Isus Hristos je rekao ''Budite sveti kao sto je Otac vas nebeski svet'' , ali iz ovih tvojih stihova, a ni iz Hristovih reci ja ne vidim da Bog trazi od nas da budemo bez greske po zakonu, vec nas samo poziva da se trudimo...
To je greska koju mnogi prave kada tumace odredjene stihove o svetosti, pretstavljajuci ih kao da one ne znace bukvalno ono sto se u njima govori, ili da biblijski pisci nisu bili ozbiljni u pojedinim izjavama nego su nesto izjavili tek tako unapred znajuci da covek ne moze dostici ideal koji su postavili.
Kada biblija kaze "BUDITE SVETI" ona ne misli "trudite se da budete" vec jednostavno BUDITE.
Najveca potvda da covek moze postici savrsenu poslusnost i ociscenje od greha se nalazi u 1 poslaniciJovanovoj 3 poglavlje:
"Svaki koji čini greh i bezakonje čini: i greh je bezakonje.
I znate da se On javi da grehe naše uzme; i greha u Njemu nema.
Koji god u Njemu stoji NE GRESI, koji god greši ne vide Ga niti Ga pozna.
Dečice! Niko da vas ne vara: koji pravdu tvori pravednik je, kao što je On pravedan;
Koji tvori greh od đavola je, jer đavo greši od početka. Zato se javi Sin Božji da raskopa dela đavolja.
Koji je god rođen od Boga ne čini greha, jer Njegovo seme stoji u njemu, I NE MOZE GRESITI JER JE RODJEN OD BOGA.
Po tome se poznaju deca Božija i deca đavolja: koji god ne tvori pravde, nije od Boga, i koji ne ljubi brata svog" ( 1 Jovanova 3. 4 - 10 )
Naravno, to je proces uzrastanja koji traje kroz ceo zivot, jer covek koji se predao Bogu nije odmah u trenutku savrsen, vec kroz posvecenje i zajednicu sa Bogom on raste kroz posvecenje Bozjim Duhom iz trenutka u trenutak, njegovo poznanje slave Bozje je sve vece, i njegova odlucnost da izvojuje potpunu pobedu nad grehom i samim sobom.
Takvom coveku se daje sve veca sila i on kroz kontinuiranu pobedu nad slabostima dozivljava sve veci duhovni rast i na kraju se toliko izjednacava sa Hristom da postaje slican njemu, dozivljava savrsenstvo.
On nikada nece biti savrsen kao Bog, ali ce imati savrsenstvo na nivou stvorenja, i to je sasvim dovoljno da bi usao u Bozje carstvo slave i cistote.
Apostol Pavle govoreci o postizanju savrsenstva kaze:
"NE KAO DA VEC DOSTIGOH ILI SE SAVRSIH, NEGO TERAM NE BIH LI DOSTIGAO kao što me dostiže Hristos Isus.
Braćo! JA JOS NE MISLIM DA SAM DOSTIGAO; jedno pak velim: Šta je ostrag zaboravljam, a za onim što je napred sežem se,
I TRCIM k belezi, k daru gornjeg zvanja Božijeg u Hristu Isusu.
KOJI SMO GOD DAKLE SAVRSENI, ovako da mislimo; ako li šta drugo mislite, i ovo će vam Bog otkriti.
Ali šta dostigosmo u onome jednako da mislimo, i po onom pravilu da živimo" ( Filibljanima 3. 8 - 16 )
Ako je Pavle bio svestan da ne moze postici savrsenstvo, onda je on ovde govorio kontradikcije, tvrdeci za sebe da trci da dostigne a sa druge strane svestan je da je to ne moguce.
Savrsenstvo je Hriscanski ideal koji covek moze postici, i bez njega niko nece uci u vecno Bozje carstvo:
"Ovde je trpljenje SVETIH, koji DRZE ZAPOVESTI Božije i veru Isusovu" ( otkrivenje 14. 12 )
Sveti dakle savrseno ispunjavaju Bozje zapovesti i imaju savrsenu ljubav prema Bogu i bliznjima.