DR. Zakir Naik - Predavanja

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Prvo, hafize, ja nisam prozvao tebe nego ti mene. Kada si me već prozvao, pitao sam te da odgovoriš postoji li u Kur'anu abrogacija ili ne. Naravno ne da ogovoriš sa da ili ne, nego da odgovor obrazložiš - to se, valjda, podrazumijeva. Do sada si napisao svega i svačega, ali ne i odgovor. Ne znaš, ili ne smiješ da odgovoriš?
Drugo, zaključujem da ne znaš čitati.
Treće, i dalje se baviš mojom ličnošću a ne temom.
Četvrto, vidim da imaš namjeru pobjeći od pitanja koje sam postavio.
Pa, sretan ti put, hafize!

Član
Učlanjen(a)
25.01.2010
Poruka
5
Ne mogu da odolim.Prvo, kako ću ja znati šta se kod tebe podrazumjeva.Drugo, ne znam, naravno da znam, i naravno da smijem da odgovorim.Ne znam po čemu si zaključio da ne znam čitati, jer kao što vidiš odgovaram na ono što si napisao, tako da se PODRAZUMJEVA DA ZNAM ČITATI.Treće, ta tvoja LIČNOST, zar te nisam samo citirao, ti si se izbio, a ne ja.Četvrto kad već spominješ bavljenje temom, onda pogledaj ti koji znaš da čitaš kako se zove tema.Ne vidiš,a? "DR. Zakir Naik - Predavanja", ali eto da ne kažeš da bježim od te TVOJE TEME ima da ti i to pojasnim.
Abrogacija u kontekstu u kojem nemuslimani žele da prikažu substituciju u Kur'Anu ne postoji.
Kuran 2:106
Mi nijedan propis ne promijenimo, niti ga u zaborav potisnemo, a da bolji od njega ili sličan njemu ne donesemo. Zar ti ne znaš da Allah sve može?
Kuran 13:39
Allah je dokidao šta je htio, a ostavljao šta je htio; u Njega je Glavna knjiga.
Kuran 16:101
Kada Mi ajet dokinemo drugim – a Allah najbolje zna što objavljuje, – oni govore: “Ti samo izmišljaš!” A nije tako, nego većina njih ne zna.

Kao što rekoh, Objava je trajala 23 godine i sukladno situaciji, neke su se stvari mijenjale, ali to ne znači da prethodno rečeno ne vrijedi, kao npr. ono da u vjeri nema prisile, ali se kasnije kaže da se ubijaju, zarobljavaju i opsjedaju mnogobošci osim ako se ne pokaju.I dalje vrijedi pravilo da u vjeri nema prisile, uzmi kao primjer Osmanlije, vladali su na ovim prostorima, ali je muslimana najveći broj bio u BiH, iako je i Srbija bila pod okupacijom.Što znači, nevjernici su ubijani, ali nakon što su ovi prostori okupirani, propovjedalo se i na Islam su prelazili oni koji su htjeli.Do prve borbe u Islamu, Islam je zabranjivao nasilje, međutim kad su muslimani opljačkani, tad je Allah dž.š. dopustio borbu, što ne znači da je dozvolio nasilje, a nasilje ti valjda ne moram sad pojašnjavati.Eh sad ako ćemo ovu abrogaciju gledati na ovaj način, onda ona postoji, jer kao što prije rekoh, muslimani prihvataju svaki ajet pojedinačno, pa tako i ove ajete.Jesam li ti dao odgovor, ako nisam, onda sad konkretiziraj nešto konkretno što te zanima, jer kao što rekoh ovo je kompleksna tema

Dodato posle 16 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

Usput, i ja bih tebi želio postaviti par pitanja.Ali da mi onako ljudski i fer odgovoriš.Bez uvrede, prepucavaćemo se kasnije ako je do toga, nije frka, ali postavim ti par pitanja i ti daš konkretne odgovore, može?
Šta ti ustvari želiš od ovog razgovora,da li želiš da meni dokažeš nešto ili...?
Da li si ti ateista ili...?
Ako si ateista ili... da li tragaš za istinom ili si potpuno uvjeren u svoja razmišljanja ili vjerovanja ili kako god hoćeš to nazovi?
Ako si potpuno uvjeren u svoja razmišljanja ili... onda mi to reci, jer u tom slučaju za mene ovaj razgovor nema smisla, jer razlog ovog razgovora je taj što ja tebe pozivam u Islam, nadam se da si svjestan toga, jer je dužnost svakog muslimana da poziva u vjeru.Sad se mogu pozvati na ajet iz Kur'Ana koji kaže:
"Onome koga Allah želi uputiti - On srce njegovo prema islamu
raspoloži, a onome koga želi u zabludi ostaviti - On srce njegovo stegne i
umornim učini kao kad čini napor da na nebo uzleti. Eto, tako Allah one koji
ne vjeruju bez podrške ostavi." Kur'An 6.125
Ali ja ne znam koga je Allah dž.š. uputio na Pravi put i koga će uputiti, stoga je moje da pozivam, pa kad vidim da od tog nemam ništa, ja odustajem i idem dalje.Stoga ako si ti 100% uvjeren u svoja razmišljanja, onda nema potrebe da se forsiram.
Nadam se da ćeš dati odgovor, a naravno i ja ću tebi odgovoriti na već započetu temu

Poslednja izmena:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Ne mogu da odolim.Prvo, kako ću ja znati šta se kod tebe podrazumjeva.Drugo, ne znam, naravno da znam, i naravno da smijem da odgovorim.Ne znam po čemu si zaključio da ne znam čitati, jer kao što vidiš odgovaram na ono što si napisao, tako da se PODRAZUMJEVA DA ZNAM ČITATI.Treće, ta tvoja LIČNOST, zar te nisam samo citirao, ti si se izbio, a ne ja.Četvrto kad već spominješ bavljenje temom, onda pogledaj ti koji znaš da čitaš kako se zove tema.Ne vidiš,a? "DR. Zakir Naik - Predavanja", ali eto da ne kažeš da bježim od te TVOJE TEME ima da ti i to pojasnim.
Nije dovoljno znati slova. Treba znati i razumjeti ono što se pročita. Ti si potpuno pogrešno razmio moju rečenicu "...religije me ne zanimaju zbog toga što sam vjernik." Ovakva rečenica u gramatici se zove uzročna rečenica i nju je trebalo razumjeti na pravi način.
Vidim ja da se teme zove "Dr. Zakir Naik - predavanja", a vidiš li ti da u temi postoje naslovi: Razgovor sa ateistom, Kontradikcije u Bibliji, Sveto Trojstvo...? Ne, ti to ne vidiš...
Abrogacija u kontekstu u kojem nemuslimani žele da prikažu substituciju u Kur'Anu ne postoji.
Mi nijedan propis ne promijenimo, niti ga u zaborav potisnemo, a da bolji od njega ili sličan njemu ne donesemo. Zar ti ne znaš da Allah sve može?
Kuran 13:39
Allah je dokidao šta je htio, a ostavljao šta je htio; u Njega je Glavna knjiga.
Kuran 16:101
Kada Mi ajet dokinemo drugim – a Allah najbolje zna što objavljuje, – oni govore: “Ti samo izmišljaš!” A nije tako, nego većina njih ne zna.
Eto, sam Kur'an govori o abrogaciji - "Alah je dokidao šta je htio, a ostavljao šta je htio...", a ti tvrdiš da abrtogacija ne postoji u kontekstu u kome to žele da prikažu nemuslimani. U kom kontekstu postoji, i u kom kontekstu je prikazuju nemuslimani?

Kao što rekoh, Objava je trajala 23 godine i sukladno situaciji, neke su se stvari mijenjale, ali to ne znači da prethodno rečeno ne vrijedi, kao npr. ono da u vjeri nema prisile, ali se kasnije kaže da se ubijaju, zarobljavaju i opsjedaju mnogobošci osim ako se ne pokaju.I dalje vrijedi pravilo da u vjeri nema prisile, uzmi kao primjer Osmanlije, vladali su na ovim prostorima, ali je muslimana najveći broj bio u BiH, iako je i Srbija bila pod okupacijom.Što znači, nevjernici su ubijani, ali nakon što su ovi prostori okupirani, propovjedalo se i na Islam su prelazili oni koji su htjeli.Do prve borbe u Islamu, Islam je zabranjivao nasilje, međutim kad su muslimani opljačkani, tad je Allah dž.š. dopustio borbu, što ne znači da je dozvolio nasilje, a nasilje ti valjda ne moram sad pojašnjavati.Eh sad ako ćemo ovu abrogaciju gledati na ovaj način, onda ona postoji, jer kao što prije rekoh, muslimani prihvataju svaki ajet pojedinačno, pa tako i ove ajete.Jesam li ti dao odgovor, ako nisam, onda sad konkretiziraj nešto konkretno što te zanima, jer kao što rekoh ovo je kompleksna tema
Kažeš objava je trajala 23 godine, za to vrijeme prilike su se mijenjale i Bog je prilagođavao svoje odredba tim promjenama, te otuda i nove odredbe koje se razlikuju od prethodnih. Zar Bog ne stvara prilike? Zar ne upravlja njima. Zar nije znao kada je pisao neku odredbu koja je kasnije zamijenjena, da će se prilike promijeniti i da ta odredba neće biti dobra ili dovoljna? To implicite znači da Bog niti upravlja prilikama, niti zna kada će koja doći. Onda on nije ni svemoćan ni sveznajući. A, ako nije svemoćan i sveznajući, onda nije Bog.
I da ovdje citiram sebe - post br.22 iz ove teme: "E, sad ja pitam: Ako je Bog ili, u ovom slučaju, Alah, direktno ili preko svoga poslanika diktirao Muhamedu odredbe koje će unijeti u svetu knjigu Kur'an, kako to da je danas mislio jedno a sutra nešto sasvim drugo? Kako to da je u vrijeme dok je Muhamed boravio u Meki, Alah misliko jedno, a kada je Muhamed otišao u Medinu, Alah mijenja mišljenje? Ko ovdje nema vjerodostojnost, Alah ili Muhamed, jer je očigledno da ona ne postoji? Bog, ili Alah nije kolebljivac (valjda ne bi trebao biti), pa da danas misli jedno a sutra drugo. On je savršen. On je nepogrješiv. On sve zna. Ako je tako, onda jednom izrečena istina od strane Boga, trebalo bi da bude uvijek istina, a ne da se sutradan mijenja, kao što se to dešava u Kur'anu. Kako onda vjerovati da je i ono, čime je dokinuta neka ranija odredba, konačna istina?"

Da sada udovoljim tvojoj radoznalosti.

Usput, i ja bih tebi želio postaviti par pitanja.Ali da mi onako ljudski i fer odgovoriš.Bez uvrede, prepucavaćemo se kasnije ako je do toga, nije frka, ali postavim ti par pitanja i ti daš konkretne odgovore, može?
Šta ti ustvari želiš od ovog razgovora,da li želiš da meni dokažeš nešto ili...?
Ništa ja tebi lično ne želim dokazivati. Ja želim dokazati koliko je ljudska predstava o Bogu smiješna i neodrživa. S jedne strane se smatra i vjeruje da je svemoguć, sveznajući, svevideći, nepogrešiv..., a s drge strane, same svete knjige (i Kur'an i Biblija) govore o Božijoj nemoći, pogrešivosti, nemogućnosti predviđanja događaja. Naravno, očekujem da ovo razumiješ na pravi način. Ali, pošto već imam loše iskustvo sa tvojim razumjevanjem onoga što napišem, da ovo podrobnije pojasnim. Dakle, ne radi se ovdje o Bogu, jer on u stvarnosti i ne postoji. Radi se o čovjeku i njegovim greškama. On je izmislio i Boga i Božije postupke, Božije upute, Božija pravila..., i naravno, pošto je pogrešiv kakv jeste, "svete knjige" vrve od kontradikcija, netačnosti, pogrešnog poimanja vremena i prostora...
Da li si ti ateista ili...?
Ako si ateista ili... da li tragaš za istinom ili si potpuno uvjeren u svoja razmišljanja ili vjerovanja ili kako god hoćeš to nazovi?
Valjda ti je jasno da sam ateista i da ne tragam ni za kakvom metafizičkom istinom, jer sam je našao u savremenoj nauci.

Ako si potpuno uvjeren u svoja razmišljanja ili... onda mi to reci, jer u tom slučaju za mene ovaj razgovor nema smisla, jer razlog ovog razgovora je taj što ja tebe pozivam u Islam, nadam se da si svjestan toga, jer je dužnost svakog muslimana da poziva u vjeru.
Svaki razgovor ima smisla. Za tebe možda ne, ali, nekoga drugoga možda da. Neko će ovo pročitati i bar se zamisliti nad ovimšto je ovdje rečeno.
A što se tiče tvog poziva u Islam, vidiš, ja sve ovo pišem da bih tebe preveo u ateizam!;)
Nadam se da se nećeš uvrijediti i da ćeš ovo zadnje shvatiti kao šalu, jer, za razliku od vas vjenika, ateisti nikoga ne ubjeđuju kako i u šta će vjerovati. Oni samo iznose svoja mišljenja.

Član
Učlanjen(a)
25.01.2010
Poruka
5
Ovo zadnje sam shvatio kao šalu, nije frx, na početku si uzvratio na prepucavanje, ajde nije ni bitno, ne bih sad da gubim vrijeme na to.Eh sad, što se tiče svega što si ti rekao, iz tvog ugla gledanja to ima sve smisla, ali kao i što sam ja prije toga rekao, sve je to isuviše kompleksno.Kontekst prikazivanja abrogacije od strane nemuslimana je takav da žele da dokažu neispravnost Kur'An-a na osnovu abrogacije.Sad s druge strane ti drugačije gledaš na to jer si ateista i za tebe nijedna knjiga, religijska naravno nema smisla i nije tačna.Ali moraš znati da ni mi muslimani ne shvatamo sve zdravo za gotovo.Ali je i to kompleksno.Da bi shvatio abrogaciju i mjenjanje prilika i svega ostalog što si naveo, jednostavno moraš biti vjernik, pripadnik bilo koje religije.Ukratko, mjenjanje prilika i svega ostalog jeste Božija volja, tebi nelogično naravno, ali zamisli da je arapima u predislamsko doba došao čitav Kur'An koji mi danas imamo po ovakvom redoslijedu.Kako bi ljudi prihvatili sve to odjednom, pogledaj samo na sebe, iako znaš da na svijetu postoji preko milijardu muslimana, ti opet ne prihvataš Islam.Ali da imaš sad nekoga ko bi ti recimo prosječno jednom mjesečno govorio jedan ajet i onda ti detaljno pojašnjavao svaki, to bi već bila druga priča.Allah dž.š. od muslimana traži neke stvari, ali isto tako i obećava mnoge stvari.Gledajući na prirodu čovjeka, da je Allah dž.š. u vrijeme Muhammeda a.s. spustio odmah čitav Kur'An niko ne bi prihvatio Islam, jer je to previše komplikovano za shvatiti odjednom, stoga je Allah dž.š. spuštao Kur'An dio po dio, ajet, po ajet, da bi ljudi lakše shvatili i prihvatili.Tek kada se vjerovanje ljudi povećalo, tad je dolazilo do abrogacije.S druge strane moraš znati da se u Kur'An-u spominju prijašnji narodi, poslanici i knjige, stoga kada se u ajetu kaže:
ne možeš odmah ići na to da se misli na sam Kur'An, nego se može misliti na prethodne objave, a Kur'An je posljednja Objava stoga se i spominje ukidanje određenih propisa.Jedan od primjera je: Vama je poznato ono što se dogodilo onima od vas koji su se o
subotu ogriješili, kao i to da smo im mi rekli: "Budite majmuni prezreni!" Kur'An 2.65.
A sad:
O vjernici, kada se u petak na molitvu pozove, kupoprodaju ostavite i
pođite molitvu obaviti; to vam je bolje, neka znate! 62.9
Možeš primjetiti da Kur'An govori o suboti, koja je bila prijašnjem narodu ono što je danas muslimanima petak, ako ne isto onda slično, dan koji se razlikuje od drugih dana u sedmici.Allah dž.š. u svojoj knjizi spominje prethodne narode i ono što je bilo propisano njima, ali je to promjenjeno iz Njemu znanih razloga, jer sve prethodne knjige je Allah dž.š. slao određenom narodu, dok je Kur'An poslat cijelom čovječanstvu.Ja ne tvrdim da se abrogacija odnosi samo na prethodne knjige, ali ni ti ne možeš tvrditi da se odnosi samo na Kur'An, a Allah dž.š. najbolje zna.Nije se Allah dž.š. predomišljao ili slično, to nije osobina Boga, kao što si i sam rekao.Bog je svemoguć.Ali zato ljudi nisu i zato se ljudi predomišljaju, i za to si upravu.Međutim Božija volja nije bila da dokazuje ljudima svoje postojanje na neki direktan način.On želi da mi spoznamo Istinu i da Imanom, vjerom u srcu osjetimo Istinu.Tebi to djeluje sigurno smiješno i kako sve ne, ali vjeruj mi da je to tako.Ako je Bog svemoguć, nije mu teško da se pokaže ljudima, da im propise i ljudi se vladaju po zakonu.On je po tom principu stvorio meleke (anđele).Oni ne mogu griješiti, razmnožavati se, niti imaju moć izbora, oni su stvoreni samo da izvršavaju naređenja, dok je ljudima data mogućnost izbora, opet, određena, jer kao što Kur'An sam kaže:
"Onaj kome Allah ukaže na Pravi put - na Pravome putu je, a onome
koga u zabludi ostavi, tome, mimo Njega, nećeš naći zaštitnika. Mi ćemo ih,
na Sudnjem danu, sakupiti, licem zemlji okrenute, slijepe, nijeme i gluhe;
boravište njihovo biće Džehennem; kad god mu plamen jenja, pojačaćemo im
oganj." Kur'An 17.97
znači da je sve već unaprijed određeno, i sad dobijamo začarani krug.Ljudi imaju mogućnost izbora, ali im je već sudbina određena i tako ukrug, a to mi muslimani shvatamo kao mudrost Gospodara Svjetova dž.š.Da bi ovo shvatio moraš biti musliman.Moraš živjeti tim načinom života, i zato ti ne mogu dokazati ništa od ovoga jer si ti ateista koji ne želiš uputu u pravu vjeru, jer smatraš da si je već našao.A što se tiče moderne nauke, sad ti ja opet mogu pričati o nauci u Kur'Anu, ali...Dosad je pokazano, a i dokazano da je Kur'An jedina religijska knjiga koja ne dolazi u sukob sa naukom, nauka ponekad dođe u sukob sa Kur'An-om ali se prije ili kasnije dokaže da je Kur'An bio upravu, kao što je nekad nauka tvrdila da mjesec ima svoju svjetlost, dok je Kur'An tvrdio suprotno, današnja nauka je dokazala da je Kur'An bio upravu.
Ali to je već neka druga tema.S obzirom da ne želiš pouku, ne želiš Istinu (za koju muslimani tvrde da je istina), ja ne mogu više da se raspravljam s tobom, jer ti ne mogu dokazati što želim.Stoga, ako, nekad, nekim slučajem budeš tražio Istinu u religiji, savjetujem ti da je potražoš u Islamu, a ako ne onda...tvoj život, ja te ne mogfu natjerati.Sve što sam ti rekao je moje lično mišljenje i onako kako ja to gledam, a da bi dobio neki potpuni odgovor morao bi razgovarati sa nekim alimom, učenjakom koji je specijalista u toj oblasti, opet ću spomenuti to tebi omrznuto ime, Dr.Zakir Naik.Nemoj misliti da ga uzdižem ili sl.Samo ja volim njegov pristup i njegovu specijalnost, a to su komparativne religije.Ja sam nula za njega, minus nula, a on je veliki poznavaoc svetih knjiga i religija, ali i ateizma, stoga bih ti preporučio da pogledaš neka njegova predavanja, čisto informativno, ne namećem ti ništa, ali sigurno ćeš naći nešto zanimljivo.
Sad da ponovim jedan ajet iz Kur'An-a:
"Reci: "O sljedbenici Knjige, dođite da se okupimo oko jedne riječi i
nama i vama zajedničke: da se nikome osim Allahu ne klanjamo, da nikoga
Njemu ravnim ne smatramo i da jedni druge, pored Allaha, bogovima ne
držimo!" Pa ako oni ne pristanu, vi recite: "Budite svjedoci da smo mi
muslimani!" Kur'An 3.64
Ako se ispostavi da sam ipak ja upravu, budeš moj svjedok, može? ;)
Imaš pozdrav

Član
Učlanjen(a)
20.08.2011
Poruka
1
U Kur'anu postoji derogacija.
npr.postepeno zabranjivanje alkohola:
Pitaju te o vinu i kocki. Reci: "Oni donose veliku štetu, a i neku
Korist ljudima, samo je šteta od njih veća od koristi."
naredni ajet o alkoholu:

0 vjernici, pijani nikako molitvu ne obavljajte, sve dok ne budete znali šta izgovarate... (En-Nisa, 43)
U suri El-Maide je smješten posljednji ajet objavljen u vezi opojnih sredstava:
0 vjernici, vino i kocka i strelice za gatanje su odvratne stvari, šejtanovo djelo; zato se toga klonite da biste postigli što želite. (Al-Maida, 90)
Zabrana alkohola je došla u tri koraka. U prvom ajetu se navodi da je u alkoholu velika šteta i nešto malo koristi, ali je šteta veća od koristi. Sljedeći ajet zabranjuje obavljanje namaza u pijanom stanju, što je značilo da u toku dana niko nije mogao piti alkohol, zbog pet dnevnih namaza. Neki su zbog toga u potpunosti ostavili alkohol, a neki su, pak, nastavili piti. Oni koji su ga pili činili su to noću. Kur'an ne komentira više ništa. Da je ovaj ajet naglasio da je ljudima dozvoljeno piti alkohol izmedu namaza, to bi bila kontradikcija. Međutim, Uzvišeni Allah je pažljivo izabrao potrebne riječi. Konačno, alkohol je u potpunosti zabranjen za sva vremena, u 90. ajetu sure El-Maida.
Iz ovoga je očito da ajeti ne protivrječe jedan drugom. Da su u kontradiktornosti, mi ih danas ne bismo mogli sva tri prihvatiti. Pošto musliman mora prihvatiti i slijediti cijeli Kur'an, ako slijedi samo 90. ajet sure El-Maida, on istovremeno prihvaća i slijedi i prethodna dva ajeta.
To je isto kao kad bih rekao da ne živim u Los Anđelesu. Kasnije kažem da ne živim u Kaliforniji.( Los Andeles se nalazi u u saveznoj drzavi Kaliforniji) Međutim, nešto kasnije kažem da ne živim u Americi. Ove tri izjave nisu kontradiktorne jedna drugoj. Treća izjava sadrži prethodne. Potpuno je očigledno da, ukoliko kažem da ne živim u Americi, to znači da ne živim ni u Kaliforniji ni u Los Anđelesu. Po istoj logici, ako je alkohol u potpunosti zabranjen, očigledno je da ni obavljanje namaza u pijanom stanju nije dozvoljeno. Istina je i da je u alkoholu veliki grijeh, ali i materijalna korist za neke ljude, s tim što je grijeh mnogo veći od koristi.
Pošto je svaki kur'anski ajet prihvaćen i musliman ga slijedi, derogiranje nekih ajeta nije nikakva kontradikcija. Kur'an je Allahov govor i ne može imati kontradikcija.

A zašto oni ne razmisle o Kur'anu? Da je on od nekog drugog, a ne od Allaha, sigurno bi u njemu našli mnoge protivrječnosti. (En-Nisa', 82)

by Zakir Naik :) citati iz knjige Odgovori na zablude o Islamua

Poslednja izmena od urednika:
Učlanjen(a)
16.11.2011
Poruka
6
Brate, (Smoukey),
ada shta se cimash sa njima, ne razumem, samo ih pusti, jer upucivao ih ti ili ne, oni i dalje nece verovati, a evo im odgovora za abrogaciju,...

I kad vas molim poshtedite me komentara, 'ovo nije ovako ovo nije onako...'
Selam

Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
Zakir govori istinu i nema nikoga ko bi mogao biti oponent. To je snaga Kur'ana, a ne Zakira.
Njegovi argumenti su do sada neoborivi, ali ne bih imao nista protiv da neko pokusa da bude oponent na osnovi argumenata.

S druge strane ima ljudi koji ne vjeruju u Kur'an, to je njihovo pravo i niko ne smije da ih nagoni da vjeruju.
Ovdje se vec moze vidjeti zasto islam ne poznaje inkviziciju. Ne ulazim u moguc pojedine ili grupne slucajeve, govorim o doktrini.
Da ne poznaje rasisazm i fasizam vec je jasno. A zna se i zasto. Govorim takodje o doktrini, ne o pojedinim slucajevima.

Nekima se ne svidja sta Kur'an i kako Kur'an obavjestava, i to nazivaju kontradikcijama! To je zaista necuveno i ukazuje na nizak moral.

Kur'an je, da ponovim ,Objava kojom je usavrsena vjera Abrahama, Mojsija, ... Isusa i Muhammeda a.s.
Islam nije nova vjera, islam znaci=odanost Bogu.
Kako bi drugacije nazvao vjeru Enoha, Noe, Abrahama, Mojsija, Solomna, Davida i svih potonjih?

Kada je rijec o alkoholu tu ne vidim kontradikciju, vidim gradaciju zabrane, put kojim treba da predje covjek ka vjeri.
Kontradikcija bi bila: alkohol je dobar za obred - alokohol je sejtanovo djelo.
Ili slicno.
Takodje kada je kradja u pitanju: odscijecite mu ruku, iza cega slijedi: oprostite ako se pokaje, Allah prasta.
Tu nema kontrtadikcije, ne znam ko je vidi i kako je tumaci?

Sto se tice dokidanja i donosenja boljih ajeta, Allah vec kaze: Kod Njega je Glavna Knjiga!

Zar jos iko sumnja da je Tora od Allaha i da su njoj Allahovi ajeti?
Zar jos iko sumnja da su Psalmi od Allaha i da su njima Allahovi ajeti?
Zar jos iko sumnja da je Jevandjelje od Allaha i da su njemu Allahovi ajeti?
Moraju se predhodne objave uzeti s mnogo razuma, jer su njima intervenisali razliciti ljudi koji su mnoge odveli na stranputicu od Abrahamove neupitne vjere u Jednoga Boga.
Zar se jos sumnja da Kur'an bdije nad predhodnim objavama, a da nad Kur'anom bdije Allah?

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
16.11.2011
Poruka
6
Odgovor u vezi abrogacije koji ti je bio ispred nosa :)

Ja ne razumem ovog lika gore, mislim shta on to toliko pricai buca se...
A i shta se toliko zamarate on sam sebi navodi dokaz za abrogaciju:
Kako Uzviseni Allah `azze we dzel kaze:
"Mi nijedan propis ne promijenimo, niti ga u zaborav potisnemo, a da bolji od njega ili sličan njemu ne donesemo. Zar ti ne znaš da Allah sve može?"
"Kada Mi ajet dokinemo drugim – a Allah najbolje zna što objavljuje, – oni govore: “Ti samo izmišljaš!” A nije tako, nego većina njih ne zna."
Znaci nemogu da verujem, ali relano, znachi sve mu je bilo ispred nosa...
Kada se kaze "Mi nijedan propis ne promijenimo, niti ga u zaborav potisnemo, a da bolji od njega ili sličan njemu ne donesemo."
Ovim se ne dokazuje da uzvisheni Allah `azze we dzel nemoze da predvidi shta ce se desiti u buducnosti pa onda zamenjuje stare ajete novim, vec bash suprotno, uzvisheni Allah `azze we dzel zna da ako bi neki zakon doneo odmah, taj zakon nebih bio dobro prihvacen kod ljudi, jer Allah `azze we dzel zna kakva su srca ljudi, pa zato shalje jedan ajet, a potom kada ljudi taj ajet tj. zakon prihvate onda kako on uzvisheni kaze: "a da bolji od njega ili sličan njemu ne donesemo" donese novi zakon koji je bolji i tako ljudi polako prihvataju odredjene zakone (Bolji za zivot ljudi, za njihov zivot na ovom dunjaluku), znachi Allah `azze we dzel sve unapred zna, on je svemocan, on je znao da ljudima ce teshko pasti da prihvate neki zakon na zemlji tako brzo,...

Pa dalje u sledecem ajetu kojeg on navodi gore uzvisheni Allah `azze we dzel kaze: "Kada Mi ajet dokinemo drugim – a Allah najbolje zna što objavljuje, – oni govore: “Ti samo izmišljaš!” A nije tako, nego većina njih ne zna."

Kur'an je pre svega Mudziza, a svi znamo shta je Mudziza, i ranije (pre muhameda s.a.w.s) Isa a.s je ima neverovatne mudzize, ali Kur'an je najjaca mudziza i znachi to treba razumeti kao neshto shto je neverovatno...
Znachi sam ovaj ajet mu govori da ce se pojaviti neko kao shto je on (i josh puno takvih na zemlji danas ima) i reci "Ti samo izmishljash!" pa mu potom daje i odgovor i kaze "A nije tako, nego većina njih ne zna", znachi sve mu je receno...
Znachi da bi razumeo Kur'an (Mudzizu-Moc koja je data poslanicima, kako bi ljudi poverovali), morash imati otvoreno srce, jer onog koga Allah `azze we dzel uputi na pravi put niko ga s' pravog puta nemoze odvesti a onaj koga Allah `azze we dzel ne uputi na pravi put on je zauvek zalutao...

Zato josh jednom kazem, govorio mu ti ili mu ne govorio on nece verovat, i ovo je Allah `azze we dzel znao, zato nemoj misliti da tvoj mozak moze spoznati sve (Jer covek koji je spomenut u ovoj temi i ciji se video snimci implementiraju sirom sveta je zasigurno pametniji od tebe i od mene mnogo puta ti nisi ni Kur'an procitao,a o njemu raspravljash van kontexta, a on zna Kur'an na pamet i josh 90 i kusur verzija biblije i ostalih knjiga i zbiraka hadisa), jer mi ljudi sa korishcenjem 3-5% celokupne vrednosti nasheg razuma smo jadni i mali i nemozemo spoznati sve (5% mozga je koristio Nikola Tesla kada je izmislio Struju)...
Nemoj se oholiti, jer tako si mali , da te jedino Allahova `azze we dzel milost odrzava na tvojim nogama...
Naravno ovde se obracam Jurivaka i naravno da unapred znam da ce sve ovo biti negirano od strane njega tako da molim ga da me zaobidje, jer sve shto je za njega logicno i kako on kaze razumno-filozofski za mene nije, jer koliko filozofa toliko definicija kojima se nishta ne kaze, a puno se govori,...
Zato, zaobidji me molim te...
Amin
Da mi Allah `azze we dzel oprosti ako sam nekog uvredio...
Selam

Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
Jurivaka:
Ne govorim o kontradikcijama u ovom slučaju, nego o abrogaciji.
U Kur'anu pise: Da Kur'an nije od Allaha u njemu biste nasli mnoge proturjecnosti. 4:82

Dakle, abrogacija, (ili dokidanje ukidanje) u Kur'anu postoji? Da se prvo razumijemo o čemu govorimo. Abrogacija znači zamjena ili dokidanje prethodnog upustva o nečemu, odnosno, dokidanje prethodnog ajeta, novim ajetom. Ovo prethodnog ne treba bukvalno shvatiti niti se to odnosi na hronološki red nastanka ajeta. Neki ajeti nastali, recimo u Meki, dokinuti su kasnijim ajetima nastalim u Medini. Slažemo li se u ovome?
Da jos jednom ponovimo; ono sto si naveo na pocetku prehodne stranice moze da se odnosi na sve Bozje Objave po redu: Toru, Psalme, Jevandljelje, Kur'an i ostale, u svima njima su Bozji ajeti, a moze i na Kur'an sâm, mozda. Ima li neki usporedni primjer? Brojevi ajeta?

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Napisao: Eldin Mujović
Naravno ovde se obracamJurivaka i naravno da unapred znam da ce sve ovo biti negirano od strane njega tako da molim ga da me zaobidje, jer sve shto je za njega logicno i kako on kaze razumno-filozofski za mene nije, jer koliko filozofa toliko definicija kojima se nishta ne kaze, a puno se govori,...
Zato, zaobidji me molim te...
Zaobišao bih ja tebe, ali nećeš ti mene. Nisam se obraćao nikome posebno, a ponajmanje tebi. Ti dolazaš ovdje, čitaš moje mišljenje i onda kažeš da te ja zaobiđem!? Smiješno! Nisam ja kriv što je tvoj Bog kolebljiv pa danas misli jedno, sutra drugo, a prekeosutra treće. Naivno je tvoje objašnjenje da je to radio zbog toga što je htio ljude priviknuti da ga slušaju. Kakav je to Bog čija se od prve ne sluša?

Natrag