Mire, zakljucujem da ti nista ne znas iz biblije i istorijskog konteksta.
Ja sam odgovor dao da u bibliji postoji i bezalkoholno vino koje je izvor zdravlja i blagoslova, kao i alkoholno koje je po bibliji simbiol greha, kurvarstva i preljube..itd,, a ti kazes da ja lazem, i da nesto izmisljam.
Na kraju cu ponoviti taj odgovor, a sada cu te pitati samo jedno pitanje.
"Sta mislis, o kom vinu Isus govori kada kaze ucenicima na poslednjoj veceri:
"I uze čašu i davši hvalu dade im govoreći: pijte iz nje svi;
Jer je ovo krv moja novoga zavjeta koja će se proliti za mnoge radi otpuštenja grijeha.
Kažem vam pak da neću otsad piti od ovoga roda vinogradskoga do onoga dana kad ću piti s vama novoga u carstvu oca svojega" ( matej 26. 27 - 29 )
Da li mislis da Isus govori o alkoholnom vinu, i da ce se i na nebu od grozdja spravljati alkoholno vino?
Hvala.
Moj predhodni odgovor.
Izraz "OINOS - VINO" u bibliji se koristi i za alkoholno vino, i za sva druga nealkoholna vina kojih ima oko 100 vrsta.
Tako u starom zavetu za "TIROSH" ili cist grozdjani sok Bog kaze "Ovako veli Gospod: kao kad ko nađe vina u grozdu ( TIROSH ), pa reče: ne kvari ga, jer je blagoslov u njemu, tako ću učiniti radi sluga svojih, neću ih potrti svijeh" ( Isaija 65. 8 )
Takodje se spominje slatko vino:
"Jer koliko će biti dobro njegovo i kolika lepota njegova! Od žita će rasti momci, a od slatkog vina devojke" ( Zaharija 9. 17 )
Alkoholno vino je gorko i kiselo, a ne slatko, tako da se radi o vinima "TIROSU, JAJINU, ili DIBOSU" sto su grozdjani sokovi, za koje se koristi izraz OINOS - VINO.
Dakle, Isus je na veceri pio takozvano vino "DIBOSH" koje se spravljalo posebnim metodama kuvanja, i stajanja u zemljanim sudovima da se spreci fermentacija, i u koje se dodavalo maslinovo ulje.
Ovo vino je moglo da stoji celu godinu i da se ne pretvori u alkohol, i ono je bilo omiljeno kod Jevreja.
Sto se tice ostalog u vezi tradicije, ja te koje si naveo nisam ni pomenuo, vec su ovo sve istorijske informacije koje upucuju na istorisko mesanje jednog dela otpalog Hriscanstva sa mnogobozackim filozofijama.