Za nekog ko slavi dve slave prilično ismevaš svoju veru i druge podržavaš u tome.
Najveća hula je huliti na Duha Svetoga, sve drugo Bog oprašta, sem hule na Duha Svetoga!!!!
Cao Erika. Mislim da do sada nismo menjali postove
Vidim da pratis i druge teme i ko je i sta napisao na njima. Lepo je biti informisan
U vezi onoga sto si napisala: nije u pitanju ismejavanje. Nemam razloga da ismejavam ni svoju, ni tudju veru. Od nedavno vise i ne zalazim u privatnost vere. Neka veruje svako u sta zeli jer svako bira svoju veru po nekoj svojoj mogucnosti. Kada ti se neka vera ucini punom istine, to znaci da u njoj stoji nesto sto odgovara tvom mentalnom sklopu. Nesto slicno upoznavanju sa nekom osobom. Neke osobe ti se svidjaju a neke ne a prema nekima si ravnodusna. Uglavnom smo ravnodusni prema drugima. Ali ako zagledas neku osobu koja ti se ne svidja zbog nekih karakternih crta i pogledas njene prijatelje, moci ces da primetis da postoje osobe kojima se ta osoba bas svidja. Znaci, ne radi se o samoj osobi, vec o tome kakvi su ti kriterijumi za izbor dobrog od loseg. Isto je i sa verom. Biras veru prema svom mentalnom sklopu.
A sada o mojoj veri
Ako bi rekao da ja nemam veru, to bi zvucalo nekako.....ne znam kako. Nije da nemam veru ali bolje receno, ne oslanjam se na veru. Vise tezim duhovnoj potrazi. Kada duhovno tragas, vise ne postoji podela izmedju moje vere i tvoje vere. Ne postoji hriscanstvo i budizam i hinduizam i islam itd da ne redjam ostale religije. U duhovnoj potrazi postoji samo ONO STO JESTE. U njoj nema ni jedne podele.
Zasto onda slavim dve slave? Za sada slave moji baka i deka, ja jos uvek ne ali cu verovatno preuzeti. Slavljenje slave je samo jedna forma. Forma koja pripada konceptu pravoslavlja. Za mene je to jedan lep dogadjaj gde se okupi rodbina (posto se ovako malo vidjamo zbog obaveza na poslu) i lepo se ismejemo, ispricamo itd. Ono sto zameram, to je kada se tokom slave vode razgovori koji se sastoje u praznim naklapanjima poput ogovoranja, sirenja mrznje itd ali na to ne mogu da uticem jer su to samo ljudi koji imaju puno muka u zivotu a ne znaju kako to da prebrode.
Oprostaj greha? Hula na svetog duha? Hmm, zanimljive su te stvari. Treba dobro preispitati to. Da li znas sta je pravi oprostaj? Isto sto i pravo pokajanje. Kada shvatis sta nije dobro u tvojim postupcima, pomiris se sama sa sobom da si to uradila i da to sada ne mozes da popravis a onda vise nikada ne ponovis istu stvar.