Da li su tradicije i obicaji dobri i ispravni?

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Odraslim Židovima je bilo zabranjeno piti grožđani sok za Pashu. :)

Ali im je zato bilo obavezno piti vino (crveno), jesti gorke trave i beskvasne hljebove.

Kao i u svemu, bezbožnici samo pokazuju koliko je ono što tvrde prazno, tačnije koliko je "nauka" uTripo41vanog i njegove braće po Ellen Gould Harmon White i njezinim očevima (Miler je jedan od njih), kontra - znanje, debilnost, suludost i prevara.

Ps. Više znanja o medicini, ili bilo čemu ima sibirski šaman, nego li miriajde "doktora" izašlih iz "univerziteta" kulta ubica nerođene dece, poznatijeg kao klanjaoci subote (iako nemaju ni kap hebrejske krvi u sebi).

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ps. Više znanja o medicini, ili bilo čemu ima sibirski šaman, nego li miriajde "doktora" izašlih iz "univerziteta" kulta ubica nerođene dece, poznatijeg kao klanjaoci subote (iako nemaju ni kap hebrejske krvi u sebi).

Izl 12,19: Sedam dana ne smije biti kvasca u vašim domovima. Tko bi god jeo bilo što ukvasano, taj neka se ukloni iz izraelske zajednice, bio stranac ili domorodac.

"Nesretnica", proročica koja je govorila u drskosti, je u svom neznanju mislila da je vino prepuno kvasca, a da kvasca u grožđanom soku nema. :) Zato ona i piše:

Hristos je još uvek za stolom na kojemu je postavljena pashalna večera. Pred Njime se nalaze beskvasni pashalni hlebovi. Na stolu stoji i pashalno neprevrelo vino. Ovim znamenjem Hristos prikazuje svoju čistu žrtvu. Ništa što je pokvareno vrenjem, sibmolom greha i smrti, ne može predstavljati bezazleno i prečisto Jagnje." (Elen G. Vajt kaže:, "Čežnja vekova, 567)

Dakle, "nesretnica" je mislila - u beskvasnom kruhu nema kvasca i u "neprevrelom vinu" - grožđanom soku, nema kvasca. Što se tiče kruha, pogodila je, ali što se tiče vina "profulala je ceo fudbal" :) Naime, grožđani sok je prepun kvasaca, a u alkoholnom vinu kvasca uopće nema. ;)

Uočite ovdje jednu vrlo interesantnu stvar – često se provlači kod adventista – tvrde da nešto nije u skladu sa Biblijom, ne pozovu se pri tom na Bibliju, ne citiraju Bibliju, nego gle čuda, citiraju Ellen White. Ne vrijedi u Bibliji ništa što nije u skladu s „Duhom proroštva“. Proročica prije dva stoljeća tvrdila glupost - da u grožđanom soku nema kvasca, a u vinu da ga ima, a sljedbenici joj i dan danas tu istu glupost zastupaju.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Naime, grožđani sok je prepun kvasaca, a u alkoholnom vinu kvasca uopće nema. ;)

Upravo tako. Uostalom, "neverni tome" to lako mogu i proveriti. Neka uzmu alkoholno vino i neka pokušaju da njime zamese kvasni hleb. Neće uspeti.

Ujedno, baš zbog toga što kvasca u alkoholnom vinu nema, isto je za razliku od piva jedino alkoholno piće koje ima svoju liturgijsku vrednost u skoro svim religijama naroda sa kojima su se hebreji sretali.

Ne vrijedi u Bibliji ništa što nije u skladu s „Duhom proroštva“. Proročica prije dva stoljeća tvrdila glupost - da u grožđanom soku nema kvasca, a u vinu da ga ima, a sljedbenici joj i dan danas tu istu glupost zastupaju.

I istom tom glupošću druge maltretiraju.

Ps. Koliko je sektaška "nauka" debilnost na n-ti stepen, govori i činjenica da oni i dan danas veruju, pojedini poučeni "guslarom" iz Gornjega Milanovca, čak i propovedaju da su proces varenja i proces vrenja jedno te isto.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ps. Koliko je sektaška "nauka" debilnost na n-ti stepen, govori i činjenica da oni i dan danas veruju, pojedini poučeni "guslarom" iz Gornjega Milanovca, čak i propovedaju da su proces varenja i proces vrenja jedno te isto.

Baš je pashalno vino moralo biti pravo vino (alkoholno vino), kao što je i kruh morao biti beskvasni. Izraelcima je Bog pod prijetnjom uklanjanja iz zajednice zapovijedio sedam dana (svetkovanje Pashe) ne smiju u domovima uopće imati kvasca. Što su kvasci? Kvasci su živi jednostanični mikroorganizmi, koji između ostalog žive i na bobicama grožđa, a „omiljena“ hrana im je šećer u različitim oblicima (saharoza, fruktoza, glukoza i maltoza). Cijeđenjem grožđa dobiva se grožđani sok koji je prepun kvasaca. Tako ujedno kvasci (u grožđanom soku) dolaze u dodir sa svojom „omiljenom“ hranom, šećerom, i počinje proces poznat pod imenom vrenje – fermentacija. Rezultat ovog procesa je dvostruk. Kvasci razgrađuju šećer te ga dijelom pretvaraju u alkohol (etilni), a oni sami odumiru i kao talog padaju na dno. Završetkom vrenja imamo vino (naravno alkoholno), te odumrle kvasce nataložene na dnu. „Odlijevanje vina“ je proces odvajanja čistog vina od taloga (odumrlih kvasaca).

Iz ovoga je potpuno jasno što su Židovi pili za Pashu. Pili su vino (alkoholno), jer su tako poštivali Božju zapovijed da sedam dana potpuno uklone sav kvasac iz domova. Grožđani sok? Ni slučajno, upravo je on prepun kvasaca.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Šta ti znaš o hebr. jeziku, pa svi semitski jezici su takvi i danas, a posebno pre bili.
Znam o hebrejskom vise nego ti!

Koji nonsens, da su slatko vino nazivali TIROS DIBOS I YAYIN na hebrejskom, svugde gde je trebalo , a nisu to naglasili na mestima o kojima mi raspravljamo? Nego su koristili uopstenu rec - VINO!

Budalastina najobicnija!

Znaci da su itekako jevreji pravili razliku i da im jezik nije bio siromasan izrazima! Pogotovo grcki na kom je Novi Zavet pisan nije bio siromasan!

A Jevreji nazivali grožđe vinom

Glup ti je argumenat do bola! To je isto kao sto polje gde raste grozdje, mi zovemo "vinograd", pa ne mislimo da tu rastu "boce vina"!

Zloupotrebljavate i manipulisete jezickim terminima!

Bezalkoholno vino se moze nazivati i skraceno - VINOM! Ali nijedan normalan covek nece tako govoriti u svakodnevnom govoru, niti su jevreji tako govorili, vec su uvek izrazu VINO dodavali prefiks BEZALKOHOLNO, ako se o njemu radi.. A za alkoholno su koristili jednu rec - VINO!

Vi izigravate strucnjake i za hebrejski i za grcki a pojma nemate o tim jezicima! Zali Boze takve nauke, razbijem te ocas posla..

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Mire, zakljucujem da ti nista ne znas iz biblije i istorijskog konteksta.

Ja sam odgovor dao da u bibliji postoji i bezalkoholno vino koje je izvor zdravlja i blagoslova, kao i alkoholno koje je po bibliji simbiol greha, kurvarstva i preljube..itd,, a ti kazes da ja lazem, i da nesto izmisljam.

Na kraju cu ponoviti taj odgovor, a sada cu te pitati samo jedno pitanje.

"Sta mislis, o kom vinu Isus govori kada kaze ucenicima na poslednjoj veceri:

"I uze čašu i davši hvalu dade im govoreći: pijte iz nje svi;
Jer je ovo krv moja novoga zavjeta koja će se proliti za mnoge radi otpuštenja grijeha.
Kažem vam pak da
neću otsad piti od ovoga roda vinogradskoga do onoga dana kad ću piti s vama novoga u carstvu oca svojega" ( matej 26. 27 - 29 )

Da li mislis da Isus govori o alkoholnom vinu, i da ce se i na nebu od grozdja spravljati alkoholno vino?

Hvala.

Moj predhodni odgovor.

Izraz "OINOS - VINO" u bibliji se koristi i za alkoholno vino, i za sva druga nealkoholna vina kojih ima oko 100 vrsta.

Tako u starom zavetu za "TIROSH" ili cist grozdjani sok Bog kaze
"Ovako veli Gospod: kao kad ko nađe vina u grozdu ( TIROSH ), pa reče: ne kvari ga, jer je blagoslov u njemu, tako ću učiniti radi sluga svojih, neću ih potrti svijeh" ( Isaija 65. 8 )

Takodje se spominje slatko vino:

"Jer koliko će biti dobro njegovo i kolika lepota njegova! Od žita će rasti momci, a od slatkog vina devojke" ( Zaharija 9. 17 )

Alkoholno vino je gorko i kiselo, a ne slatko, tako da se radi o vinima "TIROSU, JAJINU, ili DIBOSU" sto su grozdjani sokovi, za koje se koristi izraz OINOS - VINO.

Dakle, Isus je na veceri pio takozvano vino "DIBOSH" koje se spravljalo posebnim metodama kuvanja, i stajanja u zemljanim sudovima da se spreci fermentacija, i u koje se dodavalo maslinovo ulje.

Ovo vino je moglo da stoji celu godinu i da se ne pretvori u alkohol, i ono je bilo omiljeno kod Jevreja.

Sto se tice ostalog u vezi tradicije, ja te koje si naveo nisam ni pomenuo, vec su ovo sve istorijske informacije koje upucuju na istorisko mesanje jednog dela otpalog Hriscanstva sa mnogobozackim filozofijama.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Na kraju cu ponoviti taj odgovor, a sada cu te pitati samo jedno pitanje.
Nemoj da ponavljas ono sto sam oborio!

Ako su jevreji vina razlikovali po nazivima (isto kao i mi) sto se vidi iz prilozenih stihova jer pominjes gore TIROS , DIBOS YAYIN.. , nonsens je da onda nisu napravili razliku i u tekstovima koje mi pominjemo!

Vino je u bibliji uvek alkoholno VINO. Dok su TIROS, DIBOS i drugi nazivi, druge vrste vina, kao sto je kod nas BEZALKOHOLNO, CRNO PIVO i sl..!

Nije tacno da su oni za sva vina koristili isti naziv - VINO! I nije im jezik bio siromasan izrazima, to iz prilozenog vidimo!

Vi se samo bavite jezickom manipulacijom i pisete budalastine!

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Nisi nista oborio, vec ovde iznosis svoje cisto neznanje.

Ali to je tvoja stvar.

Idi u sinagogu pa ih sam pitaj, ako vec ne poznajes istorijski i biblijski kontekst.

Ja sam odgovor dao i on je cista istina, i konacan je.

Natrag