Dali se treba klanjati ikonama ? I idolima u crkvi?

Član
Učlanjen(a)
25.10.2011
Poruka
1.562
Као одговор ћу навести свог владику нишког Јована Пурића иначе пре него је постао владика Нишки био је викарни Епископ Митрополије црногорско-приморске са титулом Епископ диоклијског а такође је био игуман манастира Острог,ко је владика Јован Пурић ?
[FONT=&quot]Odlično![/FONT]
[FONT=&quot]A da li mi trebmo više verovati Bogu (preko Biblije) ili ljudima (preko Svetih otaca)?[/FONT]

Такође је направљен документарни филм на тему ИКОНА ја сам постовао само први део а за све који су заинтересовани да докраја одгледају овај материја нека потраже на You Tube каналу епархије Нишке , видео материјал се састоји из седам делова.

[FONT=&quot]Lepo, hvala ti.[/FONT]
[FONT=&quot]A gledanjem ovih vedea iz 17 delova, kome mi onda više verujemo Bogu ili ljudima ili Crkvi?[/FONT]

А ја ћу на тему одговорити својим речима, нико се не клања предметима већ онима који су представљени на тим иконам , сликама , фрескама примера ради имате брата , сестру , сина , ћерку , мају , оца ... и тог неког волите свим срцем и тај неко није ту крај вас а имате његову слику и ви љубите ту његову слику , то не значи да ви обожавате и волите слику ( предмет ) већ оног кога та слика претставља!
[FONT=&quot][/FONT]
[FONT=&quot]Dobro.[/FONT]
[FONT=&quot]Razumeli smo te, hvala. A zašto onda taj isti primer nije imao Hrisat!?[/FONT]
[FONT=&quot]I tada je bilo predmeta i slika za klanjanje koliko hoćeš. Ispada da se on toga nije setio!?[/FONT]
[FONT=&quot]I ne samo On, već i svi njegovi apstoli i sledbenici opisani u Novom Zavetu. Kako to ?[/FONT]
[FONT=&quot] [/FONT]
[FONT=&quot]Pozdrav[/FONT]
[FONT=&quot] [/FONT]

Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
[FONT=&amp]Odlično![/FONT]
[FONT=&amp]A da li mi trebmo više verovati Bogu (preko Biblije) ili ljudima (preko Svetih otaca)?[/FONT]

[FONT=&amp]Lepo, hvala ti.[/FONT]
[FONT=&amp]A gledanjem ovih vedea iz 17 delova, kome mi onda više verujemo Bogu ili ljudima ili Crkvi?[/FONT]

[FONT=&amp]Dobro.[/FONT]
[FONT=&amp]Razumeli smo te, hvala. A zašto onda taj isti primer nije imao Hrisat!?[/FONT]
[FONT=&amp]I tada je bilo predmeta i slika za klanjanje koliko hoćeš. Ispada da se on toga nije setio!?[/FONT]
[FONT=&amp]I ne samo On, već i svi njegovi apstoli i sledbenici opisani u Novom Zavetu. Kako to ?[/FONT]

[FONT=&amp]Pozdrav[/FONT]

Nece ti odgovoriti.

Ja cu ti odgovoriti: jer su od jedne uzviosene vjere koju je imao Hrist, koju je ispovijedao Hrist, nacinili smjesu sa paganstvom, da povecaju stado (koje se strize!).
I vidjeces taj ubogi, neuki, praznovjerni svijet koji se pred "svetim ocima" molim slikama; cjeliva ih, krsti, kleci ped njima, zaboravljajuci da ih Bog vidi!
Hrist nije ispovijedao praznovjerje nego vjeru suprotstavljujci se hramskim "svetim ocima" koji su mu presudili, na svoju sramotu dovijeka.

Ni danas nisu mnogi hramski "sveti oci" drugaciji, na zalost. I jednako kao i onda ni sada ne znaju sta rade.

Član
Učlanjen(a)
25.03.2010
Poruka
224
Ја сам пренео истину , а истину не могу ником на силу дати она се као таква само пружа и даје а дали ће је неко прихватити или не то зависи од саме особе којој је понуђена.

Покушаћу још једном објаснити нашим народским језиком.
Ако је примера ради на овој слици моја сестра ( није ми сестра по телу али јесте по Христу) , данас монахиња Тавита

svet-knjiga-1_150.jpg

то не значи да ја треба да ту слику обожавам као икону , као кип, као идола већ је волим као особу ко је на тој слици, значи СЛИКА МИ НИЈЕ СЕСТРА ВЕЋ ОНА ОСОБА КОЈА ЈЕ НА СЛИЦИ , и ту особу волим.

У Другој Божијој заповести Господ преко Мојсија заповеда Изабраном народу: „Не гради себи лик резани нити какву слику од оног што је горе на небу, или доле на земљи, или у води, испод земље. Немој им се клањати нити им служити, јер сам ја Господ Бог твој.“

Истина је да у старини бестелесни и неописиви Бог уопште није сликан. Откада се јавио у телу и поживео са људима, слика се оно што је код Бога видљиво. Неописиви Бог и Господ оваплоћењем описује Себе, слика Себе.

На „рукотвореној икони“ се не представља својство, карактер и особина Христовог Божанства, него се слика карактер Његовог човештва. Међутим, православни иконописци на икони Христа никада не приказују Исуса Христа као обичног, смртног и беспомоћног човека, него Га увек приказују као Богочовека у слави, чак и у тренутку Његовог крајњег унижења.

У новијој историји не само да је уз помоћ науке дошло до „рашчаравања света“ и престанка гледања на свет као на Божију творевину, већ је – протестантским промашајем у сагледавању иконе – човечанству у многоме заклоњена перспектива пута ка Богу: отежана је комуникација са Богом. Престанак „читања“ икона довео је до затварања прозора у „онострано“.

Православни су кроз историју чували знање о томе да живописање Христа не слива Његове природе (Божанску и човечанску) нити их поистовећује – у том случају човек би, да се тако изразимо, „нестао“ у Богу (што је кроз историју био често духовни проблем Истока), али и не одваја божанску од човечанске природе, што би за последицу имало да човек постепено „заклања“ Бога (типичан духовни проблем Запада).

Православље је кроз историју будно пазило да се сачува од гностичког застрањења, у коме је материја доживљавана као грешна, као оков душе у овом свету.

По православном учењу, рођење Бога у људском телу вратило је телу и телесности достојанство. Тело је и храм Светог Духа, а у обећаном свеопштем васкрсењу на крају историје васкрснуће и тело и душа, заједно.

Од посебног значаја за спасење сваког човека јесте чињеница по којој се у Христовој Цркви – Његовом мистичном Телу – то исто догађа са сваким човеком хришћанином: Бог преко Својих нетварних енергија духовно пресаздава и обожава човека, иако човек и даље остаје у оквирима створене природе. У заједници Тројичног Бога све оно што је створено, тварно, примајући нетварне божанске енергије (благодат), постаје обожено, бесмртно и остаје да живи у надвечној вечности.

По отачким речима, Логос је постао тело да би тело постало Логос.Пресвета Богородица, родивши нам Богочовека Господа Христа, родила је Цркву јер је дала тело Цркви.

Гледајући икону Пресвете Богородице и поштујући је, православни хришћанин ступа у непосредну духовну заједницу са Оваплоћеним, пострадалим, васкрслим и прослављеним Богом Логосом – Исусом Христом. Такоикона Богородице постаје лествица и мост духовног уздизања човека ка Тројичном Богу.

Иконе свêтих сведоче и потврђују да ликови представљени (изображени) на рукотвореним иконама учествују у нетварној слави Христовој, али се ти ликови не поистовећују са Божанством, као што су то неосновано тврдили иконоборци.

Иконе свêтих нам откривају истину о човеку, о човековом животном циљу, о смислу живота. Као што се на православним иконама Исус Христос приказује као Богочовек (Нови Адам), тако се и светитељи приказују као обожени и охристовљени људи. Реч је о људима хришћанима који доживљавају вечну стварност у историји и времену, то јест као што су са Христом пострадали, тако су са Христом и у Христу васкрснули и прославили се.

Гледајући иконичну представу свêтих на рукотвореним иконама, постајемо свесни да је наш живот неодвојив од њиховог јер само „са свима светима“ улазимо у Царство Небеско.

Прихватање могућности иконичног изображавања Исуса Христа, Пресвете Богородице и Светитеља јесте израз богословског и антрополошког учења Православне Цркве. Једном речју, пошто је могуће иконично приказати Главу Цркве – Исуса Христа, тада је природно да је могуће насликати и чланове мистичног Тела Цркве – Светитеље.

извор : ИКОНА

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
Ako sestru Tavitu ti ili iko proglasi sveticom, pa joj nacrta iznad glave kolut, pa jj stavi sliku u neku crkvu da je narod cjeliva i da je moli, ti si preksrio Zakon koje je izgovorio Isus: Samo je Bog Svet!

Zamisli kako funkcionise katolicka dogma: papu nazivaju svetim ocem! Ni manje ni vise! To je katastofa!

Kada tzv. sveto otac umre, kazu: otisao je u nebo! Katastrofa!

I kada se mole: oce nas koji jesi na nebesima.... kome se mole?

Znam, oni ce se izgovarati (kome to treba? ni meni ni njima!), pa zna se na koga s emisli i onda ce otici dalje iz greske u gresku iz lazi u laz..... i jos najgore je sto ce pokusati mene da optuze da ne razumijem, da s ene razumijem u tajne.... i tako ce postati najslicniji onima sto su osudili isusa, potpuno nesvjesni toga!!!!!

Ikone kipovi cak i virtulane ili zamisljene slike "svetaca" su bogohulne!
Samo je Jedan Svetac, kaze Isus, a to je Bog!

Samo, da ne bude zabune, meni ne smeta sto svetim bilo ko smatra bilo koga!

Jednostavno: ikone i kipovi nije nesto sto opravdava Biblija i Isus.
nema biblijsko pokrice!

Ako neko smatra da ima, neka izvoli pokazati.

Član
Učlanjen(a)
25.10.2011
Poruka
1.562
Nece ti odgovoriti.

Ja cu ti odgovoriti: jer su od jedne uzviosene vjere koju je imao Hrist, koju je ispovijedao Hrist, nacinili smjesu sa paganstvom, da povecaju stado (koje se strize!).
I vidjeces taj ubogi, neuki, praznovjerni svijet koji se pred "svetim ocima" molim slikama; cjeliva ih, krsti, kleci ped njima, zaboravljajuci da ih Bog vidi!
Hrist nije ispovijedao praznovjerje nego vjeru suprotstavljujci se hramskim "svetim ocima" koji su mu presudili, na svoju sramotu dovijeka.

Ni danas nisu mnogi hramski "sveti oci" drugaciji, na zalost. I jednako kao i onda ni sada ne znaju sta rade.
Ne razumem zašto neće. Ja nemam ništa protiv brata Zoxy888. A ovo sam pitao da bi došao do ISTINE!
Jer ako se trebamo moliti, celivati i klanjati ikonama, i ostavljati novce na njima, a ja to ne radim! Onda ću jako loše proći kod Boga. A meni se ne isplati ići u pakao zato što se nisam klanjao i molio..... ikonama! Nego ću trčeći u prvu Pravoslavnu Crkvu da se klanjam i molim i celivam sve slike i predmete u istoj!

Član
Učlanjen(a)
25.10.2011
Poruka
1.562
Ја сам пренео истину , а истину не могу ником на силу дати она се као таква само пружа и даје а дали ће је неко прихватити или не то зависи од саме особе којој је понуђена.

Ако је примера ради на овој слици моја сестра ( није ми сестра по телу али јесте по Христу) , данас монахиња Тавита

Pogledajte prilog 26300

то не значи да ја треба да ту слику обожавам као икону , као кип, као идола већ је волим као особу ко је на тој слици, значи СЛИКА МИ НИЈЕ СЕСТРА ВЕЋ ОНА ОСОБА КОЈА ЈЕ НА СЛИЦИ , и ту особу волим.
Ja sam ti brate apsolutno i bezuslovno za Boga. Jedino sam za Boga i za nikog više. Tako da meni više vredi 1 ili pola stiha iz Biblije nego 10 stranica iz časopisa IKONA. Ili Pravoslavlje, ili bilo kog drugog časopisa na ovoj planeti. Tako da mene ZAISTA ne trebaš puno ubeđivati. Dovoljan je i SAMO JEDAN STIH iz Biblije - ja to odmah prihvatam!
Jer ako bih ja završio u paklu zato što nisam hteo da ljubim, da se kljanjam, da se molim........ ikonama, kipovima, skulpturama............nikom, sem Bogu živom, Jedinom koji je Sveprisutan i Svevideći - ja bih onda ispao najveća budala na ovoj Planeti. Da zbog toga izgubim spasenje!?
Bog mi je to naredio da radim, a ja nisam hteo jer sam pogrešno shvatio Bibliju, a braća me stalno upućivala na Božiju reč! I objašnjavali da je to spasonosno!
Stvarno bih ispao najveća budala na Planeti.

Član
Učlanjen(a)
25.10.2011
Poruka
1.562
Trci, klanjaj se i moli. To je tvoj izbor, a ne biblijsko vjerovanje.
Hoću i to trčeći. I sve ikone i predmeti tamo što postoje. I to sa velikom ljubavlju, zadovoljstvom i strašću, samo da sačekam prvo da mi braća to pokažu da je Biblijsko učenje!
I onda em što sam ja spašen, em taj brat (ili sestra) koji mi je otkrio tu BIBLIJSKU ISTINU.

Јаков 4,17 Јер који зна добро чинити и не чини, грех му је.
Јаков 5, 19 Браћо! Ако ко од вас зађе с пута истине, и обрати га ко,
20 Нека зна да ће онај који обрати грешника с кривог пута његовог спасти душу од смрти, и покрити мноштво греха.

Luka 12,47
А онај слуга који зна вољу господара свог, и није се приправио, нити учинио по вољи његовој, биће врло бијен;

Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
O, oprpsti Sarrdy, nisam prepoznao sarkazam u tvojim rijecima!

Istinu kazes: Jedino se Bogu moli i Njemu sluzi!

To je jedini ispravan Put.

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919

Pogledajte prilog 26300

то не значи да ја треба да ту слику обожавам као икону (сам си рекао, не морам да те критикујем, то људи управо и раде) , као кип, као идола већ је волим као особу ко је на тој слици, значи СЛИКА МИ НИЈЕ СЕСТРА ВЕЋ ОНА ОСОБА КОЈА ЈЕ НА СЛИЦИ , и ту особу волим.

Нико не каже да је слика зло, па где год се окренеш имамо сви по неку слику. Ствар је у томе како се ми опходимо према тим сликама. Такође је и филм скуп покретних слика. Дајем пример:

Гледам Јеванђеље по Јовану и појави се лик Исуса у једном кадру и ја зауставим филм. Осетим потребу да се помолим Господу. Хоћу ли целивати монитор јер је ту лик Његов, а ипак је само слика коју поштујем па ми је лакше да се молим, или ћу се склонити и поред кревета (рецимо) помолити се гледајући у небеса ка Господу или ћу од стида сагнути главу "ударајући се по грудима" јер сам грешан? Шта је правилно?

Овде нико није саркастичан, ствар је веома озбиљна и људске душе (животи) су у питању. Као што рекох: сама слика није проблем, ево шта је:

2. Мојсијева, глава 20
4. Не гради себи лик резани нити какву слику од оног што је горе на небу, или доле на земљи, или у води, испод земље.
(зашто?)
5. Немој им се клањати нити им служити (али, зашто?), јер сам ја Господ Бог твој, Бог ревнитељ (значи само се Господу Богу клањај и служи !), који походим грехе отачке на синовима до трећег и до четвртог кољена, оних који мрзе на мене;

Изговори и објашњења немају смисла, јер сетимо се зашто:

15. Зато чувајте добро душе своје; јер не видесте никакав лик у онај дан кад вам говори Господ на Хориву исред огња,
16. Да се не бисте покварили и начинили себи лик резан или какву год слику од човека или од жене,

23. Пазите да не заборавите завет Господа Бога свог, који учини с вама, и да не градите себи лик резани, слику од које год твари, као што ти је забранио Господ Бог твој. 24. Јер је Господ Бог твој огањ који спаљује и Бог који ревнује. (5. Мојсијева, глава 4)

Јер шта је резултат када од десеторице један верује да је обична слика или кип, а деветоро залута овако:

svlukawy2.jpg

Ово исто се може видети и пред иконама које су по оном видеу преузеле улогу Духа Светога, а то је богохуљење. Свештеници све то виде, а нико не реагује, јер то је традиција и "тако се ваља". Лично против икона и фресака немам ништа, описују хришћанско просвећење и страдање, али имам против клањања, љубљења и мољења, тј. немам ја, већ Господ јер Он познаје људско срце и зна колико му мало треба да се поквари кад је то у питању.

Poslednja izmena:
Natrag