Dali se treba klanjati ikonama ? I idolima u crkvi?

Član
Učlanjen(a)
16.01.2012
Poruka
361
ZA jevreina!!! i ja se slazem stobom ako je bog zabranio jednom da se neklanjamo ikonama i idolima onda je to za sva vremena.

Bog se nikad ne menja samo covek.

Ниси управу Бог је много пута рекао нешто а затим погазио своју реч ради добра људи зато се Бог мења

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Naveo bih samo jedan tekst koji resava ceo ovaj problem Hriscanske idolatrije.

Bez obzira na verske razlike pojedinih crkava, smatram da uvek treba poslusati rec Bozju, bez obzira na cenu.

`Onaj dan kad stajaste pred Gospodom Bogom svojim kod Horiva, kad mi Gospod reče: Saberi mi narod da im kažem reči svoje, kojima će se naučiti da me se boje dok su živi na zemlji, i da uče tome i sinove svoje;
Kad pristupiste i stajaste pod gorom, a gora ognjem goraše do samog neba i beše na njoj tama i oblak i mrak;
I progovori Gospod k vama isred ognja; glas od reči čuste, ali osim glasa lika ne videste;
I objavi vam zavet svoj, koji vam zapovedi da držite, deset reči, koje napisa na dve ploče kamene.
I meni zapovedi onda Gospod da vas učim uredbama i zakonima da ih tvorite u zemlji u koju idete da je nasledite.
Zato čuvajte dobro duše svoje; jer ne videste nikakav lik u onaj dan kad vam govori Gospod na Horivu isred ognja,
Da se ne biste pokvarili i načinili sebi lik rezan ili kakvu god sliku od čoveka ili od žene,
Sliku od kakvog živinčeta koje je na zemlji, ili sliku od kakve ptice krilate koja leti ispod neba;
Sliku od čega što puže po zemlji, ili sliku od kakve ribe koja je u vodi pod zemljom;
I da ne bi podigavši oči svoje k nebu i videvši sunce i mesec i zvezde, svu vojsku nebesku, prevario se i klanjao im se i služio im; jer ih Gospod Bog tvoj dade svim narodima pod celim nebom; ( 5 Mojsijeva 4. 10. 19 ).

Član
Učlanjen(a)
16.01.2012
Poruka
361

Bez obzira na verske razlike pojedinih crkava, smatram da uvek treba poslusati rec Bozju, bez obzira na cenu.

`Onaj dan kad stajaste pred Gospodom Bogom svojim kod Horiva, kad mi Gospod reče: Saberi mi narod da im kažem reči svoje, kojima će se naučiti da me se boje dok su živi na zemlji, i da uče tome i sinove svoje;
Kad pristupiste i stajaste pod gorom, a gora ognjem goraše do samog neba i beše na njoj tama i oblak i mrak;
I progovori Gospod k vama isred ognja; glas od reči čuste, ali osim glasa lika ne videste;
I objavi vam zavet svoj, koji vam zapovedi da držite, deset reči, koje napisa na dve ploče kamene.
I meni zapovedi onda Gospod da vas učim uredbama i zakonima da ih tvorite u zemlji u koju idete da je nasledite.
Zato čuvajte dobro duše svoje; jer ne videste nikakav lik u onaj dan kad vam govori Gospod na Horivu isred ognja,
Da se ne biste pokvarili i načinili sebi lik rezan ili kakvu god sliku od čoveka ili od žene,
Sliku od kakvog živinčeta koje je na zemlji, ili sliku od kakve ptice krilate koja leti ispod neba;
Sliku od čega što puže po zemlji, ili sliku od kakve ribe koja je u vodi pod zemljom;
I da ne bi podigavši oči svoje k nebu i videvši sunce i mesec i zvezde, svu vojsku nebesku, prevario se i klanjao im se i služio im; jer ih Gospod Bog tvoj dade svim narodima pod celim nebom; ( 5 Mojsijeva 4. 10. 19 ).

Bog ovde govori o klanjanju drugim izmisljenim Bogovima a ne njemu preko ikone
bio ja upravu ili ne svi smo mi delimicno upravu istina je ovo sto sam ja napisao o ikonama ali je nacin molitve preko ikone izgubio sustinu i doveo do klanjanja kipovima(katolici) jer ikona i kip nisu isto ikona predstavlja lik a kip telo zasto se klanjati bezivotnom telu(kipu)
ali ako se klanjamo liku Bozijem na ikoni odnosno nije to lik Boziji isus je Bogocovek i mi se klanjamo njegovom covecijem liku kojim ga zamisljamo ali isus je svoje telo vazneo na nebo jer je njegov duh u telu a telo i dusa su postali jedno kad je isus rodjen

Član
Učlanjen(a)
29.06.2010
Poruka
2.014
simi je lepo rekao ne klanjaju se pravoslavci direktno ikonama vec preko njih Bogu

Tačno. Ne klanjamo se drvenoj ikoni kao predmetu, nego svecu koji je na njoj predstavljen, ljubimo ikonostas na kojem su predstave Bogorodice i Isusa,ljubeći njih, ne drvena vrata.

Član
Učlanjen(a)
29.06.2010
Poruka
2.014

Ovo može dovesti u zabunu, priznajem. Ali samo onoga ko nije srcem prihvatio Novi Zavjet kao alfu i omegu, nego se drži samo Starog. Ko se drži samo starog Zavjeta, slobodno može prihvatiti Judaizam, bez ikakvog problema, jer je Isus u sebi spojio Stari i Novi zavjet i ispoljio ih u samo dvije zapovijesti koje svi napamet znate, ljubi Boga i ljubi bližnjega svoga. I tu se svi citati iz Starog Zavjeta završavaju, jer je krv Novog Zavjeta objedinila oba Zavjeta u Isusovom liku i njegovim zapovjedima.

Član
Učlanjen(a)
16.01.2012
Poruka
361
Ovo može dovesti u zabunu, priznajem. Ali samo onoga ko nije srcem prihvatio Novi Zavjet kao alfu i omegu, nego se drži samo Starog. Ko se drži samo starog Zavjeta, slobodno može prihvatiti Judaizam, bez ikakvog problema, jer je Isus u sebi spojio Stari i Novi zavjet i ispoljio ih u samo dvije zapovijesti koje svi napamet znate, ljubi Boga i ljubi bližnjega svoga. I tu se svi citati iz Starog Zavjeta završavaju, jer je krv Novog Zavjeta objedinila oba Zavjeta u Isusovom liku i njegovim zapovjedima.

SZ je ispunjen NZ
sta reci kad agnostici mogu da zakljuce voleo bih da svi ateisti i agnostici odu na temu Zakon o zivotinjama jestivim i nejestivim i zakljuce risovo tumacenje biblije da glasamo ko kako tumaci bibliju direktno ili moramo traziti da bismo nasli
ali ako nije problem da kazete koliko godina imate da nebi bilo zabune

Član
Učlanjen(a)
29.06.2010
Poruka
2.014
SZ je ispunjen NZ
sta reci kad agnostici mogu da zakljuce voleo bih da svi ateisti i agnostici odu na temu Zakon o zivotinjama jestivim i nejestivim i zakljuce risovo tumacenje biblije da glasamo ko kako tumaci bibliju direktno ili moramo traziti da bismo nasli
ali ako nije problem da kazete koliko godina imate da nebi bilo zabune

Nisam uopšte razumjela tvoj post.Ja sam boldirala riječi koje se odnose na klesanje lika Božijega, tj. kasnijih ikona. O jestivim i nejestivim životinjama nisam spomenula ništa i imam 45 g., ali ne shvatam kakve to veze ima sa ikonama? Mislim ,stvarno, baš si sve smućkao u postu.:)

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Da...hm...

Ipak biblija je sasvim otvorena po pitanjima kao sto su ova, i ne navodi coveka na pogresan zakljucak dvosmislenim otkrivenjima.

Tekst koji sam naveo u svakom slucaju ne govori o drugim Bogovima, vec govori da ne pravimo bilo kakvu sliku pod zene ili muskarca pa makar i pod izgovorom da je to Hriscanski Bog, Andjeli, Isus...itd.

Ali hajde da vidimo same pojedinosti u tekstu, Bog dakle kaze sledece:

Dakle ovaj prvi deo teksta kaze da su Jevreji stajali pre GOSPODOM BOGOM kod gore Horiv, i da su videli svojim ocima oganj i dim, i oblak, i mrak.
Takodje tekst kaze da su oni culi glas Bozji, ali da nisu videli njegov lik.

Tekst nastavlja sledece:

U ovom drugom delu teksta Bog kaze, posto niste videli moj lik, nemojte da nacinite bilo kakav lik coveka i zene, pa da kazete tako izgleda Bog, ili lik zivotinje, ptice, ribe, itd..
Znaci tu se radi o pravom Jevrejskom Bogu staroga zaveta, a ne o drugim Bogovima.

Prema tome, Bog upozorava Jevreje da ne prave likove rezane ili slike njega kao pravog Boga, ni u liku coveka, ni u liku zivotinje, ni u bilo kom drugom liku, sa izgovorom da oni na taj nacin slave pravog Boga, jer ce se tada izjednaciti sa Mnogoboscima koji to isto cine, slaveci lazne Bogove.

d čoveka ili od žene,
Sliku od kakvog živinčeta koje je na zemlji, ili sliku od kakve ptice krilate koja leti

Član
Učlanjen(a)
25.10.2011
Poruka
1.562
Tačno. Ne klanjamo se drvenoj ikoni kao predmetu, nego svecu koji je na njoj predstavljen, ljubimo ikonostas na kojem su predstave Bogorodice i Isusa,ljubeći njih, ne drvena vrata.
Nažalost nije tačno!
Iz prostog razloga - Ako se Pravoslavci ne mole drvetu, slici, ikoni, liku............. već Bogu na nebu ili onom ko je na tom predmetu naslikan - Zašto to isto nemamo zapisano u Bibliji!?
Ispada da te stvari su otkrili Pravoslavni svetitelji i sveti oci, a nisu se toga setili pisci Novog i Starog Zaveta. I ne samo pisci Biblije. Toga se čak nije setio ni sam Isus Hrist!
I kada je želeo da se pomoli svom Ocu - nikada nije išao u Solomonov hram ili Sinagogu, ili bilo gde drugde gde su bili likovi, slike, kumiri, kipovi.........ili bilo koji religijski predmet. Već se molio nebu! Ili prostoru koji Ga je okruživao. Nikada se nije molio bilo čemu! A mi boljeg uzora u molitvi - kome i gde - nemamo od Isusa Hrista.

Ovo je suština idolopoklonstva!
Da su pametniji i duhovniji Pravoslavni sveti oci, nego pisci Biblije i sam Isus!
Znači ja kada se molim prvo ću ( a to je i moj krajnje dobronamerno stav za sve) pogledati kako je to radio moj Gospod i Spasitelj Isus Hrist. Pa ako mi to nije jasno, onda ću pogledati kakvo mi uputstvo, u vezi toga, daju apostoli i pisci Biblije. I ako mi ni onda nije jasno pitaću Crkvene oce ili sveštena lica. A ne obratno!
Jer u tom slučaju ispada da više verujem ljudima nego Bogu!

Poslednja izmena:
Natrag