Dali se treba klanjati ikonama ? I idolima u crkvi?

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
[FONT=&amp]
Da objasnjavam?
Izgleda da moram

Sto se tice Duha istine koga je Isus pominjao rekao je da ga niko nece prepoznati vec da ce se on naci u nama
ja verujem da je duh istine istina koju ce neki dogadjaji probuditi u nama i okrenuti nas Bogu

Svi muslimani mrze Hrista i njegove pratioce Hriscane i to svi znaju!!!

Како, брате рођени. да објасниш човеку коме је ум затворен? Коме је срце отврднуло и реч се одбија као о зид. Који само повремено провоцира знајући у шта верујемо, па да нас нервира или поремети. Како да том човеку објасниш да је његов бог у ствари идол - бог месеца. Старо паганско веровање - идолатрија, само упаковано у прерађену Библију.
[/FONT]
"Muhamed je želeo da stvori svoju vlastitu religiju. Trebao je pomoć svojeg moćnog plemena. Uspostavio je Alaha, boga meseca kojeg su oni poštovali, da bude jedan bog i prozvao se Alahovim prorokom. Istorija pokazuje da su, pre nego što je islam nastao, Sebinsi u Arabiji poštovali boga meseca koji je bio oženjen boginjom sunca. Oni su rodili tri boginje, koje su nazvane Al-lat, Al-uza i Manat. Postale su idoli i bile su poštovane kao „Alahove kćeri.“
Kao što je poznato, mesečev srp je svuda poznat kao simbol islama." Ватиканске убице (Др Алберто Ромеро Ривера)
[FONT=&amp]
Окрећу се и моле ка једној грађевини у којој се налази неки црни камен. А нама нешто говоре; као да брату видимо трн у оку, а мислимо да смо ми безгрешни и чисти, а у оку нам балван. То не видимо (не виде).
[/FONT]"Муслимани се не клањају камену, молитве овде изговорене упућене су Богу" - исти изговор као што имају они који се клањају иконама и киповима, наводно поштују само, а обраћају се Богу.[FONT=&amp] Исто је на западу, исто је на истоку - цео се свет поклони звери, на жалост. Туга је гледати браћу хришћане и муслимане како се саблажњавају и међусобно нападају; сотона се радује, али неће још дуго...
[/FONT]

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
attachment.php
bog meseca

Што се Духа Истине тиче, неће Га знати (Бога) докле год се подсмевају и опадају - хуле. Ми тачно знамо ко су они који тако нападају Сина Божијег и Духа Светог. Тачно смо упозорени, још много векова пре него што су многа антихришћанска учења и јереси се испилиле.

1. Јованова, глава 2
18. Децо! Последње је време, и као што чусте да ће доћи антихрист, и сад многи антихристи посташе (још онда); по том познајемо да је последњи час.
19. Од нас изиђоше, али не бише од нас: кад би били од нас онда би остали с нама; али да се јаве да нису сви од нас. (исто се представљају као следбеници Христа, али су одступили од Његовог пута и науке)
........................
21. Не писах вам као да не знате истине, него што је знате, и знате да никаква лаж није од истине.
22. Ко је лажљивац осим оног који одриче да Исус није Христос? Ово је антихрист, који се одриче Оца и Сина.
23. Који се год одриче Сина ни Оца нема; а који признаје Сина, и Оца има.
24. Ви, дакле, што чусте испочетка у вама нека стоји; ако у вама остане што чусте испочетка, и ви ћете остати у Сину и у Оцу.
25. И ово је обећање које нам Он обећа, живот вечни.(ово ми треба да гледамо, а не на њихове хуле да скачемо!)
26. Ово вам писах за оне који вас варају.
27. И ви помазање што примисте од Њега, у вама стоји, и не требујете да вас ко учи; него како вас то само помазање учи у свему, и истинито је, и није лаж, и као што вас научи останите у њему.
28. И сад, дечице, останите у Њему да имамо слободу кад се јави, и да се не осрамотимо пред Њим о Његовом доласку.

Уопште да вас не чуди, браћо моја, што толико презиру Јована, а Христу беше омиљени ученик. Све је јасно као дан, знао је Господ каква времена долазе и које ће нам оружије сведочанства Јован оставити. Да можемо речју Божијом да се одбранимо од саблазни њихове науке и хуљења. Ако се Христу надају, онда су хришћани, а не нешто друго, само што су они отпали и криво уче.

1. Јованова, глава 4
2. По овом познајте Духа Божијег, и духа лажног; сваки дух који признаје да је Исус Христос у телу дошао, од Бога је;
3. А сваки дух који не признаје да је Исус Христос у телу дошао, није од Бога: и овај је антихристов, за ког чусте да ће доћи, и сад је већ на свету. (већ је тада паганско - вавилонско учење и систем био присутан)
4. Ви сте од Бога, дечице, и надвладасте их, јер је већи који је у вама неголи који је на свету.
Јован 12:31, Ефес. 2:2
5. Они су од света, зато говоре од света, и свет их слуша.
6. Ми смо од Бога; који познаје Бога слуша нас, а који није од Бога не слуша нас. По овом познајемо духа истине и духа преваре.
........................
13. По том дознајемо да у Њему стојимо, и Он у нама, што нам је дао од Духа свог.
14. И ми видесмо и сведочимо да Отац посла Сина да се спасе свет.
15. Који призна да је Исус Син Божји, Бог у њему стоји и он у Богу.

Зато, браћо, не губите мир у срцу због заједљивих напада и провокација на свакој теми о којој треба да говоримо, а опадаче и не интересују, већ само имају намеру да нас скрену са теме. Бар да су им ум и срце отворени па да и говоримо, него само вређају светињу и свеце Божије, а о Духу и Сину да не спомињем.

Prilozi

• Alah.jpg
    Alah.jpg
    14,5 KB · Pregleda: 48
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
Budi pozdravljen Jovanov sljedbenice!

zar ti stvarno pored ostalih kipova vjerujes i u boga mjeseca?

Ja ne vjerujem, niti sam znao da postoji.

Znam da ljudi zovu bogovia Budu, Japanskog cara, Hrista, Konfucija, ali ne i komad kamena ....

ali sta se moze, ljudi su vrlo cudni. I razliciti, Hvala Bogu Svemogucem.

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Основа сваке науке је да човек прво погледа и преиспита себе, па тек онда да може и брату своме да помогне да напредује. Најлакше је нападати друге, а не испитати оно за шта се залажемо. Прво да види свако да ли је његова црква исправна и да се око тога преиспита, па да онда укорава друге. Нападати је најлакше.

Поента није да се напада већ да се заједнички поправљамо сви да Христа дочекамо, а да се не постидимо. Тада неће бити ни једног верског вође ни доктрине између Њега и нас самих, онда нема изговора. Зато као поједници да се преиспитујемо, па онда као чланови једне једине Цркве да се братски саветујемо и подржавамо, ако треба и критикујемо не би ли се залутали поправио.

Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
Sta cu napadati?

Da pitam: da li se Isus molio pred kipovima?
Da li je Isus ulazio u hramove s ikonama i molio se pred njima?

Nije! Ni u snu!

Kako onda vi, koji tvrdite da ga slijedite mozete ciniti ono sto on samo nije cinio, nego smatrao poganim?

Upitajte sebe koga u stvari slijedite.

Mene se to svakako ne dotice.

Član
Učlanjen(a)
25.03.2010
Poruka
224
"Dali se treba klanjati ikonama ? I idolima u crkvi?"

Као одговор ћу навести свог владику нишког Јована Пурића иначе пре него је постао владика Нишки био је викарни Епископ Митрополије црногорско-приморске са титулом Епископ диоклијског а такође је био игуман манастира Острог,ко је владика Јован Пурић ?

Епископ др Јован (Пурић)

Рођен је 6. јуна 1965. године. Завршио Богословију Светог Саве у Београду. Студије је наставио и завршио на Духовној академији Руске Православне Цркве у Петрограду, 1996. године, са одличним успехом, и одбранио научни рад из области византологије, на тему Иконоборство и иконопоштовање, у степену постдипломског аспиранта.

Епископ Јован има објављених десетак књига, 135 чланака, студија, приказа, беседа који су објављени у часописима наше помесне Цркве.
Као предавач на Високој школи Српске Православне Цркве за уметности и консервацију написао је:

1. Руковети из богословља, предговор Митрополит Амфилохије (Радовић), два издања (2007, 2009).
2. Христос и Пресвета Богородица, уредник издања (2008).
3. Икона Христа, Живопис бр. 3, 2009. 9-43.
4. Улога Псалтира у богослужењу, Живопис бр. 2, 2008. 159-173.
5. Четрдесет година докторске дисертације Епископа Данила Крстића – О божанском човекољубију – од Платона до Јована Златоуста, Зборник Иконографске студије 2 (научни скуп поводом јубилеја Академије), Сремски Карловци – Београд, 23-33.
6. Православна естетика у житију и служби Светом Арсенију Сремцу, Зборник Иконографске студије 1 (научни скуп поводом јубилеја Седмог васељенског сабора 787-2007), 74-90.
Учествовао на многим научним скуповима широм света, као изасланик Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, професор и Епископ наше помесне Цркве...

извор : Епископ др Јован (Пурић) | Академија - Висока школа СПЦ за уметности и консервацију [Званична презентација]

Такође је направљен документарни филм на тему ИКОНА ја сам постовао само први део а за све који су заинтересовани да докраја одгледају овај материја нека потраже на You Tube каналу епархије Нишке , видео материјал се састоји из седам делова.

А ја ћу на тему одговорити својим речима, нико се не клања предметима већ онима који су представљени на тим иконам , сликама , фрескама примера ради имате брата , сестру , сина , ћерку , мају , оца ... и тог неког волите свим срцем и тај неко није ту крај вас а имате његову слику и ви љубите ту његову слику , то не значи да ви обожавате и волите слику ( предмет ) већ оног кога та слика претставља!

Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
29.06.2010
Poruka
2.014
Као одговор ћу навести свог владику нишког Јована Пурића иначе пре него је постао владика Нишки био је викарни Епископ Митрополије црногорско-приморске са титулом Епископ диоклијског а такође је био игуман манастира Острог,ко је владика Јован Пурић ?

Такође је направљен документарни филм на тему ИКОНА ја сам постовао само први део а за све који су заинтересовани да докраја одгледају овај материја нека потраже на You Tube каналу епархије Нишке , видео материјал се састоји из седам делова.

А ја ћу на тему одговорити својим речима, нико се не клања предметима већ онима који су представљени на тим иконам , сликама , фрескама примера ради имате брата , сестру , сина , ћерку , мају , оца ... и тог неког волите свим срцем и тај неко није ту крај вас а имате његову слику и ви љубите ту његову слику , то не значи да ви обожавате и волите слику ( предмет ) већ оног кога та слика претставља!

I ja sam ovo isto rekla, ali uzalud, ko neće da sluša, taj i ne čuje, ko neće da gleda, taj ne vidi, tako da je uzaludna sva rasprava o ikonama kao slikama svetaca koje poštujemo, a ne idolima, pred kojima padamo u nesvijest i doživljavamo trans.

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
"Поштовање" слике и рукотворине је неприхватљиво за Бога у Старом завету, откуд уопште идеја да се Бог може променити? Онда не говоримо о истом Богу. Мој Бог је Бог Аврамов, онај који даде законе и исписа их на плочама да се не би десила оваква подметачина. Онај који даде и Сина свог за мене неприметног и палог у грех, а опет ме сачува.

Ако муслимани "поштују" црни камен, огроман део хришћана рукотворине (кипове и слике/иконе), изгледа да Каин и даље има својих присталица, јер је и он мислио да може поштовати Бога "на свој начин". Авељ је радио тачно како му је Господ заповедио, без оптерећивања, са осмехом на лицу (а не као роб, као што желе да хришћане прикажу), док је Каин почео да машта и смишља како по његовом треба Бог да се испоштује приносећи жртву. Није ни чудо што је неко хтео да злоупотреби Православну цркву и избацио једну реченицу из Дела апостолских коју ћу навести.

Због људске мудрости и долазе овакве студије. А добро знамо шта Господ мисли о томе када ми сматрамо да смо мудрији од Њега.

Дела 17:29
29. Кад смо дакле род Божји, не треба да мислимо да је Божанство као иконе златне или сребрне или камене, које су људи мајсторски начинили по смишљању свом.

Исаија, глава 40
18. С ким ћете дакле изједначити Бога? И какву ћете Му прилику наћи?
19. Уметник лије лик, и златар га позлаћује, и верижице сребрне лије.
20. А ко је сиромах, те нема шта принети, бира дрво које не труне, и тражи вештог уметника да начини резан лик, који се не помиче.
21. Не знате ли? Не чујете ли? Не казује ли вам се од искона? Не разумете ли од темеља земаљских?
22. Он седи над кругом земаљским, и њени су Му становници као скакавци; Он је разастро небеса као платно и разапео их као шатор за стан.
23. Он обраћа кнезове у ништа, судије земаљске чини да су као таштина.
24. Као да нису посађени ни посејани, и као да им се стабло није укоренило у земљи, чим дуне на њих, посахну, и вихор као плеву разнесе их.
25. С ким ћете ме дакле изједначити да бих био као он? вели Свети.

Исаија, глава 45
20. Скупите се и дођите, приступите сви који сте се избавили између народа. Ништа не знају који носе дрво од свог лика и моле се богу који не може помоћи.
21. Огласите, и доведите, нека већају заједно: ко је то од старине казао? Ко је јавио још онда? Нисам ли ја, Господ? Нема осим мене другог Бога, нема Бога праведног и Спаситеља другог осим мене.
22. Погледајте у мене, и спашћете се сви крајеви земаљски; јер сам ја Бог, и нема другог.

Исаија, глава 46
5. С ким ћете ме изједначити и упоредити? Кога ћете ми узети за прилику да би био као ја?

6. Просипају злато из тобоца и мере сребро на мерила, плаћају златару да начини од њега бога, пред којим падају и клањају се.

7. Мећу га на раме и носе га, и постављају га на место његово, те стоји и не миче се с места свог; ако га ко зове, не одзива се нити га избавља из невоље његове.
8. Памтите то, и покажите се да сте људи, узмите на ум, преступници!

Римљанима, глава 1

21. Јер кад познаше Бога, не прославише Га као Бога нити Му захвалише, него залудеше у својим мислима, и потамне неразумно срце њихово.
22. Кад се грађаху мудри, полудеше,
23. И претворише славу вечног Бога у обличје смртног човека и птица и четвороножних животиња и гадова.
24. Зато их предаде Бог у жељама њихових срца у нечистоту, да се погане телеса њихова међу њима самима;
25. Који претворише истину Божију у лаж, и већма поштоваше и послужише твар него Творца, који је благословен ва век. Амин.

Псалам 135
15. Идоли су незнабожачки сребро и злато, дело руку човечијих;
16. Уста имају, а не говоре; очи имају, а не виде;
17. Уши имају, а не чују; нити има дихања у устима њиховим.
18. Какви су они онакви су и они који их граде, и сви који се уздају у њих.

Наравно да сама слика, фреска или животопис није проблем када се посматра само као то што сам навео, али онога тренутка када ми у своме срцу помислимо да је та рукотворина без духа посебна, да има нека исцелитељска својства, да чини некаква чуда и када почињемо према њој да осећамо страхопоштовање јер је "светиња", тада она постаје идол и ми поштовањем те рукотворине рушимо Другу Божију заповест.

Да будем и ја пластичан: имам слику свога родитеља и ја разговарам са сликом, а мислим на родитеља који је поред мене, а ја ипак говорим и љубим слику. То је исто као када ми говоримо са сликом Христовом, а Христ је присутан. Молимо се Свеприсутном Богу, а понашамо се као да је ко зна где. А Христ каже да и ако камен подигнемо ту ћемо Га наћи. Размислите добро, као брат вас молим.

А о култу светаца да не говорим, па апостоли нису дозвољавали да им се људи клањају док су били очи у очи са људима, а камоли сада. Само се Богу треба клањати, молити и поштовати Га. Сви су остали као и ми, слуге Божије, браћа и сестре наше. Поштујмо жртву њихову и пример који су нам дали, а не њихово име и лик који је неко по свом умишљају направио (некад убацио свој лик).

Довољно је да цитирам из прилога: "Свете рукотворене иконе нам отварају духовне очи да бисмо могли гледати духовне и узвишене стварности, тј. икона нам открива и показује оно што је скривено" (око 10 минута). Колико ми је драги Господ приуштио знања, то чини Дух Свети, а не нека рукотворина без духа у себи. То је богохулно и изјавити, а камоли веровати. Не може се час рећи да је обична слика, а час јој приписати Божије особине.

Након тога следи:
"Човек, хришћанин, није обичан гледалац иконе, него је, пре свега, поклоник и иконопоштовалац, јер преко свете иконе, човек се духовно препорађа, ступа у заједницу са Живим Богом"
(11минут 10 секунди). Да не верујем, опет хула на Духа Светога - то је Његова улога, а не некакве рукотворине коју је Пера Перић насликао. Хула је и на Сина преко кога стижемо до Оца, а не преко икона или амајлија, кипова и ко зна којих глупости људскога умишљаја.

Бранио сам иконе и ја једно време док нисам схватио да од десеторице један на икону гледа као на обичну слику, а девет као на магијски предмет са специјалним моћима да чини чуда. Ђаво се смеје...

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573

To je samo izgovor. Kada kleknes pred ikonu ti si vec zastranio, bez obzira na izgovor.

Natrag