Vec sam objasnio pojmove poput Pokajanja, Predanja, Novorodjenja i posvecenja, koja se ispoljavaju u savrsenoj ljubavi prema Bogu i bliznjima, i poslusnosti Bozjim zapovestima.
Ovo je iskustvo koje svako od nas treba pojedinacno da dozivi u svom zivotu, jer ako nismo promenjeni Duhom Svetim, i ako nas Bog licno nije osvedocio u ono sto verujemo, onda sve sto napisemo nema neku veliku vrednost jer u tom slucaju nismo sigurni da li pisemo po nadahnucu ili po svojoj licnoj mudrosti.
U bibliji su navedeni odredjeni principi i nacela pomocu kojih svako moze spoznati istinu, i koja mu mogu biti od pomoci da sazna da li je odredjena stvar od Boga ili ne.
Svako istrazivanje, posebno ovo koje se tice trazenja istine, mora biti temeljito i potpuno.
Naime, svaka tvrdnja cak i one zapisane u bibliji, moraju proci kroz odredjene faze provere, jer i sama rec Bozja na vise mesta upucuje na to kada kaze `ISPITUJTE DUHOVE JESU LI OD BOGA.
Na drugom mestu govoreci o uciteljima i prorocima napominje `PO RODOVIMA NJIHOVIJEM POZNACETE IH.
A na jednom mestu savetuje: "Uzdaj se u Gospoda svim srcem svojim, a na svoj razum ne oslanjaj se.
Na svim putevima svojim imaj Ga na umu, i On će upravljati staze tvoje. ( price Solomonove 3. 5 - 6 ).
Moj licni princip je taj, da ne prihvatam nista dok ne ispitam, odnosno ne pitam Gospoda da li je nesto od njega ili ne.
A u tom smislu postoje cetiri osnovna filtera kroz koje svaka stvar mora da prodje na putu ove provere.
1. REC BOZJA - Ispitati putem reci Bozju volju, i da li je odredjena stvar od njega ili ne.
Sve sto nije u skladu sa jasnim otkrivenjima Bozje reci po principu TAKO GOVORI GOSPOD, to treba odbaciti kao laz.
Ipak posto smo mi ljudi ograniceni i ne razumemo najbolje sve pojave koje se desavaju oko nas, i mozemo na osnovu te
ogranicenosti da donesemo pogresne zakljucke i ako smo ispitali sve putem reci, onda se primenjuje sledeca faza provere, a to je:
2. MOLITVA - Iskreno i u srdno traziti od Gospoda da nam on otkrije svojim Duhom da li je nesto od njega ili ne.
Ono sto se nadovezuje na ovo i spada u sledecu fazu provere je:
3. ISKUSTVO - Ako smo iskreni, Bog ce nam dati iskustveno osvedocenje da li je odredjena stvar od njega ili ne.
Kao sto znamo iz biblijskog konteksta, Bog se otkriva na nekoliko nacina opisanih i u otkrivenjima njegove reci, to je upravo kroz svoju rec, kao i putem sna, vizije, kroz znakove, i glasom Svetoga Duha koji se obraca covekovom uhu, kao i srcu.
Sledeca i najvaznija faza provere kroz koju i proizlaze sve gore opisane, i bez koje
covek nije siguran, je:
4. ISKUSTVO U SVAKODNEVNOM OPSTENJU I ZAJEDNICI SA BOGOM - Da bi covek uopste znao da li je nesto od Boga, on mora uspostaviti i odrzavati cvrstu neprekidnu zajednicu sa njim, Sveti Duh mora prebivati u coveku i usmeravati covekove misli i dela, sto coveku omogucuje da prepozna da li je nesto od Boga ili ne, jer mu Duh koji je u njemu to svedoci.
Prema tome, mi možemo svašta tvrditi sami od sebe i imati svoja individualna mišljenja, ali ako nas sam Bog nije osvedočio da su ona ispravna i u skladu sa pismom, onda činimo svojom silom koristeći se samo svojim razumom, a to nije Božanski princip..