Član
- Učlanjen(a)
- 23.10.2009
- Poruka
- 76
dobro kad si navalio sa tom abrogacijom imam i za to rjesenje procitaj sljedeci tekst pogotovo razmisli o dijelovima iz Kurana
Da bismo razumjeli pravi islam, moramo na poglavlja Kurana gledati u kronološkom slijedu, a ne u slijedu u kojem se iznose, budući da poglavlja Kurana tradicionalno nisu poredana kronološki. Mnogi stihovi u Kuranu zamijenjeni su drugim stihovima, pa je besmisleno proučavati i objašnjavati Kuran bez znanja o aktualnosti njegovih djelova. Kronološki slijed nam pokazuje koji stihovi Kurana više ne vrijede i koji su stihovi zamijenjeni. To načelo razrješavanja proturječnosti jedinstveno je za islam i zove se abrogacija ili ukidanje.
Kuran o tome govori na ovim mjestima:
Da bismo razumjeli pravi islam, moramo na poglavlja Kurana gledati u kronološkom slijedu, a ne u slijedu u kojem se iznose, budući da poglavlja Kurana tradicionalno nisu poredana kronološki. Mnogi stihovi u Kuranu zamijenjeni su drugim stihovima, pa je besmisleno proučavati i objašnjavati Kuran bez znanja o aktualnosti njegovih djelova. Kronološki slijed nam pokazuje koji stihovi Kurana više ne vrijede i koji su stihovi zamijenjeni. To načelo razrješavanja proturječnosti jedinstveno je za islam i zove se abrogacija ili ukidanje.
Kuran o tome govori na ovim mjestima:
- Kuran 2:106
Mi nijedan propis ne promijenimo, niti ga u zaborav potisnemo, a da bolji od njega ili sličan njemu ne donesemo. Zar ti ne znaš da Allah sve može? - Kuran 13:39
Allah je dokidao šta je htio, a ostavljao šta je htio; u Njega je Glavna knjiga. - Kuran 16:101
Kada Mi ajet dokinemo drugim – a Allah najbolje zna što objavljuje, – oni govore: “Ti samo izmišljaš!” A nije tako, nego većina njih ne zna.