DR. Zakir Naik - Predavanja

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Činjenice su tvrdoglava star. "Mi nijedan propis ne promijenimo, niti ga u zaborav potisnemo, a da bolji od njega ili sličan njemu ne donesemo." Znači propisi su mijenjani stariji ajeti mijenjani mlađim, to piše u Kur'anu, a to se zove abrogacija. A, ti tvrdodglavo tvrsiš da abrogacija u Kur'anu ne postoji. Možeš tako tvrditi i da ti je Vinston Čerčil ujak! Misliš li da ćeš nekoga uvjeriti u to?
Ako ti poričeš nešto što je očigledno, nema svrhe sa tobom polemisati.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
Druze Jurivaka, treba samo nesto razjasniti.
Islam je usavrsena vjera koja potice od Adama do Muhammeda a.s.
Allah (To ime pise i u Bibliji na arapskom jeziku!) je slao svim ljudima poslanike sa objavama, dakle Bozjih objava ima vise nego se obicno msli.
Nema razloga ne misliti da se arapski nazivaju ajetima u svim objavama recenice ili misli u kojima je Bog dao Uputu, Zabranu, Preporuku, Naredjenje itd.
I da, abrogacija ocito postoji po definiciji koju izlazes. To je vrlo jasno.

Na primjer, zidovima je strogo zabranjeno konzumiranje svinjetine i nekih ostalih stvari, dok je muslimanima doslo olaksanje (abrogacija na ajet u zakonu objavljenom u Tori): zabranjeno je osim kada je glad i tek da utolis glad.
Isus nije donio to olaksanje! Krscanima je zabranjeno po Isusovim rijecima i dalje!
Takodje postoje abrogacije u Tori i Jevandjelju.

Brate Mujovicu, hvala na razumijevanju.
Mislim da Jurivaka civilizovano iznosi svoje misljenje i stav prema religijama i prema Bozjim Objavama. On ne mora biti vjernik, to je njegov slobodan izbor. Kao takav on moze kritikovati svaku knjigu, pa i Bibliju. I na to ima pravo sve dok kazuje istinu, a on ne zeli da ga smatraju lascem, sto je sasvim uredno.
Allah kaze: Da Kur'an nije od Boga u njemu biste pronasli mnoge proturjecnosti - Kur'an 4:82.

Proturjecna su dva stava koja su razlicita, i od kojih su jedan ili obadva laz.

(bilo bi lijepo da postoje prevodi Zakirovog izlaganja)

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Harry, pročitao sam ja i Kur'an i Bibliju, ne radi toga što sam tražio istinu u njima, nego su me te knjige interesovale, prvenstveno sa sociološkog, pa i filozovskog aspekta. Iznio sama svoje mišljenje o njima i ne bih se ponavljao. Ja ne bih želio da se neki vjernici vrijeđaju tim mojim mišljenjem. pogotovu ne ako postavljam logična pitanja o kontradikcijama u tim knjigama. I onda, kada ovako u raspravama neko ustvrdi da ne postoji ono što je očigledno, kao, recimo, abrogacija u Kur,anu, ili kontradikcije u Bibliji, onda je jasno da takvi ne raspravljaju koristeći argumente, nego iznose prizvoljne tvrdnje koje nemaju veze sa činjenicama. Uz sve to služe se insinuacijama i izvode zaključke kakvi se, po logici stvari ne mogu izvući.
Ti si vjernik i iznio si svoj stav o tome u što vjeruješ i zbog čega vjeruješ. Ja to poštujem, i raspravljaću sa tobom o tvojoj vjeri (ili bilo kojoj drugoj) ako to želiš i ako ćemo se u tim raspravama služiti argumentima, činjenicama do kojih možemo doći, a ako ne želiš, onda rasprave neće ni biti. Međutim, neovisno o tome i ja i ti možemo ovdje iznositi svoja mišljenja o svim aspektima vjere i religije, ti sa stanovišta teizma, a ja sa stanaovišta ateizma i niko razuman ne bi trebao da se vrijeđa ako ta mišljenja, iz bilo kog razloga ne odgovaraju njegovom stavu i poimanju vjere.
Šta bi ovo značilo u Kur'anu, da ne postoji načelo dokidanja, odnosno abrogacije?

An Nisa, 43
"O vjernici, pijani nikako molitvu ne obavljajte, sve dok ne budete znali šta izgovarate.."

Znači, ovdje nema zabrane alkohola samo se zabranjuje vjernicima da se pijani mole Bogu.

Al Maida, 90-91
"O vjernici, vino i kocka i strelice za gatanje su odvratne stvari, sejtanovo djelo. Šejtan zeli da pomocu vina i kocke unese medju vas neprijateljstvo i mrznju i da vas od sjecanja na Allaha i od obavljanja molitve odvrati. Pa hocete li se okaniti."

Ovdje se već alkohol zabranjuje, jer je šejtanovo djelo.
Ako bi obje odredbe važile, onda bi to bila prava konfuzija, zar ne?

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
Jurivaka:
Iznio sama svoje mišljenje o njima i ne bih se ponavljao. Ja ne bih želio da se neki vjernici vrijeđaju tim mojim mišljenjem. pogotovu ne ako postavljam logična pitanja o kontradikcijama u tim knjigama. I onda, kada ovako u raspravama neko ustvrdi da ne postoji ono što je očigledno, kao, recimo, abrogacija u Kur,anu, ili kontradikcije u Bibliji, onda je jasno da takvi ne raspravljaju koristeći argumente, nego iznose prizvoljne tvrdnje koje nemaju veze sa činjenicama. Uz sve to služe se insinuacijama i izvode zaključke kakvi se, po logici stvari ne mogu izvući.
Slazem se, i siguran sam da shvatas da ljudi nisu dovoljno prosvjesceni. Iz tog razloga reagiraju ponekad burno.

Ti si vjernik i iznio si svoj stav o tome u što vjeruješ i zbog čega vjeruješ. Ja to poštujem, i raspravljaću sa tobom o tvojoj vjeri (ili bilo kojoj drugoj) ako to želiš i ako ćemo se u tim raspravama služiti argumentima, činjenicama do kojih možemo doći, a ako ne želiš, onda rasprave neće ni biti
Hvala, to je dovoljno dobra nakana. Ja cu medjutim zamoliti da ne raspravljamo ni o cijoj vjeri, nego o knjigama i shvatanjima onoga sto pise. Argumentirano, svakako, Pa cemo se sloziti da je nesto bijelo ako tamo pise za neki predmet, da bas tako pise, a ne: pise bijelo, ali je neko mislio na crno.

Međutim, neovisno o tome i ja i ti možemo ovdje iznositi svoja mišljenja o svim aspektima vjere i religije, ti sa stanovišta teizma, a ja sa stanaovišta ateizma i niko razuman ne bi trebao da se vrijeđa ako ta mišljenja, iz bilo kog razloga ne odgovaraju njegovom stavu i poimanju vjere.
Apsolutno, ako se kaze na kulturan nacin bez vrijedjanja licnosti. Ne samo sto mene nece vridjati, nego ja moram znati: tebi je tvoja (ne)vjera najbolja za tebe, ma sta je. I meni je moja vjera najbolja. To je polazna predpostavka, zato izbjegavam da govorim o vjerama i baziram se na knjige.

An Nisa, 43
"O vjernici, pijani nikako molitvu ne obavljajte, sve dok ne budete znali šta izgovarate.."

Znači, ovdje nema zabrane alkohola samo se zabranjuje vjernicima da se pijani mole Bogu.
Al Maida, 90-91
"O vjernici, vino i kocka i strelice za gatanje su odvratne stvari, sejtanovo djelo. Šejtan zeli da pomocu vina i kocke unese medju vas neprijateljstvo i mrznju i da vas od sjecanja na Allaha i od obavljanja molitve odvrati. Pa hocete li se okaniti."

Ovdje se već alkohol zabranjuje, jer je šejtanovo djelo.
Ako bi obje odredbe važile, onda bi to bila prava konfuzija, zar ne?
Nisam siguran da cu pogiditi smisao, znam samo da nije kontradikcija nego gradacija zabrane:
U Tori je zabranjeno pijan obavljati molitvu, cega se svakako pridrzavao i Isus. Kur'an ovim ajetom sasvim zabranjuje alkohol kao pice.
Ako se uzme da je islam usavrsena vjera, onda je sve na mjestu.
Ako se zeli izolirati samo Kur'an, onda mozemo govoriti o abrogaciji po tvojoj derfiniciji (ili opstoj definiciji, kako hoces), ali to ne upucuje ni na sta drugo nego da je u toku objavljivanja doslo do postrozenja zabrane iz sigurno utemeljenih razloga koji nama ne moraju biti poznati.
Pozdrav tebi.
(I ja sam procitao vecinu filozofskih djela svjetskih klasika. Milsim da su neki od njih takodje bili Bozji poslanici)

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Nisam siguran da cu pogiditi smisao, znam samo da nije kontradikcija nego gradacija zabrane:
U Tori je zabranjeno pijan obavljati molitvu, cega se svakako pridrzavao i Isus. Kur'an ovim ajetom sasvim zabranjuje alkohol kao pice.
Ako se uzme da je islam usavrsena vjera, onda je sve na mjestu.
Ako se zeli izolirati samo Kur'an, onda mozemo govoriti o abrogaciji po tvojoj derfiniciji (ili opstoj definiciji, kako hoces), ali to ne upucuje ni na sta drugo nego da je u toku objavljivanja doslo do postrozenja zabrane iz sigurno utemeljenih razloga koji nama ne moraju biti poznati.
Pozdrav tebi.
(I ja sam procitao vecinu filozofskih djela svjetskih klasika. Milsim da su neki od njih takodje bili Bozji poslanici)
Nisam ja ni htio reći da je to kontradikcija (mada bi se i o tome moglo raspravljati, jer da obadva propisa važe, onda bi bili kontradikcija) nego sam htio iznijeti primjer kako jedan propis poništava (dokida) drugi, jer je očigledno da oba ne mogu važiti. A, druga je stvar zašto je Bog, odnosno, Alah, tako postupao - danas mislio jedno, a sutra drugo. O tome smo ranije malo raspravljali. Ti to nazivaš postroženje zabrane, a ja promjenom mišljenja.

Član
Učlanjen(a)
03.10.2010
Poruka
1.305
2:7
Allah je zapečatio srca njihova i uši njihove, a pred očima njihovim je koprena; njih čeka patnja golema.

2:15
Allah njih izvrgava poruzi i podržava ih da u svome nevjerstvu lutaju.

Surov je onda taj Allah i nije milostiv niti žalostiv kada ne želi da se svi ljudi spasu. Žalosno ako je Allah takav po Kuranu kako ovde piše da jeste jer zapečati ljudima uši i pred njihove oči meće koprene da ga nebi upoznali još i podržava da se luta u neverstvu.

Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
2:7
Allah je zapečatio srca njihova i uši njihove, a pred očima njihovim je koprena; njih čeka patnja golema.

2:15
Allah njih izvrgava poruzi i podržava ih da u svome nevjerstvu lutaju.

Surov je onda taj Allah i nije milostiv niti žalostiv kada ne želi da se svi ljudi spasu. Žalosno ako je Allah takav po Kuranu kako ovde piše da jeste jer zapečati ljudima uši i pred njihove oči meće koprene da ga nebi upoznali još i podržava da se luta u neverstvu.

Ne znam za cim zalis? Ko ne vjeruje, bas ga briga. Ko vjeruje jeza ga spopada da ne dodje medju takve.
Kaze: Allah njih s pravom ostavlja u zabludi!
I dalje kaze: Allah cita vasa srca, dakle cita ono sto se jos nije preobrazilo u misao i izrecaj. Sto ce reci: Allah zna sta je stvorio.

Rekao sam da je Kur'an realan, Kur'an govori o onome sto nas susrece svakodnevno i pokazuje sta nas jos ceka.

Neke krscanske sekte prikazuju zivot pa i ono sto dolazi nakon zivota pjesnicki, sve cvjeta od ljepote i radosti, paltonska ljubav vlada medju maldicima i djevojkama..... mislim da je to opasno, ta iluzija posvemasnje radosti koja zavrsava tragicno.

Realna radost je nesto prelijepo, imaginarna je drogiranje. Moze i drogiranje religijom.

Natrag