Ne vidim u događaju sa Sarom i Agarom dodirne tačke sa Subotom, osim što to može ukazati kako i ti kažeš na dva zaveta.
Citiraću tvoje reči: "takodje sam ti naveo u galatima 4. da je pavle jasan da ne moze ta dva zaveta su primer agare i sare i dva poroda,ismailo i isak i da ta dva zaveta ne mogu skupa naslediti nebo,kroz jasan govor pavla u primeru da je sara rekla da istera sina i robinju ,i da je to Bog odobrio. o ovim stvarima dusevan i iskren covek mora da misli i ne sme da to preinaci ako zeli u nebo"
U ovom smislu ova dva zaveta upravo mogu potvrditi ono što kaže i 4 poglavlje Jevrejima poslanice, da ova dva zaveta podrazumevaju zavet poslušnosti Božjim zapovestima - (Sara), koje su uslov za ulazak u nebeski Hanan, i zavet neposlušnosti -(Agara).
U nastavku bih dao tumacenje 4 poglavlja Jevrejima poslanice koje je izvedeno iz konteksta biblije.
"Da se bojimo dakle da kako dok je još ostavljeno obećanje da se ulazi u pokoj njegov, ne odocni koji od vas. 4.Moj. 14, 34. Psal. 95, 11.
Jer je nama objavljeno kao i onima; ali onima ne pomaže čuvenariječ, jer ne vjerovaše oni koji čuše. Rim. 3, 3.
Jer mi koji vjerovasmo ulazimo u pokoj, kao što reče: zato se zakleh u gnjevu svojemu da neće ući u pokoj moj, ako su djela i bila gotova od postanja svijeta. 5.Moj. 3, 20. 5.Moj. 12, 9. Psal. 95, 11. Jevr. 9, 26.
Jer negdje reče za sedmi dan ovako: i počinu Bog u dan sedmi od sviju djela svojijeh. 1.Moj. 2, 2. 2.Moj. 20, 11.
I na ovom mjestu opet: neće ući u pokoj moj.
Budući pak da neki imaju da uđu u njega, i oni kojima je najprije javljeno ne uđoše za neposlušanje; Jevr. 3, 19.
Opet odredi jedan dan, danas, govoreći u Davidu po toliko vremenu, kao što se prije kaza: danas ako glas njegov čujete, ne budite drvenastijeh srca. Psal. 95, 7.
Jer da je Isus one doveo u pokoj, ne bi za drugi dan govorio po tom.
Daklem je ostavljeno još počivanje narodu Božijemu. Jezek. 46, 1.
Jer koji uđe u pokoj njegov, i on počiva od djela svojijeh, kao i Bog od svojijeh. Jezek. 46, 1.
Da se postaramo dakle ući u taj pokoj, da ne upadne ko u onu
istu gatku nevjerstva.
Jer je živa riječ Božija, i jaka, i oštrija od svakoga maca oštra s obje strane, i prolazi tja do rastavljanja i duše i duha, i zglavaka i mozga, i sudi mislima i pomislima srdačnijem. Psal. 147, 15. Isa. 49, 2. Jer. 23, 29. Luka 2, 35. 1.Kor. 14, 24. Otkr. 1, 16. ( Jevrejima 4 poglavlje )
TUMACENJE:
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Da se bojimo dakle da kako dok je još ostavljeno obećanje da se ulazi u pokoj njegov, ne odocni koji od vas. 4.Moj. 14, 34. Psal. 95, 11.
POKOJ BOZJI U KOJI SE ULAZI POSLUSNOSCU BOZJIM ZAPOVESTIMA I KONKRETNO POSTOVANJEM SUBOTE NA KOJE JE POSTAVLJENO OBECANJE BLAGOSLOVA ZA ONOGA KOJI JE POSTUJE
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jer je nama objavljeno kao i onima; ali onima ne pomaže čuvena riječ, jer ne vjerovaše oni koji čuše. Rim. 3, 3.
NAMA ( Hriscanima ) SU OBJAVLJEBNE BOZJE ZAPOVESTI I SUBOTA KAO I ONIMA ( Jevrejima ), ALI NJIMA NIJE POMOGLO JER NISU PRIMILI SA VEROM, ODNOSNO BILI SU NEVERNI I KRSILI SU ZAPOVESTI I SUBOTU.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jer mi koji vjerovasmo ulazimo u pokoj,
MI KOJI VERUJEMO ULAZIMO U POKOJ BOZJI DRZANJEM BOZJIH ZAPOVESTI I SUBOTE
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
kao što reče: zato se zakleh u gnjevu svojemu da neće ući u pokoj moj, ako su djela i bila gotova od postanja svijeta. 5.Moj. 3, 20. 5.Moj. 12, 9. Psal. 95, 11. Jevr. 9, 26.
JEVREJI ZBOG NEPOSLUSNOSTI ZAPOVESTIMA I SUBOTI SU IZAZVALI GNEV BOZJI I NISU MOGLI UCI U POKOJ BOZJI
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jer negdje reče za sedmi dan ovako: i počinu Bog u dan sedmi od sviju djela svojijeh. 1.Moj. 2, 2. 2.Moj. 20, 11.
JER BOG JE OBJAVIO DA JE SUBOTA DATA JOS U RAJU KADA JE SAM BOG POCINUO OD DELA SVOJIH NAKON STVARANJA
------------------------------------------------------------------------------------------------
I na ovom mjestu opet: neće ući u pokoj moj.
A POTOM DA IZRAILJ NECE UCI U POKOJ BOZJI ZBOG KRSENJA SUBOTE
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Budući pak da neki imaju da uđu u njega,
BUDUCI DA NEKI IMAJU DA UDJU U MIR BOZJI DRZANJEM BOZJIH ZAPOVESTI I SUBOTE ( odnosno Hriscani )
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
i oni kojima je najprije javljeno ne uđoše za neposlušanje; Jevr. 3, 19.
ONI KOJIMA JE NAJPRE JAVLJENO ( Jevrejima ) NISU USLI U MIR BOZJI ZBOG NEPOSLUSNOSTI BOZJIM ZAPOVESTIMA I SUBOTI
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Opet odredi jedan dan, danas, govoreći u Davidu po toliko vremenu, kao što se prije kaza: danas ako glas njegov čujete, ne budite drvenastijeh srca. Psal. 95, 7.
BOG JE U NOVOM ZAVETU ODREDIO JEDAN DRUGI DAN "DANAS" KOJI PREDSTAVLJA OSTVARENU ESHATOLOGIJU.
NOVOZAVETNI VERNIK KOJI DANAS PRIMI HRISTA ZA SPASITELJA I POCNE DA DRZI ZAPOVESTI BOZJE I SUBOTU KOJI PREDSTAVLJAJU USLOV ZA ULAZAK U MIR BOZJI, ON VEC DANAS ULAZI U TAJ MIR, A U ONAJ VECNI PRILIKOM HRISTOVOG DRUGOG DOLASKA ULASKOM U NEBESKO CARSTVO
Daklem je ostavljeno još subotnje počivanje narodu Božijemu. Jezek. 46, 1.
Jer koji uđe u pokoj njegov, i on počiva od djela svojijeh, kao i Bog od svojijeh. Jezek. 46, 1.
NOVOZAVETNOJ CRKVI JE DAKLE OSTAVLJENO POSTOVANJE ZAPOVESTI O SUBOTI, PO PRIMERU BOGA KOJI SE ODMARAO U SEDMI DAN NAKON STVARANJA ( kao i Jevrejima )
Da se postaramo dakle ući u taj pokoj, da ne upadne ko u onu istu gatku nevjerstva.
DA SE POSTARAMO DA UDJEMO U MIR BOZJI POSTOVANJEM BOZJIH ZAPOVESTI I SUBOTE, A NE DA BUDEMO NEVERNI KAO JEVREJI KOJI SU KRSILI ZAPOVESTI I SUBOTU I NISU MOGLI UCI U MIR BOZJI I OBECANU ZEMLJU
Jer je živa riječ Božija, i jaka, i oštrija od svakoga maca oštra s obje strane, i prolazi tja do rastavljanja i duše i duha, i zglavaka i mozga, i sudi mislima i pomislima srdačnijem. Psal. 147, 15. Isa. 49, 2. Jer. 23, 29. Luka 2, 35. 1.Kor. 14, 24. Otkr. 1, 16.
REC BOZJA I ZAKON KAO MAC I SREDSTVO KOJIM CE BOG SUDITI LJUDIMA
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zapovesti Božje merilo pravde na sudu Božjem
"И тако, сине мој, чувај се оног што је преко овог, јер нема краја састављању многих књига, и много читање умор је телу.
Главно је свему што си чуо: Бога се бој, и заповести Његове држи, јер то је све човеку.
Јер ће свако дело Бог изнети на суд и сваку тајну, била добра или зла" ( knjiga propovednikova 12. 12 - 14 )