VIP
- Učlanjen(a)
- 14.07.2011
- Poruka
- 19.107
Dobro, spasen si i držiš Zakon. Neko počini smrtni greh. Ako držiš Zakon, dužan si da ga osudiš, pa čak i pogubiš, budući da si poslušan Bogu i Zakonu. Gde je tu milost? Moraš držati Zakon, jer si, kako kažeš spasen.
Smrtni greh u bibliji je okarakterisan kao hula na Duha Svetoga, a u kontekstu biblije hula na Duha pretstavlja nepokoravanje Svetom Duhu i uticaju koji on vrsi na coveka, a kojim osvedocava coveka u greh i poziva ga na pokajanje i predanje.
Takodje, to pretstavlja uzdignutu pesnicu protiv Boga, otvoreno neprijateljstvo protiv Boga i njegovog carstva.
U novom zavetu nije dato da ljudi donose sud o tome da li je neko sagresio do te mere da za njega nema oprostaja, vec je sav sud dat Bogu, i on ce osuditi i izvrsiti presudu kao sto i sam govori:
"nikome ne vraćajte zla za zlo; promišljajte o tome šta je dobro pred svim ljudima.Ako je moguće, koliko do vas stoji, imajte mir sa svim ljudima.
Ne osvećujte se za sebe, ljubazni, nego podajte mesto gnevu, jer stoji napisano: Moja je osveta, ja ću vratiti, govori Gospod.
Ako je, dakle, gladan neprijatelj tvoj, nahrani ga; ako je žedan, napoj ga; jer čineći to ugljevlje ognjeno skupljaš na glavu njegovu.
Ne daj se zlu nadvladati, nego nadvladaj zlo dobrim" ( Rimljanima 12. 17 - 21 )
Milost se u novozavetnom periodu upravo sastoji u tome, da Bog zeli sve ljude da nauci da imaju bezuslovnu ljubav prema Bogu i bliznjima koja se ispoljava u savrsenoj poslusnosti zapovestima koje se prakticno sprovode u zivot Duhom Svetim koji nam je dat.
Ko u ovome ne prepoznaje savrsenu Bozju ljubav, taj jos uvek nije pobedio greh i sebe samoga koje ga vuce na greh i krsenje Bozanskih principa ljubavi.
"Ако ко поквари једну од овијех најмањијех заповијести и научи тако људе, најмањи назваће се у царству небескоме; а ко изврши и научи, тај ће се велики назвати у царству небескоме" ( Matej 5. 19 )
Poslednja izmena: