Da...hm...
Ipak biblija je sasvim otvorena po pitanjima kao sto su ova, i ne navodi coveka na pogresan zakljucak dvosmislenim otkrivenjima.
Tekst koji sam naveo u svakom slucaju ne govori o drugim Bogovima, vec govori da ne pravimo bilo kakvu sliku pod zene ili muskarca pa makar i pod izgovorom da je to Hriscanski Bog, Andjeli, Isus...itd.
Ali hajde da vidimo same pojedinosti u tekstu, Bog dakle kaze sledece:
`Onaj dan kad stajaste pred Gospodom Bogom svojim kod Horiva, kad mi Gospod reče: Saberi mi narod da im kažem reči svoje, kojima će se naučiti da me se boje dok su živi na zemlji, i da uče tome i sinove svoje;
Kad pristupiste i stajaste pod gorom, a gora ognjem goraše do samog neba i beše na njoj tama i oblak i mrak;
I progovori Gospod k vama isred ognja; glas od reči čuste, ali osim glasa lika ne videste;
I objavi vam zavet svoj, koji vam zapovedi da držite, deset reči, koje napisa na dve ploče kamene.
I meni zapovedi onda Gospod da vas učim uredbama i zakonima da ih tvorite u zemlji u koju idete da je nasledite.
Dakle ovaj prvi deo teksta kaze da su Jevreji stajali pre GOSPODOM BOGOM kod gore Horiv, i da su videli svojim ocima oganj i dim, i oblak, i mrak.
Takodje tekst kaze da su oni culi glas Bozji, ali da nisu videli njegov lik.
Tekst nastavlja sledece:
Zato čuvajte dobro duše svoje; jer ne videste nikakav lik u onaj dan kad vam govori Gospod na Horivu isred ognja,
Da se ne biste pokvarili i načinili sebi lik rezan ili kakvu god sliku od čoveka ili od žene,
Sliku od kakvog živinčeta koje je na zemlji, ili sliku od kakve ptice krilate koja leti ispod neba;
Sliku od čega što puže po zemlji, ili sliku od kakve ribe koja je u vodi pod zemljom;
I da ne bi podigavši oči svoje k nebu i videvši sunce i mesec i zvezde, svu vojsku nebesku, prevario se i klanjao im se i služio im; jer ih Gospod Bog tvoj dade svim narodima pod celim nebom; ( 5 Mojsijeva 4. 10. 19 ).
U ovom drugom delu teksta Bog kaze, posto niste videli moj lik, nemojte da nacinite bilo kakav lik coveka i zene, pa da kazete tako izgleda Bog, ili lik zivotinje, ptice, ribe, itd..
Znaci tu se radi o pravom Jevrejskom Bogu staroga zaveta, a ne o drugim Bogovima.
Prema tome, Bog upozorava Jevreje da ne prave likove rezane ili slike njega kao pravog Boga, ni u liku coveka, ni u liku zivotinje, ni u bilo kom drugom liku, sa izgovorom da oni na taj nacin slave pravog Boga, jer ce se tada izjednaciti sa Mnogoboscima koji to isto cine, slaveci lazne Bogove.
d čoveka ili od žene,
Sliku od kakvog živinčeta koje je na zemlji, ili sliku od kakve ptice krilate koja leti