Ovo zadnje sam shvatio kao šalu, nije frx, na početku si uzvratio na prepucavanje, ajde nije ni bitno, ne bih sad da gubim vrijeme na to.Eh sad, što se tiče svega što si ti rekao, iz tvog ugla gledanja to ima sve smisla, ali kao i što sam ja prije toga rekao, sve je to isuviše kompleksno.Kontekst prikazivanja abrogacije od strane nemuslimana je takav da žele da dokažu neispravnost Kur'An-a na osnovu abrogacije.Sad s druge strane ti drugačije gledaš na to jer si ateista i za tebe nijedna knjiga, religijska naravno nema smisla i nije tačna.Ali moraš znati da ni mi muslimani ne shvatamo sve zdravo za gotovo.Ali je i to kompleksno.Da bi shvatio abrogaciju i mjenjanje prilika i svega ostalog što si naveo, jednostavno moraš biti vjernik, pripadnik bilo koje religije.Ukratko, mjenjanje prilika i svega ostalog jeste Božija volja, tebi nelogično naravno, ali zamisli da je arapima u predislamsko doba došao čitav Kur'An koji mi danas imamo po ovakvom redoslijedu.Kako bi ljudi prihvatili sve to odjednom, pogledaj samo na sebe, iako znaš da na svijetu postoji preko milijardu muslimana, ti opet ne prihvataš Islam.Ali da imaš sad nekoga ko bi ti recimo prosječno jednom mjesečno govorio jedan ajet i onda ti detaljno pojašnjavao svaki, to bi već bila druga priča.Allah dž.š. od muslimana traži neke stvari, ali isto tako i obećava mnoge stvari.Gledajući na prirodu čovjeka, da je Allah dž.š. u vrijeme Muhammeda a.s. spustio odmah čitav Kur'An niko ne bi prihvatio Islam, jer je to previše komplikovano za shvatiti odjednom, stoga je Allah dž.š. spuštao Kur'An dio po dio, ajet, po ajet, da bi ljudi lakše shvatili i prihvatili.Tek kada se vjerovanje ljudi povećalo, tad je dolazilo do abrogacije.S druge strane moraš znati da se u Kur'An-u spominju prijašnji narodi, poslanici i knjige, stoga kada se u ajetu kaže:
Kuran 2:106
Mi nijedan propis ne promijenimo, niti ga u zaborav potisnemo, a da bolji od njega ili sličan njemu ne donesemo. Zar ti ne znaš da Allah sve može?
ne možeš odmah ići na to da se misli na sam Kur'An, nego se može misliti na prethodne objave, a Kur'An je posljednja Objava stoga se i spominje ukidanje određenih propisa.Jedan od primjera je: Vama je poznato ono što se dogodilo onima od vas koji su se o
subotu ogriješili, kao i to da smo im mi rekli: "Budite majmuni prezreni!" Kur'An 2.65.
A sad:
O vjernici, kada se u
petak na molitvu pozove, kupoprodaju ostavite i
pođite molitvu obaviti; to vam je bolje, neka znate! 62.9
Možeš primjetiti da Kur'An govori o suboti, koja je bila prijašnjem narodu ono što je danas muslimanima petak, ako ne isto onda slično, dan koji se razlikuje od drugih dana u sedmici.Allah dž.š. u svojoj knjizi spominje prethodne narode i ono što je bilo propisano njima, ali je to promjenjeno iz Njemu znanih razloga, jer sve prethodne knjige je Allah dž.š. slao određenom narodu, dok je Kur'An poslat cijelom čovječanstvu.Ja ne tvrdim da se abrogacija odnosi samo na prethodne knjige, ali ni ti ne možeš tvrditi da se odnosi samo na Kur'An, a Allah dž.š. najbolje zna.Nije se Allah dž.š. predomišljao ili slično, to nije osobina Boga, kao što si i sam rekao.Bog je svemoguć.Ali zato ljudi nisu i zato se ljudi predomišljaju, i za to si upravu.Međutim Božija volja nije bila da dokazuje ljudima svoje postojanje na neki direktan način.On želi da mi spoznamo Istinu i da Imanom, vjerom u srcu osjetimo Istinu.Tebi to djeluje sigurno smiješno i kako sve ne, ali vjeruj mi da je to tako.Ako je Bog svemoguć, nije mu teško da se pokaže ljudima, da im propise i ljudi se vladaju po zakonu.On je po tom principu stvorio meleke (anđele).Oni ne mogu griješiti, razmnožavati se, niti imaju moć izbora, oni su stvoreni samo da izvršavaju naređenja, dok je ljudima data mogućnost izbora, opet, određena, jer kao što Kur'An sam kaže:
"Onaj kome Allah ukaže na Pravi put - na Pravome putu je, a onome
koga u zabludi ostavi, tome, mimo Njega, nećeš naći zaštitnika. Mi ćemo ih,
na Sudnjem danu, sakupiti, licem zemlji okrenute, slijepe, nijeme i gluhe;
boravište njihovo biće Džehennem; kad god mu plamen jenja, pojačaćemo im
oganj." Kur'An 17.97
znači da je sve već unaprijed određeno, i sad dobijamo začarani krug.Ljudi imaju mogućnost izbora, ali im je već sudbina određena i tako ukrug, a to mi muslimani shvatamo kao mudrost Gospodara Svjetova dž.š.Da bi ovo shvatio moraš biti musliman.Moraš živjeti tim načinom života, i zato ti ne mogu dokazati ništa od ovoga jer si ti ateista koji ne želiš uputu u pravu vjeru, jer smatraš da si je već našao.A što se tiče moderne nauke, sad ti ja opet mogu pričati o nauci u Kur'Anu, ali...Dosad je pokazano, a i dokazano da je Kur'An jedina religijska knjiga koja ne dolazi u sukob sa naukom, nauka ponekad dođe u sukob sa Kur'An-om ali se prije ili kasnije dokaže da je Kur'An bio upravu, kao što je nekad nauka tvrdila da mjesec ima svoju svjetlost, dok je Kur'An tvrdio suprotno, današnja nauka je dokazala da je Kur'An bio upravu.
Ali to je već neka druga tema.S obzirom da ne želiš pouku, ne želiš Istinu (za koju muslimani tvrde da je istina), ja ne mogu više da se raspravljam s tobom, jer ti ne mogu dokazati što želim.Stoga, ako, nekad, nekim slučajem budeš tražio Istinu u religiji, savjetujem ti da je potražoš u Islamu, a ako ne onda...tvoj život, ja te ne mogfu natjerati.Sve što sam ti rekao je moje lično mišljenje i onako kako ja to gledam, a da bi dobio neki potpuni odgovor morao bi razgovarati sa nekim alimom, učenjakom koji je specijalista u toj oblasti, opet ću spomenuti to tebi omrznuto ime, Dr.Zakir Naik.Nemoj misliti da ga uzdižem ili sl.Samo ja volim njegov pristup i njegovu specijalnost, a to su komparativne religije.Ja sam nula za njega, minus nula, a on je veliki poznavaoc svetih knjiga i religija, ali i ateizma, stoga bih ti preporučio da pogledaš neka njegova predavanja, čisto informativno, ne namećem ti ništa, ali sigurno ćeš naći nešto zanimljivo.
Sad da ponovim jedan ajet iz Kur'An-a:
"Reci: "O sljedbenici Knjige, dođite da se okupimo oko jedne riječi i
nama i vama zajedničke: da se nikome osim Allahu ne klanjamo, da nikoga
Njemu ravnim ne smatramo i da jedni druge, pored Allaha, bogovima ne
držimo!" Pa ako oni ne pristanu, vi recite: "Budite svjedoci da smo mi
muslimani!" Kur'An 3.64
Ako se ispostavi da sam ipak ja upravu, budeš moj svjedok, može?
Imaš pozdrav