Član
- Učlanjen(a)
- 31.12.2011
- Poruka
- 1.534
Za mene su ikone umetnost a nisi razumeo ja ih koristim da kad se molim sebi stvorim sliku u glavi sa ikone ne da klecim pred njom da joj se molim vec radi neke slike u glavi jer je na toj ikoni ipak lik boziji i mi ga moramo postovati mi ne postujemo ikonu vec lik Hristosov na njoj i ja pred likom hristovim klecim tako reci a ne ikonom nepostovanjem ikone ne postujemo Lik boziji postovanje lika bozijeg se veoma razlikuje od klanjanja bojama i drvetu a sad koliko cemo ja i ti biti i u kakvoj vrsti odnosa sa njima nema veze sa tumacenjem 2 zapovesti jer ja mislim takodje da je zabranjeno direktno klanjanje ikonama ikone su lik a kipovi telo kako mozemo da se klanjamo telu nemoze se telo predstaviti po velicini ali od kamena nadam se da ces jednog dana shvatiti razliku izmedju slike i kipa sliku Boziju pravimo u glavi kako kip koristiti za podsecaj????
Drago mi je da si shvatio moje misljenje ti ljudi veruju da je Bog na nebesima ali veruju u cudnovate stvari u vezi sa ikonama jedino cudnovato u njima je to sto je na njima naslikan lik Boziji a ne verujem da bi Bog ucinio cudo pre ikone a da je dao zapovest da nemaju moc i da im se ne sluzi
To i jeste poenta idola kod pagana oni sliku i kip smatraju bogom i da je on u ikoni i kipu dok mi verujemo da je Bog na nebu
Ali imas svakakvih slucajeva u Srbiji i svaki pravoslavac smatra da je Bog na nebu a ne u ikoni i ne klanja se drvetu vec preko lika Bozijeg Bogu jer rekoh nije vazno cime se sluzimo vec cemu su molitve upucene bez obzira pred cime se klanjamo mi se Bogu molimo mada neki drugi imaju znacaj da su ikone cudotvorne one jesu svete ali zato sto je lik Boziji na njima
Nadam se da razumes ako vec nisi
Mi znamo jako malo stvari jedino sto znamo je u sta verujemo a ostalo cemo samo verom saznati sv Vladika Nikolaj Velimirovic je rekao
Nasa vera je Hristovo znanje o svim tajnama bica i sveta i o nevidljivim stvarnostima o pocetku i kraju sveta o Bozijem vodjenju coveka
stvaranju coveka Bozijoj ljubavi pri njegovom stvaranju Hrist je video Boga sto niko nije i naljutio se na ucenike kad su ga pitali da im pokaze oca zato sto mi nemozemo ni u sunce da gledamo a ono je tvorevina Bozija mi prirodu tj tvorevinu Boziju ne shvatamo kako cemo onda Boga razumeti
I na to je Hristos rekao da Otac govori kroz njega i on kroz oca i da su jedno i na drugom je mestu rekao "Ja i otac smo jedno" sto je suprotno ucenju muslimana
Pozdrav brate zelim ti sve najbolje kao i svim Hriscanima
Braticu moj Pa Boga niko nikad nije video!!! oO kakvom liku ti govoris??A Isusa takodje,neznaju kako je izgledao??
2 zapoved je (ZAKON) A ti kako hoces!!!
Ti jednostavno ne zelis da shvatis da tamo pise (NISTA STO JE NA NEBU,ZEMLJI,POD ZEMLJOM,POD VODOM) (NE PRAVI IDOLA NITI KAKVA LIKA) AKO TAKO GLASI ZAKON ONDA GA I TREBA POSTOVATI.
BILO STA DA PISES U KORIST IKONA JE APSURD, JEER TE 2-GA ZAPOVED POBIJA!!!KAO STO TI JE ADRIAN NAPISAO NE MOGU TE JA UBEDITI AKO NE ZELIS SLUSATI!!!
IMAS PISMO OTVORI OCI I RAZUM PA CITAJ,PUSTI TRADICIJE,TRADICIJE SU NARODNE.TI NEMOZES DA PREDSTAVIS KAKO BOG IZGLEDA JER GA NIKO NIKAD NIJE VIDEO DO SINA,KAD GOVORIS DA JE ISUS REKAO,KO VIDE MENE VIDE I OCA,ON JE IMAO U VIDU KARAKTER,LJUBAV,RAZUMEVANJE ITD,A NE DA IZGLEDA KAO ISUS.
OPET TI GOVORIM KAO ILUSTRACIJU BIBLIJE NEMAM NISTA PROTIV IKONA,ALI KLANJATI SE NJIMA I SLUZITI NIKAD.
MADA JE SAMO CRTANJE IKONA VEC GREH.
JER NARUSAVA 2-GU ZAPOVED.
POZDRAV BRATE tum5e NEKA JE GOSPOD ISUS HRIST NA SVIM PUTEVIMA TVOJIM,I NEK TI OTVORI SRCE I RAZUM.AMIN.
GERA.
Poslednja izmena: