Oca i očitova se nama ...naše je zajedništvo s Ocem i sa Sinom njegovim Isusom Kristom."
(1 Iv, 1)
Stalno bežiš od teme :). Ja te upućujem na jednostavnost u razumevanju ovih tekstova gde se kaže da se Bog ne može videti. To je tako jasno. U 1.Jovanovoj 4,12 je takođe objašnjeno šta znači"videti" Boga ili da je Bog "u nama". Radi se o KARAKTERU Božijem u nama kojim mi Boga činimo "vidljivim" i tako je Bog "vidljiv". Ne fizički jer je to nemoguće.

Zar nije predivna ova jednostavnost Božijeg otkrivenja?Tako jednostavno i jasno za razliku od raznih teologija i filozofija sa strane. Ovo je tako jasno i lepo.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
A tako? Nisam znala. :rolleyes: Znači od juhine juhe juha.

Upravo tako, I Daničić i Karadžić su se služili Protestantskim kanonom, iako im je na raspolaganju stajao slovenski - crkveno slovenski original.

Da li je Daničić - Karadžić prevod dobar?

Pa i ne baš, jer oni su i Hram prevodili kao crkva, jer u nemačkom originalu stoji Kirhe.

Ujedno, znaš li da je Karadžić - Daničić, prevod Svetog Pisma omiljen i kod subotara i kod svedoka? I da ga koriste, barem su ga koristili kao "kanonski" sve dok se nisu pojavili njihovi "prevodi". Pri čemu koliko je meni poznato, subotari još uvjek nisu na naš jezik (i Hrvatski i Srpski) preveli svoju "Clear Word", dok su Bruklinski svedoci preveli New World Translation (pa im ga ukradoše "Ivek", Pajo i kučki)

U grčkom originalu je Bog, Sin je tek od 16. stoljeća. Pokazuješ beskrajno neznanje, prestani se sramotiti.

I to samo kod pojedinih Protestantskih prevoda.

Ti ne vjeruješ.

(1 Iv, 1)

Sve to stoji, no postavlja se jedno pitanje, na koje Jovan, ali i svi oni nikako da daju odgovor:

Zašto se koriste identičnim "argumentima" kao i Muhamedanci?

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Zar nije predivna ova jednostavnost Božijeg otkrivenja?Tako jednostavno i jasno za razliku od raznih teologija i filozofija sa strane. Ovo je tako jasno i lepo.

Je, "prekrasna" je. Samo što je đavlija a ne Božja.

I to samo kod pojedinih Protestantskih prevoda.

Točno, i hvala na dopuni.

Zašto se koriste identičnim "argumentima" kao i Muhamedanci?

Zato što su i jedne i druge utemeljili njihovi proroci, a ne Bog. A kakvi su im proroci, ... auuuu.

Čak je i nezdravo. Jovan je umislio da je, kako on voli reći, Mešijah, a za mjesec dva ponašat će se kao da je Bog. A i navješteni su, osim lažnih proroka, i lažni mesije. Jovan se čak sam u više navrata hvalio kako je on jedini koji je došao do ove, kako on kaže, "predivne jednostavnosti". :) Recite mi što god hoćete, ali kada jedan čovjek tvrdi da je on u pravu, a ostalih 7.999.999.999 ljudi na kugli zemaljskoj u krivu, ja sanm siguran da je stvar u tome da je ovaj prvi idiot. Nemoguće je obrnuto, da je 7.999.999.999 idiota, a samo jedan razuman na kugli zemaljskoj. I Isusa bismo u tom slučaju morali proglasiti lažovom i petljancem. Naprosto, ne bi se mogla dvojica zajedno sastati, dakle, Kristova Crkva ne bi mogla niti postojati, a to grdno blamira Isusa i pokazalo bi ga lažovom.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Stalno bežiš od teme :).

Ne. A ako"bježim" onda bježim od tebe, :beee:znajući da "zli razgovori kvare dobre običaje".
Iz iskustva znam: kad se obezvređuje Bog, lažima prekriva Istina i kad Riječ Božja više ne znače ništa, onda je najbolje "pobjeći" Isusu u zagrljaj i vjerovati da će On sve riješiti na svoj božanski način.

Haha, za bježanje govoriš i Slapu, možda i Darthu?, a sad i meni.
Nikud ne bježimo, tu smo i stojimo-u vjeri u Sina Božjega.
A što si ti mislio? Da ćemo ti reći kako si nas razuvjerio i da ćemo pobjeći u tvoju sektu? :)
Možda je još nisi osnovao, ali u glavi ti je, i u srcu.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Je, "prekrasna" je. Samo što je đavlija a ne Božja.

Točno, i hvala na dopuni.

Zato što su i jedne i druge utemeljili njihovi proroci, a ne Bog. A kakvi su im proroci, ... auuuu.

Čak je i nezdravo. Jovan je umislio da je, kako on voli reći, Mešijah, a za mjesec dva ponašat će se kao da je Bog. A i navješteni su, osim lažnih proroka, i lažni mesije. Jovan se čak sam u više navrata hvalio kako je on jedini koji je došao do ove, kako on kaže, "predivne jednostavnosti". :)Recite mi što god hoćete, ali kada jedan čovjek tvrdi da je on u pravu, a ostalih 7.999.999.999 ljudi na kugli zemaljskoj u krivu, ja sanm siguran da je stvar u tome da je ovaj prvi idiot. Nemoguće je obrnuto, da je 7.999.999.999 idiota, a samo jedan razuman na kugli zemaljskoj. I Isusa bismo u tom slučaju morali proglasiti lažovom i petljancem. Naprosto, ne bi se mogla dvojica zajedno sastati, dakle, Kristova Crkva ne bi mogla niti postojati, a to grdno blamira Isusa i pokazalo bi ga lažovom.
Šta ti pišeš...da Bog sačuva.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ne. A ako"bježim" onda bježim od tebe, :beee:znajući da "zli razgovori kvare dobre običaje".
Iz iskustva znam: kad se obezvređuje Bog, lažima prekriva Istina i kad Riječ Božja više ne znače ništa, onda je najbolje "pobjeći" Isusu u zagrljaj i vjerovati da će On sve riješiti na svoj božanski način.

Haha, za bježanje govoriš i Slapu, možda i Darthu?, a sad i meni.
Nikud ne bježimo, tu smo i stojimo-u vjeri u Sina Božjega.
A što si ti mislio? Da ćemo ti reći kako si nas razuvjerio i da ćemo pobjeći u tvoju sektu? :)
Možda je još nisi osnovao, ali u glavi ti je, i u srcu.
Bežiš od zlih razgovora :)... A šta je "zlo" u jednostavnom razumevanju Jovana 1,18 i 1.Jovanova 4,12 i razumevanju toga onako kako je napisano:).

Bog se ne može videti(fizički) ali može karakterno.

Jednostavno za razumevanje.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400

I gle tko "lažima prekriva Istinu" i kome "Božja Riječ ne znači ništa"!?!? Onome tko se "poziva" na Bibliju i Božju Riječ. I đavao se na Božju Riječ pozivao kad je bio poželio i naumio Isusa s litice strovaliti.

Šta ti pišeš...da Bog sačuva.

Ne paše ti istina? To je do tebe i tvoga izbora i odluke za laž, a ne do mene i do istine.

Bežiš od zlih razgovora :)... A šta je "zlo" u jednostavnom razumevanju Jovana 1,18 i 1.Jovanova 4,12 i razumevanju toga onako kako je napisano:).

Tvoje razumijevanje nije čak ni jednostavno, ali to je manji problem za nas kršćane. Problem je što je tvoje razumijevanje antiapostolsko, antibiblijsko i antibožje.

Natrag