Dali se treba klanjati ikonama ? I idolima u crkvi?

Član
Učlanjen(a)
24.10.2009
Poruka
434
faky, ne bih sad da branim bilo koju veroispovest, pogotovo što se tiče znakova što si ih dao na fotografijama, ali bilo bi lepo da potražiš prvo čija je to ruka ispred Ruskog patrijaha, a da malo se setiš nečeg iz istorije katoličke crkve: Pape sebe smatraju naslednicima Petrovog trona. Sveti Petar je pogubljen - kako?
Simbol Sv. Petra jeste krst i to obrnut. A ti malo pročitaj zašto je tako.

Član
Učlanjen(a)
01.02.2011
Poruka
702
Za ALEKSIJE D.

evo brate sta je naopaki krst KOPIRANO S "FACE BOOK"

Обрнути крст ...правоверно tумачење

автор Veliki antipapski miting 2013, написано 18 Март 2010 г. в 13:56

Обрнути крст или како га називају Крст Св.Петра искључиво је везан за папство.Крст се назива ЛАТИНСКИМ КРСТОМ.Сматра се да је Св.Петар разапет на обрнутом крсту јер се сматрао недостојним Христа.Не улазећи у дискусију о истинитости приче,прихватајући је као релевантну,треба истаћи на првом месту симболику.
Св.Петар је познат и као први папа.
Управо је то разлог да данашње папе,узимају ѕа право да обрнути крст користе као симбол папства.
Постоје многобројни докази где су папе себи дали за право да обрнути крст користе као хришћански и то првенствено као једини,који им даје право и примат који су сами себи одредили,да буду Христови намесници на земљи.
И не само да су дали себи ѕа право да обрнути крст ставе на столицу на којој седе,већ потпуно игнорисање и одбацивање јединог,истинског Христовог крста,који нема места поред обрнутог.
Тиме су првог папу и папство ставили на место Христа.
Прво папски крст ,па онда Христов....
Бројни правоверни уцителји и свеци су у својим беседама јасно ставили до ѕнанја,шта и кога представља ОБРНУТО ОД ХРИСТА.
A PRAVOSLAVNI MORA DA VERUJE SAMO U HRISTOV KRST.

Evo ja ti dokazujem umesto FAKY da je covek u pravu ja imam sve dokaze na oko 700Gb pdf-a i foto,
godinama skupljam sve to radi dokazivanja kako dejstvuje antihrist.

DJAVO I OBRNUT KRST.jpgOBRNUT KRST 1.jpg kao sto se vidi tri glavna simbola zla "PENTAGRAM NAOPAKI KRST I U BELOJ SLICI TROUGAO S OKOM I NORMALNO KRV". I PIRAMIDA NA DOLARU.

Prilozi

• DOLAR I PIRAMIDA.jpg
    DOLAR I PIRAMIDA.jpg
    9,5 KB · Pregleda: 52
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
24.10.2009
Poruka
434
I gde sam ja pogrešio? Osim što si produbio moju kratku opasku, na čemu sam ti zahvalan. Ostaje još pitanje bronzane ruke ispred ruskog patrijaha.
Upravo na ovaj način, analizom jednog simbola kome se verni klanjaju, dobija se odgovor na pitanje treba li se klanjati predmetima iako Bog u Tori, za koju se slažemo da je sastavni deo u hrišćanstvu, gde stoji prihvaćeno osnovnih 10 zapovesti, izričito zabranio obožavanje i klanjanje rezanim likovima-stvarima, ne samo fizičkim priakzama...

Član
Učlanjen(a)
01.02.2011
Poruka
702
Za ALEKSIJE D.

Izvini prijatelju ja sam kriv nisam te dobro shvatio ja sam mislio da ti podrzavas taj krst, a za ruku ima mnogo dokaza da je ona djavolska postavicu ti cim ih spremim. Sto se tice tore da on je zabranio u bilo kom vidu da se klanjamo idolima i slikama tj ikonama svakoj ljudskoj rukotvorevini bog se nemenja samim tim sto hriscani postuju samo novi zavet oni su vesto uveli paganske navike kroz vekove pri izgovoru da je taj zakon vazio samo za jevreje.Takvo je moje misljenje a ti prosudi.

Dodato posle 35 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

Mnogi vernici nisu nikada procitali Bibliju.

"Ne pravi sebi lika (kip) ni oblicja (slike) bilo sta sto je gore na nebu, ili dole na zemlji, ili u vodama pod zemljom. Ne klanjaj im se niti im sluzi. Jer ja, gospod, Bog tvoj, Bog sam ljubomoran. Kaznjavam greh otaca - onih koji me mrze - na deci do treceg i cetvrtog kolena, a iskazujem milosrdje hiljadama koji me vole i vrse moje zapovedi." (2 mojs. 20:4-6)

Da idolopoklonici nece imati udela u kraljevstvu Bozjem pise na vise mesta:

a) 1. Korincanima 5:10

b) 1. Korincanima 6:9

c) Galacanima 5:20

d) Efezanima 5:5

e) Otkrivenje 21:8

f) Otkrivenje 22:15

Stoga nije neuobicajeno da nas Pavle poziva da bezimo od idolopoklonstva –

„Stoga ljubazna braco, bezite od idolopoklonstva“ (1. Kor 10:14)

„Sta ima hram Bozji sa idolima?“ (2. Kor 6:16)

„Decice cuvajte se idola“ (1. jovanova 5:21)

Bog naime nije nigde dao niti najmanju naznaku da zeli da mu iskazujemo postovanje na nacin da se klanjamo ispraznim kipovima (delima ljudskih ruku), zato jer je 'Bog Duh, i koji mu se klanjaju, moraju mu se klanjati u duhu i istini (jovan 4:24).

"Pazite dobro! Onoga dana kada vam je gospod, Bog vas, govorio isred ognja na Horebu, niste videli nikakvog lika, da se ne biste pokvarili, te da ne biste pravili sebi kakvog klesanog lika, kipa muskog ili zenskog oblicja ... ne daj se zavesti, da padnes pred njima i da im se poklonis, jer ih Gospod, Bog tvoj, prepusti svima drugim narodima pod celim nebom." (Peta mojs. 4:15,16,19)

"Ja, gospod mi je ime, svoje slave drugom ne dam, niti casti svoje kipovima" (Isaija 42:8 )

Dakle bog strogo zabranjuje bilo kakvo poklanjanje kipovima tj idolima slikama tj ikonama i svakoj rukotvorevini coveka. TO JE FAKT!!!!!

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
25.10.2011
Poruka
1.562
Za ALEKSIJE D.

Izvini prijatelju ja sam kriv nisam te dobro shvatio ja sam mislio da ti podrzavas taj krst, a za ruku ima mnogo dokaza da je ona djavolska postavicu ti cim ih spremim. Sto se tice tore da on je zabranio u bilo kom vidu da se klanjamo idolima i slikama tj ikonama svakoj ljudskoj rukotvorevini bog se nemenja samim tim sto hriscani postuju samo novi zavet oni su vesto uveli paganske navike kroz vekove pri izgovoru da je taj zakon vazio samo za jevreje.Takvo je moje misljenje a ti prosudi.

Dodato posle 35 minuta:

Mnogi vernici nisu nikada procitali Bibliju.

"Ne pravi sebi lika (kip) ni oblicja (slike) bilo sta sto je gore na nebu, ili dole na zemlji, ili u vodama pod zemljom. Ne klanjaj im se niti im sluzi. Jer ja, gospod, Bog tvoj, Bog sam ljubomoran. Kaznjavam greh otaca - onih koji me mrze - na deci do treceg i cetvrtog kolena, a iskazujem milosrdje hiljadama koji me vole i vrse moje zapovedi." (2 mojs. 20:4-6)

Da idolopoklonici nece imati udela u kraljevstvu Bozjem pise na vise mesta:

a) 1. Korincanima 5:10

b) 1. Korincanima 6:9

c) Galacanima 5:20

d) Efezanima 5:5

e) Otkrivenje 21:8

f) Otkrivenje 22:15

Stoga nije neuobicajeno da nas Pavle poziva da bezimo od idolopoklonstva –

„Stoga ljubazna braco, bezite od idolopoklonstva“ (1. Kor 10:14)

„Sta ima hram Bozji sa idolima?“ (2. Kor 6:16)

„Decice cuvajte se idola“ (1. jovanova 5:21)

Bog naime nije nigde dao niti najmanju naznaku da zeli da mu iskazujemo postovanje na nacin da se klanjamo ispraznim kipovima (delima ljudskih ruku), zato jer je 'Bog Duh, i koji mu se klanjaju, moraju mu se klanjati u duhu i istini (jovan 4:24).

"Pazite dobro! Onoga dana kada vam je gospod, Bog vas, govorio isred ognja na Horebu, niste videli nikakvog lika, da se ne biste pokvarili, te da ne biste pravili sebi kakvog klesanog lika, kipa muskog ili zenskog oblicja ... ne daj se zavesti, da padnes pred njima i da im se poklonis, jer ih Gospod, Bog tvoj, prepusti svima drugim narodima pod celim nebom." (Peta mojs. 4:15,16,19)

"Ja, gospod mi je ime, svoje slave drugom ne dam, niti casti svoje kipovima" (Isaija 42:8 )

Dakle bog strogo zabranjuje bilo kakvo poklanjanje kipovima tj idolima slikama tj ikonama i svakoj rukotvorevini coveka. TO JE FAKT!!!!!

Mislim da je u ovoj temi prva stvar na koju trebamo odgovoriti je:

1. Da li trebamo više verovati Bogu ili ljudima; i
2. Kako to ostvariti!?

Ako bi tačno odgovorili na ova dva pitanja, onda bi lakše došli do spoznanja da li se trebamo moliti ikonama, idolima, predmetima, skulpturama.........ili ne.

Pozdrav svim učesnicima ove teme i zahvaljujem se na učešću. Jer je ova tema jako važna za našu duhovnost.

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Немојте се свађати међусобно, то не води никуда. Сви су у праву и сви су у криву. Све су деноминације (цркве) па и оне нехришћанске у истој причи (екуменској). Много година су језуити преко масона уложили да завуку прсте у све поре хришћанског света. Свако треба да буде свестан да су њихови знаци очигледни. Не треба да се бранимо, нити нападамо оне друге. Нико од нас то није тражио нити хтео.

Сваком ће савест појединачно рећи да ли руши заповест или не. Ако се оправдава за идолатрију, значи да је ипак свестан. Ако напада оног који греши, опет не чини добро. Не треба нападати већ с љубављу разговарати. Христ није дошао да напада оне који греше већ да им опрости и отвори очи да не греше више. На нама је да дамо све од себе да заједно напредујемо, не да се вређамо. Ако неко неће да учествује или да се мења, шта се може - његова воља.

Бог није дозвољавао никакав лик, не зато што је то лоше, већ што познаје човечије срце и зна да ће се искварити и да ће почети да греши. Ако је филм скуп покретних слика, значи ли то да не треба да гледамо филм о јеванђељу? Наравно да не. Чувамо ли слику оца или мајке, да је поцепамо? Али то не значи да ћемо са сликама разговарати поред живих родитеља. Све и да поразговарамо ако нам ближњи премине, ми знамо да та слика није жива и да нема духа у њој. Па у чему је онда поента икона? Ако описују живот и понашање првих хришћана, старозаветних пророка, онда и нек остану, ал што да гледамо како се људи поклањају и моле неживим сликама без духа? Новац, продаја реликвија и икона, линија мањег отпора, не замери се људима, дај што више верника.,,

Да поткрепим са писмом:

15. Зато чувајте добро душе своје; јер не видесте никакав лик у онај дан кад вам говори Господ на Хориву исред огња,
16. Да се не бисте покварили и начинили себи лик резан или какву год слику од човека или од жене,
17. Слику од каквог живинчета које је на земљи, или слику од какве птице крилате која лети испод неба;
18. Слику од чега што пуже по земљи, или слику од какве рибе која је у води под земљом;
19. И да не би подигавши очи своје к небу и видевши сунце и месец и звезде, сву војску небеску, преварио се и клањао им се и служио им; јер их Господ Бог твој даде свим народима под целим небом;

Дела 17:29 29. Кад смо дакле род Божји, не треба да мислимо да је Божанство као иконе златне или сребрне или камене, које су људи мајсторски начинили по смишљању свом.

Ипак, сви видимо да наши ближњи греше свакодневно, ми са њима у незнању. Ево до чега доводи оно: само слика, само кип:

Немојте мислити да православци не виде да им је црква у апостасији (отпадништву), такође виде да су и све остале заједно. Ми се овде препуцавамо, док наше верске вође одржавају зајено молитве, литургије, окупљања, поделу послова и новца итд. Антихрист је завукао прсте у баш све хришћанске и нехришћанске заједнице, само што нас све убеђују како смо само ми специфични, само ћемо ми бити спашени, сви остали су у заблуди и секташи (отпадници) и све тако нас и даље задржавају у Вавилону (лажним учењима, паганским традицијама). Отуда да ће се цео свет поклонити звери, а да није ни свестан шта га је снашло.

Хришћански је бити кротак и дарежљив, зато дарујте осталима разумевање и добронамерну реч, ако га и критикујете, то нек буде из добре намере.

Član
Učlanjen(a)
25.10.2011
Poruka
1.562
Samo Bogu i nikom više.
AMIN
Ali samo smo rešili 50 % velikog problema. Ako se i ostali slažu sa ovom konstatacijom.
Ali nam i ostaje i drugih 50 %, koji se meni čini da su mnogo veći nego ovih prvih 50%. Znači ostaje još jedna dilema - Kako to ostvariti!? (verovati više Bogu nego ljudima).
Pošto Bog sigurno neće sići na zemlju i odgovarati na naša pitanja i dileme i trileme, već je On izabrao neki drugi kanal da nam odgovara. E koji je to - to će biti problem?
Da li je to možda Kula Sražara? ili Elen G. Vajt, ili možda Jozef Smit? Ili možda SVETI OCI!? Ili možda sveta predanja!?..... Ili možda biblija! E ovo je sada ključ kako da razrešimo da li se treba klanjati predmetima i ljudima ili samo živom Bogu koji je na nebesima.

Ja se inače samo KLANJAM i SLUŽIM jedino Njemu. Nebeskom Ocu Stvoritelj svega vidljivog i nevidljivog. Bogu punom ljubavi i milosti!
A možda i grešim? Možda bi trebao početi klanjati se i bogorodici, i freskama i ikonama i patrijarhu Irineju i Vasiliju Ostroškom, i............? A šta vi kažete?

Član
Učlanjen(a)
16.01.2012
Poruka
361
NORMALNO DA NETREBA NI ISUS NI APOSTLI NIKADA SE NISU KLANJALI NIJEDNOJ IKONI NITI IDOLU.
Bog to najvise mrzi ucelom starom zavetu on kaznjava jevreje u pravo zbog idola i slika-ikona.

Bog je revnitelj i suveren i nevoli idolopoklonstvo,jer je rekao idoli su hladni,bezivotni,cute jer nemaju jezik da govore jer su mrtvi.

pozdrav od FAKY SWERIGE

Kazes apostoli se nisu klanjali sv apostol luka je bio prvi koji je slikao isusove ikone

Hriscani se ne klanjaju drvetu na kome su ikone naslikane niti bojama kojima su naslikane.
Mi preko ikone iskazujemo svoje postovanje i ljubav prema prvoliku prema onome koje na njima naslikan.
Ikone su jevandjelje u bojama,veronauka za oci,njima se osvecuje covekovo oko i otkriva lepota Bozijeg lika.
One su i to svedocanstvo da je Bog zaista postao covek, da bi covek mogao da se spase od djavola,greha i smrtii da ,najzad postane Bog po blagodati.
Postujuci i celivajuci svete ikone mi odajemo postovanje preko njih Hristu i svetima u kojima obitava Bog.

Član
Učlanjen(a)
16.01.2012
Poruka
361
20 Nego da im se zapovedi da se čuvaju od priloga idolskih i od kurvarstva i od udavljenog i od krvi, i što njima nije milo drugima da ne čine.

(dela apost.15:18-20)

Dodato posle 6 minuta:

1 KORINCANIMA 6:9 9 Ili ne znate da nepravednici neće naslediti carstvo Božije? Ne varajte se: ni kurvari, ni idolopoklonici, ni preljubočinci, ni adžuvani, ni muželožnici,

Dodato posle 39 minuta:

DELA APOS.17:24-25(24 Bog koji je stvorio svet i sve što je u njemu, On budući Gospodar neba i zemlje, ne živi u rukotvorenim crkvama,

DELA APOS 17:29,30 29 Kad smo dakle rod Božji, ne treba da mislimo da je Božanstvo kao ikone zlatne ili srebrne ili kamene, koje su ljudi majstorski načinili po smišljanju svom.

Dodato posle 2 minuta:

DELA APOS.17:30(30 Ne gledajući dakle Bog na vremena neznanja, sad zapoveda svima ljudima svuda da se pokaju;)

Lk. 24:47, Rim. 3:

DELA APOS.17:30(25 Niti prima ugađanja od ruku čovečijih, kao da bi Onome trebalo šta koji sam daje svima život i dihanje i sve.)

Bog nikad nije rekao da se ne klanjamo njegovom liku preko ikone vec da se ne klanjamo idolima drugih paganskih izmisljenih bogova

Natrag