Dali se treba klanjati ikonama ? I idolima u crkvi?

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Што си нашао поређење...они су веровали у примену која ће свету донети добро, баш као и Тесла. Није Тесла крив што је Едисон због сујете направио електричну столицу да докаже да наизменична струје не ваља и да наставе са једносмерном (јер је његов концепт). Дарвин је тврдио да је човек животиња, то је нешто сасвим друго. Можда није видео одмах шта ће изазвати таква тврдња (теорија), али то не значи да није погрешна.

Ако је нешто погрешно и неутемељено, само по себи заслужује да буде бар једна од теорија док се не докаже да је тачно. Проблем је што то не важи све остале, само за ову теорију. Нож може да служи за сецкање кромпира, а и за убиство. Али нуклеарна бомба, као и касетна бомба, служи само за смрт - уништење. Битно је чему нешто може да служи. Углавном је нешто за добро, али може и неко зао да злоупотреби.
А ако је само за зло, онда је та творевина зла и лоша.

Ако је човек животиња, то је у старту зао концепт (унижава човека као Божије обличје у моралном и животном смислу) и отварена је Пандорина кутија.

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Ево из њиховог извора, не морам да тражим много:

Erasmus%20Darwin.jpg
Erasmus Darvin (1731-1802)Erasmus Darvin, bio je jedan od vodećih intelektualaca osamnaestog veka u Engleskoj, čovek sa izuzetnim poljem interesovanja i istraživanja. Bio je ugledan lekar, poznati pesnik, filozof, botaničar i prirodnjaka. U svojim delima je izneo ideju o evoluciji. Kao autor Zoonomije ili Zakonitostima organskog Života 1794. godine, on je predložio postupno evoluciju životinja i biljaka.

U današnje vreme, Erasmus Darvin, poznat je kao deda biologa Čarlsa Darvina. Kao dobro informisan o svim aspektima kasnog 18. veka nauke i medicine, imao je napredne ideje o kosmologiji (nauka koja proučava svemir u svojoj celini, i pokušava da objasni nastanak i evoluciju univerzuma) i evoluciji.

Prie dolaska u Derbi, 1788. godine, dr. Erasmus Darvin postao je Mason u čuvenoj loži Cannongate Kilwinning, No 2, Škotska. Ser Fransis Darvin, jedan od doktorovih sinova, takođe je postao Mason u Tyrian lodge, no 253, u gradu Derbi, 1807. ili 1808. godine. Njegov drugi sin Redžinald Darvin, postao je Mason u Tyrian lodge, no 253, 1804. godine.

[TABLE="class: footer, width: 859"]
[TR]
[TD="width: 47%"]
Copyright 2009: Regular Grand Lodge of Serbia
[/TD]
[TD]
logo_small.gif
[/TD]
[TD="width: 47%"]
Design: Duke & Peterson / Open Alliance
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Значи идеја је наследног карактера. Да се мало од муке и нашалим, а ти брани ту религију, само да знаш одакле потиче. Бар толико могу да ти помогнем. Тако и Харију покушавам да помогнем да види одакле његова религија потиче. Остало је на вама шта ћете даље. Ја ту не могу ништа.

Ево и са енглеског сајта како је цела идеја развијана у тој секти где су Дарвинов декица и дотични, такође масони, разрађивали полако идеју.

"
Edward Jenner - Freemason And Natural Philosopher

He maintained an active correspondence with other eminent Freemasons of the period who shared his theories and ideas; Freemasons such as Sir Joseph Banks, a member of the Royal Somerset House and Inverness Lodge, No. 4, who served as president of the Royal Society, and Erasmus Darwin, initiated 1754 into Lodge St. Davids, No. 36 (S.C.), who was involved with the Birmingham-based Lunar Society, a number of whose members were Freemasons.

The Royal Lodge of Faith and Friendship held a Science Select Lodge organised by Jenner where lodge members had to produce a paper on a specific scientific subject; this Science Select Lodge was reminiscent of the Lunar Society meetings. Other lectures had taken place within masonic lodges throughout the country, such as the Old Kings Arms Lodge, No. 28, London, the lectures being intricately entwined with the lodge meeting itself. Another example of scientific teaching taking place within lodges can be seen in the Lodge of Lights, No. 148, Warrington, which held lectures on Newtonian gravitational astronomy in 1800 and 1801. All three lodges are still working today." (зато не може ни једна друга идеја да се пробије)

Grand Lodge Publications Ltd,
Freemasons' Hall, Great Queen Street, London, WC2B 5AZ
Grand Lodge Publications Ltd © 2011 - 2012
UGLE.jpg

Пронашао на трећем сајту, овде се појаљује одређени накит (специфичан за те групе људи, тако сам нашао име):

Subject:
Erasmus Darwin Lodge, No. 855 [Mark Master Masons], Derby Jewels

Notes: Erasmus Darwin, 1731-1802, was a physician, philosopher, abolitionist, poet and inventor. A member of the large Darwin-Wedgewood family he was the grandfather of Charles Darwin. He was also one of the founders of the Lunar Society , comprising of influential industrialists, scientist, philosophers and intellectuals, who would often meet at his Lichfield house.

Овај признати научник је био члан, али је обелоданио заверу масона против религије (Бога). Још једном напомињем, ово је са њихових сајтова!

Biographical history: John Robison was born on 4 February 1739 in Glasgow, Scotland. He was the son of John Robison, a retired Glasgow merchant and his wife, Jean née Lawson. Robison was educated at Glasgow Grammar School until entering the University of Glasgow in 1750, receiving a Master of Arts degree in 1756. After leaving university, Robison remained in Glasgow for two years during which time he met members of the scientific community including the inventor, James Watt (1736-1819).
....
1767 he met Erasmus Darwin and others associated with the Lunar Society of Birmingham. He became secretary to Admiral Knowles in 1770 and travelled with him to St. Petersburg, Russia, where the Admiral had been appointed by Catherine the Great to reform the Russian navy. Once fluent in Russian, Robison was appointed a professor of mathematics at Kronstadt University in 1772, with the rank of Colonel and a generous salary. He resigned in 1774 and returned to Scotland, where he had been elected to the chair of natural philosophy at Edinburgh University. He was elected as a foreign member of the Russian Imperial Academy of Sciences in 1800.
......
He wrote several scientific and philosophical entries which were included in the third edition of the Encyclopaedia Britannica between 1793 and 1801. He also revised his lectures on natural philosophy with the intention of publishing them, however only one volume, covering dynamics and astronomy, was published. He became an enthusiastic conspiracy theorist and published a book entitled Proofs of a Conspiracy against all the Religions and Governments of Europe, carried on in the secret meetings of Freemasons, Illuminati and Reading Societies in 1797 [Library Ref. A 80 ROB].
A full biography can be found in the Oxford Dictionary of National Biography
(http:// www. freemasonry.london.museum/library/)
2Q==

Prilozi

• Muzej masona online.jpg
    Muzej masona online.jpg
    28,5 KB · Pregleda: 18
Poslednja izmena:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Čemu sva ova dokumentacija i geneza Darvinovih. Imaš svoje mišljenje o Teoriji evolucije i to je u redu, možeš misliti šta god hoćeš, ali raspravu smo počeli radi toga što si povezao Darvina i rasizam. Šta sada dokazuješ rodoslovom Darvinovih? Pokazao sam ti odakle ta veza i da nema ništa sa Darvinovom teorijom o porijeklu vrsta. Ako možeš dokaži da nije tako, a nemoj ovdje gomilati podatke koji ništa ne znače za kontekst naše rasprave.

Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
Bog je propisao smrt, ako si vjernik, ako nisi "darvinista" :))

"U znoju lica svoga kruh ces svoj jesti dokle se u zemlju ne vratis, ta iz zemlje uzet si bio - prah si, u prah ces se i vratiti" Postanak 3:19
To je Bog odredio svim ljudima na zemlji. Postoje izuzeci po Bibliji Henok i Ilija, po Kur'anu Isus- njih je Bog podigao Sebi a da nisu jos kusali smrt.

Ne mogu da razumijem sasvim dvolicne ljude, koji kazu da vjeruju a govore kao nevjernici.

Covjek lako zabludi kada slusa pjesnike i "svete oce". Koji se itekako deru kada dodje po njih andjeo smrti.

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Bog je propisao smrt, ako si vjernik, ako nisi "darvinista" :))

"U znoju lica svoga kruh ces svoj jesti dokle se u zemlju ne vratis, ta iz zemlje uzet si bio - prah si, u prah ces se i vratiti" Postanak 3:19
To je Bog odredio svim ljudima na zemlji. Postoje izuzeci po Bibliji Henok i Ilija, po Kur'anu Isus- njih je Bog podigao Sebi a da nisu jos kusali smrt.

Ne mogu da razumijem sasvim dvolicne ljude, koji kazu da vjeruju a govore kao nevjernici.

Covjek lako zabludi kada slusa pjesnike i "svete oce". Koji se itekako deru kada dodje po njih andjeo smrti.

Ок, Исус за тебе није страдао. То је твој избор и твоја наука. А ко ће се дерати не знам. Ја бар теби не желим такав крај. Као што рекох, Исус је за мене дао Живот и Васкрсао трећег дана и то је много, али много очевидаца видело и забележило. Моји песници су моји узори, они кажу да не осуђујем никога, само да им испричам шта имам, ако не желе да чују да обришем сандале и наставим даље. Има ко хоће да чује причу о Исусу који нас је спасао. Можда мало, чак премало, али има људи који знају да их Исус који је Христ воли толико да је страдао за њих.

А што се Дарвиновог родослова: па, управо ти показујем када се родила идеја о еволуцији (код деде, тј. код масона пре рођења Чарлса). Такође, из њихових извора налазим да су ту теорију развијали и добро припремали да је Чарлс пласира. Такође налазим и људе који су били чланови, али ипак открили истину да се спрема завера против религије и читаве Европе. То можеш сада да видиш јер им је план скоро завршен (данашње време). Обрати пажњу на годину када се све припремало. Нацизам, комунизам, капитализам и све остало је излазило из те фабрике.

Не знам шта треба још да ти пласирам од података, јер ово је из њихових извора. Ако не желиш да видиш, онда ОК. Само да знаш чију творевину браниш. Више се не крију, чак се хвале како су способни. Отворено се буне сада против Бога. Тада је полако развијана и припремана теорија која ће оспорити Бога и Његово присуство у друштвеним односима. Да може потпуно да се одстрани из свакодневног живота.
То је Звер од почетка и хтела, да се људи окрену од погледа у небо ка световном верском вођи. За те прљаве послове је користила масоне, илуминате и остале "пипке".

Član
Učlanjen(a)
16.01.2012
Poruka
361
[FONT=&amp]

Како, брате рођени. да објасниш човеку коме је ум затворен? Коме је срце отврднуло и реч се одбија као о зид. Који само повремено провоцира знајући у шта верујемо, па да нас нервира или поремети. Како да том човеку објасниш да је његов бог у ствари идол - бог месеца. Старо паганско веровање - идолатрија, само упаковано у прерађену Библију.
[/FONT]
"Muhamed je želeo da stvori svoju vlastitu religiju. Trebao je pomoć svojeg moćnog plemena. Uspostavio je Alaha, boga meseca kojeg su oni poštovali, da bude jedan bog i prozvao se Alahovim prorokom. Istorija pokazuje da su, pre nego što je islam nastao, Sebinsi u Arabiji poštovali boga meseca koji je bio oženjen boginjom sunca. Oni su rodili tri boginje, koje su nazvane Al-lat, Al-uza i Manat. Postale su idoli i bile su poštovane kao „Alahove kćeri.“
Kao što je poznato, mesečev srp je svuda poznat kao simbol islama." Ватиканске убице (Др Алберто Ромеро Ривера)
[FONT=&amp]
Окрећу се и моле ка једној грађевини у којој се налази неки црни камен. А нама нешто говоре; као да брату видимо трн у оку, а мислимо да смо ми безгрешни и чисти, а у оку нам балван. То не видимо (не виде).
[/FONT]"Муслимани се не клањају камену, молитве овде изговорене упућене су Богу" - исти изговор као што имају они који се клањају иконама и киповима, наводно поштују само, а обраћају се Богу.[FONT=&amp] Исто је на западу, исто је на истоку - цео се свет поклони звери, на жалост. Туга је гледати браћу хришћане и муслимане како се саблажњавају и међусобно нападају; сотона се радује, али неће још дуго...
[/FONT]

prvo sto si napisao je savrseno objasnjenje nije vazno sta je pred nama ili u koju sliku gledamo mi se Bogu molimo a harry ja zaista neznam sta pokusava ja sam objasnio idolopoklonstvo je kada se molimo direktno kipu ili slici verujuci da ima moc kao Bog a Bog je dao zapovest da nebismo pravili njegovu sliku(a pravoslavci nemaju sliku Boga oca i ne klanjaju joj se ako neko misli suprotno neka kaze)

Kazes braca muslimani i hriscani
ovim recima izjednacujes hriscansku veru sa islamom kao da su slicne ali NE VALJA RUZITI NA BOGA
bas ovo su u jednoj knjizi komentarisali kao neispravno episkop Danilo Krstic i Mitropolit Amfilohije Radovic

A Bog je takodje Mojsiju rekao da se ne vata u kustac da zivi sa drugim narodom i da se njihove vere ne hvata

Iako je neka vera slicna nije prava jer je prava samo jedna Pravoslavna vera

Budi pozdravljen Jovanov sljedbenice!

zar ti stvarno pored ostalih kipova vjerujes i u boga mjeseca?

Ja ne vjerujem, niti sam znao da postoji.

Znam da ljudi zovu bogovia Budu, Japanskog cara, Hrista, Konfucija, ali ne i komad kamena ....

ali sta se moze, ljudi su vrlo cudni. I razliciti, Hvala Bogu Svemogucem.

Jesu cudni a pogotovo kad cak ni sami nemogu da izmisle veru pa kpiraju i prepravljaju staru novim obicajima(hriscanstva) stvarno je cudan covekov um sta kazes?

Основа сваке науке је да човек прво погледа и преиспита себе, па тек онда да може и брату своме да помогне да напредује. Најлакше је нападати друге, а не испитати оно за шта се залажемо. Прво да види свако да ли је његова црква исправна и да се око тога преиспита, па да онда укорава друге. Нападати је најлакше.

Поента није да се напада већ да се заједнички поправљамо сви да Христа дочекамо, а да се не постидимо. Тада неће бити ни једног верског вође ни доктрине између Њега и нас самих, онда нема изговора. Зато као поједници да се преиспитујемо, па онда као чланови једне једине Цркве да се братски саветујемо и подржавамо, ако треба и критикујемо не би ли се залутали поправио.

Harry stalno krivi Hriscansku crkvu a bas ona je ta koja je dobila misiju da cuva veru i da je propoveda a crkva to uspesno cini

Sta cu napadati?

Da pitam: da li se Isus molio pred kipovima?
Da li je Isus ulazio u hramove s ikonama i molio se pred njima?

Nije! Ni u snu!

Kako onda vi, koji tvrdite da ga slijedite mozete ciniti ono sto on samo nije cinio, nego smatrao poganim?

Upitajte sebe koga u stvari slijedite.

Mene se to svakako ne dotice.

to je poenta vi muslimani verujete da hrist nije Bozanstvo i kopirate ga navodno
A mi pravoslavci verujemo da je Bozanstvo a dali mi gresni smrtnici trebamo da pokusavamo da cinimo sta i Bog
tim kopiranjem od sebe pokusavamo da pravimo Boga a to je pogresno

Isus se nije klanjao Bogu preko ikone a ni pravoslavci to ne cine a svecima se i da ih je bilo nije mogao klanjati jer je veci od njih

Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
prvo sto si napisao je savrseno objasnjenje nije vazno sta je pred nama ili u koju sliku gledamo mi se Bogu molimo a harry ja zaista neznam sta pokusava ja sam objasnio idolopoklonstvo je kada se molimo direktno kipu ili slici verujuci da ima moc kao Bog (Управо то људи раде, мислиш да су сви они што су се поклонили кипу кад је Набухоносор заповедио веровали да је тај кип бог? Никако, знали су многи да је обичан кип, али су се поклонили и згрешили!)a Bog je dao zapovest da nebismo pravili njegovu sliku(a pravoslavci nemaju sliku Boga oca i ne klanjaju joj se ako neko misli suprotno neka kaze)

Kazes braca muslimani i hriscani
ovim recima izjednacujes hriscansku veru sa islamom (ја сам један од ретких данас који отворено каже да нам није исти Бог) kao da su slicne ali NE VALJA RUZITI NA BOGA
bas ovo su u jednoj knjizi komentarisali kao neispravno episkop Danilo Krstic i Mitropolit Amfilohije Radovic (па, они се моле са свим религијама заједно!)

A Bog je takodje Mojsiju rekao da se ne vata u kustac da zivi sa drugim narodom i da se njihove vere ne hvata
Iako je neka vera slicna nije prava jer je prava samo jedna Pravoslavna vera​

Код антихриста на пријему

Амфилохије Радовић? То је онај што папи љуби руку? Е, мој пријатељу. Поред кипова и слика, сад се и папа "поштује" пољупцима. Само су чекали да патријарх Павле премине. Како рече мој Господ:

48. А Исус му рече: Јуда! Зар целивом издајеш Сина човечијег? (Лука 22)

Прво добро размисли о пољупцу, онда ме осуђуј што за сваког недужног који страда због манипулација и ратова називам братом, дететом, оцем...

Шта ако ми је брат друге вероисповести? Шта ако није хришћанин или побожан уопште? Треба да га се одрекнем као што уче у једној деноминацији? Таман посла. Сети се како је Христ описао ко нам је ближњи (прича о добром Самарићанину).

Ако добро погледаш,
аргументовано се борим против лажних учења и подметачина, али ни једног припадника друге религије, секте или како год хоћеш, не мрзим и не нападам лично. Само његову науку оспоравам и разоткривам, колико ми Бог помогне. Зар нам то Исус и није рекао, да се молимо за своје непријатеље (оне који нас прогоне и нападају, руже), да их волимо? Крени мало по Јеванђељима.

А да нема на иконама Бога, то извини. Има чак и Светог Тројства. Има Оца и Сина заједно. Пронађи па види, нећу да копирам слике овде. То остаје сваком на савести, сви добро знају да се нико од апостола није клањао и љубио рукотворине, сви су говорили о Христу и Његовом Сведочанству. Све остало је небитно.

Матеј 5
43. Чули сте да је казано: Љуби ближњег свог, и мрзи на непријатеља свог.
44. А ја вам кажем: љубите непријатеље своје, благосиљајте оне који вас куну, чините добро онима који на вас мрзе и молите се Богу за оне који вас гоне;
45. Да будете синови Оца свог који је на небесима; јер Он заповеда свом сунцу, те обасјава и зле и добре, и даје дажд праведнима и неправеднима.
46. Јер ако љубите оне који вас љубе, какву плату имате? Не чине ли то и цариници?
47. И ако Бога називате само својој браћи, шта одвише чините? Не чине ли тако и незнабошци?
48. Будите ви дакле савршени, као што је савршен Отац ваш небески.

Лука 6
27. Али вама кажем који слушате: љубите непријатеље своје, добро чините онима који на вас мрзе;
28. Благосиљајте оне који вас куну, и молите се Богу за оне који вас вређају.
29. Који те удари по образу, окрени му и други; и који хоће да ти узме кабаницу, подај му и кошуљу.
30. А свакоме који иште у тебе, подај; и који твоје узме, не ишти.
31. И како хоћете да чине вама људи чините и ви њима онако.
32. И ако љубите оне који вас љубе, каква вам је хвала? Јер и грешници љубе оне који њих љубе.
33. И ако чините добро онима који вама добро чине, каква вам је хвала? Јер и грешници чине тако.
34. И ако дајете у зајам онима од којих се надате да ћете узети, каква вам је хвала? Јер и грешници грешницима дају у зајам да узму опет онолико.
35. Али, љубите непријатеље своје, и чините добро, и дајте у зајам не надајући се ничему; и биће вам велика плата, и бићете синови Највишега, јер је Он благ и неблагодарнима и злима.
36. Будите дакле милостиви као и Отац ваш што је милостив.
37. И не судите, и неће вам судити; и не осуђујте, и нећете бити осуђени; опраштајте, и опростиће вам се.
38. Дајте, и даће вам се: меру добру и набијену и стресену и препуну даће вам у наручје ваше. Јер каквом мером дајете онаквом ће вам се вратити.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
ovim recima izjednacujes hriscansku veru sa islamom kao da su slicne ali NE VALJA RUZITI NA BOGA
bas ovo su u jednoj knjizi komentarisali kao neispravno episkop Danilo Krstic i Mitropolit Amfilohije Radovic
Da ti nije njiha ne bi znao nista.
Iako je neka vera slicna nije prava jer je prava samo jedna Pravoslavna vera
Samo je islam od Biga priznata vjera. Islam znaci;: odanost ili pokornost Bogu, znaci Mir (s Bogom).

Harry stalno krivi Hriscansku crkvu a bas ona je ta koja je dobila misiju da cuva veru i da je propoveda a crkva to uspesno cini
Svaki religiski vodja kaze jednako za svoju religiju. Nista novo.

Isus se nije klanjao Bogu preko ikone a ni pravoslavci to ne cine a svecima se i da ih je bilo nije mogao klanjati jer je veci od njih
Niti se molio u blizini bilo kakvih kipova, niti je igdje bio i jedan kip za molitvu u blizini!

Ne postujete niti slijedite Isusa!

Član
Učlanjen(a)
16.01.2012
Poruka
361
Da ti nije njiha ne bi znao nista.

Samo je islam od Biga priznata vjera. Islam znaci;: odanost ili pokornost Bogu, znaci Mir (s Bogom).

Svaki religiski vodja kaze jednako za svoju religiju. Nista novo.

Niti se molio u blizini bilo kakvih kipova, niti je igdje bio i jedan kip za molitvu u blizini!

Ne postujete niti slijedite Isusa!

Znao bih ali oni samo potvrdjuju moje iskaze
Kakve veze ima ime sa verom mogu i ja sad da izmislim religiju i nazovem je istina i dali je ona istina samo zato sto se tako zove?
Ne
Isto mislim i za islam

Svaki religijski vodja kaze ali svaki vodja to ne dokaze

Budi pozdravljen Jovanov sljedbenice!

zar ti stvarno pored ostalih kipova vjerujes i u boga mjeseca?

Ja ne vjerujem, niti sam znao da postoji.

Znam da ljudi zovu bogovia Budu, Japanskog cara, Hrista, Konfucija, ali ne i komad kamena ....

ali sta se moze, ljudi su vrlo cudni. I razliciti, Hvala Bogu Svemogucem.

Ako je on Jovanov sledbenik ti si muhamedov a ti to Jovanov kometarises kao da nije Boziji vec Jovanov samo
isto tako si i ti muhamedov samo ako cemo tako komentarisati i razgovarati

I ja sam ovo isto rekla, ali uzalud, ko neće da sluša, taj i ne čuje, ko neće da gleda, taj ne vidi, tako da je uzaludna sva rasprava o ikonama kao slikama svetaca koje poštujemo, a ne idolima, pred kojima padamo u nesvijest i doživljavamo trans.

Ja se za ovo Borim na ovoj temi ali ne da ubedim nekoga vec da zastitim interese Hriscanstva

Isus se borio protiv djavola njegovim oruzijem i ja cu sa harijem ali ne lazima koje su sekundarna sredstva vec recima DA MUHAMED NIJE BOG I DA NEMOZEMO BITI SIGURNI DALI JE BOG NJEGA NADAHNUO U PISANJU SVETIH KNJIGA MUSLIMANA

"Поштовање" слике и рукотворине је неприхватљиво за Бога у Старом завету, откуд уопште идеја да се Бог може променити? Онда не говоримо о истом Богу. Мој Бог је Бог Аврамов, онај који даде законе и исписа их на плочама да се не би десила оваква подметачина. Онај који даде и Сина свог за мене неприметног и палог у грех, а опет ме сачува.

Ако муслимани "поштују" црни камен, огроман део хришћана рукотворине (кипове и слике/иконе), изгледа да Каин и даље има својих присталица, јер је и он мислио да може поштовати Бога "на свој начин". Авељ је радио тачно како му је Господ заповедио, без оптерећивања, са осмехом на лицу (а не као роб, као што желе да хришћане прикажу), док је Каин почео да машта и смишља како по његовом треба Бог да се испоштује приносећи жртву. Није ни чудо што је неко хтео да злоупотреби Православну цркву и избацио једну реченицу из Дела апостолских коју ћу навести.

Због људске мудрости и долазе овакве студије. А добро знамо шта Господ мисли о томе када ми сматрамо да смо мудрији од Њега.

Дела 17:29
29. Кад смо дакле род Божји, не треба да мислимо да је Божанство као иконе златне или сребрне или камене, које су људи мајсторски начинили по смишљању свом.

Исаија, глава 40
18. С ким ћете дакле изједначити Бога? И какву ћете Му прилику наћи?
19. Уметник лије лик, и златар га позлаћује, и верижице сребрне лије.
20. А ко је сиромах, те нема шта принети, бира дрво које не труне, и тражи вештог уметника да начини резан лик, који се не помиче.
21. Не знате ли? Не чујете ли? Не казује ли вам се од искона? Не разумете ли од темеља земаљских?
22. Он седи над кругом земаљским, и њени су Му становници као скакавци; Он је разастро небеса као платно и разапео их као шатор за стан.
23. Он обраћа кнезове у ништа, судије земаљске чини да су као таштина.
24. Као да нису посађени ни посејани, и као да им се стабло није укоренило у земљи, чим дуне на њих, посахну, и вихор као плеву разнесе их.
25. С ким ћете ме дакле изједначити да бих био као он? вели Свети.

Исаија, глава 45
20. Скупите се и дођите, приступите сви који сте се избавили између народа. Ништа не знају који носе дрво од свог лика и моле се богу који не може помоћи.
21. Огласите, и доведите, нека већају заједно: ко је то од старине казао? Ко је јавио још онда? Нисам ли ја, Господ? Нема осим мене другог Бога, нема Бога праведног и Спаситеља другог осим мене.
22. Погледајте у мене, и спашћете се сви крајеви земаљски; јер сам ја Бог, и нема другог.

Исаија, глава 46
5. С ким ћете ме изједначити и упоредити? Кога ћете ми узети за прилику да би био као ја?

6. Просипају злато из тобоца и мере сребро на мерила, плаћају златару да начини од њега бога, пред којим падају и клањају се.

7. Мећу га на раме и носе га, и постављају га на место његово, те стоји и не миче се с места свог; ако га ко зове, не одзива се нити га избавља из невоље његове.
8. Памтите то, и покажите се да сте људи, узмите на ум, преступници!

Римљанима, глава 1

21. Јер кад познаше Бога, не прославише Га као Бога нити Му захвалише, него залудеше у својим мислима, и потамне неразумно срце њихово.
22. Кад се грађаху мудри, полудеше,
23. И претворише славу вечног Бога у обличје смртног човека и птица и четвороножних животиња и гадова.
24. Зато их предаде Бог у жељама њихових срца у нечистоту, да се погане телеса њихова међу њима самима;
25. Који претворише истину Божију у лаж, и већма поштоваше и послужише твар него Творца, који је благословен ва век. Амин.

Псалам 135
15. Идоли су незнабожачки сребро и злато, дело руку човечијих;
16. Уста имају, а не говоре; очи имају, а не виде;
17. Уши имају, а не чују; нити има дихања у устима њиховим.
18. Какви су они онакви су и они који их граде, и сви који се уздају у њих.

Наравно да сама слика, фреска или животопис није проблем када се посматра само као то што сам навео, али онога тренутка када ми у своме срцу помислимо да је та рукотворина без духа посебна, да има нека исцелитељска својства, да чини некаква чуда и када почињемо према њој да осећамо страхопоштовање јер је "светиња", тада она постаје идол и ми поштовањем те рукотворине рушимо Другу Божију заповест.

Да будем и ја пластичан: имам слику свога родитеља и ја разговарам са сликом, а мислим на родитеља који је поред мене, а ја ипак говорим и љубим слику. То је исто као када ми говоримо са сликом Христовом, а Христ је присутан. Молимо се Свеприсутном Богу, а понашамо се као да је ко зна где. А Христ каже да и ако камен подигнемо ту ћемо Га наћи. Размислите добро, као брат вас молим.

А о култу светаца да не говорим, па апостоли нису дозвољавали да им се људи клањају док су били очи у очи са људима, а камоли сада. Само се Богу треба клањати, молити и поштовати Га. Сви су остали као и ми, слуге Божије, браћа и сестре наше. Поштујмо жртву њихову и пример који су нам дали, а не њихово име и лик који је неко по свом умишљају направио (некад убацио свој лик).

Довољно је да цитирам из прилога: "Свете рукотворене иконе нам отварају духовне очи да бисмо могли гледати духовне и узвишене стварности, тј. икона нам открива и показује оно што је скривено" (око 10 минута). Колико ми је драги Господ приуштио знања, то чини Дух Свети, а не нека рукотворина без духа у себи. То је богохулно и изјавити, а камоли веровати. Не може се час рећи да је обична слика, а час јој приписати Божије особине.

Након тога следи:
"Човек, хришћанин, није обичан гледалац иконе, него је, пре свега, поклоник и иконопоштовалац, јер преко свете иконе, човек се духовно препорађа, ступа у заједницу са Живим Богом"
(11минут 10 секунди). Да не верујем, опет хула на Духа Светога - то је Његова улога, а не некакве рукотворине коју је Пера Перић насликао. Хула је и на Сина преко кога стижемо до Оца, а не преко икона или амајлија, кипова и ко зна којих глупости људскога умишљаја.

Бранио сам иконе и ја једно време док нисам схватио да од десеторице један на икону гледа као на обичну слику, а девет као на магијски предмет са специјалним моћима да чини чуда. Ђаво се смеје...

Dali je pravoslavna crkva rekla da ili propovedala da ikone treba postovati kao coveka ili kao Bozanstvo ikone su samo slike da kazem bezvredne naspram Boga

Bog je rekao da se ne klanjamo Likovima i idolima a dali se pravoslavci njima klanjaju
NE
mi ne sluizimo ikoni vec Bogu Bog je to zapovedio da nebi doslo do klanjanja ikonama a ne njemu a time sto je Isus na ikoni Hriscani su dokazali da se klanjaju onome na njoj i nikome drugom ne drvetu i Boji vec onome naslikanom i idolopoklonstvo je klanjanje ikoni direktno
kada gledamo ikonu ne divimo se boji i drvetu vec Bozanstvu i nije vazno sta drugi misle vec sta mi mislimo i osecamo i kako veru tumacimo a ti pogledaj ikonu i spali je bez imalo savesti da tim paljenjem ne palis to jest ne odbacujes i poganis lik Boziji

Ovoliko od mene to je sve sta pravoslavci misle o tome ne samo ja to ce ti svaki pravoslavac reci
Ja u ovu temu ne ulazim vise nase sam rekao a to se oboriti nemoze to da obori moze samo Bog

Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
Znao bih ali oni samo potvrdjuju moje iskaze
Kakve veze ima ime sa verom mogu i ja sad da izmislim religiju i nazovem je istina i dali je ona istina samo zato sto se tako zove?
Ne
Isto mislim i za islam

Svaki religijski vodja kaze ali svaki vodja to ne dokaze

Tebi trebaju potvrde van Bozje Rijeci, meni ne.

Abraham nije bio krsacanin. istina? jeste, nije bio krscanin.

Abraham nije bio zidov, istina? Jeste istina, nije bio zidov.

Pa sta je onda bio Abraham?
Musliman!
Odan i pokoran Bogu!

Znas sta kazu musliani, sta kaze Bog muslianima kako da se izjasne?
ne znas?
Evo: "Reci: ja sam vjere Abrahamove koji nikoga ravnim Bogu nije smatrao!".

Meni dovoljno, a neka se svako sâm preispita. ne trebaju ti vodje ni ucitelji osim Boga i Isitine koju imas u srcu (ako je imas).

Ako je on Jovanov sledbenik ti si muhamedov a ti to Jovanov kometarises kao da nije Boziji vec Jovanov samo
isto tako si i ti muhamedov samo ako cemo tako komentarisati i razgovarati
jer on mene beozobrazno ubjedjuje da vjerujem u nesto o cemu nemam mnogo pojma niti me to o cemu on prica ne zanima, i nakon sto sam izjavio da ja vjerujem u Allaha Koji se objavio Ja Sa Koji Jesam, izjavio sam da vjerujem da ne psotoji drugi Bog osim Allaha, da je Allah stvorio nebesa i zemlju, Adama i evu poslao Isusa i Muhammeda a.s.....
To sto s enjemu ne svidja da je On Allah Gospodrar svemu, ne znaci da ima pravo da vadi iz necijih glupih glava nekakve kipove ubjedjujuci me da ja u njih vjerujem!
Zato mu kazem Jovanov sljedbenik, od koga je naucio da je bog bog i da je bog sin koji sjedi bogu u krolu, da sam sebi sjedi.... ja to ne vjerujem! I to jasno kazem.

Isus se borio protiv djavola njegovim oruzijem i ja cu sa harijem ali ne lazima koje su sekundarna sredstva vec recima DA MUHAMED NIJE BOG I DA NEMOZEMO BITI SIGURNI DALI JE BOG NJEGA NADAHNUO U PISANJU SVETIH KNJIGA MUSLIMANA

ne mozes biti zagovornik bilo kakvoh kipova ikona ili virtpanigh slika kojima se molis ili preko kojih se molis Bogu a da nisi pocinio smrtni grijeh za koji je kazna Pakao!
Isus je potvrdio Deste zapovijedi, ko si ti, ili bilo ko drugi na svijetu da ih ponisti i da se izrugiva njima?

Ne trebas se boriti sa mnom, Muhammed a.s. niej Bog niti ima ijedan pametan covjek koji to tvrdi, Muhammed a.s. je Bozji rob i Bozji poslanik.

I niko te ne oabvezuje da prihvatis da jeste i da je Kur'an nepromijenjena Bozja Rijec.

Ko bi imao pravo da netjera zidova da povjeruje u Evndjelje i Isusa a da pri tom ne vrsi nasilje nad njim?

Tako i ti imas pravo kao zidov sto ne vjerje u Isusa da ti ne vjerujes da Muhammed a.s. poslanik.

Natrag