DR. Zakir Naik - Predavanja

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
ja nikad nisam rekao da sam strucnjak ni za jednu knjigu ali sam pregledao hrpu dokumentaraca i znam o cemu pricam,pa na koncu i u Kuranu samom ti pise da je Biblija iskrivljena sto je i naucno dokazano a jos nikad nisam niti cuo niti vidio da je neko nasao neku gresku u Kuranu,ti ako imas neki tekst ili ako znas da postoji neka greska slobodno mi posalji link(mada to ne postoji ali eto) ali samo da se razumijemo ja nemam nista protiv jedne vjere, a to sto si rekao da je moja izjava da smijesna da u Bibliji ima gresaka a u Kuranu nema to sam uzeo iz dijela dokumentarca kada i najveci poznavalac biblije dr.william cambel sam priznaje da je biblija iskrivljena ja nista dragi moj ne izmisljam a imam i dokaz za to a mozes ih pogledati na sljedecim linkovima preveden je na nas jezik tako da ne bude zabune hajd lijep pozzzzzz
Nisam ja ni napisao niti mislio da ti imaš nešto protiv neke vjere ili Biblije. Nisam, takođe napisao da u Bibliji nema grešaka. Ima i te kako. Ali ima ih i u Kur'anu. Zašto ja moram biti stručnjak za Kur'an, da bi mi ti objasnio abrogaciju? Objašnjenje stručnjaku nije ni potrebno, ali potrebno je nama laicima.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2010
Poruka
119
da se vratim na temu , kao prvo stojim iza onoga sto je rekao drug layos, kada je vec jurivaka naveo da drug jadran ''lupa'' zato sto ne ne iznosi nista , takodje se moze reci da i ti jurivaka pricas napamet o tome da u Kur'anu ima gresaka , nisi neki poznavalac , a ucenjeci tvrde da nema(cak i Hriscanski) to sto ti iznosis je nista drugo nego cista kontradikcija protiv religije , kao stav ateiste , i pratis stav drugih koji oce da Iskrive Islam samo na osnovu ljubomore i zavidnosti , a dokazano je da ne moze , jer nema gresaka ...

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
da se vratim na temu , kao prvo stojim iza onoga sto je rekao drug layos, kada je vec jurivaka naveo da drug jadran ''lupa'' zato sto ne ne iznosi nista , takodje se moze reci da i ti jurivaka pricas napamet o tome da u Kur'anu ima gresaka , nisi neki poznavalac , a ucenjeci tvrde da nema(cak i Hriscanski) to sto ti iznosis je nista drugo nego cista kontradikcija protiv religije , kao stav ateiste , i pratis stav drugih koji oce da Iskrive Islam samo na osnovu ljubomore i zavidnosti , a dokazano je da ne moze , jer nema gresaka ...
Sve je to lijepo i krasno, ama, ljudi, zašto mi ne odgovorite na pitanje? Dajte odgovorite, pa ćemo vidjeti koliko ko poznaje Kur'an, i šta o tome zna. Vidjećemo i ko nagađa i ko šta zna.

Član
Učlanjen(a)
23.10.2009
Poruka
76
mislim da smo sa ovom raspravom otisli predaleko tako da ovo vise nema nikakvog smisla ali dobro nije nam zamjeriti jer godinama ljudi raspravljaju o ovoj temi i kako je krenulo izgleda da nikad nece ni stati ta rasprava

Nebesa je, vidite ih, bez stubova stvorio, a po Zemlji planine nepomične razbacao da vas ne trese, i po njoj životinje svih vrsta razasuo. Mi s neba kišu spuštamo i činimo da po njoj niču svakovrsne plemenite biljke; Meni ćete se poslije vratiti i Ja ću vas o onome što ste radili obavijestiti.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
mislim da smo sa ovom raspravom otisli predaleko tako da ovo vise nema nikakvog smisla ali dobro nije nam zamjeriti jer godinama ljudi raspravljaju o ovoj temi i kako je krenulo izgleda da nikad nece ni stati ta rasprava

Nebesa je, vidite ih, bez stubova stvorio, a po Zemlji planine nepomične razbacao da vas ne trese, i po njoj životinje svih vrsta razasuo. Mi s neba kišu spuštamo i činimo da po njoj niču svakovrsne plemenite biljke; Meni ćete se poslije vratiti i Ja ću vas o onome što ste radili obavijestiti.
Ok. Ako ne želite raspravu o tome, poštujem. Samo, ja nisam počeo.

Član
Učlanjen(a)
24.10.2009
Poruka
434
Samo citam i potvrdjuje se ono od ranije-pitanje koliko nekog ko je vernik mozes pomeriti da razmilja na drugi nacin. Ovde je pitanje ta;nosti svakog slova napisanog u svetim knjigama problem.
Po jednima Biblija ima puno gresaka a Kuran nema.
Medjutim, dsa ne bi pricali pricu o Bibliji, koja je ujedno i moralni kodesks i istorisjki spis koji obuhvata nekoliko hiljada godina, pa se ne moze govoriti o delu jednog autora, jer Bog jesamo izdiktorao Mojsiju zakone, koji su slicni kao ne i isti u Kuranu, dok je sve ostalo smo napisano u 16 veku po grckeom prevodu i td. pri cemu je vrsen izbor teksova i do dosta neuskladjeno, pa se javljaju greske u pogledu broja ljudi, godna zivota i sl. Kuran se pozabavio drugacijim problemima, pri cemu su sastavljaci Muhamedovih spisa dva coveka.
Jurivaka lepo navodi pitanjem sta je abrogacija, na odgovor da li Kuran ima kontradikcija. Odogor je- abrogacija kao pravni termin oznacava stavljanje van snage, oznacavanje nevazecim jednog pravnog propisa i zamenu istog novim ili primenu tog propsia na drugaciji nacin. U islamu se to odnosi na pojedine delove kurana koji se stavljaju van snage novim propisima, tj. surama. sa te strane je kontradiktoran, ali ima jednu u pravu poynatu kaucuk normu, koja to objasnjava i uskladjuje, tako da,kao neka prelazna odrdba, navodi kad se sta ima primenjivati, sto pokzuje svet autora o promenjenosti pravila.
I sad, najzanimljiviji su citati koji se ovde navode, aticu se op[tih stvari. To su benigni citati Kurana, i namerno birani kako bi citavu stvar ucinili miroljubljivom.
Ozbiljna kritika Kurana i islama nije moguca u danasnjim uslovima, inace bi se vec na[ao poneko i na ovom forumu ko bi to ucinio, iz prostog razloga jer bi rizikovao fatvu, a uz pristojnu cenu tesko kako bi bilo ko ostao zasticenog identitea kad bi ukazao na neke, u najmanju stvar cudene navode Kurana.
Oni koji su davali i na posredan nacin u knjizevnim delima kritiku islama navukli su sebi bedu na vrat *napr. Salman Ruzdi. Zamislite jadnicka koji bi postavio neke stvari jedne uz druge iz Kurana...
Sam Kuran kao tekst je mnogo kraci, bavi se delom metafizickim, delom svakodnevnim stvarima, a delom pojasnjenjem sveta. U delovima koji se bave istorijom, ponavlja, pretrcava delove iz jevreskog nasledja *Adem itd. dok se Biblija koja je nama prezentrana, bavi brojem belih i sarenih koza...
Neka citaoci Kurana, na primer, daju pregled cuda koja su se desila po Kuranu...
Bice zanimljivo.
Ako smeju...
Ja ne smem. fatva je cudna stvar.

Član
Učlanjen(a)
12.09.2009
Poruka
511
Ja sve nešto čitam pa se u meni sve više potvrđuje činjenica koju sam morao da spremim iz sociiologije za ispit, a to je da u islamu ti si prvo musliman pa onda čovek a u hrišćanstvu si prvo čovek pa onda hrišćanin (ovde nema negativnog konteksta niti je neko prebacivanje).

Član
Učlanjen(a)
24.10.2009
Poruka
434
Kad se već pominje pitanje sociologija, pogledajte malo G. Tarda i njegovu teoriju imitacije društvenih slojeva. U religji postoji taj princip najizraženije. Tamo gde je posvećenost, da ne kažem zatucanost, veća, to je imitacija veća. dakle, postoje gomile fanatika koje će imitirati ovog ili onog svetca ili proroka, a problem je kad se želja za imitacijom proširi na širi sloj konzumenata. Konkretno je religija najstariji i najuspešniji oblik sagledavanja sveta, usatnovljavanja morlanih (kao najpromenljivijih) običajnih i pravnih normi (kao institucionalizovanih). gde se te norme stope, imaš teokratiju. Kod Islama je fakat da je prvo cepanje, teološko, ili ideološko, desilo se kada je deo teologa smatrao da treba poštovati i ponašati se kako je Muhamed činio. To je uslovilo čitavu ednu malu revoluciju u silamskom svetu (tamo negde u 8-9 vek), pošto se bogataški sloj nije pridržavao Kurana ugledajući se na Muhameda... dakle, u islamu je rano počelo sa raznim tumačenjima islamskog učenja, koje se predstavlja kao monolitno. (Ne bih ovde o sunitima i šiitma koji se prepripu ko je naslednik Proroka) Reč je o čisto ideološkim - teološkim raspravama u okviru jednog učenja, koje upravo govori da ni sam Islam nema jedninstven stav, nego se kao takav prikazuje prema spolja, u odnosu na druga mišljenja. Ukoliko druga mišljenja se pojave, ne dolaze od samih muslimana, onda su drugačiji mislioci kao nevernici, završavali sa konkretnom kletvom- neka ga (bukvalno) probode strela. Zato danas nema otvorene kritike islama, nit se neko natu temu šali.
Muslimani i danas kao i deo hrišćana ili barem sekti koje vode poreklo iz hrišćanskog učenja, sledi kerigmu: reč je Božija, samo taka se sme i prihavaiti i tumačiti u bukvalnom značenju.
Dogma (svojstvena istočnim varijantama) svete knjige shvat kao tekstove sa prenesenim značenjem, dok sama reč dogma podrazumeva veru kao aksiom, nešto što se podrazumeva i ne dokazuje. Ono što može biti predmet raspravljanja je ste da li se simbolički određene reči u tekstovima odnose na ovo ili ono, znači imaju dublje značenje, a ne bukvalno.
Primer, kerigma će ako se pominje jaje, smatrati da je to konkretno jaje, i tu je problem veličine, boje, oblika i sl. tog pomenutog jajeta.
Dogma će pominjanje jajeta shvatiti kao simbol pa će biti pitanje da li je to se mislilo na rađanje novog života, na dušu, na zatvorenos tu čauru i sl. Neće se sumnjati da je taj i taj rekao tu reč i da je upotrebio u tom spisu, ali se smatra da ima dublje značenje.
Jedni plutaju po površini, a drugi rone.

Član
Učlanjen(a)
23.10.2009
Poruka
76
Biblija (indzil) je, kao sto svi znamo, sveta knjiga (Bozja rijec) objavljena Isusu Kristu ( Isa a.s.). Bibliju su prihvatili muslimani kao svetu knjigu, jer i Kur'an svjedoci o njoj. Ali ovu danas Bibliju sto imamo, nije ta ista Biblija u koju su i muslimani vjerovali. Ova danasnja, savremena, Biblija mozda ima u sebi neshto od Bozijih rijeci, al' su u njoj vecinom napisana misljenja nekih historicara i naucnika. Zbog toga se u Bibliji pojavljuju mnoge greske, recenice, koje su u suprotnosti sa savremenom naukom, a Bog, i Bozja rijec ne mogu, ne smiju, imati greske...

Navest cemo nekoliko gresaka iz predavanja Zakira.N., nekoliko od stotinu :

1.) Biblija govori o stvaranju svijeta. Pa u Bibliji stoji; da je Bog stvorio nebo i zemlju za 6 dana, a pri tom spominje vece i jutro, sto upucuje na dan od 24h. Danas nam naucnici kazu da kosmos nije mogao nastati u periodu od 6 dana, od kojih svaki dan ima 24h. Dok Kur'an isto govori o 6 duzih perioda, razdoblja, sa kojim se vecina naucnika slazhe.
2.) U knjizi postanka, 1:3-5 stoji da je svjetlost stvorena prvog dana, a u stihovima 14-19, izvor svijetla, zvijezde i Sunce, stvoreni su cetvrtog dana. Kako je moguce da izvor svjetlosti nastane cetvrtog dana, i to kasnije od same svjetlosti koja se pojavila prvog dana?! To je nenacusno
3)Dalje, u Knjizi Postanka, 1:9-13, stoji da je Zemlja stvorena treceg dana. Kako cete imati dan i noc bez zemlje ?! Dan zavisi od rotacije Zemlje. Kako cete prije stvaranje Zemlje imati dane i noci ?!
4) Postanak,1:9-13, kaze da je Zemlja stvorena treceg dana, a u stihovima 14-19 stoji da su Sunce i Mjesec stvoreni cetvrtog dana. Danas nam nauka kaze da je Zemlja bila dio Sunca i da je nemoguce da je postojala prije Sunca. To je nenaucno...
5)
Biblija kaze u Knjizi Postanka, prvo poglavlje, stihovi 11-13, da je vegetacija stvorena treceg dana, a da je Sunce stvoreno cetvrtog dana. Kako je moguce da se biljke pojave prije sunceve svjetlosti, i kako ce prezivjeti bez nje?!
6)Postanak, 1:16 da je Bog stvorio dvije svjetlosti; vecu svjetlost Sunce, da vlada danju, i manju svjetlost- Mjesec, da vlada nocu. Danasnja nauka tvrdi da Mjesec reflektuje svjetlost od Sunca, tj da on nema svoje svjetlosti. Dakle, i to je nenaucno.
7)"Ili ce svijet opstati ili ce zauvijek nestati" Ne moze se desiti i jedno i drugo, to je nenaucno. Ali to je tacno ono sto biblija kaze! U Bibliji, u Poslanici Hebrejima, 1:10-11
8) Zemlja i nebo imaju stubove. Nenaucno.
9)Biblija kaze u Postanku, 1:29 : i Bog rece:" Eto, predajem vam sve na svoj zemlji bilje, sto nosi sjeme, i sve drvece s plodovima, u kojima je sjeme; neka vam bude za hranu!" Sve biljke! Danas cek i nepismeni znaju da postoji veliki broj otrovnih biljaka, koje unesete u organizam, velika je vjerovatnoca da cete umrijeti! Kako je moguce da Bog nije znao, da ako te biljke pojedete, da cete umrijeti?! NENAUCNO.
10) Biblija ima naucni test kako identifikovati istinskog vjernika. U Evandelju po Marku, 16:17-18 stoji: " One koji vjeruju, pratit ce ova cudesa: " u moje ime izgonit cete davle, govorit ce novim jezicima,. Uzimat ce zmiju u ruke. I ako otrov smrtonosan popiju, nece im nauditi. Na bolesnike metat ce ruke, i oni ce ozdravljati." Ovo je naucni test, naucnom terminologijom nazvan: potvrdni test istinskog vjernika. Danas ne znam, bar ja, nijednog krscana, misionara, koji je proshao ovaj test iz Biblije. Nisam sreo ni jednog krscana koji bi mogao uzeti otrov, a da ne umre !
11) Na polju medicine, Biblija i Levitskom Zakoniku, 14:49-53 pruza novi nacin dezinfekcije kuce, radi zastite gube i krasti. Tamo stoji: " Neka uzme dvije ptice, cedrovinu, grimizno predivo i hisop. Tada neka zakolje jednu pticu nad posudom zamljanom sa svjezom vodom, i neka ih umoci u krv zaklane ptice i u svjezu vodu, i neka tim 7 puta poškropi kucu."
POPRSKATI KUCU KRVLJU DA BI SE DEZINFIKOVALA PROTIV GUBE ?! Znamo da je danas krv jako pogodna za razvoj bakcila i bakterija... NENAUCNO !
12)Biblija, takoder, ima jako dobar test utvrdjivanja preljube. Kako cete znati da je zena ucinila preljubu? u Knjizi Brojeva, 5:11-31 stoji: da svecenici trebaju uzeti svetu vodu, u nju staviti svete prasine sa poda i pomjesati sa vodom, to je gorka voda prokletstva... Nakon sto prokunu zenu, daju joj tu vodu, pa ako je pocinila preljubu, nakon sto popije vodu, kletva ce uci u njeno tijelo, tjelo ce oteci, bedra spasti, i bice od ljudi prokleta. Ako zena nije pocinila preljubu, ostat ce cista, i postace majka. ZASTO LI SE OVAJ METOD UTVRDJIVANJA PRELJUBE NE KORISIT U SAVREMENOM SVIJETU?! NENAUCNO!
13)ZAtim, u Ezri, 2:65 stoji da je bilo 200 pjevaca i pjevacica. A u nehemija 7:67, kaze da je bilo 245 pjevaca i pjevacica. DA LI JE BILO 200 ili 245 pjevaca ?! kontekst je potpuno isti, matematicka kontradicija... Dakle josh jedna nelogicna greska...
14) U drugoj poslanici kraljevima 24. poglavlje, 8 stih, stoji: Jojakin je imao 18 godina kad postade kralj, i vladao je 3 mjeseca u Jerusalemu." Druga Ljetopisa, 36. poglavlje, 9 stih, kaze: Bilo je Jojakinu 8 godina, kad postade kralj, i vladao je 3 mjeseca i 10 dana... DA LI JE JOJAKIN IMAO 18 ili 8 GODINA KAD JE POCEO DA VLADA ? DA LI JE VLADAO 3 MJESECA ili 3 MJESECA i 10 DANA ? NELOGICNO, GRESKA.
15)Zatim, u Prvoj kraljevima, 15:33, stoji da je Baaša umro u 26-oj godini vladavine Asina, a u drugoj Ljetopisa, 16:1, stoji da je Baaša izašao protiv Jude u 36-oj godini vladavine Asina! KAKO JE BAAŠA MOGAO RATOVATI 10 GODINA NAKON SVOJE SMRTI ?! NELOGICNO,NENAUCNO,GRESKA!
16) u Bibliji stoji, da ce se jedno drvo dici u vis do nebesa, i da ce ga moci vidjeti cijeli svijet, cijeli narod na Zemlji, bez obzira gdje se nalazio. KAKO JE MOGUCE DA CE CIJELI NAROD TO VIDJETI, KAD JE DANAS DOKAZANO DA JE ZAMLJA OKRUGLA, DAKLE NEMOGUCE JE DA VIDI ONAJ DRVO; KOJI SE NALAZI NA SUPROTNOJ STRANI ZEMLJE... NENAUCNO.

OVDJE OBJASNJENO SAMO 16 GRESAKA, OD STOTINU NJIH KOJIH SE POJAVLJUJU U BIBLIJI.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Interesantno, pišeš o greškama u Bibliji, a ne želiš da raspravljaš o greškama u Kur'anu?! Kako to da se shvati? Rekao si svojevremeno da u Kur'anu nema gešaka. Kada sam te pitao šta je abrogacija, zbog čega je nastala, ti si izbjegao da o tome raspravljaš.
Ja sam na početku ove rasprave rekao da nerazumljivih grešaka ima i u Bibliji i u Kur'anu, ali, izgleda si ti spreman da raspravljaš samo o greškama u Bibliji.

Natrag