Dali se treba klanjati ikonama ? I idolima u crkvi?

Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573

Гледам Јеванђеље по Јовану и појави се лик Исуса у једном кадру и ја зауставим филм. Осетим потребу да се помолим Господу. Хоћу ли целивати монитор јер је ту лик Његов, а ипак је само слика коју поштујем па ми је лакше да се молим, или ћу се склонити и поред кревета (рецимо) помолити се гледајући у небеса ка Господу или ћу од стида сагнути главу "ударајући се по грудима" јер сам грешан? Шта је правилно?

Da prekines film i klanjas Bogu hvaleci ga kako Mu dolikuje. Ako se molis Isusu ili bilo kome ocim Bogu, cinis necisto.

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Ako se molis Isusu ili bilo kome ocim Bogu, cinis necisto.

Богу се и молимо, друга је ствар што ти не верујеш да је Исус Христ Бог, тј. Син Божији - Бог који је сишао и понизио самог Себе ради нас грешних. Разумем ја људе који не могу да прихвате да је Бог рањив и да може да страда за некога, већ верују да је само Војсковођа Силни који гази све пред Собом. То да је Родитељ и Старатељ, то се тешко прихвата. Да ли би ти жртвовао свој живот за своје дете? Наравно да би! Што онда оспораваш да Бог нас све мање воли него ли ти своје дете кад смо сви деца Његова? Отуда ће деца Његова бити само они који прихвате да је Родитељ дао Свој Живот ради спасења. Он нема унуке и праунуке, већ само децу, што значи да Га мораш лично прихватити као Родитеља који је платио цену за твоје преступе.

Посредством Речи Своје је створио свет, посредством Речи Своје је спасао свет. Бог је Творац, Бог је Спаситељ, Бог је Реч Живота, Бог је Исус Христ. Да би некоме разјаснио мало, Бог је као Река. Она има свој Извор (Отац), свој водени ток који све везује (Дух Свети) и Живот (Реч Божија - Син) у тој Води. И сав Живот је и од Воде и од Воде зависи. Вода је база Живота и саставни део. Преко воде је сав живи свет у заједници (преко Духа Светога). Све излази из Извора (Оца) и чини једно, сам Извор (Отац), Живот (Реч/Син) и Вода (Дух Свети). Отуда се каже да је Бог Извор Живота и да је преко и кроз Реч све створено. Она је део нас и ми део Ње. Христ је у нама, и ми у Њему. Тако је и Он у Оцу, и Отац у Њему, а сви ми у заједници Духом Светим.

Једини начин да се До Оца стигне је преко Сина, а то ће се десити када човек умире у телу, а рађа се у Духу, тј. Дух Свети мења човека и учи га свакој истини. То је печат Божији, а то не могу чинити некакве иконе и црно камење, већ само Дух Свети.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
Што онда оспораваш да Бог нас све мање воли него ли ти своје дете кад смо сви деца Његова?
Ti si "filoziof".
Ja ti tvrdim da je Bog Milostiv jer je spasao Isusa od smrti i mucenja, a ti kazes da nije.
Ja ti tvrdim da nigdje nikada nikome Isus nije rekao da je bog!
A ti vjerujes bez takve njegove tvrdnje. Jer je to rekao Jovan? Ko je Jovan?
OK, meni ne smeta tvoja vjera. tebi je tvoja vjera najbolja a meni moja. Zato je ne ulazim u sta ti vjerujes i ne raspravaljam o tvojoj vjeri, samo pitam da pokazes zasto vjerujes da je Isus Bog kada on to nikada nije rekao!
Ako ne zelis (znam da nemas!) odgovoriti, onda nemoj meni predbacivati da ja ne vjerujem ispravno, ja sam musliman (odan Bogu).
Посредством Речи Своје је створио свет, посредством Речи Своје је спасао свет. Бог је Творац, Бог је Спаситељ, Бог је Реч Живота
Da. Bog je unistio one koji zasluzili kaznu, i za to je bila dovoljna Rijec, Bog salje ljudima smrt, svakoga dana umiru milioni, Bog je pripremio Raj i Pakao. Bog je Ljubomoran, Bog je Onaj Koga je Isus molio: Oce molim te otkloni ovaj kalez od mene..... i Kome, kaze Marko(?) predade duh svoj.
Bogu niko nije ravan!

Да би некоме разјаснио мало, Бог је као Река. Она има свој Извор (Отац), свој водени ток који све везује (Дух Свети) и Живот (Реч Божија - Син) у тој Води. И сав Живот је и од Воде и од Воде зависи. Вода је база Живота и саставни део. Преко воде је сав живи свет у заједници (преко Духа Светога). Све излази из Извора (Оца) и чини једно, сам Извор (Отац), Живот (Реч/Син) и Вода (Дух Свети). Отуда се каже да је Бог Извор Живота и да је преко и кроз Реч све створено. Она је део нас и ми део Ње. Христ је у нама, и ми у Њему. Тако је и Он у Оцу, и Отац у Њему, а сви ми у заједници Духом Светим.

Једини начин да се До Оца стигне је преко Сина, а то ће се десити када човек умире у телу, а рађа се у Духу, тј. Дух Свети мења човека и учи га свакој истини. То је печат Божији, а то не могу чинити некакве иконе и црно камење, већ само Дух Свети.

Mozes uzeti bilo sta i razmatrati na isti nacin praveci od toga sta ti se god svidi. Mene to zaista ne impresionira, cak i kada imas najbolje namjere.
Zna se Ko je Bog, zna se ko je Isus zna se ko je covjek i kakav je covjek.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
То је то. Пратио сам мало твоје остале коментаре и видео твоју философију, тј. провокаторски циљ. Доста је било, ионако теби нисам ни писао већ некоме ко би се заинтересовао да схвати, па можда прочита и моје писаније. Ово је стварно граница која нас поставља на дијаметрално супротне стране, док је мој Бог онај који прашта људима, твој је онај који уништава људе, а милостив је према жртви која треба да спасе људе:

"Da. Bog je unistio one koji zasluzili kaznu, i za to je bila dovoljna Rijec, Bog salje ljudima smrt, svakoga dana umiru milioni (да, то ради онај самопроглашени бог за којим многи иду у пропаст, па и они који ово могу да испишу), Bog je pripremio Raj i Pakao. Bog je Ljubomoran,"

Мој ће уништити када се буде вратио све Своје и наше непријатеље, толико од мене за тебе...

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
Sve je u redu, ti imas tvoga boga, a oboje ( i sve sto je ikada postojalo) ste u vlasti Boga Svemoguceg, u Kojeg ja vjerujem.

Ne, nisam provokator.

Samo me zanima Istina: ne tvoja, ne Jovanova, ne Savlova..... Bozja Istina.

Član
Učlanjen(a)
25.10.2011
Poruka
1.562
Konstruktivan i plodonosan razgovor

[FONT=&quot]Evo jedan fantastičan primer kako nema kvalitetnog razgovora između vernika različitog shvatanja i dolaženja do PRAVE ISTINE:[/FONT]
[FONT=&quot] [/FONT]
[FONT=&quot]U mom postu 118 ja [/FONT]
[FONT=&quot]1. [/FONT][FONT=&quot]Tražim od braće da mi pokažu iz Biblije GDE JE NAMA BOG REKAO da se trebamo klanjati, celivati i moliti se bilo kom predmetu ili slici – kako bih ja to počeo upražnjavati i spasiti se;[/FONT]
2. [FONT=&quot]Dajem mnogo dobre i vrlo važne stihove da se braći i sestrama MORA ukazati ISPRAVAN PUT, ako su oni na pogrešnom! (Iz Jakova i Luke) >>[/FONT]
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
[FONT=&quot]Šarrdy (post # 118)[/FONT]
[FONT=&quot]
clip_image002.gif
Prvobitno napisao harrybonnot [/FONT]
[FONT=&quot]Trci, klanjaj se i moli. To je tvoj izbor, a ne biblijsko vjerovanje.[/FONT]
[FONT=&quot]Hoću i to trčeći. I sve ikone i predmeti tamo što postoje. I to sa velikom ljubavlju, zadovoljstvom i strašću, samo da sačekam prvo da mi braća to pokažu da je Biblijsko učenje!
I onda em što sam ja spašen, em taj brat (ili sestra) koji mi je otkrio tu BIBLIJSKU ISTINU.

[/FONT][FONT=&quot]Јаков 4,17[/FONT][FONT=&quot] Јер који зна добро чинити и не чини, грех му је.
[/FONT]
[FONT=&quot]Јаков 5, 19 [/FONT][FONT=&quot]Браћо! Ако ко од вас зађе с пута истине, и обрати га ко,
[/FONT]
[FONT=&quot]20[/FONT][FONT=&quot] Нека зна да ће онај који обрати грешника с кривог пута његовог спасти душу од смрти, и покрити мноштво греха.
[/FONT]
[FONT=&quot]
[/FONT]
[FONT=&quot]Luka 12,47[/FONT][FONT=&quot] А онај слуга који зна вољу господара свог, и није се приправио, нити учинио по вољи његовој, биће врло бијен;[/FONT]
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

I šta dobijam kao odgovor u sledećem postu (# 119):
O, oprpsti Sarrdy, nisam prepoznao sarkazam u tvojim rijecima!

Istinu kazes: Jedino se Bogu moli i Njemu sluzi!

To je jedini ispravan Put.

Znači , kao odgovor, dobijam jednu floskulu koja nema veze ni sa ISTINOM, ni sa mojim pitanjem i molbom za pomoć.

Takođe ni u narednim postovima niko nije odgovorio na moj post 118.
Ne smeta mi. Apsolutno. Bog mi je putem Biblije odgovorio i da li se trebam klanjati i moliti predmetima i da li trebam upozoriti brata koji je na grešnom putu.
Ali sam ovo dao kao jedan lep primer da kada dva vernika, različitih Crkava ili doktrina razgovaraju. Onda oni jedan drugog uopšte ne slušaju. Slušaju samo svoj glas razuma koji je do tada izgrađen. A ono što druga strana iznosi TO GA UOPŠTE NE INTERESUJE.
Lepo nam je to Bog putem Biblije objasnio:

[FONT=&quot]2[/FONT][FONT=&quot].Коринћ. 4,4[/FONT][FONT=&quot] [/FONT][FONT=&quot]У којима бог света овог ослепи разуме неверника, да им не засветли видело јеванђеља славе Христове, који је обличје Бога, који се не види.[/FONT]
[FONT=&quot] [/FONT]

Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
Ali sam ovo dao kao jedan lep primer da kada dva vernika, različitih Crkava ili doktrina razgovaraju. Onda oni jedan drugog uopšte ne slušaju. Slušaju samo svoj glas razuma koji je do tada izgrađen. A ono što druga strana iznosi TO GA UOPŠTE NE INTERESUJE.
Lepo nam je to Bog putem Biblije objasnio:

Vrlo si lijepo zatrazio da ti se pokaze.

Ja sam ti rekao da nema, dakle nece ti biti pokazano.

Ja tvrdim da ne postoji razumijevanje izmedju ljudi kada je u pitanju vjera. jer nesprazum je na najosjetljivijem mjestu, na samom temelju vjerovanja. Ja vjerujem da je samo Bog Bog, dok drugi neki vjeruju da je Buda, Isus, japanski car, Konfucije..... kako cemo se onda sloziti?

To je jednostavno tako, svako je individua za sebe i ima pravo da vjeruje sta hoce.

Zalosno je kada covjek ima pred sobom jasnu recenicu i pocne da je tumaci svojom vjerom, bilo da se radi i piscima Isusovih zivotopisa, apostola ili drugih ljudi.
Zalosno je kada ljudi ne slusaju Knjigu, a ne mene.
Jer oni nisu pozvani da ijednu moju rijec uzmu ozbilnije od koliko njima odgovara i njihovoj kuluturi dijaloga.
Tako i ja njihove.

Iako obracam paznju na njihove rijeci a ne ne beskorisna predugacka kopirana "sabrana djela". To ako me zanima mogu i sâm pronaci.

[FONT=&amp][/FONT][FONT=&amp][/FONT][FONT=&amp][/FONT]

Član
Učlanjen(a)
25.10.2011
Poruka
1.562
Šta je ISTINA?

2. Коринћ. 4,4 У којима бог света овог ослепи разуме неверника, да им не засветли видело јеванђеља славе Христове, који је обличје Бога, који се не види.

Ne vredi!
Jer kada uzimamo argumente oko bilo čega pa i oko IKONA (LJUBLJENJE, KLANJAJE, CELIVANJE, MOLJENJE.........) mi uzimamo argumente iz potpuno suprotstavljenih izvora!
Jer na ovoj temi se ova problematika brani iz

1. Biblije (koja nam govori da je idolopoklonstvo smtrni greh)
2. Kur’ana (koji nas o tome ne izveštava kao smrtnom grehu, ali zabranjuje) i
3. Svetim ocima (koji to odobravaju, i govore da je to dobro za našu duhovnost).

I sada kako da mi to da uskladimo?
To je nemoguće. Jer to je isto kao da hoćeš da utvrdiš koji je sistem bolji. Da li Komunizam ili Socijalizam ili Kapitalizam. A izvori su ti Američka literatura, Švedska i Severnokorejska!
I šta ćeš zaključiti na kraju!?
Ili ćeš prolupati ili ono šta ti u tom trenutku (okruženju) odgovara.

Član
Učlanjen(a)
31.12.2011
Poruka
1.534
ti si "filoziof".
Ja ti tvrdim da je bog milostiv jer je spasao isusa od smrti i mucenja, a ti kazes da nije.
Ja ti tvrdim da nigdje nikada nikome isus nije rekao da je bog!
A ti vjerujes bez takve njegove tvrdnje. Jer je to rekao jovan? Ko je jovan?
Ok, meni ne smeta tvoja vjera. Tebi je tvoja vjera najbolja a meni moja. Zato je ne ulazim u sta ti vjerujes i ne raspravaljam o tvojoj vjeri, samo pitam da pokazes zasto vjerujes da je isus bog kada on to nikada nije rekao!
Ako ne zelis (znam da nemas!) odgovoriti, onda nemoj meni predbacivati da ja ne vjerujem ispravno, ja sam musliman (odan bogu).

Da. Bog je unistio one koji zasluzili kaznu, i za to je bila dovoljna rijec, bog salje ljudima smrt, svakoga dana umiru milioni, bog je pripremio raj i pakao. Bog je ljubomoran, bog je onaj koga je isus molio: Oce molim te otkloni ovaj kalez od mene..... I kome, kaze marko(?) predade duh svoj.
bogu niko nije ravan!

mozes uzeti bilo sta i razmatrati na isti nacin praveci od toga sta ti se god svidi. Mene to zaista ne impresionira, cak i kada imas najbolje namjere.
Zna se ko je bog, zna se ko je isus zna se ko je covjek i kakav je covjek.

gresis brate harry! Smrt je najveci neprijatelj bogu i zato gospod rece: Gde ti je smrti zalo,pobedio sam smrt,ja sam zivot i vaskrsenje ,no nikada bog ni u sz-tu ni u nz nije rekao da je on smrt.a to sto on dozvoljava smrt to je drugo kazna za greh protiv boga je smrt,a sansa za vecni zivot je gospod isus hrist.

pozdrav od gere brate.

Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
gresis brate harry! Smrt je najveci neprijatelj bogu i zato gospod rece: Gde ti je smrti zalo,pobedio sam smrt,ja sam zivot i vaskrsenje ,no nikada bog ni u sz-tu ni u nz nije rekao da je on smrt.a to sto on dozvoljava smrt to je drugo kazna za greh protiv boga je smrt,a sansa za vecni zivot je gospod isus hrist.

pozdrav od gere brate.

Smrt je propisao Bog! Niko joj se ne moze oduprijeti bez Njegove Volje, tako da ne postoji niko ko ju je pobijedio. I oni koji su vaskrsavali umirali su kasnije, Bozjom Voljom.
Smrt na Zemlji je lijek za ljude!
Nadam se da uvidjas da je ova prorovijed samo pjesnicko nadahnuce.

Natrag