DR. Zakir Naik - Predavanja

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Pozdrav za sve vas :))- Slucajno sam nashao ovu temu i registrovao se jer sam procitao sve postove iz ove teme. Jurivaka ako si jos uvek aktivan voleo bi da mi nadjes dva ili tri ajeta gde postoji abrogacija ? A ja cu pokusati naci dokaz da ne postoji niti jedna greska u Kur`anu. Evo mogu i svoj zivot poloziti u to.
Ti, izgleda, ne vjeruješ da abrogacija postoji u Kur'hanu? Šta ti govore ovi stihovi:
Kuran 2:106
Mi nijedan propis ne promijenimo, niti ga u zaborav potisnemo, a da bolji od njega ili sličan njemu ne donesemo. Zar ti ne znaš da Allah sve može?
Kuran 13:39
Allah je dokidao šta je htio, a ostavljao šta je htio; u Njega je Glavna knjiga.
Kuran 16:101
Kada Mi ajet dokinemo drugim – a Allah najbolje zna što objavljuje, – oni govore: “Ti samo izmišljaš!” A nije tako, nego većina njih ne zna.

Ako posle ovoga treba nešto još da dokazujem, OK. I još nešto. Nije ovdje riječ o grškama nego o činjenici da su mnogi ajeti koji postoje u Kur'anu, ustvari, nevažeći, jer su dokinuti drugim, mlađim ajetima.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
06.06.2010
Poruka
320
Ajde da vidimo sta kaže naučnik i veliki teolog dr.Zakir Naik :)
Biblija (indzil) je, kao sto svi znamo, sveta knjiga (Bozja rijec) objavljena Isusu Kristu ( Isa a.s.). Bibliju su prihvatili muslimani kao svetu knjigu, jer i Kur'an svjedoci o njoj. Ali ovu danas Bibliju sto imamo, nije ta ista Biblija u koju su i muslimani vjerovali. Ova danasnja, savremena, Biblija mozda ima u sebi neshto od Bozijih rijeci, al' su u njoj vecinom napisana misljenja nekih historicara i naucnika. Zbog toga se u Bibliji pojavljuju mnoge greske, recenice, koje su u suprotnosti sa savremenom naukom, a Bog, i Bozja rijec ne mogu, ne smiju, imati greske...
Tako je, ne smeju Božije reči imati grešku.
Navest cemo nekoliko gresaka iz predavanja Zakira.N., nekoliko od stotinu :

1.) Biblija govori o stvaranju svijeta. Pa u Bibliji stoji; da je Bog stvorio nebo i zemlju za 6 dana, a pri tom spominje vece i jutro, sto upucuje na dan od 24h. Danas nam naucnici kazu da kosmos nije mogao nastati u periodu od 6 dana, od kojih svaki dan ima 24h. Dok Kur'an isto govori o 6 duzih perioda, razdoblja, sa kojim se vecina naucnika slazhe.
Da, Bog je stvorio nebo i zemlju za bukvalno 6 dana. Naučno utemeljenje je potvrđeno u istraživanju dr. Roberta Gentrya.
Dr. Robert Gentry, otkrio je u osnovnim stenama Zemlje ostatke radioaktivnosti koji ukazuju na skoro trenutno stvaranje naše planete.
Bliže o tome ovde ----> YouTube - Polonium Halos: Unrefuted Evidence for Earth's Creation
( Ako ne razmeš engleski, rado ću ti poslati na mail studiju u pisanoj formi na srpskom jeziku)
To što se Qur'an slaže sa evolucionistima ne znači i da je tačno. Ti isti zagovaraju da nam je praprapredak majmun. Pa da li se i oko toga slažete sa njima ? :)

2.) U knjizi postanka, 1:3-5 stoji da je svjetlost stvorena prvog dana, a u stihovima 14-19, izvor svijetla, zvijezde i Sunce, stvoreni su cetvrtog dana. Kako je moguce da izvor svjetlosti nastane cetvrtog dana, i to kasnije od same svjetlosti koja se pojavila prvog dana?! To je nenacusno
Bog je stvorio svjetlost. Kako? Izgovarajući reč. Šta je Bog rekao za svetlost koju je stvorio? Da je dobra. Bog je izvor dobrote. Sam Bog je svetlost. Njemu nisu potrebna "pomagala" u vidu sunca ili baterijske lampe. Možda bogu u kojeg drugi veruju. Mom Bogu ne.
3)Dalje, u Knjizi Postanka, 1:9-13, stoji da je Zemlja stvorena treceg dana. Kako cete imati dan i noc bez zemlje ?! Dan zavisi od rotacije Zemlje. Kako cete prije stvaranje Zemlje imati dane i noci ?!

Bog je stvorio kopno. Psalam 95:5 kaže da je more njegovo i da je kopno On oblikovao. Kako?
Pomoću svoje reči. Razdvajanjem. Prvo je razdvojio vode od voda, a sada vodu od kopna. I to
je izgledalo tako kao da je…skupio vode na jedno mesto.
Šta misliš pod tim "dan zavisi od rotacije Zemlje" ? Ili da ja pitam dr.Zakira Naika ?
Da li mislish na DAN/NOĆ ili ?
Evo ti primer Ferbanksa na Aljasci . Dužina dnevne svetlosti : 21. juna dan traje 21 sat i 49 minuta, dok 21. decembra traje samo 2 sata и 42 minuta.
Moraš da znaš još nešto. U danima stvaranja Bog je suspendovao sve zakonitosti kojima podleže ceo univerzum pa i sama Zemlja. On je iznad tih zakona. Cenim da i ti tako Allaha vidiš.
Ako bi bio uzročno posledično vezan za materiju-prostor-vreme onda on ne bi bio Bog, zar ne ? :)
Kad čovek pravi televizor nije taj tv uključen na napajanje. Uključi ga čovek kad završi ... ma kad god hoće on uključi-isključi.

4) Postanak,1:9-13, kaze da je Zemlja stvorena treceg dana, a u stihovima 14-19 stoji da su Sunce i Mjesec stvoreni cetvrtog dana. Danas nam nauka kaze da je Zemlja bila dio Sunca i da je nemoguce da je postojala prije Sunca. To je nenaucno...
Da, kako je rekao tako je i uradio. 4, dana su stvoreni najverovatnije iz razloga što je znao da će se mnogi klanjati upravo Suncu i Mesecu.
Da li je sve ono što čovek kaže tačno i istinito layos ? Dominantna naučna većina je ranije zagovarala geocentrizam a danas znamo da se u stvari radi o heliocentrizmu.
Ili npr. u vreme kad se verovalo da zemlja sedi na velikoj životinji ili divu (1500 godina pre Hrista), Biblija je govorila da zemlja lebdi u svemiru: "On…drži zemlju o ništa obešenu" (Job 26:7). Nauka je tek 1650. godine otkrila da zemlja lebdi.
Kako to mogu da utvrde starost Sunca, Zemlje, Meseca i ostalih planeta i njihovih satelita ?
Ako su u sunčevom sistemu sva tela uglavnom nastala od njenih delova, kako to da se hemijski toliko razlikuju ? Kako to da se sve planete i njihovi sateliti ne okreću u istom smeru ?
Kako ako nam je poznat zakon iz fizike uglovni impuls sile (angular momentum)?
Ima naučnika prijatelju moj koji se proslaviše nenaučnim otkrićima i teorijama.

5)
Biblija kaze u Knjizi Postanka, prvo poglavlje, stihovi 11-13, da je vegetacija stvorena treceg dana, a da je Sunce stvoreno cetvrtog dana. Kako je moguce da se biljke pojave prije sunceve svjetlosti, i kako ce prezivjeti bez nje?!
1. Bog je stvaraoc, Alfa i Omega. Onaj koji je bio, koji jeste i koji će biti. Zašto misliš da Tvorac ima poteškoće da biljke održi u životu 24h ( ma i 500 godina.. nebitno je :) )
2.Da li će biljka umreti ako je 24h bez svetlosti ? Odgovor je NEĆE.
3. Kako je moguće layose da "Allah sigurno zna tajne nebesa i Zemlje; On dobro zna svačije misli."
Ili " Hvaljen neka je Allah, stvoritelj nebesa i Zemlje, koji meleke sa po dva, tri i četiri krila čini izaslanicima; On onome što stvara dodaje što hoće, On, uistinu, sve može. "

Nenaučno je prijatelju, kako ti voliš da citiraš naučnika i velikog teologa dr.Zakira Naika :)

6)Postanak, 1:16 da je Bog stvorio dvije svjetlosti; vecu svjetlost Sunce, da vlada danju, i manju svjetlost- Mjesec, da vlada nocu. Danasnja nauka tvrdi da Mjesec reflektuje svjetlost od Sunca, tj da on nema svoje svjetlosti. Dakle, i to je nenaucno.

Dakle, netačno je to što pišeš, pardon, to što citiraš netačne navode naučnika i velikog teologa dr.Rakira Naika :) Bog je stvorio dva "VIDELA" a ne dve svetlosti. Pročitah negde pre da si napisao da si pročitao Bibliju... da li sam dobro pročitao ili mi se učinilo. Ako mi se učinilo, oprosti, a ko je tačno onda je bolje pročitaj. Mislim...ako i dalje budeš imao nameru da pronalažiš "neistine" u Bibliji.
A možeš i da pošaljesh mail naučniku i velikom teologu dr.Zakiru Naiku, te da on malo revidira njegova predavanja i ubaci i po koju istinu :)
7)"Ili ce svijet opstati ili ce zauvijek nestati" Ne moze se desiti i jedno i drugo, to je nenaucno. Ali to je tacno ono sto biblija kaze! U Bibliji, u Poslanici Hebrejima, 1:10-11
Ajde da vidimo na sta je mislio naučnik i veliki teolog dr.Rakir Naik :) ( i da li se Boga bojao dok je navodio sve to što je navodio...)
Dakle, Poslanica jevrejima 1:10,11,12 "I opet: Ti si, Gospode, u početku osnovao zemlju, i nebesa su dela ruku Tvojih. Ona će proći a Ti ostaješ: i sve će ostareti kao haljina, I savićeš ih kao haljinu i izmeniće se: a Ti si Onaj isti i Tvojih godina neće nestati. "
Da li polako uviđaš, brate moj islamske veroispovesti kuda vode pisanija i govori naučnika i velikog teologa dr.Zakira Naika :(
Sta je nenaučno ? To da je sve prolazno a da je Bog večan ?

8) Zemlja i nebo imaju stubove. Nenaucno.
Stubovi se odnose na atmosferu. Bog je stvorio nebeski svod. U početku je postojao omotač od voda (poput današnjeg ozona)koji se nalazio iznad, najverovatnije kao ledeni omotač koji je dodatno štitio prepotopnu Zemlju od štetnog zračenja Sunca, pa međuprostor odnosno atmosfera, a ispod je opet bila voda. Taj međuprostor ćemo zvati nebo. Kako je Bog to učinio. Rekao je i bilo je tako. To su ti "stubovi".

9)Biblija kaze u Postanku, 1:29 : i Bog rece:" Eto, predajem vam sve na svoj zemlji bilje, sto nosi sjeme, i sve drvece s plodovima, u kojima je sjeme; neka vam bude za hranu!" Sve biljke! Danas cek i nepismeni znaju da postoji veliki broj otrovnih biljaka, koje unesete u organizam, velika je vjerovatnoca da cete umrijeti! Kako je moguce da Bog nije znao, da ako te biljke pojedete, da cete umrijeti?! NENAUCNO.
Kako je moguće da ti nemaš prestavu o svetu pre no što je greh nastupio?
Kako je moguće da ti nemaš prestavu o svetu pre i posle potopa ?
Ako si teološki laik nije problem, ostavićemo vremena pa da se konsultuješ sa Hodžom.
Pročitaj Bibliju i vidi šta sve spada kao posledica greha i koji su sve mehanizmi pokrenuti u prirodi.
Nije teško, u pitanju su dve male strofe. Nije bilo teško ni Zakiru Naiku. Znam to iz razloga što sam odgledao sva njegova predavanja. Dobar je poznavalac Biblije. Prema tome, nameće se sam od sebe samo jedan zaključak- ZLONAMERAN JE BIO.
Da se razumemo ti i ja, namerno neću da ti te 2-3 strofe ovde pastujem. Voleo bi da ih sam nađeš, te bi me tim činom ispoštovao kao brata, i sam ih postaviš ovde.

10) Biblija ima naucni test kako identifikovati istinskog vjernika. U Evandelju po Marku, 16:17-18 stoji: " One koji vjeruju, pratit ce ova cudesa: " u moje ime izgonit cete davle, govorit ce novim jezicima,. Uzimat ce zmiju u ruke. I ako otrov smrtonosan popiju, nece im nauditi. Na bolesnike metat ce ruke, i oni ce ozdravljati." Ovo je naucni test, naucnom terminologijom nazvan: potvrdni test istinskog vjernika. Danas ne znam, bar ja, nijednog krscana, misionara, koji je proshao ovaj test iz Biblije. Nisam sreo ni jednog krscana koji bi mogao uzeti otrov, a da ne umre !
Vidim da neznaš. Odnosilo se na apostole layos. Isus ih je zavetovao da idu po svetu i proslave Boga. Kao tako verujući, produhovi ih Sveti duh i mogaše da čine Božija čuda kao i Isus .
To i Qur'an potvrđuje u celosti. Vrati se na tvoj prvi pasus gore da ga ja sad ne bi citirao.

11) Na polju medicine, Biblija i Levitskom Zakoniku, 14:49-53 pruza novi nacin dezinfekcije kuce, radi zastite gube i krasti. Tamo stoji: " Neka uzme dvije ptice, cedrovinu, grimizno predivo i hisop. Tada neka zakolje jednu pticu nad posudom zamljanom sa svjezom vodom, i neka ih umoci u krv zaklane ptice i u svjezu vodu, i neka tim 7 puta poškropi kucu."
POPRSKATI KUCU KRVLJU DA BI SE DEZINFIKOVALA PROTIV GUBE ?! Znamo da je danas krv jako pogodna za razvoj bakcila i bakterija... NENAUCNO !
Odnosi se na obred brete moj muslimanske veroispovesti. Među plemenima Izraila postojalo je jedno svešteničko. Tu se spominje i opisuje ritual žrtvovanja i ritual pročišćenja.
Zašto cenjeni i veoma neiskreni Zakir Naik nije citirao i malo pre i malo posle ?
Ako on nije, ja hoću!
"Onaj koji se čisti neka opere svoju odjeću, obrije sve svoje dlake i u vodi se okupa. Tako neka je čist. Poslije toga neka uđe u tabor, ali sedam dana neka stanuje izvan svoga šatora.
Sedmi dan neka obrije sve svoje dlake: kosu, bradu i obrve; neka obrije sve ostale svoje dlake. Pošto u vodi opere svoju odjeću i okupa se, neka je čist.
Osmoga dana neka uzme muško janje bez mane, jedno žensko janje od godine dana, takođe bez mane, tri desetine efe najboljeg brašna zamiješena u ulju za žrtvu prinosnicu i jedan log ulja.
Sveštenik koji vrši čišćenje neka ih stavi pred Boga na ulazu u Šator sastanka s čovjekom koji se ima čistiti.
Neka zatim sveštenik uzme jedno muško janje pa ga s ono ulja u logu prinese kao žrtvu naknadnicu. Neka ih prinese pred Bogom kao žrtvu prikaznicu."
itd itd...
Jasnije ? Da? Ne? Možda ?
OVDJE OBJASNJENO SAMO 16 GRESAKA, OD STOTINU NJIH KOJIH SE POJAVLJUJU U BIBLIJI.
Iskreno, umorih se od silnog pisanija. Nadam se da će mi Bog dati volje i živaca pa da dovršimo ove zlonamerne i lažne navode naučnika i velikog teologa dr.Zakira ABdula Karim Naika :)

Gospodin Naik je pokušao da dokaže neistinitost Biblije tako što je kombinovao neistine sa uporedbama odnosno tvrdnjama koje danas zagovaraju širi naučni krugovi ( koji su 100% u evolucionističkom konceptu). Najveći apsurd je u tome što je i on sam kreacionista. :D
Dakle i licemer je povrh svega. Ova njegova predavanja imaju prođu samo kod teološko nepismenih kojima je teško da otvore sam Qur'an ( a kamoli Bibliju ) pa čekaju da im dođe tamo neki Dizney teolog da im ispriča priču pred spavanje...

Nemoj da si ohol u svom tvom neznanju te dozvoliš više ikad sebi da se tako olakomiš šireći laži nekog tamo Zakira. Bibliju evidentno nisi pročitao a tako hrabro pišeš " o stotinama grešaka u njoj"
Vidi, za razliku od tebe, ja sam Qur'an pročitao i ni na jednom forumu ga napadao nisam. ( ne zato što nemam šta napadati već što nisam u toj meri gord i ohol da bi se bavio tuđim umesto svojim dvorištem)
Proučavam ga ali se ne bavim tim Islamskim konceptom, ako me razumeš.

Član
Učlanjen(a)
25.01.2010
Poruka
5
fino, fino, nema šta, ja sam na ovom forumu našao dosta stvari i dosta toga sam skinuo, ali evo, vidjeh i rasprave...
međutim "fora" je da ovdje svako svakog optužuje za nešto i svako je svakome kriv, a niko nije upravu...hmmm, zanimljivo...
pa da se i ja oglasim tom prilikom...
na prvom mjestu napadnut je brat koji je postavio predavanja Dr. Zakira Naika, koji je to uradio iz razloga da postavi nešto na forum, da da svoj doprinos forumu, ali ćemo to zanemariti.
Jurivaka se svezao 3 ajeta iz Kur'An-a i misli da je time oborio sve teorije.Na prvom mjestu bi trebao znati da se znanje ne prosipa tako što se pročita par tekstova sa kojekakvih stranica.Kur'An je mnogo kompleksnija knjiga nego što to mnogi misle, i sukladno tome da bi se o takvim stvarima moglo pričati, treba pročitati puno puno knjiga.Dalje se tvrdi da se svi religiozni ljudi drže one: TO JE TAKO I NE PITAJ.Možda, kod kršćana (za kršćane 100% znam da je tako), međutim u Islamu niko nikad nije rekao da je zabranjeno pitati što je to tako.Kažu ateisti da žele da racionalno razmišljaju...Pa isto to i mi muslimani želimo.I mi želimo racionalne odgovore, ali mi ih ustvari i imamo.Dat ću primjer, mada znam da će neki naći još neke primjere za koje misle da mi nemamo odgovor, ali eto, neka daju, a i ja ću dati racionalan odgovor.Svima je poznato da je muslimanima strogo zabranjen alkohol: Kur'An 5.90 i 91
"* 90. O vjernici, vino i kocka i kumiri i strjelice za gatanje su odvratne
stvari, šejtanovo djelo; zato se toga klonite da biste postigli što želite.
* 91. Šejtan želi da pomoću vina i kocke unese među vas neprijateljstvo i
mržnju i da vas od sjećanja na Allaha i od obavljanja molitve odvrati. Pa
hoćete li se okaniti?

Ovo je samo jedan primjer, a ima ih više.Sad će neki reći da se spominje samo vino, ali ako ti pojedinci poznaju dovoljno Kur'An kao što tvrde onda nije potrebno da dodajem druge ajete.Dakle, alkohol je zabranjen što ne znači da musliman ne smije pitati:"A ZAŠTO".Tu je odgovor, vrlo jednostavan i racionalan, a u isto vrijeme se ne kosi sa modernom naukom.Kao što je to nauka dokazala, alkohol djeluje na CNS (centralni nervni sistem) opojno i anestetski.Samim tim čovjek ne može više da funkcioniše niti da razmišlja normalno.Pod uticajem alkohola čovjek je sklon raznoraznim problemima.Dalje, nauka je isto tako dokazala štetnost alkohola po ljudski organizam, mislim da je suvišno da nabrajam.Dalje, sad gledajući sa vjerske strane, alkohol, kao piće koje oduzima pamet će čovjeka odvesti u još 10 i više grijeha.I sve ovo se potvrđuje sljedećim ajetom: "I trošite imetak na Allahovom putu, i svojim rukama se u propast ne bacajte, i dobro činite; Allah doista voli dobročinitelje."-2.195 Časni Kur'An.I svojim rukama se u propast ne bacajte...Allah dž.š. upozorava muslimane.Ovaj ajet ne možemo bukvalno shvatiti da dignemo sebe svojim rukama i bacimo sebe...Smiješno.Podrazumjeva se da ne radimo ono za što znamo da je štetno, da ne uništavamo sami sebe, a zar to ne radimo kad pijemo alkohol, pušimo cigarete i sl.Allah dž.š. nas također upozorava i na kocku.Glupo bi bilo sad da objašnjavam štetnost kockanja.Svi smo se mi dosad puno puta sretali sa kockarima da je suvišno reći bilo šta.
Mogao bih sad nabrajati puno stvari, ali sam samo htio pokazati da musliman ima pravo da pita i da dobije racionalan odgovor zašto nešto smije ili ne smije.
Eh sad domicus...CITIRAM
Nemoj da si ohol u svom tvom neznanju te dozvoliš više ikad sebi da se tako olakomiš šireći laži nekog tamo Zakira. Bibliju evidentno nisi pročitao a tako hrabro pišeš " o stotinama grešaka u njoj"
domicus...jel' fino ovo...nije...nikako nije...
Prvo, ti Dr.Zakira Naika nazivaš tamo nekim.Drugo, ti očito ne znaš ko je Dr.Zakir Naik.Treće, mnogo veći teolozi od tebe su pokušavali da se suprotstave Dr.Zakiru ali...nisu uspjeli.A zašto?!Zašto nisu uspjeli, a sigurno se i ti pitaš zašto!?
Zato što kod vas kršćana svako može da tumači Bibliju kako god on želi, a to se može vidjeti i po broju istih danas.Stvari koje je Dr.Zakir naveo su one koje su u sukobu sa naukom, za razliku od Kur'An-a koji se ne kosi sa naukom, jer je to ustvari tema: "Kur'An i Biblija u svjetlu nauke".Stvari koje si ti navodio dok si pljuvao Dr.Zakira mogu imati smisla,MOGU, ali ne moraju.Stvari koje si rekao mogu imati i teološku podlogu, ali i ne moraju, jer za razliku od kršćana, muslimani sve potkrijepljuju dokazima iz hadisa Božijeg Poslanika Muhammeda a.s. i Časnog Kur'Ana.U Islamu nema ličnog zaključivanja.Ne možeš ti tumačiti Kur'An kako ti se prohtije.Zašto ovo sve govorim?!Jednostavan odgovor.Sad ću te opet malo citirati:
"Stubovi se odnose na atmosferu. Bog je stvorio nebeski svod. U početku je postojao omotač od voda (poput današnjeg ozona)koji se nalazio iznad, najverovatnije kao ledeni omotač koji je dodatno štitio prepotopnu Zemlju od štetnog zračenja Sunca, pa međuprostor odnosno atmosfera, a ispod je opet bila voda. Taj međuprostor ćemo zvati nebo. Kako je Bog to učinio. Rekao je i bilo je tako. To su ti "stubovi".
PIŠE LI OVO U BIBLIJI, ČIJE JE OVO TUMAČENJE, ČIME DOKAZUJEŠ SVE OVO!?
Ako si teološki laik nije problem, ostavićemo vremena pa da se konsultuješ sa Hodžom.
OVO JE USPUT-PRIČAŠ O TEOLOGIJI, I TEOLOŠKIM LAICIMA, A NE ZNAŠ KO I ŠTA JE HODŽA...PRESMIJEŠNO
Sve što si ti naveo je tvoje tumačenje Biblije.Reci mi samo koliko verzija Biblije postoji, a pored svih znam i za "DJEČIJU BIBLIJU", moja dobra frendica Karolina mi je pokazala.Stotine Biblija, stotine tumačenja, ko je upravu!?Katolici, pravoslavci, protestanti.Sad ćeš upitati ko je kod nas upravu!?Šije, šitti, selefije, sunije, vehabije, ko?!Zanimljivo pitanje, jednostavan odgovor.
"O vjernici, Allaha se bojte istinskom bogobojaznošcu i umirite samo kao muslimani." (Ali ‘Imran:102).
Kur'An Časni nam je dao odgovor.Svi nabrojani tvrde za sebe da su upravu.Ja kažem da nisu jer Kur'An tako kaže.UMIRITE SAMO KAO MUSLIMANI.Ispravni su samo i samo oni koji za sebe kažu da su samo i isključivo samo Muslimani, bez ikakvog prefixa, muslimani koji vjeruju u jednog Boga, u Božije knjige, Poslanike, bića...Svi ostali koji sebe nazovu bilo kako osim MUSLIMANI su nevjernici, jer Poslanik Muhammed a.s. nije bio ni šijja ni šiit ni sunija ni šafija, ni selefija, ni vehabija, Muhammed a.s. i njegovi plemeniti ashabi su bili Muslimani i to je to.
Ja još nisam čuo ni za jednog kršćanina da zna Bibliju napamet, Dr.Zakir Naik zna, i Bibliju i Kur'An i Vede (trebao bi znati šta su Vede, ti si veliki teolog) i mnogobrojne druge knjige, ne računajući Islamsku literaturu koja uključuje sahih hadise Poslanika s.a.w.s.Sve to on ima u svojoj glavi.A šta ti imaš u svojoj.Bez uvrede, ali očito VAKUM, kad se usuđuješ vrijeđati čovjeka koji zna TVOJU svetu knjigu NAPAMET, a ti sam je ne znaš, je li te stid da jedan musliman zna tvoju svetu knjigu napamet, a da je ti ne znaš.Papa ne zna Bibliju napamet, a Dr.Zakir zna.Srami se brate moj, srami.Sad ti možeš mene zasuti rafalom uvrede, možda još nekih teorija, ali reći ću ti dvije stvari.Prvo, pogledaj koliko ljudi svaki dan prelazi na Islam, zašto, ostavljam ti da sam zaključiš.Drugo, nemoj da pokušavaš bilo kojeg muslimana da uvjeriš da nije upravu, ovo ti je prijateljski savjet, a ako si tako veliki teolog to bi dosad trebao sam znati.Nemoguće je muslimana, pravog muslimana uvjeriti u nešto drugo, bezveze ćeš trošiti svoje vrijeme. I znaš da dok mi budeš odgovarao da to neće imati smisla.Znaš da ću uvijek imati savršen kontra odgovor.I znaš da me nećeš uspjeti razuvjeriti bez obzira na sve.Bez uvrede, ne mislim ti ništa loše, ali nemoj pokušavati, nemoguće je, vjeruj mi.Pozdrav za tebe, nadam se da se ne ljutiš na mene što sam bio na dijelovima oštar.Ali ipak je ovo međureligijski dijalog, zar ne!? ;)

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
fino, fino, nema šta, ja sam na ovom forumu našao dosta stvari i dosta toga sam skinuo, ali evo, vidjeh i rasprave...
međutim "fora" je da ovdje svako svakog optužuje za nešto i svako je svakome kriv, a niko nije upravu...hmmm, zanimljivo...
pa da se i ja oglasim tom prilikom...
na prvom mjestu napadnut je brat koji je postavio predavanja Dr. Zakira Naika, koji je to uradio iz razloga da postavi nešto na forum, da da svoj doprinos forumu, ali ćemo to zanemariti.
Jurivaka se svezao 3 ajeta iz Kur'An-a i misli da je time oborio sve teorije.Na prvom mjestu bi trebao znati da se znanje ne prosipa tako što se pročita par tekstova sa kojekakvih stranica.Kur'An je mnogo kompleksnija knjiga nego što to mnogi misle, i sukladno tome da bi se o takvim stvarima moglo pričati, treba pročitati puno puno knjiga.
Pošto je Mudzahid "nestao", sada se pojavljuješ ti, i umjesto da odgovoriš na pitanje: postoji li abrogacija u Kur'anu, ti pričaaš o koječemu i dijeliš lekcije, veličajuću usput Dr. Zakira Naika i Islam, a uz sve to nemaš pojma šta je ko pročitao i koliko je pročitao. Ja sam direktno odgovarao na pitanje o abrogaciji, zato sam koristio odgovarajuće ajete. Dakle, majstore, postoji li abrogacija u Kur'anu ili ne?

Ps. Što se mene tiče, ovo nije nikakav međureligijski dijalog, jer nisam religiozan, a religije me zanimaju čisto sa filozovsko-sociološkog aspekta.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
Dr. Robert Gentry, otkrio je u osnovnim stenama Zemlje ostatke radioaktivnosti koji ukazuju na skoro trenutno stvaranje naše planete.
Ne bih mogao uzeti za ozbiljno ovoga pojedinca, jer u tih 6 dana po Bibliji je stvoren i covjek. Dinosauri se ne spominju. Mislim da je ovaj dr. samo prolupao, a slusaoce moze uvijek naci.
To što se Qur'an slaže sa evolucionistima ne znači i da je tačno. Ti isti zagovaraju da nam je praprapredak majmun. Pa da li se i oko toga slažete sa njima ?

Vrlo povrsno! Na zalot velika vecina ljudi su skloni zanosu umjesto realitetu.
Da lie je bila evolucija, u kojem sje smislu bila nisu sigurni ni evolucionisti.
ako vjerujes u Boga Koji je Vrhovni Zakonodavac, ti ces vrlo oprezno donositi bilo kakve zakljucke, a kamo li proizvolje os^cjene i osporavanja.
Kur'an nema osporavanja u nauci!

A kad smo vec kodn stvaranja Nebsa i Zemlje:
- zemlja i nebo su stvoreni u sest vremenskih razdoblja 7:54
- Zar ne znaju nevjernici da su nebesa i zmelja bili jedna cjelina pa smo ih Mi raskomadali 21:30
- U Allahovim Zakonima nema promjena ni odstupanja 35:43
- nebo je bilo maglina, njemu i zemlji je naredjeno da se pojave 61:11
- O druzine ljudi i dzina, ako mozete da rpeko granica nebesa i zemlje prpdrete - prodrite! Moci cete jedino uz veliku moc 55:33
- Onima koji nece da vjeruju ne vrijede opomene 2:6
- potrudite se da pretecete druge u dobrim djelima 2:148

itd. Onima koji s eimalo rzaumiju u modernu naucnu misao ove stvari su jasne iako su obajvljene prije oko milenijum i pol!

U Kur'an je lako vjerovati.

Drugi se moraju truditi da dokazu nedokazive i nelogicne stvari.
Šta misliš pod tim "dan zavisi od rotacije Zemlje" ? Ili da ja pitam dr.Zakira Naika ?

Ne trebas ici tako dalkeo ako ukljucis mozak. zemlajski dan i noc zavise jedino do rotacije zemlje oko svoje osi.
Ako nema zemlje, nema ni rotacije. Ako nema rotacije, nema ni smjene dana i noci. Vrlo jednostavno.
E, ako hoces braniti Pismo na nacin koji nema mnogo veze sa logikom, dolazis u vrlo cudnu vjeru, koja nema veze s Onim Koji je stvorio Svijet.

Inace nemas argumenata osim omalovazavanja nekog. Nikakvih argumenata, nemas cak ni argumenata da osporis dr.Zakira, ali imas dovoljnio snage da omaovazavas, jer ti ne odgovara iz nekih razloga.

Pošto je Mudzahid "nestao", sada se pojavljuješ ti, i umjesto da odgovoriš na pitanje: postoji li abrogacija u Kur'anu, ti pričaaš o koječemu i dijeliš lekcije, veličajuću usput Dr. Zakira Naika i Islam, a uz sve to nemaš pojma šta je ko pročitao i koliko je pročitao. Ja sam direktno odgovarao na pitanje o abrogaciji, zato sam koristio odgovarajuće ajete. Dakle, majstore, postoji li abrogacija u Kur'anu ili ne?

Ps. Što se mene tiče, ovo nije nikakav međureligijski dijalog, jer nisam religiozan, a religije me zanimaju čisto sa filozovsko-sociološkog aspekta.

Ako mogu da odgovorim... Kontradikcija u Kur'anu nema. Kontradikcija kada postoje dvije izjave od kojih: obje mogu biti netacne ali suptreotno netacne, jedna moze biti tacna, druga netacna.
Kontradikcija u Bibliji ima.

Derogacija ajeta, ili poboljasanje, pa ona se prati od Stvaranja! neznam sta tu ima cudno, netacno ili nepotrebno?
kao filozof mi morao znati da se sve mineja, po Bozje Zakonu, sve tece.....

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Ako mogu da odgovorim... Kontradikcija u Kur'anu nema. Kontradikcija kada postoje dvije izjave od kojih: obje mogu biti netacne ali suptreotno netacne, jedna moze biti tacna, druga netacna.
Kontradikcija u Bibliji ima.
Ne govorim o kontradikcijama u ovom slučaju, nego o abrogaciji.

Derogacija ajeta, ili poboljasanje, pa ona se prati od Stvaranja! neznam sta tu ima cudno, netacno ili nepotrebno?
kao filozof mi morao znati da se sve mineja, po Bozje Zakonu, sve tece.....
Vidjećemo ima li tu šta čudno ili nema. Dakle, abrogacija, (ili dokidanje ukidanje) u Kur'anu postoji? Da se prvo razumijemo o čemu govorimo. Abrogacija znači zamjena ili dokidanje prethodnog upustva o nečemu, odnosno, dokidanje prethodnog ajeta, novim ajetom. Ovo prethodnog ne treba bukvalno shvatiti niti se to odnosi na hronološki red nastanka ajeta. Neki ajeti nastali, recimo u Meki, dokinuti su kasnijim ajetima nastalim u Medini. Slažemo li se u ovome?

Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
Vidjećemo ima li tu šta čudno ili nema. Dakle, abrogacija, (ili dokidanje ukidanje) u Kur'anu postoji? Da se prvo razumijemo o čemu govorimo. Abrogacija znači zamjena ili dokidanje prethodnog upustva o nečemu, odnosno, dokidanje prethodnog ajeta, novim ajetom. Ovo prethodnog ne treba bukvalno shvatiti niti se to odnosi na hronološki red nastanka ajeta. Neki ajeti nastali, recimo u Meki, dokinuti su kasnijim ajetima nastalim u Medini. Slažemo li se u ovome?
Mozda ako postiras, mozemo razmottriti, i mene zanima.

Ja pod ajetima ili stihovima smatram sve Bozje ajete ili stihove objavljene od Adama.
Na primjer hriscanima je po Starom Pismu zabranjeno da konzumiraju svinjetinu (Hristos je nije jeo!), muslimanima nije zabranjena pod odredjenim okolnostima.
Ako mislis na takve stvari...?

Ili, Staro Pismo (Zavijet) govori o obrezivanju, u Kur'anu ni rijeci!

Ili, Pismo govori o nacinu kako s eklanja(nicice moli Bogu), u Kur'anu ni slova (koliko ja znam).

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
25.01.2010
Poruka
5
Jurivaka care, nije problem da ti se pojasne ovi ajeti:
Mi nijedan propis ne promijenimo, niti ga u zaborav potisnemo, a da bolji od njega ili sličan njemu ne donesemo. Zar ti ne znaš da Allah sve može?
Allah je dokidao šta je htio, a ostavljao šta je htio; u Njega je Glavna knjiga.
Kada Mi ajet dokinemo drugim – a Allah najbolje zna što objavljuje, – oni govore: “Ti samo izmišljaš!” A nije tako, nego većina njih ne zna.

No međutim, prije nego što počnemo, ja od tebe želim da malo proučiš Objavu, tj. da pročitaš malo o Muhammedu a.s. i vremenu tokom kojeg mu je objavljivan Kur'An.To možeš lako naći na netu, i ne treba ti puno vremena za to.Potrebno mi je da to malo proučiš da bih ti mogao objasniti kako, šta, gdje.Ako te baš zanima, pročitat ćeš.Usput, nadam se da si dobro proučio i Kur'An i Bibliju, jer očito da voliš da razgovaraš o religiji.Ako nisi, a imam čudan osjećaj da nisi, onda ova priča neće imati smisla, jer da si proučio Kur'An, malo bi drugačije gledao na njega kao i na Islam u globalu, ali eto, ko sam ja sa sudim.Uglavnom, nađi 10-tak minuta vremena da malo pročitaš o Muhammedu a.s. i trajanju Objave, jer nam je to ključno u ovom razgovoru.Sad nemam vremena da ti pišem, a i ne želim dok ne pročitaš što sam ti rekao, pa ću večeras nekad inshAllah da ti detaljno odgovorim na tvoje pitanje.Pozdrav za tebe i Sellam za braću muslimane!
VEČERAS ;)

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Jurivaka care, nije problem da ti se pojasne ovi ajeti:

No međutim, prije nego što počnemo, ja od tebe želim da malo proučiš Objavu, tj. da pročitaš malo o Muhammedu a.s. i vremenu tokom kojeg mu je objavljivan Kur'An.To možeš lako naći na netu, i ne treba ti puno vremena za to.Potrebno mi je da to malo proučiš da bih ti mogao objasniti kako, šta, gdje.Ako te baš zanima, pročitat ćeš.Usput, nadam se da si dobro proučio i Kur'An i Bibliju, jer očito da voliš da razgovaraš o religiji.Ako nisi, a imam čudan osjećaj da nisi, onda ova priča neće imati smisla, jer da si proučio Kur'An, malo bi drugačije gledao na njega kao i na Islam u globalu, ali eto, ko sam ja sa sudim.Uglavnom, nađi 10-tak minuta vremena da malo pročitaš o Muhammedu a.s. i trajanju Objave, jer nam je to ključno u ovom razgovoru.Sad nemam vremena da ti pišem, a i ne želim dok ne pročitaš što sam ti rekao, pa ću večeras nekad inshAllah da ti detaljno odgovorim na tvoje pitanje.Pozdrav za tebe i Sellam za braću muslimane!
VEČERAS ;)
Ja nisam tražio ni od tebe niti od bilo koga da mi se pojašnjavaju navedeni ajeti. Meni je jasno šta oni znače, a pitam se da li je i tebi? Očito da nije, jer reče da ih je lako pojasniti, pa umjesto pojašnjenja pričaš sve drugo samo ne objašnjavaš ajete. Naveo sam ih samo kao dokaz da u Kur'anu postoji abrogacija, i, ponavljam, ne radi toga da mi ih neko objašnjava.
Ne znam kakve ti sve osjećaje imaš, ali vidim da nemaš učitivosti. Umišljeno daješ upute šta da se čita, a nemaš pojma da li sam to već čitao. I još jednom ti ponavljam, religije me ne zanimaju zbog toga što sam vjernik. Dakle, majstore, opet ponavljam, odgovori na jednostavno pitanje: postoji li u Kur'anu načelo abrogacije, to jest, dokidanja starijih odredbi mlađim odredbama?
Hajde, odgovori na pitanje, a mani se analiziranja moje ličnosti i davanja uputa šta da se čita.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
25.01.2010
Poruka
5
Slušaj brate, nit' sam ja kriminalac, nit' si ti policajac, što znači da nigdje u zakonu ne piše da ti postavljaš kratka pitanja, a da ja kratko odgovaram sa DA ili NE, jer onda to nije ni razgovor, ni debata, ni šta ja znam...
Ja sam ti ponudio da pročitaš, ako već nisi neke stvari da bih ti mogao dati adekvatan odgovor, a da bih ti dao adekvatan odgovor, moram ti pojasniti ajete.Šta pokušavaš, ja ne znam.Možda ti pokušavaš dokazati abrogacijom, neispravnost Kur'An-a ili nešto sasvim drugo, ne bih znao.Za mene kažeš da sam neučtiv, da umišljeno dajem upute šta da se čita...Pa ne znam ja ko ovdje konstantno pokušava da kaže da je pročitao sve, jer sve što sam spomenuo, ti si očito već pročitao.
Da si pročitao Kur'An, a sad tvrdim da nisi, imao bi sam odgovor na pitanje, međutim pošto ti ideš tim napadnim stavom: ODGOVORI MI NA PITANJE,NEMOJ PAMETOVATI, bla bla bla, ne pada mi na pamet da se trudim, imao sam namjeru da razgovaram s tobom, ali taj razgovor je trebao biti duži, da bi ti dobio odgovor na svoje pitanje.Ne ide to prijatelju moj tek tako POSTOJI LI ILI NE POSTOJI, a ja ti odgovorim sa DA ILI NE, onda ti ponovno postavljaš pitanje, a ja opet DA ili NE.Kakav je to razgovor.Da skratim priču, dat ću ti samo par natuknica i više ne želim da razgovaram s tobom, a ako tražiš istinu onda ćeš je sam potražiti i naći, a ako pokušavaš nešto dokazati, dokazuj nekome ko će te slušati, jer ja neću.
Da si se ponio kao normalna osoba koja želi da razgovara, ti bi pročitao što sam ti rekao, a to je:
DA JE OBJAVA KUR'ANA TRAJALA 23 GODINE
DA MUSLIMANI PRIHVAĆAJU KUR'AN BEZ POGOVORA, TJ. SVAKI POJEDINAČNI AJET
DA SU AJETI POJEDINAČNO DOLAZILI U ODNOSU NA SITUACIJU U KOJOJ SU SE PRVI MUSLIMANI NALAZILI
Ali nit' si to pročitao prije, nit' večeras.Sad ti opet reci da ja nemam učtivosti i da ja ne znam šta ti znaš.Nemaš ti pojma, to ću ja tebi reći, mogu ja sad tebi reći da sam hafiz, kako da ti dokažem...Ironija...Eh sad ako imaš pameti i mozga (i dalje sam neučtiv) imaš odgovor dosad.
I meni kažeš da pametujem, a sebe busaš u prsa kao: NE ZNAŠ TI KO JE ŠTA PROČITAO, a samu abrogaciju si našao na ovom sajtu Dva lica islama i doslovno prokleto kopirao, i kad si uradio copy/paste, navro' si ko' pijan na plot, postoji li abrogacija u Kur'Anu ili ne postoji....i samo to, nigdje ništa drugo, pametuješ na osnovu copy/paste-a i pored toga ostavljaš link sa kojeg si to kopirao, ali ti si i dalje načitan, a ja sam i dalje neučtiv.Neka sam, ali nemam namjeru da gubim svoje vrijeme na tebe, htio sam, ali na takav način ne pada mi na pamet.Ti sad možeš šta god hoćeš napisati, ali to ti kod mene kako kaže naš stari narod:“NE PIJE VODE“.Ti ono reče da ja veličam Dr.Zakira Naika.Zar je potrebno veličati čovjeka koji napamet zna sve što sam već naveo.Zar je potrebno veličati čovjeka na čijim govorima bude i preko 100 000 ljudi, zar je potrebno veličati čovjeka koji je hiljade ljudi preveo na Islam svojim govorom, zar je potrebno veličati čovjeka koji je ljekar, hirurg po struci i pored toga zna sve navedeno, zar je potrebno veličati čovjeka koji je predsjednik Islamske istraživačke fondacije, zar je potrebno veličati ovog čovjeka pored par navedenih stvari, a kojih je mnogo više.Fakat si mi smiješan, ti si od onih ljudi koji glume da su oni iznad drugih ljudi i da si pokupio svu pamet svijeta, a u biti se izbijaš iz cipela svojim sopstvenim komentarima.Da zaključim, postavio si pitanje na osnovu copy/paste-a, ali i dalje glumiš pamet, i još jednom, IZBIJAŠ SE SVOJIM KOMENTARIMA IZ CIPELA.Da te citiram i time da završim:
„Ps. Što se mene tiče, ovo nije nikakav međureligijski dijalog, jer nisam religiozan, a religije me zanimaju čisto sa filozovsko-sociološkog aspekta.“-ZANEMARIĆEMO GRAM. GREŠKU FILOZOVE
„I još jednom ti ponavljam, religije me ne zanimaju zbog toga što sam vjernik.“
ŠTA,WAS,WHAT,ČEGA BA...!!!SKONTAJ SE JARANE
NISI RELIGIOZAN,TI SI FILOZOV, A RELIGIJE TE NE ZANIMAJU ZATO ŠTO SI VJERNIK...
ŠTO BI NAŠ STARI NAROD REKAO:“AFERIM BRATE“.
BRATE OVO TI JE ABROGACIJA DEFINITIVNO I KONTRADIKCIJA U ISTO VRIJEME.ZADNJI PUT SAM NEDAVNO ČUO JOŠ JEDNU SLIČNU „BISER IZJAVU“ OD PROFE NA PREDAVANJU KAD JE REKAO:“ZA 25% VODE SE IZ RIBE GUBI PRŽENJE“! ALI TI SI I NJEGA PREVAZIŠAO DEFINITIVNO.ON JE STAR ČOVJEK PA MU SE MOŽE I OPROSTITI,ZBUNIO SE, KOJI JE TVOJ IZGOVOR.
ETO TOLIKO OD MENE, VIDIMO SE NA SUDNJEM DANU INSHALLAH
Reci: "O sljedbenici Knjige, dođite da se okupimo oko jedne riječi i
nama i vama zajedničke: da se nikome osim Allahu ne klanjamo, da nikoga
Njemu ravnim ne smatramo i da jedni druge, pored Allaha, bogovima ne
držimo!" Pa ako oni ne pristanu, vi recite: "Budite svjedoci da smo mi
muslimani!"
Kur'An Časni 3. 64.
JURIVAKA, BUDEŠ MOJ SVJEDOK, VAŽI? ;)

Natrag