Harry, pročitao sam ja i Kur'an i Bibliju, ne radi toga što sam tražio istinu u njima, nego su me te knjige interesovale, prvenstveno sa sociološkog, pa i filozovskog aspekta. Iznio sama svoje mišljenje o njima i ne bih se ponavljao. Ja ne bih želio da se neki vjernici vrijeđaju tim mojim mišljenjem. pogotovu ne ako postavljam logična pitanja o kontradikcijama u tim knjigama. I onda, kada ovako u raspravama neko ustvrdi da ne postoji ono što je očigledno, kao, recimo, abrogacija u Kur,anu, ili kontradikcije u Bibliji, onda je jasno da takvi ne raspravljaju koristeći argumente, nego iznose prizvoljne tvrdnje koje nemaju veze sa činjenicama. Uz sve to služe se insinuacijama i izvode zaključke kakvi se, po logici stvari ne mogu izvući.
Ti si vjernik i iznio si svoj stav o tome u što vjeruješ i zbog čega vjeruješ. Ja to poštujem, i raspravljaću sa tobom o tvojoj vjeri (ili bilo kojoj drugoj) ako to želiš i ako ćemo se u tim raspravama služiti argumentima, činjenicama do kojih možemo doći, a ako ne želiš, onda rasprave neće ni biti. Međutim, neovisno o tome i ja i ti možemo ovdje iznositi svoja mišljenja o svim aspektima vjere i religije, ti sa stanovišta teizma, a ja sa stanaovišta ateizma i niko razuman ne bi trebao da se vrijeđa ako ta mišljenja, iz bilo kog razloga ne odgovaraju njegovom stavu i poimanju vjere.
Šta bi ovo značilo u Kur'anu, da ne postoji načelo dokidanja, odnosno abrogacije?
An Nisa, 43
"O vjernici, pijani nikako molitvu ne obavljajte, sve dok ne budete znali šta izgovarate.."
Znači, ovdje nema zabrane alkohola samo se zabranjuje vjernicima da se pijani mole Bogu.
Al Maida, 90-91
"O vjernici, vino i kocka i strelice za gatanje su odvratne stvari, sejtanovo djelo. Šejtan zeli da pomocu vina i kocke unese medju vas neprijateljstvo i mrznju i da vas od sjecanja na Allaha i od obavljanja molitve odvrati. Pa hocete li se okaniti."
Ovdje se već alkohol zabranjuje, jer je šejtanovo djelo.
Ako bi obje odredbe važile, onda bi to bila prava konfuzija, zar ne?