Gulaš - razne vrste

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Juneći gulaš s pivom

JUNEĆI GULAŠ S PIVOM

12500_juneci-gulas-s-puvom-01-foto--Dreamstime_if.jpg


POTREBNO JE
1 kg junetine, 5 velikih glavica luka, 2–3 kašike brašna, 100 ml ulja, lovorov list, suvi biljni začin,biber, so, 200 ml piva

PRIPREMA

Oprano meso isecite na kocke, uvaljajte u brašno i ispržite na vrelom ulju. Dodajte naseckan luk i pržite zajedno s mesom. Dodajte suvi biljni začin, so, biber i lovorov list, pa prelijte pivom. Dolijte vodu i ostavite jelo da krčka dok meso ne omekša. Gulaš služite uz bareni krompir ili kuvanu testeninu.



 
Član
Učlanjen(a)
15.09.2009
Poruka
3
Ma najbolji je gulas samo svinjsko, junece, dosta luka i nista vise. To je pravi gulas, bez dodataka. Od zacina samo so i biber. ;)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Segedinski gulaš

Segedinski gulaš

135820_gulas_f.jpg

Potrebno (za 4 osobe):
1. 1 pile od oko 1,1kg,
2. 3 glavice luka,
3. 3 paradajza,
4. 2 mrkve,
5. 2,5 kg krompira,
6. mirođija,
7. slatka aleva paprika,
8. mast,
9. kim,so.


Priprema:
Pile očistite, operite i nasecite na komade. Na masti propržite naseckani luk i šargarepu isečenu na kolutove, pospite alevom paprikom i izmrvljenim kimom, pa dodajte nasečeno meso.

Posolite, zalijte vodom i dinstajte na laganoj vatri da meso relativno omekša. Tada dodajte krompir isečen na kockice i oljušten paradajz, narezan na kriške, dolijte još tople vode pa nastavite s kuvanjem da se meso i povrće skuvaju.

Gotov gulaš pospite sitno seckanom mirođijom.

Izvor: Turbo kuvar



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Riba na gulašu

RIBA NA GULAŠU

riba na gulasu.jpg

POTREBNO JE

800 g ribe, 0,5 kg paradajza, 3 glavice crnog luka, 3 sveže zelene paprike, pakovanje šampinjona, veza peršuna, pola limuna, so, biber, kašičica slatke začinske paprike, brašno, maslinovo ulje

PRIPREMA
Izaberite nešto manje ribe po želji. Očistite ih i posolite, pa svaku uvaljajte u brašno i ispržite na ulju. Na istom ulju pržite i luk isečen na rebarca i cele ili prepolovljene šampinjone. Papriku isecite na krupnije komade, pa i nju dodajte u posudu. Poklopite i dinstajte dok ne uvri tečnost koju su pustili šampinjoni. Paradajz oljuštite i krupno isecite, pa i njega pomešajte s lukom, pečurkama i paprikom. Posolite i pobiberite, dodajte začinsku papriku i preručite u zemljanu posudu. Ako je potrebno, nalijte vodom, pa preko poređajte isprženu ribu, prelijte je sokom od limuna i stavite u rernu na pola sata da se zapeče na 200 stepeni.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Esterhazi gulaš

ESTERHAZI GULAŠ

3.jpg

POTREBNO JE

1 kg goveđeg mesa za gulaš, 500 g crnog luka, 2–3 kašike začinske paprike, 1–2 kašike svinjske masti, kašika rastopljenog maslaca, 3–4 čena belog luka, 2 kašike paradajz pirea, kašičica majčine dušice, kašika kapra, kašika sirćeta, 200 g smrznutog graška, 2 šargarepe, 100 g celera, 100 ml pavlake, kašika brašna, so, biber

PRIPREMA
Na zagrejanoj masti pržite seckani crni luk dok ne dobije zlatnožutu boje, dodajte mu majčinu dušicu, izgnječeni beli luka i kim. Skinite s vatre i umešajte začinsku papriku. Sipajte šoljicu vruće vode i vratite na vatru. Spustite meso sečeno na kocke, so, biber, paradajz pire i sirće. Zalijte s onoliko tople vode koliko je potrebno da meso ogrezne. Poklopite i kuvajte na laganoj vatri oko tri sata. Kolutove šargarepe, kocke celera i grašak propržite na zagrejanom maslacu. Pavlaku izmešajte s brašnom i umešajte u smesu s mesom. Dobro izmešajte i sastavite s proprženim povrćem. Kad sve omekša, skinite s vatre i pospite kaprom. Gulaš služite uz knedle od bajatog hleba.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Argentinski gulaš

Recept za ovo jelo, preuzela sam sa sajta Mirjane-Bobić Mojsilović. Ostalo mi je u sećanju kada ga je spremala u svojoj emisiji, a gošća joj je bila Tanja Bošković. Mislim da je u pitanju Tanjin recept.
Jako efektno izgleda na stolu, kad se stavi "šerpa" od bundeve. Nisam ga probala, ali nameravam...

Argentinski gulaš

Na vrlo malo ulja i čašici rakije izdinstati luk, dodati juneće meso iseckano na komade. Začiniti solju, biberom, lovorovim listom, alevom paprikom i travama po izboru - zaliti belim vinom i na tihoj vatri krčkati dok meso ne postane meko. Uzeti jednu okruglu bundevu, izdubiti je, staviti u vrelu rernu dvadesetak minuta. Izvatiti bundevu i u nju sipati gulaš u koji je dodat kukuruz šećerac, i odozgo staviti kajsije iz kompota. Vratiti u rernu i peći dok bundeva ne postane mekana. Gulaš se jede zajedno sa unutrašnjom stranom bundeve.
 
Poslednja izmena:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Gulaš od boškarina

Gulaš od boškarina

17782_jjjjjjjjj_hf.jpg

POTREBNO JE
2 kg junećeg mesa, 1 kg luka, 100 g šargarepe, koren celera, peršunovo lišće, so, biber, 2 dl pirea od paradajza, grančica ruzmarina, list lovora, 0,5 l crnog vina, 100 ml maslinovog ulja


PRIPREMA
Luk sitno iseckajte, pa ga s narendanom šargarepom i celerom dinstajte na maslinovom ulju. Dodajte sitno seckan peršunov list i nastavite da dinstate na tišoj vatri. Po potrebi podlivajte pomalo vode. Meso isecite na kocke srednje veličine i dodajte povrću kada se dobro izdinsta, kad poprimi žutosmeđu boju. Posolite i pobiberite, dodajte pire od paradajza, grančicu ruzmarina i lovorov list. Nastavite da dinstate i po potrebi podlivajte vinom. Kuvajte oko dva i po sata dok meso sasvim ne omekša i dok se ne zgusne. Gotov gulaš mora biti zgusnut od povrća. Uz gulaš poslužite mekanu palentu, njoke ili neku kratku testeninu.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Vinski gulaš

Vinski gulaš

17.jpg


Za 4 osobe potrebno je:
500 g govedine, 200 g krompira, 1 dl gustog soka od paradajza, 2 dl crvenog vina, 4 glavice crnog luka, 50 ml suncokretovog ulja, kašika aleve paprike, kašičica kima, kašika suvih začina i so.

Meso isecite na komadiće jednake veličine i kratko ga ispecite na ulju u dubljoj šerpi. Izvadite ga i u toj masnoći izdinstajte krupno iseckani crni luk, vratite meso, dodajte kim, suve začine i 2,5 dl vode, pa pirjanite u poklopljenoj posudi na umerenoj temperaturi, povremeno dolivajući vodu. Pred kraj stavite alevu papriku, krompir isečen na kocke i paradajz sok. Krčkajte 10-ak minuta, sipajte vino i posolite. Kuvajte još nekoliko minuta i servirajte.


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Gulaš od svinjetine s kiselim kupusom

Gulaš od svinjetine s kiselim kupusom

210195_gulas_f.jpg

SASTOJCI

  • 1 kg svinjskog buta
  • 750 g kiselog kupusa
  • 60 g svinjske masti
  • 200 g luka
  • 50 g crvene paprike
  • malo kima
  • 1,8 dl kisele pavlake

PRIPREMA

  • Na zagrejanoj masnoći propržite sitno naseckani luk do zlatnožute boje. Dodajte crvenu papriku, svinjetinu nasečenu na kockice i malo kima. Posolite, pobiberite i lagano dinstajte često nalivajući vodom.
  • Kiseli kupus naseckajte na deblje rezance i skuvajte posebno.
  • Kad meso i kupus omekšaju, pomešajte ih zajedno, zalijte pavlakom i pustite da sve lagano i kratko prokuva, a onda servirajte.
  • Možete slagati i naizmenično red gulaša, red kupusa, odozgo zaliti pavlakom i malo prodinstati.

 
Natrag
Top