Nigde u bibliji ne mozemo naci da je Isus ukinuo moralni zakon i Subotu.
Ti si rekao da mi ne znamo koji je zakon Bog ukinuo, ili nesto slicno tome.
Biblija na to pitanje daje nedvosmislen odgovor, to je bio obredni zakon koji je bio SEN ili TIPOS buducih stvari.
Takodje, ne mozemo nigde naci da je SUBOTA sen Svetoga Duha, i da je Bog ukinuo Subotu a da je na njeno mesto postavio NEKI DRUGI DAN koji oznacava uvodjenje duhovnog Izrailja u nebeski Hanan.
Ja sam ovo vec objasnio u ranijim komentarima na ovoj temi, da je u starom zavetu poslusnost bila uslov za ulazak Jevreja u obecanu zemlju, tako isto je poslusnost duhovnog Izrailja uslov za ulazak u nebeski Hanan.
Sledeca dva teksta govore o tome koji zakon je ukinut Hristovim dolaskom i bio SEN HRISTOVOG TELA:
"Jer zakon imajući sen dobara koja će doći, a ne samo obličje stvari, ne može nikada savršiti one koji pristupaju svake godine i prinose one iste žrtve.
Inače bi prestale prinositi se, kad oni koji služe ne bi više imali nikakvu savest za grehe, kad se jednom očiste; Nego se njima svake godine čini spomen za grehe.
Jer krv junčija i jarčija ne može uzeti grehe.
Zato, ulazeći u svet govori: Žrtava i darova nisi hteo, ali si mi telo pripravio.
Žrtve i prilozi za greh nisu Ti bili ugodni.
Tada rekoh: Evo dođoh, u početku knjige pisano je za mene, da učinim volju Tvoju, Bože.
I više kazavši: Priloga i prinosa i žrtava, i žrtava za grehe nisi hteo, niti su Ti bili ugodni, što se po zakonu prinose;
Tada reče: Evo dođoh da učinim volju Tvoju, Bože. Ukida prvo da postavi drugo.
Po kojoj smo volji mi osvećeni prinosom tela Isusa Hrista jednom.
I svaki sveštenik stoji svaki dan služeći i jedne žrtve mnogo puta prinoseći koje nikad ne mogu uzeti grehe.
A On prinesavši jedinu žrtvu za grehe sedi svagda s desne strane Bogu.
Čekajući dalje dok se polože neprijatelji Njegovi podnožje nogama Njegovim.
Jer jednim prinosom savršio je vavek one koji bivaju osvećeni.
A svedoči nam i Duh Sveti; jer kao što je napred kazano:
Ovo je zavet koji ću načiniti s njima posle onih dana, govori Gospod: Daću zakone svoje u srca njihova, i u mislima njihovim napisaću ih; I grehe njihove i bezakonja njihova neću više spominjati.
A gde je oproštenje ovih onde više nema priloga za grehe.
Imajući, dakle, slobodu, braćo, ulaziti u svetinju krvlju Isusa Hrista, putem novim i živim.
Koji nam je obnovio zavetom, to jest telom svojim" ( Rimljanima 10 glava )
"Sedamdeset je nedelja određeno tvom narodu i tvom gradu svetom da se svrši prestup i da nestane greha i da se očisti bezakonje i da se
dovede večna pravda, i da se zapečati utvara i proroštvo, i da se pomaže Sveti nad svetima.
Zato znaj i razumi: Otkada iziđe reč da se Jerusalim opet sazida do pomazanika vojvode biće sedam nedelja, i šezdeset i dve nedelje da se
opet pograde ulice i zidovi, i to u teško vreme.
A posle te šezdeset i dve nedelje pogubljen će biti pomazanik i ništa mu neće ostati; narod će vojvodin doći i razoriti grad i
svetinju; i kraj će mu biti s potopom, i određeno će pustošenje biti do svršetka rata.
I utvrdiće zavet s mnogima za nedelju dana, a u polovinu nedelje ukinuće žrtvu i prinos; i krilima mrskim, koja pustoše, do svršetka
određenog izliće se na pustoš" ( Danilo 9 poglavlje )
Dakle, ovi tekstovi nedvosmisleno odgovaraju na pitanje koji zakon je prestao da vazi Hristovim dolaskom, da je to bio obredni zakon koji je predstavljao SEN ili predsliku Hristove zrtve i njegovog pravednog zivota.
Za razliku od toga, postoji moralni zakon koji je Bog upisao u srce i misli covecije, i koji predstavlja uslov spasenja i u starozavetnom i novozavetnom periodu.
vansheling i sardi su postavili jasan akcenat koji se laodikeja ne moze prenebeci,akcenat je sa izraelom,dakle sve to sto si pisao kaze se sa izraelom. sada mi znamo kako si sam rekao da je to i za pagane bitno duhovni smisao naravno.
to ima duboki smisao i postoje neke nedoumice ocito.
ja bi zeleo da kazem sledece jako bitno u ovojn raspravci ovcde. da ovo mora iskreno voditi ne ka tome da li si ti kao covek u pravu ili neko na ovoj strani ko misli drugacije vec da bi to bilo na korist svih nas da dodjemo Hristu.jer stvari zu ozbiljne. ti svaskako vrlo dobro donosis stihove kao i sardy i drugi i to nas drzi ozbiljnim. mi nismo ovde provokatori kao neki pojedinci ali i njih treba razumeti.
ali ja bi predlozio da idemo jednim redom,ako nebi dotakli kljucne stvari onda nema nikakog napretka i cilja za nebo svih nas. meni ovde nije vazno da li je sardy pravoslavan ili washeling. ja sam prema njima bio iskren prvog dana na forumu,i dobro je da oni to repsektuju. mogli su ustati i reci ma ovaj covek ko je on .ali sto ako odbacujuc coveka odbacujemo Boga? mudro je postupljeno sa njihove strane./
stoga treba ici redom u ovom razgledanju sa pozitivnim smislom,pa ma postovi bili malo duzi. najpre kada citam tvoj smisao i razgledanje vecno a kad i zasto prestaje postaje jasno i ja kazem amen. jer ja sam samo pitao ako je to vecno,a znam da prestaje,sada ja sam te pitao zasto ne mozes primiti i razgledati da loi i subota isto tako prestaje. ti kazes vecno. pa i ono je receno vecno. prihvatam ja tvoj stav ono ima smisao u Hristu,ali sad treba pazljivo pogledati dokaz da i subota ima potpun smisao u hristu i sv. Duhu i da zato i ona prestaje.
vidis,prvi stav: pavle kaze da pazimo da ne odocni koji od nas? kome kaze? pa svima onima koji su pozvani u nesto. u sto? u drzanje sedmog dasna kao vecnog pokoja? ako pratimo sledeci pavlov pogled o cemu on sve vreme nadogradjuje to pazite,vidimo da pocinje sa citatom koji je aposlutno vezan za subotu. on citira,da ako je i bilo sve svrsenosa strane Boga kada je Bog zavrsio stvaranje da je tada Bog odjednom U GNEVU ZAKLEO SE I REKAO.... sta se ovde dogadja. pavle citira da je Bog odmorio dakle daje subotua onda se zaklinje? zasto? povodom cega? povodom onih koji nece hteti dadrzeispravno ili uopste nece da drze subotu? razmislimo ovde laodikeja,ovde mozemo otici vec u kontra smer ako ne budemo u punoj paznji i to samo Duhom svetim. jer ovo je ivica zileta dalje.Bog daje ovakvu vrstu govora u zakletvi: 5.red: I NECE UCI U POKOJ MOJ! sada uzmi ovo mesto i pokusaj doneti drugacije ali to ce tesko ici. jer receno je o suboti potom ide kletva Bozja i da nece uci u njegov pokoj. zasto nece,ako drze subotu?
6. red moze doneti smutnju ako ne budemo opet jako budni jer 6. red biva podpuret 8.redom i on da je jasno razjasnjenje da Bog ne mksli da je subota taj vecni pokoj,a niti da se on kleo da nece uci u njega navodno zbog neposluha na drzanje subote.
pavle u 6. redu kazu,da buduci imaju neki da udju u vecni pokoj,i oni KOJIMA JE NAJPRE JAVLJENO NE UDJOSE ZA NE-PO-SLU-SA-NJE! SADA JA SAM rekao u proslom postu sta je tacno neposlusanje. mi mozemo reci svoje tumacenje to je subota nisu drzali subotu,gresili su zakonu kurvali neki,drzali idole. ne,to nije tacan odgovor. Biblija jasno kaze zasto oni nisu usli u sliku na obecani pokoj ili carstvo,a slika je obecana zemlja,mi znamo da je to tip carstva u Bibliji. sada sto su uhode 40 dana bile u toj zemlji i otuda se vratili sa recima ne mozemo je dobiti Bog im je rekao preko MOjsija da ce dan za godinu dakle 40 god lutati po pustinji i nece uci
DAKLE NECE UCI. to je tip neposluha koji pavle ovde opominjuci upucuje svima nama. ali kada kaze da oni ne udjose on jasno dalje donosec odjednom citate u 7. redu ide dalje u otkrivenje vecniog pokoja i problema neulaska u njega,tako da otkriva da je to vreme pedesetnice o kome pavle sve vreme govori i neceg sto se dogodilo na pedesetnici.
sada moras ovo razgledati kako mislis da je 7. stih uklopljiv u tvoje misljenje da je rec o rotacionoj suboti kao vecnom pokoju..
dakle 7 red pavle kaze sledece:OPET ODREDI JEDAN DAN DANAS GOVORECI U DAVIDU PO TOLIKOM VREMENU KAO STO SE PRIJE KAZA
ANAS AKO GLAS NJEGOV CUJETE ,NE BUDITE DRVENASTIJEH SRCA. dakle ovde postoji opasnost da neko bude stegnuta srca i pokaze slican neposluh ili neveru te zbog toga ne udje u vecni pokoj. druigo pavle pominje davida i prorostvo o drugom danu Danas. ni jedan dan u sedmicni na ma kom jeziku ne nosi naziv Danas,moras se sloziti. vec je njegova sifra kazana: kad ovaj glas cujes! dakle to je neki glas,koji glas i kakav?
ajmo prvo sa davidom. psalam 118,jaasno kaze evo dana koji STVORI BOG! radujmo se! pavle kaze da je to Dan novi dan opet odredi jedan dan Danas u Davidu(stvori) po toliko vremenu,oce reci na vreme je Bog prorokovao za cas kada cese cuti glas i ako taj glas cujes tog novog dana koga je Bog stvorio a ne ostanes drvenasta srca ,bices uvecnom pokoju!
kada citamo isaiju 28 jasno se kaze da ce tudjim jezicima govoriti se i reci objava sta su to ti tudji jezici
vo je odmor,ovo je POKOJ(VECNI) ali ne htese poslusati(neposluh) sada akop ode u dan pedesetnice u delima ap. naces da je rtaj Dan silaskom svetog Duha sav izrael u jerusalimu slusao petra i govor o Duhu svertome kao Bozjem pecatu o cemu govori opominjuce i matej 25(prica o mudrim i ludim devicama) kada su masa jevreja u vecini odbacila to,pokazala neposluh ruganjem da je u pitanju pijanstvo a ne sveti Duh koji je tu spusten kao vecni pokoj.
da je to tacno resenje je jasno u 8. redku koji je kljucan. 8.jer da je isus(navin) doveo one(sinove od neposlusnih otaca)doveo u POKOJ (KROZ SUBOTU) ne bi ZA DRUGI DAN GOVORIO POTOM(KROZ DAVIDA,PSALM 118.) SADA kako bi ti ovo slozio? ako mislimo da isus nije drzao pokoj subotu i da zato nije uveo iste u pokoj onda je to neistina. Isus je pokazan kao vrstan sluga. zato je i usao sa halevom. oni nisu pokazali neverstvo i neposluh vracanjem iz zemlje obecanja i zato su usli u zemlju samo dvojica od generacije otaca.onda ovde nam pavle sve vreme govori da je problem pedesetnica i primanja svetog Duha. sav izrael do danas drzi zakon i subotu ali je van ovog pokoja ne priznaje Hrista niti prima svetoga Duha. pavle kaze da sepostaramo uci U TAJ POKOJ(11. RED). KOJI taj pokoj? AKO JE U PITANJU subota sigurno bito i rekao,ali on sve vreme drzi do drugog dana kao vecnog pokoja,i da je kroz onaj pokoj(subotu pod isusom navinom) bilomoguce uci u vecni pokoj vecnost Bozju nebo,zasto bi pavle govorio o drugom danu i oopasnosti da neki ne odocne i da ne pokazu drvbenasto srce na glas ,kao na pedesetnici koji je kroz petra bio glas svetoga Duha ,pokajte se i da se pokrsti za oprost greha svaki od vas u ime Gospoda isusa Hrista i primicete dar svetoga Duha....
tako dobijamo da kada Isus kaze sto si citirao da ce DATI ZAKONE U SRCA NJIHOVA....ON GOVORI O OBREZANJU NE TELA VEC SRCA SVETIM DUHOM SA NEBA. SADA nije pavle postavio brigu da li cemo drzati ili necemo drzati subotu vec vecni odmor drugog dana svetoga Duha. jer zasto bi toliki akcenat bio na drugom danu Danas po Davidu ako je vec Bog jasan da je dao taj prvi dan po stvaranju? zasto bi Bog govorio o drugom danu i stavio toliki akcenat na to prorostvo? zasto se zakleo Bog mcak u gnevu? zasto bi se Bog gnevio po pitanju tog drugog Dana? prvo zasto daje drugi dan,koji nije ni ponedeljak ni nedelja,ali je drugio osim subote,morasmopriznati. on nije rekao dacu vam drugi smisao subote u Davidu,vec drugi dan nakon je citirano jasno da je dao subotu i potom se zaklinje jos recima: nece uci taki u pkoj moj! a pavle opominje da pazimo da ne odocnimo uci u taj vecni popkoj Drugog dana u Davidu.
ako ces biti i ole budan laodikeja moras uvidweti da je akcenat jasan. citat subota/2/ Bog se gnevi.3 nece uci u taj pokoj subotom. 4 zbog davanja Drugog Dana u Davidu! 5. isus navin nije mogao uvesti kroz prvi dat dan subotu u pokoj sebe ni sinove izraela . 6. da se pazimo da i mi ne odocnimo u taj vecni pokoj uci.7. glas kada cujemo. 8. dela ap.2. glava govor petra. 9. vecina izraela po isaiji 28 odbacuje
vo je pokoj,ovo je odmor.10. mali broj,njih 3000 kaze petru ,ljudi braco sta nam je ciniti DA SE SPASEMO?! dakle da se spasemo,sta nam je ciniti. 11. petar daje odgovor,krstenje u ime Isusa i Duhom svetim. 12. taki ulaze u vecni pokoj.
sada pavle donosi to,da ne odocni koji od nas u taj vecni pokoj uci odbacujuc ovaj glas Duha.jer ti eki koji su odbacili su ovde na pedesetnici.rugali su se. tako da svi koji misle drzati subotu ri8mljanima,14 nece biti u problemu,a gledajuc na galate pavle se zaove boji da ne izgube Hrista sto su se vratuili na zakon i oce iznova da mu sluze pitajuc ih da li su Duha primili kroz dela zakona ili pak pre toga verom u rec i Hrista? kao i u korincanima sto stoji daDOKLE GOD SE CITA STARI ZAVET (U KONTEKSTU SPASENJA,AKO NE DRZIS SUBOTU I ZAKON) STOJI POKRIVALO NA TAKIMA I NE MOGU DA VIDE HRISTA I VECNI POKOJ NARAVNO. jer staro i novo se ne slaze. ako novo vino pokusamo sipati u stare mehove i mehovi se prodru i vino prospe te oboje propadne. dakle ako novozavetni smisao spasenja kroz svetog Duha i krstenje u Isusa Hrista ocemo sliti preliti u starozavetne okvire Isus plus sakon i subota oboje propadaju,jer nema razumevanja smisla posto stoji pokrivalo,a ko moze preko pokrivaca na ocima citati,kroz debelu ponjavu niko ne moze citati smisao Pisma.kroz crkvenu teologiju se ne moze spoznati istina o vecnom pokoju drugacije receno. amin. ovo je rec Gospodnja.