Citiras ovo:
''Nemoj imati drugih bogova uza me.
Ne gradi sebi lik rezan niti bilo kakvu sliku od onog sto je gore na nebu, ili dole na zemlji, ili u vodi, ispod zemlje.''
To sto pise se odnosi na ''druge bogove'' , vec sam objasnio. ''Ni od cega'' je za druge bogove. Prvo ide rec: ''Nemoj imati drugih bogova'' pa tek onda ''ne gradi sebi lika rezana'' - sto samo po sebi daje odgovor na cega se zabrana odnosi, na: ''tudje bogove''.
Ili ovaj stih:
"Pazite dobro svoje; JER NE VIDESTE NIKAKVOG LIKA U ONAJ DAN kada vam govori Gospod na Horivu isred ognja, da se ne biste pokvarili i nacinili sebi lik rezan ili kakvu god sliku od covjeka ili od zene, sliku kakve zivotinje koje je na zemlji ili sliku od kakve ptice krilate koja leti ispod neba;
Sliku od cega sto puze po zemlji ili sliku kakve ribe koja je u vodi pod zemljom; I da ne bi podigavsi oci svoje k nebu i vidjevsi sunce, mjesec i zvijezde, svu vojsku nebesku, prevario se i klanjao im se i sluzio im jer ih Gospd Bog tvoj dade svim narodima pod cijelim nebom. "
Jasno je o cemu se ovde radi. Spominju se: ''slike ptica, gmizavaca,zene i coveka,zivotinja,meseca i zvezda''
Ovaj deo daje jasna uputstva Jevrejima
da ne cine laznu predstavu Boga. Ipak, oni su na namestaju u hramu imali likove ''andjela'' , ''volova'' i ''lavova''.. Božja zapovest nije protivrecna, nego upozorava Jevreje da ne obozavaju 'bilo kakve' likove. Dakle zapovest je o ''pogresnom predstavljanju Boga''.
Ako bi se ova zapovest odnosila bas na sve likove, onda imamo kontradikciju. Bilo bi sasvim jasno da bi Heruvimi, koje je Bog naredio da se nacine u hramu, takodje predstavljali narusavanje ove Bozje zapovesti. Ako zapovest ogranicimo na paganske idole, onda kontradikcije nema.
Dakle, ako bi se ova zapovest odnosila na sve likove, da ne smemo praviti nikakve likove, onda bi se to odnosilo bas na sve..
Sa druge strane, Jevrejima je bilo zabranjeno praviti mnostvo likova zato sto nisu videli Boga, a Hriscani su videli utelovljenog Hrista. Bog se utelovio u Isusu Hristu i nama je dopusteno predstaviti ono "sto videsmo ocima svojim".
Isto tako, Jevreji nisu imali samo: ''andjele kao slike'' nego su imali cak i likove ''lavova'' i ''volova'':
“A na oplati medju uglovima behu lavovi i volovi i Heruvimi…“ (1. Carev. 7, 29 – 36).
Zakljucak je: ova Bozja zapovest, upozorava Jevreje da ne prave sebi idola, ali se to nije odnosilo na likove, koje su Jevreji imali u hramu. Jasno je da se zapovest odnosi na paganske idole, a ne na likove generalno.
Da je sve ovo tacno vidimo i iz slika na sinagogama:
(Zidno slikarsto iz Sinagoge u Dura - EUROPOS [Grcko-Rimski period])
Ja dakle trazim jednostavan primer, da su nacinili ''lik'' Hrista ili Boga i Jehove i klanjali mu se(pa ih je Bog osudio). Dakle nadji mi takav stih i ja cu odmah priznati da si u pravu. Prostije od toga ne moze biti...
Takvog stiha nema.