Član
- Učlanjen(a)
- 15.11.2009
- Poruka
- 2
Pitanje jeste da li je zivot dosledan, da li je neprotivrjecan. I sta je to sto je kontradiktorno, ako je nesto u nekom trenutku korisno, da li je u drugom trenutku i na drugom mjestu stetno. Teolozi bi, vjerovatno postavili pitanje apsolutne istine ili istine Apsoluta. Sta je to za sta mi ponekad molimo Apsoluta, i da li je to dobro ili lose za nas, dobro ili lose za nasu okolinu, ili dobro ili lose sa gledista Apsoluta. Vjerovano je i ptanje da li covjek moze pojmiti apsolutno ako ono postoji,ili da li moze proizvesti(gledano sa tacke da ljudi tvore Boga a ne Bog ljude) apsolutnu i nekontradiktornu istinu i trece da li moze pojmiti apsolutnu istinu i da li je ona samo kontradiktorna sa ljudske tacke gledista i njegovih ogranicenja. Sublimirano receno, kako dokazati da je kontradiktornost stvarno kontradiktornost, da li je nastala kao greska Apsoluta, kao greska ,,tumaca'' Asoluta u vidu proroka i svih koji su pisali te spise, ili su spis kontradiktorni zato sto i nisu tvoreni uz ucesce Apsoluta vec kao cisto ljudsko djelo. Dakle, kao sto Agnostik napis gore, sve je stvar ubjedjenja koje se naziva vjera i ne zasniva se toliko na logici, opipljivom, dokazima, koliko na VJERI da je TO nesto bas TO i to nekontradiktorno jer je kontradiktornost samo ,,tajna'' koju svi ne mogu pojmiti.
Da li postoji vjerska knjiga koja nije kontradiktorna? Ne znam. A da li ti znas da li postoji Bog? I kako to znas? Jesi li bas siguran ili si se mozda ipak prevario? Imas li organ koji to moze osjetiti, ili instrument koji to moze izmjeriti i rime dokazati da je to to?
Dodato posle 9 minuta:
--------------------------------------------------------------------------
U stvari ti trazis doslednost i jako prostu i shvatljivu logiku, zanemarujuci raznovrsnost mnostva varijabli u vremenu i prostoru.
Mnogo je puteva i nacina da utrosis zivot. (ne beskonacno, ali ih je, uz sva ogranicenja poprilicno) Sam biras da li da ga provedes ovako ili onako. Sam biras izmedju razlicitih nivoa razmisljanja o zivotu u raznim vjerskim knjigama (filozofskim postavkama), različitih faktografskih zapisa (istorijskih događaja ili dogadaj koji su tako predstavljeni) i niza dogmi koje su nastale iz svega. Ili biras da kazes da je to kontradiktorno i da te to ne interesuje jer je vecina toga plod maste, iluzije, ili namjere da se ljudi obmanu u nekom cilju. Tvoj je izbor izmedju korisnosti i stete tako necega za tvoj zivot, bolje receno vrijeme koje ces provesti u obliku u kojem si sa funkcijama koje imas, i sa ogranicenjima kojih si svjestan ili ne.
Prijatan dan!
Da li postoji vjerska knjiga koja nije kontradiktorna? Ne znam. A da li ti znas da li postoji Bog? I kako to znas? Jesi li bas siguran ili si se mozda ipak prevario? Imas li organ koji to moze osjetiti, ili instrument koji to moze izmjeriti i rime dokazati da je to to?
Dodato posle 9 minuta:
--------------------------------------------------------------------------
U stvari ti trazis doslednost i jako prostu i shvatljivu logiku, zanemarujuci raznovrsnost mnostva varijabli u vremenu i prostoru.
Mnogo je puteva i nacina da utrosis zivot. (ne beskonacno, ali ih je, uz sva ogranicenja poprilicno) Sam biras da li da ga provedes ovako ili onako. Sam biras izmedju razlicitih nivoa razmisljanja o zivotu u raznim vjerskim knjigama (filozofskim postavkama), različitih faktografskih zapisa (istorijskih događaja ili dogadaj koji su tako predstavljeni) i niza dogmi koje su nastale iz svega. Ili biras da kazes da je to kontradiktorno i da te to ne interesuje jer je vecina toga plod maste, iluzije, ili namjere da se ljudi obmanu u nekom cilju. Tvoj je izbor izmedju korisnosti i stete tako necega za tvoj zivot, bolje receno vrijeme koje ces provesti u obliku u kojem si sa funkcijama koje imas, i sa ogranicenjima kojih si svjestan ili ne.
Prijatan dan!
Poslednja izmena: