Jevrejima, glava 4

Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
1.691
Ako bi bilo tako, i ako se u sledecim recima Bog u novom zavetu obraca samo Izrailjskom narodu, onda to znaci da zakon kao uslov spasenja u novom zavetu vazi samo za Izrailjski narod, i to takodje znaci da su uslovi spasenja u novom zavetu razliciti za Izrailj u odnosu na ostatak sveta.
To takodje znaci da greh u starom zavetu koji je predstavljao prekrsaj Bozjeg zakona nije vise greh u novom zavetu.

Ovo je vesta Sotonska prevara koja ima za cilj da snizi moralna merila koja je Bog dao za dobro svih ljudi i da coveka odvede u propast time sto ce odbaciti Bozji moralni zakon koji predstavlja izraz Bozje volje i na nebu i na zemlji.

To sto je izneseno sa vase strane je nerazumevanje smisla ovog problema, a sustina je upravo u tome da se Bog ovde obraca kako telesnom Izrailju u onom predshristovskom vremenu, toliko i duhovnom Izrailju, jer novi zavet ne pravi tu podelu, vec su svi pa bili oni Jevreji ili neznabosci pripadnici novozavetnog duhovnog Izrailja "JER NEMA TU JEVREJINA NI GRKA ROBA NI SLOBODNJAKA VEC SMO SVI JEDNO U HRISTU ISUSU GOSPODU NASEMU" kaze jedan biblijski tekst, a drugi napominje "KAD STE VI HRISTOVI ONDA STE SEME AVRAMOVO I PREMA TOME NASLEDNICI"

Teorija da je Duh Sveti TIPOS Subote ne stoji na biblijskim temeljima, jer tekst jasno kaze:

"A svedoči nam i Duh Sveti; jer kao što je napred kazano:
Ovo je zavet koji ću načiniti s njima posle onih dana, govori Gospod: Daću zakone svoje u srca njihova, i u mislima njihovim napisaću ih;
I greha njihovih i bezakonja njihovih neću više spominjati. ( Jevrejima 10 poglavlje ).

Dakle, Duh Sveti nije TIPOS Subote, vec Duh Sveti upisuje zakon u srce i omogucuje da rodimo rod poslusnosti, da drzimo zapovesti i subotu kao deo zakona a ne da ih krsimo, poslusnost zapovestima je rod Duha Svetoga.

Zakon Duha nije krsenje zapovesti kako pojedini tvrde, vec ispunjavanje zakona koji je zapisan u srcu s pomocu Svetoga Duha:

Jer zakon Duha koji ozivljava u Hristu Isusu, oprostio me je od zakona grehovnog i smrti.
Jer sto zakonu bese nemoguce, jer bese oslabljen telom, posla Bog sina svog u oblicju tela grehovnog, i za greh osudi greh u telu,
Da se pravda zakona ispuni u nama koji ne zivimo po telu nego po duhu;
Jer koji su po telu telesno misle, a koji su po duhu duhovno misle.
Jer telesno mudrovanje smrt je, a duhovno mudrovanje zivot je i mir.
Jer telesno mudrovanje neprijateljstvo je Bogu, jer se ne pokorava zakonu Bozijem niti moze.
A koji su u telu ne mogu Bogu ugoditi.
A vi niste u telu nego u duhu; jer Duh Bozji u vama zivi.
A ako ko nema Duh Hristov, on nije Njegov.

A ako je Hristos u vama, onda je telo mrtvo greha radi a duh ziv pravde radi.
A ako li zivi u vama Duh Onog koji je vaskrsao Isusa iz mrtvih, Onaj koji je podigao Hrista iz mrtvih ozivece i vasa smrtna telesa Duhom svojim koji zivi u vama.
Tako dakle, braco, nismo duzni telu da po telu zivimo.
Jer ako zivite po telu, pomrecete; ako li duhom poslove telesne morite, zivecete"
Rimljanima glava 8. 2 - 13

s paznjom citam tvoje razgledanje. nema sumnje da nema razlike izmedju izraela i nas pagana. BVog je to izjednacio uklanjanjem ograde koja nas je delila. ovde je rec ili akcenat samo da ako je Bog rekao za nesto da je vecno,onda to mora da se posvuda uzme kao vecno,ako mislis da xsubota nije sen na vecni odmor,krstenje Duhom svetim,onda ni pasha ni obrezanje buduci pise vecno dato ne moze da se ukine. problem je sto mi jedno ne vidimo otkriveno u ovom slucaju akcentopvani vecni odmor Duh sveti mesto subote koja se tu ako sen ispunila a pashui,obrezxanje i praznik sjenica itd vidimo kao tipove. i stoga oni pod vecno vise nisu u vazecem kontekstu vecno a subopta jeste. tu leze problemi. ako odes u jovan 7. gl. videces da praznik sjenica je tip svetoga Duha takodje,kako bi inace moglo da se uracuna da je ono vecno sada moguce ne racunati pod vecno?
jednostavno ili je sve isto i sve je vecno ili nista nije vecno pod smislom vecno!
ako pogledas u jevrejima 4. 8. red jasno biva da stoji kako isus navin da je mogao dovesti sinove ,ili decu otaca koji nisu usli u obecanu zemlju ju taj pokoj ,ne bi Bog govorio o drugom danu Danas u davidu,o vecnom pokoju. david u psalmu 118 jasno citirano kaze prorocki evo Dan koji stvori Bog! (ide i znak uzvika) radujmo se,i veselimo se! kako sad razumeti da isus navin nije uveo sinove izraela u pokoj kad za sigurno su drzali subotu i zakon jos uvek?zar to nije onda taj vecni pokoj subota i zakon? prethodni izvestaj pavlov kaze da nisu usli za neposlusanje. i zato opominje da neki ni danas nece uci za neposlusanje. isaija 28 prorice jasno i drugim jezicima ce se govoriti tom narodu i na tudjiem jeziku,ovo je odmor,ovo je pokoj! i nece teti da cuju. kada pogledas pavlovu rec da i ako je Bog rekao za sedmi dan ipak odmah potom kaze,nece uci u pokoj moj i jos se zaklinje.a isus navin je sigurno drzao odmor subotu pa kako ih ni on ne uvede. zasto se Bog u gnevu zakle da nece uci? sigurno je da tu nije rec subota,jer isus je drzao subortu a to nikako ne spada pod iskaz zbog neposluha. neposlu na koji se tu misli jasno stoji sta je to je nevera. jer izvestaj kaze da izrael u pustinji je dobio kar lutanje 40 godina DAN ZA GODINU! ONOLIKO DANA KOLIKO je imao uhoditi zemlju obecanja i kada su vratili se svi osim isusa u haleva (koji su i usli ) su rekli,nemoguce je dobiti zemlju obecanja jer su tamo divovi i Bog je rekao zato za svaki jedan dan za 40 dana bice jedna bodina hodanja dok ne izumru u pustinji,tj 40 godina! rec je o neveri kao vrsti neposluha. tako se pavle osvrce na opasnost da mi sada isto kao oni pokazemo istu gatku neverstva moguce i ne udjemo za isti neposluh kada je petar govorio na pedesetnici(njima se prorokuje tu,taj neposluh sada) oni vecinski su rekli na krstennje Duhom da je rec o pijnastvu i buduci su odbacili primiti taj vecni popkoj krstenje ili pecat Duha nisu nikad mogli uci u nebo. ako i mi dakle sad ne primimo taj drugi dan Danas o kome david proroci a i isaija ,o danu pentekosta,kadovaj glas cujes i ne ostanes drvenasta srca uces u vecni pokoj kao i Bog sto je usao u svoj pokoj.
razmisli o ovome. pecat Boga je sveti Duh i to je mestoi gde rotacioni odmor subota je kao i pasha prestala. mi mozemo drzati subotu ali to nas nece spasti. ako se pak umislimo da smo kroz to u vecnom odmoru i ne uzmemo original Duha svetoga krstenje kao u delima apostola promasicemo. u tom kontekstu pavle opominje,da ne odocni koji od nas...

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107

Nigde u bibliji ne mozemo naci da je Isus ukinuo moralni zakon i Subotu.
Ti si rekao da mi ne znamo koji je zakon Bog ukinuo, ili nesto slicno tome.
Biblija na to pitanje daje nedvosmislen odgovor, to je bio obredni zakon koji je bio SEN ili TIPOS buducih stvari.
Takodje, ne mozemo nigde naci da je SUBOTA sen Svetoga Duha, i da je Bog ukinuo Subotu a da je na njeno mesto postavio NEKI DRUGI DAN koji oznacava uvodjenje duhovnog Izrailja u nebeski Hanan.

Ja sam ovo vec objasnio u ranijim komentarima na ovoj temi, da je u starom zavetu poslusnost bila uslov za ulazak Jevreja u obecanu zemlju, tako isto je poslusnost duhovnog Izrailja uslov za ulazak u nebeski Hanan.

Sledeca dva teksta govore o tome koji zakon je ukinut Hristovim dolaskom i bio SEN HRISTOVOG TELA:

"Jer zakon imajući sen dobara koja će doći, a ne samo obličje stvari, ne može nikada savršiti one koji pristupaju svake godine i prinose one iste žrtve.
Inače bi prestale prinositi se, kad oni koji služe ne bi više imali nikakvu savest za grehe, kad se jednom očiste; Nego se njima svake godine čini spomen za grehe.
Jer krv junčija i jarčija ne može uzeti grehe.
Zato, ulazeći u svet govori: Žrtava i darova nisi hteo, ali si mi telo pripravio.
Žrtve i prilozi za greh nisu Ti bili ugodni.
Tada rekoh: Evo dođoh, u početku knjige pisano je za mene, da učinim volju Tvoju, Bože.
I više kazavši: Priloga i prinosa i žrtava, i žrtava za grehe nisi hteo, niti su Ti bili ugodni, što se
po zakonu prinose;
Tada reče: Evo dođoh da učinim volju Tvoju, Bože. Ukida prvo da postavi drugo.
Po kojoj smo volji mi osvećeni prinosom tela Isusa Hrista jednom.
I svaki sveštenik stoji svaki dan služeći i jedne žrtve mnogo puta prinoseći koje nikad ne mogu uzeti grehe.
A On prinesavši jedinu žrtvu za grehe sedi svagda s desne strane Bogu.

Čekajući dalje dok se polože neprijatelji Njegovi podnožje nogama Njegovim.
Jer jednim prinosom savršio je vavek one koji bivaju osvećeni.
A svedoči nam i Duh Sveti; jer kao što je napred kazano:
Ovo je zavet koji ću načiniti s njima posle onih dana, govori Gospod: Daću zakone svoje u srca njihova, i u mislima njihovim napisaću ih; I grehe njihove i bezakonja njihova neću više spominjati.
A gde je oproštenje ovih onde više nema priloga za grehe.
Imajući, dakle, slobodu, braćo, ulaziti u svetinju krvlju Isusa Hrista, putem novim i živim.
Koji nam je obnovio zavetom, to jest telom svojim" ( Rimljanima 10 glava )

"Sedamdeset je nedelja određeno tvom narodu i tvom gradu svetom da se svrši prestup i da nestane greha i da se očisti bezakonje i da se
dovede večna pravda, i da se zapečati utvara i proroštvo, i da se pomaže Sveti nad svetima.
Zato znaj i razumi: Otkada iziđe reč da se Jerusalim opet sazida do pomazanika vojvode biće sedam nedelja, i šezdeset i dve nedelje da se
opet pograde ulice i zidovi, i to u teško vreme.
A posle te šezdeset i dve nedelje pogubljen će biti pomazanik i ništa mu neće ostati; narod će vojvodin doći i razoriti grad i
svetinju; i kraj će mu biti s potopom, i određeno će pustošenje biti do svršetka rata.
I utvrdiće zavet s mnogima za nedelju dana, a u polovinu nedelje ukinuće žrtvu i prinos; i krilima mrskim, koja pustoše, do svršetka
određenog izliće se na pustoš" ( Danilo 9 poglavlje )

Dakle, ovi tekstovi nedvosmisleno odgovaraju na pitanje koji zakon je prestao da vazi Hristovim dolaskom, da je to bio obredni zakon koji je predstavljao SEN ili predsliku Hristove zrtve i njegovog pravednog zivota.

Za razliku od toga, postoji moralni zakon koji je Bog upisao u srce i misli covecije, i koji predstavlja uslov spasenja i u starozavetnom i novozavetnom periodu.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
25.10.2011
Poruka
1.562
A kome će to Hrist ukinuti PRINOS i ŽRTVU u polovini nedelje ?!

Član
Učlanjen(a)
01.02.2011
Poruka
702

Biblija na to pitanje daje nedvosmislen odgovor, to je bio obredni zakon koji je bio SEN ili TIPOS buducih stvari.
Takodje, ne mozemo nigde naci da je SUBOTA sen Svetoga Duha, i da je Bog ukinuo Subotu a da je na njeno mesto postavio NEKI DRUGI DAN koji oznacava uvodjenje duhovnog Izrailja u nebeski Hanan.

Ja sam ovo vec objasnio u ranijim komentarima na ovoj temi, da je u starom zavetu poslusnost bila uslov za ulazak Jevreja u obecanu zemlju, tako isto je poslusnost duhovnog Izrailja uslov za ulazak u nebeski Hanan.

Sledeca dva teksta govore o tome koji zakon je ukinut Hristovim dolaskom i bio SEN HRISTOVOG TELA:

"Jer zakon imajući sen dobara koja će doći, a ne samo obličje stvari, ne može nikada savršiti one koji pristupaju svake godine i prinose one iste žrtve.
Inače bi prestale prinositi se, kad oni koji služe ne bi više imali nikakvu savest za grehe, kad se jednom očiste; Nego se njima svake godine čini spomen za grehe.
Zato, ulazeći u svet govori: Žrtava i darova nisi hteo, ali si mi telo pripravio.
Tada rekoh: Evo dođoh, u početku knjige pisano je za mene, da učinim volju Tvoju, Bože.
I više kazavši: Priloga i prinosa i žrtava, i žrtava za grehe nisi hteo, niti su Ti bili ugodni, što se
po zakonu prinose;
I svaki sveštenik stoji svaki dan služeći i jedne žrtve mnogo puta prinoseći koje nikad ne mogu uzeti grehe.

Ovo je zavet koji ću načiniti s njima posle onih dana, govori Gospod: Daću zakone svoje u srca njihova, i u mislima njihovim napisaću ih; I grehe njihove i bezakonja njihova neću više spominjati.
Imajući, dakle, slobodu, braćo, ulaziti u svetinju krvlju Isusa Hrista, putem novim i živim.

"Sedamdeset je nedelja određeno tvom narodu i tvom gradu svetom da se svrši prestup i da nestane greha i da se očisti bezakonje i da se
dovede večna pravda, i da se zapečati utvara i proroštvo, i da se pomaže Sveti nad svetima.
Zato znaj i razumi: Otkada iziđe reč da se Jerusalim opet sazida do pomazanika vojvode biće sedam nedelja, i šezdeset i dve nedelje da se
A posle te šezdeset i dve nedelje pogubljen će biti pomazanik i ništa mu neće ostati; narod će vojvodin doći i razoriti grad i
svetinju; i kraj će mu biti s potopom, i određeno će pustošenje biti do svršetka rata.
I utvrdiće zavet s mnogima za nedelju dana, a u polovinu nedelje ukinuće žrtvu i prinos; i krilima mrskim, koja pustoše, do svršetka

Dakle, ovi tekstovi nedvosmisleno odgovaraju na pitanje koji zakon je prestao da vazi Hristovim dolaskom, da je to bio obredni zakon koji je predstavljao SEN ili predsliku Hristove zrtve i njegovog pravednog zivota.

Za razliku od toga, postoji moralni zakon koji je Bog upisao u srce i misli covecije, i koji predstavlja uslov spasenja i u starozavetnom i novozavetnom periodu.

Jel bre Ladokejac procitali ti ovo?

"Evo, idu dani, govori Gospod, kad ću učiniti s domom Izrailjevim i s domom Judinim nov zavet.(Uvek zaboravljas da citiras kome se Bog obraca,u ovom slucaju opet jevrejima-izrailju)

Ne kao onaj zavet, koji učinih s ocima njihovim, kad ih uzeh za ruku da ih izvedem iz zemlje misirske,jer onaj zavet moj oni pokvariše, a ja im bijah muž, govori Gospod.

Nego ovo je zavet što ću učiniti s domom Izrailjevim posle ovih dana, govori Gospod: metnuću zavet svoj u njih, i na srcu njihovom napisaću ga, i biću im Bog i oni će mi biti narod.

I neće više učiti prijatelj prijatelja ni brat brata govoreći: Poznajte Gospoda; jer će me znati svi od malog do velikog, govori Gospod; jer ću im oprostiti bezakonja njihova, i greha njihovih neću više pominjati" ( Jeremija 31 poglavlje ).

Ovo je zavet koji ću načiniti s njima posle onih dana,(S njima jevrejima) govori Gospod: Daću zakone svoje u srca njihova, i u mislima njihovim napisaću ih;(Jasno se odnosi na jevreje)
I greha njihovih i bezakonja njihovih neću više spominjati. ( Jevrejima 10 poglavlje ).(Sama poslanica jevreima govori o tome kome su uoucene ove reci iz biblije a upucena je jevrejima a ne grcima)

Zato i glasi ovaj citat ovako
(Pošto čusmo da neki izišavši od nas uznemiriše vas riječima, i smutiše duše vaše govoreći da se obrezujete i da držite Zakon, što im mi ne zapovjedismo;

Jasno je da jasnije nemoze biti!!!tora ne vazi za hriscane-
smutiše duše vaše govoreći da se obrezujete i da držite Zakon,!!!!!!!?????????????)

Kad ce da shvatis da ti upravo i tvoji druskani radite bas to?izadjoste i uznemiriste nas smutnjom da drzimo zakon!!!!!! dali si svestan breeeee!!! sta ti radis?

Član
Učlanjen(a)
25.10.2011
Poruka
1.562
Ovo ti je brate elementarno nepoznavanje Pisma o ovim stvarima:
Hrišćani nikada nisu imali tkz. Ceremonijalni zakon. On je bio obavezan samo za Jevreje.
Tako da to niti je bilo za Hrišćane, niti je moglo PRESTATI važiti za Hrišćane.
Za Hrišćane je SEN Hristova krv prolivena na Golgoti, i za njih jedina stvar koja važi je LJUBAV, vera i nada. A od ovo troje najveća je LJUBAV.
Pa onda nas je Hrist slagao ako su Adventisti u pravu sa rečima:,,Moj je jaram lak''. Kako lak kada Adventisti od nas traže da držimo 50 stvari !?
A Hrist traži samo 3 !

Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
1.691

po zakonu prinose;

vansheling i sardi su postavili jasan akcenat koji se laodikeja ne moze prenebeci,akcenat je sa izraelom,dakle sve to sto si pisao kaze se sa izraelom. sada mi znamo kako si sam rekao da je to i za pagane bitno duhovni smisao naravno.
to ima duboki smisao i postoje neke nedoumice ocito.
ja bi zeleo da kazem sledece jako bitno u ovojn raspravci ovcde. da ovo mora iskreno voditi ne ka tome da li si ti kao covek u pravu ili neko na ovoj strani ko misli drugacije vec da bi to bilo na korist svih nas da dodjemo Hristu.jer stvari zu ozbiljne. ti svaskako vrlo dobro donosis stihove kao i sardy i drugi i to nas drzi ozbiljnim. mi nismo ovde provokatori kao neki pojedinci ali i njih treba razumeti.
ali ja bi predlozio da idemo jednim redom,ako nebi dotakli kljucne stvari onda nema nikakog napretka i cilja za nebo svih nas. meni ovde nije vazno da li je sardy pravoslavan ili washeling. ja sam prema njima bio iskren prvog dana na forumu,i dobro je da oni to repsektuju. mogli su ustati i reci ma ovaj covek ko je on .ali sto ako odbacujuc coveka odbacujemo Boga? mudro je postupljeno sa njihove strane./
stoga treba ici redom u ovom razgledanju sa pozitivnim smislom,pa ma postovi bili malo duzi. najpre kada citam tvoj smisao i razgledanje vecno a kad i zasto prestaje postaje jasno i ja kazem amen. jer ja sam samo pitao ako je to vecno,a znam da prestaje,sada ja sam te pitao zasto ne mozes primiti i razgledati da loi i subota isto tako prestaje. ti kazes vecno. pa i ono je receno vecno. prihvatam ja tvoj stav ono ima smisao u Hristu,ali sad treba pazljivo pogledati dokaz da i subota ima potpun smisao u hristu i sv. Duhu i da zato i ona prestaje.
vidis,prvi stav: pavle kaze da pazimo da ne odocni koji od nas? kome kaze? pa svima onima koji su pozvani u nesto. u sto? u drzanje sedmog dasna kao vecnog pokoja? ako pratimo sledeci pavlov pogled o cemu on sve vreme nadogradjuje to pazite,vidimo da pocinje sa citatom koji je aposlutno vezan za subotu. on citira,da ako je i bilo sve svrsenosa strane Boga kada je Bog zavrsio stvaranje da je tada Bog odjednom U GNEVU ZAKLEO SE I REKAO.... sta se ovde dogadja. pavle citira da je Bog odmorio dakle daje subotua onda se zaklinje? zasto? povodom cega? povodom onih koji nece hteti dadrzeispravno ili uopste nece da drze subotu? razmislimo ovde laodikeja,ovde mozemo otici vec u kontra smer ako ne budemo u punoj paznji i to samo Duhom svetim. jer ovo je ivica zileta dalje.Bog daje ovakvu vrstu govora u zakletvi: 5.red: I NECE UCI U POKOJ MOJ! sada uzmi ovo mesto i pokusaj doneti drugacije ali to ce tesko ici. jer receno je o suboti potom ide kletva Bozja i da nece uci u njegov pokoj. zasto nece,ako drze subotu?
6. red moze doneti smutnju ako ne budemo opet jako budni jer 6. red biva podpuret 8.redom i on da je jasno razjasnjenje da Bog ne mksli da je subota taj vecni pokoj,a niti da se on kleo da nece uci u njega navodno zbog neposluha na drzanje subote.
pavle u 6. redu kazu,da buduci imaju neki da udju u vecni pokoj,i oni KOJIMA JE NAJPRE JAVLJENO NE UDJOSE ZA NE-PO-SLU-SA-NJE! SADA JA SAM rekao u proslom postu sta je tacno neposlusanje. mi mozemo reci svoje tumacenje to je subota nisu drzali subotu,gresili su zakonu kurvali neki,drzali idole. ne,to nije tacan odgovor. Biblija jasno kaze zasto oni nisu usli u sliku na obecani pokoj ili carstvo,a slika je obecana zemlja,mi znamo da je to tip carstva u Bibliji. sada sto su uhode 40 dana bile u toj zemlji i otuda se vratili sa recima ne mozemo je dobiti Bog im je rekao preko MOjsija da ce dan za godinu dakle 40 god lutati po pustinji i nece uci
DAKLE NECE UCI. to je tip neposluha koji pavle ovde opominjuci upucuje svima nama. ali kada kaze da oni ne udjose on jasno dalje donosec odjednom citate u 7. redu ide dalje u otkrivenje vecniog pokoja i problema neulaska u njega,tako da otkriva da je to vreme pedesetnice o kome pavle sve vreme govori i neceg sto se dogodilo na pedesetnici.
sada moras ovo razgledati kako mislis da je 7. stih uklopljiv u tvoje misljenje da je rec o rotacionoj suboti kao vecnom pokoju..
dakle 7 red pavle kaze sledece:OPET ODREDI JEDAN DAN DANAS GOVORECI U DAVIDU PO TOLIKOM VREMENU KAO STO SE PRIJE KAZA:DANAS AKO GLAS NJEGOV CUJETE ,NE BUDITE DRVENASTIJEH SRCA. dakle ovde postoji opasnost da neko bude stegnuta srca i pokaze slican neposluh ili neveru te zbog toga ne udje u vecni pokoj. druigo pavle pominje davida i prorostvo o drugom danu Danas. ni jedan dan u sedmicni na ma kom jeziku ne nosi naziv Danas,moras se sloziti. vec je njegova sifra kazana: kad ovaj glas cujes! dakle to je neki glas,koji glas i kakav?
ajmo prvo sa davidom. psalam 118,jaasno kaze evo dana koji STVORI BOG! radujmo se! pavle kaze da je to Dan novi dan opet odredi jedan dan Danas u Davidu(stvori) po toliko vremenu,oce reci na vreme je Bog prorokovao za cas kada cese cuti glas i ako taj glas cujes tog novog dana koga je Bog stvorio a ne ostanes drvenasta srca ,bices uvecnom pokoju!
kada citamo isaiju 28 jasno se kaze da ce tudjim jezicima govoriti se i reci objava sta su to ti tudji jezici:eek:vo je odmor,ovo je POKOJ(VECNI) ali ne htese poslusati(neposluh) sada akop ode u dan pedesetnice u delima ap. naces da je rtaj Dan silaskom svetog Duha sav izrael u jerusalimu slusao petra i govor o Duhu svertome kao Bozjem pecatu o cemu govori opominjuce i matej 25(prica o mudrim i ludim devicama) kada su masa jevreja u vecini odbacila to,pokazala neposluh ruganjem da je u pitanju pijanstvo a ne sveti Duh koji je tu spusten kao vecni pokoj.
da je to tacno resenje je jasno u 8. redku koji je kljucan. 8.jer da je isus(navin) doveo one(sinove od neposlusnih otaca)doveo u POKOJ (KROZ SUBOTU) ne bi ZA DRUGI DAN GOVORIO POTOM(KROZ DAVIDA,PSALM 118.) SADA kako bi ti ovo slozio? ako mislimo da isus nije drzao pokoj subotu i da zato nije uveo iste u pokoj onda je to neistina. Isus je pokazan kao vrstan sluga. zato je i usao sa halevom. oni nisu pokazali neverstvo i neposluh vracanjem iz zemlje obecanja i zato su usli u zemlju samo dvojica od generacije otaca.onda ovde nam pavle sve vreme govori da je problem pedesetnica i primanja svetog Duha. sav izrael do danas drzi zakon i subotu ali je van ovog pokoja ne priznaje Hrista niti prima svetoga Duha. pavle kaze da sepostaramo uci U TAJ POKOJ(11. RED). KOJI taj pokoj? AKO JE U PITANJU subota sigurno bito i rekao,ali on sve vreme drzi do drugog dana kao vecnog pokoja,i da je kroz onaj pokoj(subotu pod isusom navinom) bilomoguce uci u vecni pokoj vecnost Bozju nebo,zasto bi pavle govorio o drugom danu i oopasnosti da neki ne odocne i da ne pokazu drvbenasto srce na glas ,kao na pedesetnici koji je kroz petra bio glas svetoga Duha ,pokajte se i da se pokrsti za oprost greha svaki od vas u ime Gospoda isusa Hrista i primicete dar svetoga Duha....
tako dobijamo da kada Isus kaze sto si citirao da ce DATI ZAKONE U SRCA NJIHOVA....ON GOVORI O OBREZANJU NE TELA VEC SRCA SVETIM DUHOM SA NEBA. SADA nije pavle postavio brigu da li cemo drzati ili necemo drzati subotu vec vecni odmor drugog dana svetoga Duha. jer zasto bi toliki akcenat bio na drugom danu Danas po Davidu ako je vec Bog jasan da je dao taj prvi dan po stvaranju? zasto bi Bog govorio o drugom danu i stavio toliki akcenat na to prorostvo? zasto se zakleo Bog mcak u gnevu? zasto bi se Bog gnevio po pitanju tog drugog Dana? prvo zasto daje drugi dan,koji nije ni ponedeljak ni nedelja,ali je drugio osim subote,morasmopriznati. on nije rekao dacu vam drugi smisao subote u Davidu,vec drugi dan nakon je citirano jasno da je dao subotu i potom se zaklinje jos recima: nece uci taki u pkoj moj! a pavle opominje da pazimo da ne odocnimo uci u taj vecni popkoj Drugog dana u Davidu.
ako ces biti i ole budan laodikeja moras uvidweti da je akcenat jasan. citat subota/2/ Bog se gnevi.3 nece uci u taj pokoj subotom. 4 zbog davanja Drugog Dana u Davidu! 5. isus navin nije mogao uvesti kroz prvi dat dan subotu u pokoj sebe ni sinove izraela . 6. da se pazimo da i mi ne odocnimo u taj vecni pokoj uci.7. glas kada cujemo. 8. dela ap.2. glava govor petra. 9. vecina izraela po isaiji 28 odbacuje :eek:vo je pokoj,ovo je odmor.10. mali broj,njih 3000 kaze petru ,ljudi braco sta nam je ciniti DA SE SPASEMO?! dakle da se spasemo,sta nam je ciniti. 11. petar daje odgovor,krstenje u ime Isusa i Duhom svetim. 12. taki ulaze u vecni pokoj.
sada pavle donosi to,da ne odocni koji od nas u taj vecni pokoj uci odbacujuc ovaj glas Duha.jer ti eki koji su odbacili su ovde na pedesetnici.rugali su se. tako da svi koji misle drzati subotu ri8mljanima,14 nece biti u problemu,a gledajuc na galate pavle se zaove boji da ne izgube Hrista sto su se vratuili na zakon i oce iznova da mu sluze pitajuc ih da li su Duha primili kroz dela zakona ili pak pre toga verom u rec i Hrista? kao i u korincanima sto stoji daDOKLE GOD SE CITA STARI ZAVET (U KONTEKSTU SPASENJA,AKO NE DRZIS SUBOTU I ZAKON) STOJI POKRIVALO NA TAKIMA I NE MOGU DA VIDE HRISTA I VECNI POKOJ NARAVNO. jer staro i novo se ne slaze. ako novo vino pokusamo sipati u stare mehove i mehovi se prodru i vino prospe te oboje propadne. dakle ako novozavetni smisao spasenja kroz svetog Duha i krstenje u Isusa Hrista ocemo sliti preliti u starozavetne okvire Isus plus sakon i subota oboje propadaju,jer nema razumevanja smisla posto stoji pokrivalo,a ko moze preko pokrivaca na ocima citati,kroz debelu ponjavu niko ne moze citati smisao Pisma.kroz crkvenu teologiju se ne moze spoznati istina o vecnom pokoju drugacije receno. amin. ovo je rec Gospodnja.

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
DOKLE GOD SE CITA STARI ZAVET (U KONTEKSTU SPASENJA,AKO NE DRZIS SUBOTU I ZAKON) STOJI POKRIVALO NA TAKIMA I NE MOGU DA VIDE HRISTA I VECNI POKOJ NARAVNO. jer staro i novo se ne slaze. ako novo vino pokusamo sipati u stare mehove i mehovi se prodru i vino prospe te oboje propadne. dakle ako novozavetni smisao spasenja kroz svetog Duha i krstenje u Isusa Hrista ocemo sliti preliti u starozavetne okvire Isus plus sakon i subota oboje propadaju,jer nema razumevanja smisla posto stoji pokrivalo,a ko moze preko pokrivaca na ocima citati,kroz debelu ponjavu niko ne moze citati smisao Pisma.kroz crkvenu teologiju se ne moze spoznati istina o vecnom pokoju drugacije receno. amin. ovo je rec Gospodnja.

Зато и говоримо да су адвентисти модерни фарисеји, понашају се по истом рецепту и потпуно исто резонују. Тешко се ту може много променити, зато и апостол каже: "неки од јереси фарисејске који беху веровали...".

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Postovani Mrsavkicu, Sardy i Adrian su sve pomesali i nisu postavili nista novo sto ja vec nisam cuo.

Odgovor se upravo nalazi u jednom od predhodnih komentara, ali ako pratis teme videces da pojedini ovde na forumu postavljaju konstantno po stotinu puta pitanja na koja je vec odgovoreno, a kasnije kada prodje odredjeni broj stranica oni kazu da nije odgovoreno na ta njihova pitanja.
Sada ja tebe pitam `Da li je to Hriscansko postenje?
Ako imas savesti shvatices o cemu govorim.

Odgovor je dakle sledeci.

Da, i obredni i moralni zakon su dati Izrailju, tacnije preko Mojsija Izrailjskom narodu koji je Bog izabrao.
Pitanje je zasto je Bog dao ove zakone, i zasto bas preko Izrailja, da li u tom smislu spasenje pripada samo Izraelcima.
Ovo su kljucna pitanja koja ujedno daju odgovore u kontekstu cele biblije ciji je zakon i kome je on dat.

Bog jeste dao zakone preko Mojsija, ali oni ne pripadaju ni Mojsiju ni Izrailjskom narodu vec Bogu, odnosno Bog je dao ove zakone preko jednog naroda koji je imao zadatak da ove zakone i istinu o Bogu prenese svim drugim narodima.
Zato Bog na nekim mestima kaze "A TUDJINI KOJI PRISTANU UZ GOSPODA DA MU SLUZE...NJIMA CU DATI IME BOLJE NEGO SINOVIMA I KCERIMA" ili "TUDJINI DOLAZICE K TEBI..I DOM MOJ ZVACE SE DOM MOLITVE SVIM NARODIMA... ili "POZNACE OSTRVA NAUKU MOJU" itd.

Dakle, iz ovoga se moze zakljuciti da su zakoni i istina o Bogu univerzalni i ne ogranicavaju se na jedan narod ili naciju, vec Bog zeli spasenje svim ljudima.

Dolaskom Mesije, obredni zakon koji je bio SEN ili Tipos njegove zrtve je automatski ukinut jer je pronasao svoje ispunjenje u Hristu.
Moralni zakon nije ukinut, on je dolaskom Hristovim upisan u srce i misli, sto znaci da se Duhom Svetim ostvaruje u onome ko se potpuno predao Bogu i doziveo novorodjenje Duhom. on tako prirodno ispunjava doslovno svaku zapovest jer ima rod poslusnosti i ljubavi koja ga na to nagoni.

Onaj ko nema Duha Svetoga on nema rod poslusnosti, on nije nanovo rodjen, i prema tome krsi moralna nacela, odnosno ne on vec greh koji stanuje u njemu.

Novi zavet je dakle isti onaj koji je nacinjen sa starozavetnim Izrailjem, samo sto se zasniva na cvrscim temeljima - na zrtvi Isusa Hrista i Sili Duha a ne na obrednom zakonu i opravdanju coveka krvlju zivotinje, vec opravdanju zaslugama Hristove krvi prolivene na krstu koju prinosi na nebu pred prestolom milosti u svetinji nad svetinjama pred kovcegom zaveta u kome se cuvaju originalne ploce sa Bozjim zakonom.

Prema tome, kao sto sam napomenuo u
slovi i starog i novog zaveta su identicni, a to je drzanje Bozjih zapovesti..

Obredni zakon je uklonjen jer je nasao zamenu u Hristovoj zrtvi, moralni ostaje vecno, jer da je on uklonjen Hristos ne bi morao da umre na krstu i danas ne bi morao da bude nas prvosvestenik na nebu, jer koji je smisao njegove sluzbe i od cega nas on spasava i cisti i opravdava ako nema zakona, jer jedan stih kaze "GDE NEMA ZAKONA NEMA NI PRESTUPA.
Zakona dakle ima, i Isus je upravo umro i danas posreduje zato sto mi taj zakon krsimo, ali pokajanjem i obracenjem Hristova zrtva i njegova sluzba nas opravdavaju i ciste.
Zato apostol Jovan napominje "DECICE SAVETUJEM VAM DA NE GRESITE, ALI AKO KO SAGRESI IMAMO ZASTUPNIKA KOD OCA ISUSA HRISTA PRAVEDNIKA I ON OCISCAVA GREHE NASE, I NE SAMO NASE NEGO I CELOG SVETA"

Dakle, ceo svet krsi deset zapovesti, ali pokajanjem i obracenjem mi imamo zastupnika, i on nas opravdava i ociscava ako sagresimo neku od zapovesti.

"Evo, idu dani, govori Gospod, kad ću učiniti s domom Izrailjevim i s domom Judinim nov zavet.
Ne kao onaj zavet, koji učinih s ocima njihovim, kad ih uzeh za ruku da ih izvedem iz zemlje misirske, jer onaj zavet moj oni pokvariše, a ja im bijah muž, govori Gospod.
Nego ovo je zavet što ću učiniti s domom Izrailjevim posle ovih dana, govori Gospod: metnuću zavet svoj u njih, i na srcu njihovom napisaću ga, i biću im Bog i oni će mi biti narod.
I neće više učiti prijatelj prijatelja ni brat brata govoreći: Poznajte Gospoda; jer će me znati svi od malog do velikog, govori Gospod; jer ću im oprostiti bezakonja njihova, i greha njihovih neću više pominjati" ( Jeremija 31 poglavlje ).

Ovo je zavet koji ću načiniti s njima posle onih dana, govori Gospod: Daću zakone svoje u srca njihova, i u mislima njihovim napisaću ih;
I greha njihovih i bezakonja njihovih neću više spominjati. ( Jevrejima 10 poglavlje ).

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
1.691
Postovani Mrsavkicu, Sardy i Adrian su sve pomesali i nisu postavili nista novo sto ja vec nisam cuo.

Odgovor se upravo nalazi u jednom od predhodnih komentara, ali ako pratis teme videces da pojedini ovde na forumu postavljaju konstantno po stotinu puta pitanja na koja je vec odgovoreno, a kasnije kada prodje odredjeni broj stranica oni kazu da nije odgovoreno na ta njihova pitanja.
Sada ja tebe pitam `Da li je to Hriscansko postenje?
Ako imas savesti shvatices o cemu govorim.

Odgovor je dakle sledeci.

Da, i obredni i moralni zakon su dati Izrailju, tacnije preko Mojsija Izrailjskom narodu koji je Bog izabrao.
Pitanje je zasto je Bog dao ove zakone, i zasto bas preko Izrailja, da li u tom smislu spasenje pripada samo Izraelcima.
Ovo su kljucna pitanja koja ujedno daju odgovore u kontekstu cele biblije ciji je zakon i kome je on dat.

Bog jeste dao zakone preko Mojsija, ali oni ne pripadaju ni Mojsiju ni Izrailjskom narodu vec Bogu, odnosno Bog je dao ove zakone preko jednog naroda koji je imao zadatak da ove zakone i istinu o Bogu prenese svim drugim narodima.
Zato Bog na nekim mestima kaze "A TUDJINI KOJI PRISTANU UZ GOSPODA DA MU SLUZE...NJIMA CU DATI IME BOLJE NEGO SINOVIMA I KCERIMA" ili "TUDJINI DOLAZICE K TEBI..I DOM MOJ ZVACE SE DOM MOLITVE SVIM NARODIMA... ili "POZNACE OSTRVA NAUKU MOJU" itd.

Dakle, iz ovoga se moze zakljuciti da su zakoni i istina o Bogu univerzalni i ne ogranicavaju se na jedan narod ili naciju, vec Bog zeli spasenje svim ljudima.

Dolaskom Mesije, obredni zakon koji je bio SEN ili Tipos njegove zrtve je automatski ukinut jer je pronasao svoje ispunjenje u Hristu.
Moralni zakon nije ukinut, on je dolaskom Hristovim upisan u srce i misli, sto znaci da se Duhom Svetim ostvaruje u onome ko se potpuno predao Bogu i doziveo novorodjenje Duhom. on tako prirodno ispunjava doslovno svaku zapovest jer ima rod poslusnosti i ljubavi koja ga na to nagoni.

Onaj ko nema Duha Svetoga on nema rod poslusnosti, on nije nanovo rodjen, i prema tome krsi moralna nacela, odnosno ne on vec greh koji stanuje u njemu.

Novi zavet je dakle isti onaj koji je nacinjen sa starozavetnim Izrailjem, samo sto se zasniva na cvrscim temeljima - na zrtvi Isusa Hrista i Sili Duha a ne na obrednom zakonu i opravdanju coveka krvlju zivotinje, vec opravdanju zaslugama Hristove krvi prolivene na krstu koju prinosi na nebu pred prestolom milosti u svetinji nad svetinjama pred kovcegom zaveta u kome se cuvaju originalne ploce sa Bozjim zakonom.

Prema tome, kao sto sam napomenuo u
slovi i starog i novog zaveta su identicni, a to je drzanje Bozjih zapovesti..

Obredni zakon je uklonjen jer je nasao zamenu u Hristovoj zrtvi, moralni ostaje vecno, jer da je on uklonjen Hristos ne bi morao da umre na krstu i danas ne bi morao da bude nas prvosvestenik na nebu, jer koji je smisao njegove sluzbe i od cega nas on spasava i cisti i opravdava ako nema zakona, jer jedan stih kaze "GDE NEMA ZAKONA NEMA NI PRESTUPA.
Zakona dakle ima, i Isus je upravo umro i danas posreduje zato sto mi taj zakon krsimo, ali pokajanjem i obracenjem Hristova zrtva i njegova sluzba nas opravdavaju i ciste.
Zato apostol Jovan napominje "DECICE SAVETUJEM VAM DA NE GRESITE, ALI AKO KO SAGRESI IMAMO ZASTUPNIKA KOD OCA ISUSA HRISTA PRAVEDNIKA I ON OCISCAVA GREHE NASE, I NE SAMO NASE NEGO I CELOG SVETA"

Dakle, ceo svet krsi deset zapovesti, ali pokajanjem i obracenjem mi imamo zastupnika, i on nas opravdava i ociscava ako sagresimo neku od zapovesti.

"Evo, idu dani, govori Gospod, kad ću učiniti s domom Izrailjevim i s domom Judinim nov zavet.
Ne kao onaj zavet, koji učinih s ocima njihovim, kad ih uzeh za ruku da ih izvedem iz zemlje misirske, jer onaj zavet moj oni pokvariše, a ja im bijah muž, govori Gospod.

upravo zato da se ne bi ovde ponavljali ja sam ti ispisao po tackama u duzem postu kljucne stavke jevrejima,4.gl. gde se objasnjava sto jeste vecni p[okoj,da je to krstenje Duhom a ne subota kao dan odmora da bi ti dao za svaku stavku jasan odgovor i dosledan citat koji bi mogao ukazati drugaciji smisao od onog citiranog i ukazanog.
ovako ja ti sad mogu samo reci sledece na ovaj post vrlo precizni odgovor iz posl. galatima,4. gl. dakle kada je zakon dat on je dat da bi nas sve osudio. nema kaze u rimljanima niti jednog zivog coveka koji za sebe moze reci da je uspeo sam zakon tvoriti. sam si priznao. on nas osudjuje. sada dolazi jedna zamka u tvom razgledanju jer ti sasvim logicno kazes da je zakon nemoguce obdrzati,i sada donosis logicno resenje Isusa Hrista i Duha svetoga. tacno si citirao da nam je sve to moguce upravo Duhom,jer nas Duh navodi da to cinimo,jer ko nema Duha Hristovog nije Hristov i Duh je srcaniji od tela i nadvladuje telo. medjutim tu u galatima 4. pavle objasnjava zasto se on bojao da galatjani povratkom na zakonske uredbe ne izgube Hrista. pavle kaze sledece: on pocinje svoje jasno izlaganje da ne postoji opcija zakon plus Isus,ne zato sto tu nema logike,vec sto je Bog tako uspostavio stvari i mi to ne mozemo menjati. pavle pricu zapocinje jednim cudnim izvestajem oko rodjenja dva deteta,i dve zene,jedna je ropkinja agara i njen sin ismailo ,a druga je sara i njen sin isak! sada da li ovo nije cudno sto pavle prica. da sam ja ovo uispricao svi vi bi ste me odbacili i rekli da govorim neke legende i nevezane stvari. ali pavle je pavle zar ne? sada agaru pavle ovde donosi kao ropkinju a njenog sina od telesne! zasto on to naziva OD TELESNE? I JOS NESTO TEZE ON KAZE DA JE AGAR U STVARI SMISAO GORE SINAJ (MISLI NA ZAKON) I DA NJOJ(ZAKONU) SLUZE DANASNJI IZRAEL,KAZE TO ODGOVARA DANASNJEM TJ.SADASNJEM JERUSALIMU I KAZE JASNO KOJI R-O-B-U-JE SA SVOJOM DECOM) ,DAKLE SMISAO SE ODNOSI OPET DA JE TO ROBOVANJE I DA SAV IZRAEL JE DECA ROBINJE(ZAKONA) I DA JE SVE TO KAZANO KOD PAVLA OD TELESNE! DAKLE NE OD DUHOVNE ILI SLOBODNE. A SARU PAVLE IDENTIFIKUJE ZACUDJUJUCE DA JE OD SLOBODNE I DA ONA SA ISAKOM JE PREDSTAVNIK OBECANOG SEMENA I DA SU OD TOG SEMENA DECA OBECANJA ,TJ. OD GORNJEG NEBESKOG ZVANJA.
DAKLE OVDE STVAR POSTAJE DO KRAJA JASNA. REKLO BI SE CUDNA PRICA. ALI OCITO DA VECINA DOGADJAJA I TIPOVA LJUDI IMAJU DUBLJI SMISAO,SAMO MI TO CESTO NE MOZEMO TEELSNIM OCIMA VIDETI KAO ATEISTI UVEK. ZASTO JE ISAK PREDSTAVNIK ONE SLOBODNE (OD CEGA SLOBODNE AKO NE OD ROBINJE ILI OD ZAKONA) TJ. DA SU TA DECA OD NEBESKOG JERUSALIMA TJ.OD OBECANOG SEMENA ZATO SU ONI DUHOVNA SFERA A NE TELESNA.
NARAVNO SVE OVO JOS MOZE DA SE TUMACI KAKO OPET MOZES UVESTI U SVOJ UM DA JE TU REC DA SAMO TREBAMO SLUZITI NE SAMO ZAKONU KAO DANAS IZRAEL BEZ OTKRIVENOG HRISTA ,NEGO I ZAKONU I HRISTU TE DA NAS TO AUTOMATSKI DRZI I DALJE OBABEZNIM DA BUDEMO I OD ROBINJE.
ALI PAVLE DO KRAJA DAJE JASAN SMISAO DA MI NISMO DECA ROBINJE I SLOBODNE,VEC SAMO DECA SLOBODNE,TJ. (ZADNJI STIH GALATIMA 4.) MI NISMO DECA ZAKONA I MILOSTI KROZ HRISTA VEC SAMO DECA HRISTA DUHOVNI, KROZ MILOST SVETIM DUHOM.
DA JE TO TACNO STIHOVI PRE TOGA JASNO KAZU DA U OVIM TIPOVIMA I DOGADJAJIMA STOJI SLEDECE PAVLOVO ZAKLJUCIVANJE DUHOM,DA KAO STO JE SARA REKLA AVRAAMU SIGURNO ZAPANJENOM I UTUCENOM,DA ISTERA ROBINJU SA SINOM ROBINJE! ZASTO SAD TO? SVAK BI REKAO KO JE CITAO TO MESTO U 1. MOJSIJEVOJ KNJIZI DA JE TO NEPRAVEDNO. ALI STA TEK RECI KADA BOG POTOM SRETNE AVRAAMA TAKO UTUCENOG I KAZE ZACUDO I NJEMU ,I MOZDA NAMA, KAD SMO TAMAN PRESUDILI DA JE SARA OPAKA ZENA NEKA,BOG KAZE POSLUSAJ ZENE SVOJE ,I KAZE DOISTA TO,JER NE MOZE SIN ROBINJE NASLEDITI STA? OBECANJE KOJE JE BOG DAO SAMO U JEDNINI NE U MNOZINI KAZE SE JASNO,KROZ ISAKA.KOJE OBECANJE? PA GORNJI JERUSALIM JASNO. SADA STA ZNACI OVA REC ISTERAJ SINA ROBINJE I ROBINJU,A OVO JE ,PAVLE JASNO POCINJE SLIKA NA DVA ZAVETA. LEPO STOJI NA POCETKU DA SU OVE DVE ZENE ,SLIKA NA DVA ZAVETA.MOZEMO LI SUMNJATI DA JE REC O DVA ZAVETA ,ZAKONSKI I ONAJ OD SLOBODNE DAKLE VEROM U HRISTA. OVA DVA ZAVETA NE MOGU SKUPA DA NASLEDE GORNJI JERUSALIMSKI TRON NEBO! TAKO JE PAVLE TO DONEO,VRLO JASNO.OVIM SE POKAZUJE DA (MA KAKO MI MISLILI I NE RAZUMELI CUDNI BOZJI PLAN SPASENJA) PRICA ZAKON + ISUS I MILOST U NASOJ VERI I NASEM VEROVANJU NE MOGU DA NASLEDE OBECANJE. SAMO ISUS NASLEDJUJE.
vrlo je prosto ko se malo vise okrene Duhu svetom da razume ovo. zakon plus Isus zasto ne ide. kada je Bog postavljao zakon on nas je doveo do osude i ucinio nas sve krivim,da bi nas tako doveo do spoznaje pokajanja i pomilovanja. zato je pavle napisao da se avraamu uracuna plata,kako i kad kaze pavle u rimljanima posl. ,kad je bio pod zakonom ili bez zakona? i pavle daje odgovor,kad je bio bez zakona ,tj. kroz veru. tako on zakljucuje da se avramu plata daje kao onom KO NE RADI,URACUNAMA SE PLATA A NE ONOM KO RADI. kada mi ukljucimo telesni um mi se zelimo ovom usprotiviti zaboravljajuc se da je ovu rec dao Bog! ona jasno stoji i ako cudno do kraja ,pa ko to danas placa nekog a da najpre ne odradi svoju platu? vec onaj ko ne radi primi platu a radniku kazemo,nema plate?! pa to telesno gledano je cist apsurd. mislim da tako preduzece necemo naci na celoj planeti,inace bi svaki nevernik potrcao tamo da se zaposli! ali kod Boga odista postoji "tako preduzece "koje cak placa vecnoscu a ima uspostavljeno pravilo,da tu vecnost kao platu prima onaj koji ne radi(jasno je na sto se misli,ko ne drzi zakon) a ne onaj ko radi( ko se ubi trudeci da ga odrzi)! zasto? pa kad god mi ocemo i zakon opet uzeti nakon vere u Hrista stize nas rec da smo duzni kroz zakon da ga ispunimo,sad ti sam si rekao mi to ne mozemo pa viknemo ka Hristu, verujem te Hriste i sad ocekujes Isus ce ti proneti ono sto drzanjem zakona ne mozes da dobijes vecnost. ali Bog kaze nemoguce. zasto? gde je pogreska i zamka kroz zakon? Isus oce da ti da milost i platu i vecnost ali kad se vratis na zakon onda pise da je plata smrt. e,sad ne moze Isus tu da ti pomogne ,kad si se na zakon obavezao,moras samo zakonsku platu da primas. zato zakon nismo vise duzni drzati vec Hrista a ko je u Hristovom Duhu taj ne gresi. medjutim samo ako se ne obavezujemo na zakon. jer onda smo pod telesnim obecanjem,a to je nemoguce odrzati. u tom kontekstu pavle kaze da je Bog jasan,mora sin robinje(zakon) da bude potpuno otpusten a ne robinja i sara skupa ismailo i isak skupa u nebesko obecanje. ne ide.
sad ti vidi. moras ovo doista doneti u Duhu da to tako ne stoji ;poredjano. tu ne treba tumacenje tu je vec sve jasno doneto u Duhu pd pavla. poslednji naglasak je da ove dve stvari zakon(sin robinje) i milost u Hristu(sin slobodne ne mogu da naslede nebo skupa .jedan mora biti otpusten?
kao sto stoji i za pokrivalo kroz citanje starog zaveta. ne moze da se vidi Isus tj. milost. upravo zato sto se uspostavljanjem starog zaveta (dekalog) u pokusaju spasenja nalazimo kao oni koji necemo da isteramo sina robinje. ili kao oni koji levajuc jevandjeosko spasenje duse u starozavetne mehove prodiremo mehove i propadne sve spasenje duse.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Nigde nisam rekao da se zakon ne moze odrzati, vec da mi krsimo zakon sami po sebi jer smo gresni, ali da predanjem Hristu on upisuje svoj zakon u nase srce i misli i da nam daje silu Duha Svetoga kojim mozemo biti pobednici nad grehom.
Takodje i ja ne zelim da se ponavljam, jer sam u predhodnim diskusijama sa Sardijem objasnio sustinu Jevrejima poslanice 4 poglavlja, da niko nece uci u Bozji mir ko krsi Bozji zakon i zapovest o suboti, jer upravo subota je simbol ulaska u Bozji mir.
Ti i ostali ste u velikoj opasnosti ako do kraja istrajete u svom neverstvu i zabludama koje propagirate, jer pitanje je da li covek moze uopste uspostaviti zajednicu sa Hristom, a u ujedno reci da poslusnost zapovestima nije potrebna u novom zavetu, jer prirodni rod vere u Hrista i predanja Bogu je rod poslusnosti.
Ako nema ovoga onda nema ni vere ni predanja, ili je ono povrsno ako tako nesto uopste postoji "AKO KO KAZE POZNAJEM GA A ZAPOVESTI NJEGOVE NE DRZI LAZA JE I U NJEMU ISTINE NEMA"

Natrag