presli smo na humor?
Molimo se Hristu ili njegovoj majci, ili Jovanu ili bilo kome osim Bogu?
I hocemo reci da to nije idolopoklonstvo?
Grijesis veoma. to je sve idolopoklonstvo.
Grseis ti pravis veliku gresku mi verujemo da je hrist Bog i verujemo da molitvom svecima postizemo nesto ne molimo se direktno svecima vec recima npr
sveti oce Savo moli Boga za nas a sveti Sava to uveliko cini
ti pricas po teoriji Islama ovde se raspravlja po teoriji Hriscanstva zato niko nebi trebalo da uvazi ovaj tvoj post
a dokaze o tome da je hrist BOg sam naveo gore koji si kao i uvek ignorisao ali nema veze
ti si mi sam harry rekao da je prvi crtac isusovih slika bio sv. apostol Luka a sad je ovde druga prica govoris o nekom svecu a ja te molim da mi kazes dali je u pitanju Katolik ili Pravoslavac posto se ove dve religije veoma razlikuju i ne treba ih izjednacavati
a to je Bog sam rekao
Sem IKONAMA!
Ikonama možeš da se moliš, da ih celivaš, da im klanjaš, kao i štokovima od vrata crkve. Jer to nisu IDOLI, već ikone i štokovi.
Tebi je do sale ali imas i pravo ja nikad nisam rekao da treba da ljubimo stokovi SPC uci nas takodje da je to strogo zabranjeno raditi ali ovaj narod Srpski je zaglupljen jer misli kako drugi kazu nikad niko nije uzeo Bibliju da procita cast izuzetcima sramota je sto ne postujemo zakon o zivotinjama cistim i necistim a najgore je sto vecina ni nezna za taj zakon, a kamoli za kletvu a kletva je jaka i mocna stvar koja ide od Boga ko god je ozbiljno izgovorio pogotovo ako je u pitanju svestenik ili monah.....
A ti brzo iskoristi priliku da uniziš Hrista!
Jer ti je to važnije od bilo koje teme! I brže bolje iskoristi priliku i strpa ga u isti koš sa Jovanom, Marijom.................
Pa Hrist je Jedini Pravi i Svemogući Bog u Univerzumu, a ti tako!?
I sad, šta je gore - moj mali humor za opuštanje tenzije - ili tvoje unižavanje Boga?
A uostalom i mnogi smatraju da je ispravno moliti se, klanjati se i celivati ikone. Ja sam samo za trenutak hteo da ih oraspoložim.
Naravno da harry koristi svaku priliku kao i ja koji mu onaj post gore stavljam svaki puta kad ponovi nesto tako inace je harry misteriozno nestao sa tema gde se o tome prica pa sad nas uci pametnim na phriscanskom forumu propoveda islam i ubedjuje nas u nesto u sta necemo poverovati
Otac,sin i sveti duh
jel treba jos jednom da kpiram onaj post gore harry?
to su isusove reci a ti ga cenis
sta vise duh istine je mogao da bude bilo ko a mi ga nismo prepoznali ne samo Muhamed mogao je to biti i Martin Luter i jos mnogo njih
ti Sarrdy mislis da se mi pravoslavci klanjamo ikonama nije vazno sta vi mislite kome se molimo vec sta mi mislimo kome se molimo a mi se definitivno kao sto kazem ne molimo ikone vec onome ko je na njoj naslikan on je u nasim mislima pri molitvi ne drvo i boje
shavatas li? ti kazes da se ja molim ikoni a ja kazem da se ne molimo ko bolje zna?onaj ko se moli ili onaj ko gleda?
Primer:
Ja recimo imam novcis u dzepu i kupim nesto a ti meni kaze da nisam imao novcic da sam to ukrao a prodavacica zna da sam platio kolio i ja prodavacica je npr. Bog koji zna sta ja radim a ti posmatrac
Primer II:
umre mi neko od rodbine i ja imam neki komad zlata kao uspomenu i ne zelim da ga prodam i ti mi kazes da ja ne zelim da ga prodam jer sam skrt i ne slusam Boziju rec o pomaganju siromasima da ga prodam i dam novac drugima ja ti ti kazem da ti nije istina medjutim ti i dalje tvrdis isto a Bog i ja smo jedini svedoci
muslimani se mole u njihovom hramu nemogu reci Dzamiji jer su retke dzamije su ogromni muslimanski hramovi
oni se klanjaju u dzamiji a ispred njih je plafon cigla i krec ti ces reci da se mole cigli i krecu ali ne oni se mole Allahu isto tako je ispred mene ikona da bih lakse zamislio boziji lik i njemu se molio a ne drvetu i Boji zar su svi pravoslavce glupi? ne
svi znamo kome i cemu se molimo a sad cu ti reci sta je tacno idolopoklonstvo sto se nemoze reci za pravoslavce
Idolopoklonstvo je ne klanjanje Bogu na visinama vec direktno klanjanje kipu i ikoni verujuci da taj kip i ikona imaju Moc kao i Bog(raspitaj se o Hinduizmu)koliko ja nzam to je jedina paganska vera danas koja dominira i ima na stotine miliona vernika svi ce ti reci sta i ja oni se klanjaju kipu direktno a Bog je rekao ne klanjajte se idolu ni Ikoni e pa mi se ne klanjamo ikoni vec njemu bez obzira dali je ikona ispred nas kada su nasi voljeni daleko od nas mi drzimo njohovi sliku misleci na njih a ne na papir!gledamo u sliku i zamisljamo i mislimo na njih ista je situacija sa ikonom Bog je rekao da se ne klanjamo ikoni vec njemu mi se i ne klanjamo Idolu vec njemu i on to zna zapamti to za vjek i vjekova i razumi dali razumes?!
Ikone su po definiciji IDOLI, jer su to LIKOVI napravljeni u svrhu Obozavanja.... Samo se Bog Obozava DUHOM I ISTINOM
Upravu si ali mi se ne klanjamo direktno njima vec indirektno Bogu i mi to znamo nemoze nas neko uciti i reci ti se klanjas drvetu i Boji ukoliko znas da se ti ne klanjas drvetu i boji vec Bogu a to samo on i zna
No problem brate!
Samo je Jedan Zivi Bog na nebnu! Onaj Koji je stvrio nebesa i zemlju pa zagospodario Univerzumom!
Onaj koji je stvorio Isusa.
Nisi me uvrijedio, ti imas svoju vjeru, ja svoju.
Ti vjerujes da je Hristos bog?
Ja ne vjerujem, jer on nikada nie to rekao!
Drugi sto govore i izvlace proizvoljne zakljucke, mene to ne dodiruje.
Hvala ti na malo sale, ne ljutim se.
Jesi li siguran da nije reko evo ponovo citiram da oborim tvoje tvrdnje ponovo i ne samo tvrdnju tu vec je ovde isus takodje rekao meni se molite jednom recju:
6 Isus mu reče: Ja sam put i istina i život; niko neće doći k Ocu do kroza me.
Mt. 11:27, Jn. 1:4, Jn. 1:17, Jn. 10:9, Rim. 5:2, Jev. 9:8, Jev. 10:20, 2 Jn. 1:9, Otk. 5:8
7 Kad biste mene znali onda biste znali i Oca mog; i odsele poznajete Ga, i videste Ga.
Jn. 8:19, Filip. 3:8
8 Reče Mu Filip: Gospode! Pokaži nam Oca i biće nam dosta.
9 Isus mu reče: Toliko sam vreme s vama i nisi me poznao, Filipe? Koji vide mene, vide Oca; pa kako ti govoriš: Pokaži nam Oca?
Kol. 1:15, Jev. 1:3
10 Zar ne veruješ da sam ja u Ocu i Otac u meni? Reči koje vam ja govorim ne govorim od sebe; nego Otac koji stoji u meni On tvori dela.
Jn. 5:19, Jn. 10:38, 1 Jn. 5:7
11 Verujte meni da sam ja u Ocu i Otac u meni; ako li meni ne verujete, verujte mi po tim delima.
12 Zaista, zaista vam kažem: koji veruje mene, dela koja ja tvorim i on će tvoriti, i veća će od ovih tvoriti; jer ja idem k Ocu svom;
Dan. 11:33
13 I šta god zaištete u Oca u ime moje, ono ću vam učiniti, da se proslavi Otac u Sinu.
Mt. 7:7, Mk. 11:24, Lk. 11:9, Jn. 15:7, Jn. 15:16, Jak. 1:5
14 I ako šta zaištete u ime moje, ja ću učiniti.
15 Ako imate ljubav k meni, zapovesti moje držite.
Mt. 10:37, 1 Kor. 16:22, 1 Jn. 5:3
a da ne pominjem isusove reci ja i otac smo jedno