Dali se treba klanjati ikonama ? I idolima u crkvi?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Da, zato sagledavamo istorijski kontekst, kada su se te stvari, i mnoge druge pojavile u crkvi, odnosno kada je napravljen istorijski kompromis izmedju mnogobostva i Hriscanstva, i do kakvih posledica je to dovelo, i sta biblija misli o tome..
A po tom pitanju imamo dosta istorijskih izvora, samo treba istrazivati

Toliko od mene na ovoj temi.

Član
Učlanjen(a)
16.01.2012
Poruka
361
Nisam uopšte razumjela tvoj post.Ja sam boldirala riječi koje se odnose na klesanje lika Božijega, tj. kasnijih ikona. O jestivim i nejestivim životinjama nisam spomenula ništa i imam 45 g., ali ne shvatam kakve to veze ima sa ikonama? Mislim ,stvarno, baš si sve smućkao u postu.:)

sama si zakljucila sta se ovde dogodilo i sta je istina
gde drugde da ti kazem da odes na drugu temu i prokomentarises tumacenje jednostavno je sutra cu postaviti poslanice a ti zakljuci dali su oni koji jedu ljudi koji jedu direktno ili vernici postoje Biblija pisana da je nebi odmah shvatili vec dabismo trazili i jos vise saznali

Član
Učlanjen(a)
16.01.2012
Poruka
361
Nažalost nije tačno!
Iz prostog razloga - Ako se Pravoslavci ne mole drvetu, slici, ikoni, liku............. već Bogu na nebu ili onom ko je na tom predmetu naslikan - Zašto to isto nemamo zapisano u Bibliji!?
Ispada da te stvari su otkrili Pravoslavni svetitelji i sveti oci, a nisu se toga setili pisci Novog i Starog Zaveta. I ne samo pisci Biblije. Toga se čak nije setio ni sam Isus Hrist!
I kada je želeo da se pomoli svom Ocu - nikada nije išao u Solomonov hram ili Sinagogu, ili bilo gde drugde gde su bili likovi, slike, kumiri, kipovi.........ili bilo koji religijski predmet. Već se molio nebu! Ili prostoru koji Ga je okruživao. Nikada se nije molio bilo čemu! A mi boljeg uzora u molitvi - kome i gde - nemamo od Isusa Hrista.

Ovo je suština idolopoklonstva!
Da su pametniji i duhovniji Pravoslavni sveti oci, nego pisci Biblije i sam Isus!
Znači ja kada se molim prvo ću ( a to je i moj krajnje dobronamerno stav za sve) pogledati kako je to radio moj Gospod i Spasitelj Isus Hrist. Pa ako mi to nije jasno, onda ću pogledati kakvo mi uputstvo, u vezi toga, daju apostoli i pisci Biblije. I ako mi ni onda nije jasno pitaću Crkvene oce ili sveštena lica. A ne obratno!
Jer u tom slučaju ispada da više verujem ljudima nego Bogu!

Jevandjelisti koje pominjes kao istinite su prvi koji su slikali Ikone
znas li sta je Idol?
Idol je stvar za koju svi paga ni danasnji Hinduisti smatraju da ima moc kao bog i da Bozija moz proizilazi kroz Idole
Dali je takvo i ucenje SPC?
NE
njeno ucenje sam vec naveo i smatram ga ispravnim 50% ali i tih 50% ce nestati i tu ce se sotona umesati kao i kad su crtane slike svetog trojstva
Isus je isao u hram i sinagoge i molio se tamo i sam je rekao kad je razorio trznicu u hramu da ce se hram zvati kuca molitve a ne kuca lopova
i Bog je isto rekao da ga tamo mozemo naci i da je njegovo prisustvo tamo najvece a ja sam mnogo puta u crkvi osetio prisustvo kad sam bio sam unutra
U sinagogi kipovi?
za ovo prvi put cujem
Bog je rekao da necinimo idola ni lika jer je znao da ce ljudi njegov lik ciniti

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Људско срце је поводљиво и сам лик није проблем, али сам човек је проблем. Као што сам већ написао, ако је филм скуп покретних слика, значи ли то да не треба да гледамо Јеванђеље? Можемо слободно да гледамо, али знамо да то нису прави ликови већ глумци који представљају те библијске ликове. Код икона је иста ствар, то може да буде живопис или нешто као фотографија, али људи у срцу не виде тако. Ако поред иконе (кипа) прођете као да је нема онда није проблем, али ако се ње "плашите", верујете да је она посебна и да има неке исцелитељске моћи и да је сам Христ или неки светац на њој (у срцу, мислим), онда је то чисто идолопоклонство. Управо је то случај, изговор да се само поштује у народу се лакше може описати речима: није шија него врат.

Имамо случај када су Израиљане уједале отровне змије па је Господ рекао Мојсију да направи змију коју кад погледа човек који је уједен одмах оздрави. После тога се у самом храму од те змије направио култ и народ се клањао тој змији под изговором да се Богу клања јер је он дао да се људи излече. Чак су јој и име дали. То је наљутило Господа много. Ето доказа да он познаје човека (Христ је знао шта је у њиховим срцима), отуда и забрана да се прави било шта што може да саблазни и понесе човека.

А култ мајке и сина, што се код католика описује као Краљица неба (проверите) је у ствари стари римски (вавилонски) култ Краљице Вавилона Семирамис. Зато да вас не чуде све ове слике јер статуе мајке са дететом су биле у Риму много пре Христа и Марије. Само су преименоване касније.

idolatrija copy.jpg

[FONT=&amp]Ако сте пратили серију "Рим" која је ишла на РТС-у, могли сте да видите управо све те слике и кипове (ко је обратио пажњу). Наравно, проблем је систем, не људи. Људи морају да отворе очи и виде да и сами греше, после је лако...напустиће Вавилон. :)[/FONT]

Псалам 135
15. Идоли су незнабожачки сребро и злато, дело руку човечијих;
16. Уста имају, а не говоре; очи имају, а не виде;
17. Уши имају, а не чују; нити има дихања у устима њиховим.
18. Какви су они онакви су и они који их граде, и сви који се уздају у њих.

Ево простог примера: ако неко оправдава иконе и кипове, нека проба да замисли апостоле који их "поштују". Ако то било ко може да тврди и да помисли уопште, ја се повлачим из дискусије. Нема силе! То да је Лука насликао икону је обично подметање (наводно по предању). Не будите тако наивни међу вуковима које је апостол Павле најавио.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
25.10.2011
Poruka
1.562
Suština mog prethodnog posta, na koji si ti odgovorio ovako,
Jevandjelisti koje pominjes kao istinite su prvi koji su slikali Ikone
znas li sta je Idol?
Idol je stvar za koju svi paga ni danasnji Hinduisti smatraju da ima moc kao bog i da Bozija moz proizilazi kroz Idole
Dali je takvo i ucenje SPC?
NE
njeno ucenje sam vec naveo i smatram ga ispravnim 50% ali i tih 50% ce nestati i tu ce se sotona umesati kao i kad su crtane slike svetog trojstva
Isus je isao u hram i sinagoge i molio se tamo i sam je rekao kad je razorio trznicu u hramu da ce se hram zvati kuca molitve a ne kuca lopova
i Bog je isto rekao da ga tamo mozemo naci i da je njegovo prisustvo tamo najvece a ja sam mnogo puta u crkvi osetio prisustvo kad sam bio sam unutra
U sinagogi kipovi?
za ovo prvi put cujem
Bog je rekao da necinimo idola ni lika jer je znao da ce ljudi njegov lik ciniti
je bila da Biblija ni sa pola stiha ne podržava celivanje, klanjanje i moljene bilo kakvom naslikanom, izrezbarenom, napravljenom ..... liku od onogašto je na zemlji, u vazduhu, vodi i ispod zemlje.
I logičan odgovor bi bio, ako želiš da me demantuješ SLEDEĆI:

''IMA! Pogrešio si Šardi. Glava ta i ta, stih taj i taj, knjiga....... i kopiran stih ili odlomak iz Biblije''. I kraj priče!
A ne spamovanje, po hiljaditi put jedna te ista ploča. Pa to što si sada rekao to smo čuli X puta.
TO JE LJUDSKA REČ. A ja sam više puta napomenu da više verujem Bogu nego ljudima!
I zato te pitam da li ti imaš BOŽIJU REČ da potkrepiš moljenje, celivanje i klanjanje pred ikonama u Pravoslavnim crkvama!?

Član
Učlanjen(a)
16.01.2012
Poruka
361
Suština mog prethodnog posta, na koji si ti odgovorio ovako,
je bila da Biblija ni sa pola stiha ne podržava celivanje, klanjanje i moljene bilo kakvom naslikanom, izrezbarenom, napravljenom ..... liku od onogašto je na zemlji, u vazduhu, vodi i ispod zemlje.
I logičan odgovor bi bio, ako želiš da me demantuješ SLEDEĆI:

''IMA! Pogrešio si Šardi. Glava ta i ta, stih taj i taj, knjiga....... i kopiran stih ili odlomak iz Biblije''. I kraj priče!
A ne spamovanje, po hiljaditi put jedna te ista ploča. Pa to što si sada rekao to smo čuli X puta.
TO JE LJUDSKA REČ. A ja sam više puta napomenu da više verujem Bogu nego ljudima!
I zato te pitam da li ti imaš BOŽIJU REČ da potkrepiš moljenje, celivanje i klanjanje pred ikonama u Pravoslavnim crkvama!?
opet kazem ne klanjam s
e ikoni razlika izmedju danasnjih ikona i idola u vreme kad je Bog davao zapovesti je sledeca
verovalo se da su idoli direktno Bogovi i imaju moc kao Bogovi
Ja ne verujem tako ja verujem da se molim isusu hristu a ne drvetu i bojama vec isusu bez obzira sta stoji ispred nas mi znamo kome i cemu se molimo to je sustina sustina je da se ne molimo onome ispred nas direktno vec onome koga imamo zamisljenog u svojim mislima ikona nas tera da utuvimo u glavu lik Boziji i kad se isusu molimo na sta pomisljamo?
na njegov lik

Ovoliko od mene ja se sa ove teme sklanjam rekao sam svoje misljenje i nadam se da cete razumeti

Član
Učlanjen(a)
25.10.2011
Poruka
1.562
opet kazem ne klanjam s
e ikoni razlika izmedju danasnjih ikona i idola u vreme kad je Bog davao zapovesti je sledeca
verovalo se da su idoli direktno Bogovi i imaju moc kao Bogovi
Ja ne verujem tako ja verujem da se molim isusu hristu a ne drvetu i bojama vec isusu bez obzira sta stoji ispred nas mi znamo kome i cemu se molimo to je sustina sustina je da se ne molimo onome ispred nas direktno vec onome koga imamo zamisljenog u svojim mislima ikona nas tera da utuvimo u glavu lik Boziji i kad se isusu molimo na sta pomisljamo?
na njegov lik

Ovoliko od mene ja se sa ove teme sklanjam rekao sam svoje misljenje i nadam se da cete razumeti
Nažalost, brate, pošto nema Božije reči ni jedne, a nasuprot tome (neklanjanje bilo čemu – jako puno) jedino što mogu zaključiti iz ove diskusije je da tvrdnja SPC-a i svetih otaca da ikona nije naslikan predmet opisan u mnogim stihovima iz Biblije je ustvari ubeđivanje da ‘’šija nije vrat’’. Jer i logički je sasvim jasno da Bogu ne treba nikakvi posrednici između Boga i ljudi, jer je On svevideći i svečujni, tako da je ovo samo jedno od slušanja ljudskih reči a ne Božijih kada je u pitanju molitva i obraćanja Bogu.
I samo bih još dodao da je u istoriji više puta u Pravoslavnoj Crkvi osuđivano klanjanje ikonama i ponovo vraćanje u Crkve. A i danas ima dosta Pravoslavaca koji to ne rade, naročito oni koji odlično poznaju Bibliju, odnosno Božiju reč.
Inače meni apsolutno nije bila namera da bilo koga oteram sa teme ili uvredim, već samo spoznaja ISTINE!

Član
Učlanjen(a)
16.01.2012
Poruka
361
Nažalost, brate, pošto nema Božije reči ni jedne, a nasuprot tome (neklanjanje bilo čemu – jako puno) jedino što mogu zaključiti iz ove diskusije je da tvrdnja SPC-a i svetih otaca da ikona nije naslikan predmet opisan u mnogim stihovima iz Biblije je ustvari ubeđivanje da ‘’šija nije vrat’’. Jer i logički je sasvim jasno da Bogu ne treba nikakvi posrednici između Boga i ljudi, jer je On svevideći i svečujni, tako da je ovo samo jedno od slušanja ljudskih reči a ne Božijih kada je u pitanju molitva i obraćanja Bogu.
I samo bih još dodao da je u istoriji više puta u Pravoslavnoj Crkvi osuđivano klanjanje ikonama i ponovo vraćanje u Crkve. A i danas ima dosta Pravoslavaca koji to ne rade, naročito oni koji odlično poznaju Bibliju, odnosno Božiju reč.
Inače meni apsolutno nije bila namera da bilo koga oteram sa teme ili uvredim, već samo spoznaja ISTINE!

Mene nisi oterao,
Ja sam svoje misljenje rekao ti radi kako hoces nije vazno ispred koga i cega klecimo i pred kim se molimo nego kome se molimo
ti to ne shvatas i nemoras jer nije realna cinjenica,
takodje realna cinjenica nije Bog jer ne postoji nacin da osetimo njegovo prisustvo moramo da verujemo i naci cemo
Naucnici nece stici dalje od ovoga dokle su dosli jer je srpski prorok episkop nikolaj velimirovic rekao
da mi svojim sopstvenim naporima nemozemo da otkrijemo tajnu zivota i nastanka i kraja jer to samo Bopg zna a mi mozemo da saznamo verujuci a ne sopstvenim naporima

Član
Učlanjen(a)
25.10.2011
Poruka
1.562
Mene nisi oterao,
Ja sam svoje misljenje rekao ti radi kako hoces nije vazno ispred koga i cega klecimo i pred kim se molimo nego kome se molimo
ti to ne shvatas i nemoras jer nije realna cinjenica,
takodje realna cinjenica nije Bog jer ne postoji nacin da osetimo njegovo prisustvo moramo da verujemo i naci cemo
Naucnici nece stici dalje od ovoga dokle su dosli jer je srpski prorok episkop nikolaj velimirovic rekao
da mi svojim sopstvenim naporima nemozemo da otkrijemo tajnu zivota i nastanka i kraja jer to samo Bopg zna a mi mozemo da saznamo verujuci a ne sopstvenim naporima
Potpuno bih te razumeo i vrlo brzo shvatio o svemu što mi iznosiš, da si mi izneo barem pola stiha iz Biblije od toliko stihova, kojima se i broj ne zna, umesto puno reči Velimirović Nikolaja velikog Episkopa i proroka. Jer se proročke reči uvek poklapaju sa Biblijskim, a ja želim Bogu služiti 100 %. Prema tome - sve ću prihvatiti što je od Boga, a od ljudi samo ono što je u skladu sa Biblijom!

Hvala tebi u svakom slučaju na trudu, i ako hoćeš u nešto da me ubediš - veruj mi to je veoma lako - jer sam ja spreman u svakom trenutku promenuti svoj stav i doktrinu, oko bilo čega, samo ako je ona utemeljena na Božijoj reči. I ne da će mi to biti teško, nego ću to sa radošću primiti, a večno biti zahvalan onom ko me je promenio, odnosno ispravio i izveo na PRAVI PUT!

Član
Učlanjen(a)
16.01.2012
Poruka
361
Potpuno bih te razumeo i vrlo brzo shvatio o svemu što mi iznosiš, da si mi izneo barem pola stiha iz Biblije od toliko stihova, kojima se i broj ne zna, umesto puno reči Velimirović Nikolaja velikog Episkopa i proroka. Jer se proročke reči uvek poklapaju sa Biblijskim, a ja želim Bogu služiti 100 %. Prema tome - sve ću prihvatiti što je od Boga, a od ljudi samo ono što je u skladu sa Biblijom!

Hvala tebi u svakom slučaju na trudu, i ako hoćeš u nešto da me ubediš - veruj mi to je veoma lako - jer sam ja spreman u svakom trenutku promenuti svoj stav i doktrinu, oko bilo čega, samo ako je ona utemeljena na Božijoj reči. I ne da će mi to biti teško, nego ću to sa radošću primiti, a večno biti zahvalan onom ko me je promenio, odnosno ispravio i izveo na PRAVI PUT!

Jos nesto idoli su vecinom kipovi Bog je na kipove mislio a idoli su jednom recju stvari ili ljudi(papa)kojima se ljudi klanjaju vrujuci da imaju Boziju moc

Natrag