da li mi imamo dovoljno vere u boga?

Član
Učlanjen(a)
04.01.2010
Poruka
579
Ne hahahah, ne pricam o nirvani. To bi drugacije zvucalo. A i da ti pravo kazem, mene ni ne zanima ta nirvana. Znas, ono sto ce biti sutra mene ne zanima. Zanima me ono sto se desava sada a to je da je narod dotakao dno. A sva ta tumacenja tih otkrovenja i slicnih kojestarija mu samo odmazu a ne pomazu. U Bibliji stoji to sto stoji i to je skroz ok. Ali je problem sto retko ko razume sta tamo pise. Da bi razumeo Bibliju, prvo moras da razumes sebe i svoj um. A na sve to, moras da poznajes uslove pod kojim je pisana ta knjiga da bi znao sta u njoj jesu Hristove reci a sta nisu. Kako god, ne treba ti ni jedna sveta knjiga. Sve sto ti treba je po milioniti put, u tebi. Ne pozivam ja na nirvanu, vec pozivam na to da se ljudi okrenu malo unutra. Da pogledaju iskreno u sebe iznutra i da tamo pronadju sve odgovore.
Greh jeste ono sto pise u Bibliji ali da li razumes ti sta pise u Bibliji?

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
06.02.2010
Poruka
164
Tacno tako, ali sto vi/ti kazes/te mnogi ne razumeju sta pise u svetim knjigama i ne mogu se neke stvari nauciti uz tv i kompjuter...vec u crkvi i na svetim mestima, pricajuci sa svestenim licima i u duhovnim razgovorima ...

Član
Učlanjen(a)
28.03.2010
Poruka
119
evo jedan zanimljiv podatak :

Broj pravoslavnih vernika u svetu opada i ne prelazi 150 miliona, procenjuju ruski stručnjaci, javila je danas verska informativna agencija VIA. Kako se navodi, sve pravoslavne crkve pogađa demografska kriza koja je na granici "katastrofe", tako da ce broj pripadnika i dalje opadati. Najbrojnija je Ruska pravoslavna crkva sa oko 100 miliona vernika. Slede rumunska sa 20, grčka sa devet, srpska sa osam miliona, i bugarska sa sest miliona vernika. Carigradska patrijaršija ima tri miliona članova u Turskoj, Grčkoj, Americi, Australiji i po Evropi.

zraženo u brojkama, u svetu je trenutno 1,166 milijardi katolika. U kratkom izveštaju se ne navodi na kojim kontinentima je broj vernika najviše porastao.

Međutim, najveći rasadnik novih katolika je proteklih godina bila Afrika. Čak se govorilo da njihov broj raste takvom brzinom da bi sveštenici s tog kontinenta jednog dana mogli da nadomeste nedostatak sveštenika u zapadnim zemljama.

Prema ranijim statistikama katoličanstvo se brže širilo u zemljama u razvoju, dok je prilično stagniralo u Evropi. Crkveni stručnjaci su napominjali da bi Afrika, koja je nekad bila meta zapadnih misionara, mogla biti jednog dana pozvana da pokatoliči Zapad.

Prema najnovijim statistikama Vatikana, nije porastao samo sveukupni broj katolika nego i broj sveštenika i biskupa. U odnosu na godinu ranije, u 2008. godini broj sveštenika je porastao za 1.142. Povećao se i broj biskupa, a najveće povećanje je zabeleženo u Africi i Americi, Okeanija je zabeležila pad, dok su Evropa i Azija ispod svetskog proseka.

slazem se sa tobom o onome sto kazes , a ovo dokazuje koliko su ljudi u zabludi.

ali ti u ovome postu spominjes samo Hrista, a Boga nigde , mislim da bi trebao Bog biti na prvom mestu.

Kolko mi je poznato Katolici veruju u trojstvo kao Tri Nezavisna Boga , dok Hriscani Veruju U Jednog Boga , ti si pomenuo da treba da se obrate Hristu. Mislim da svako treba da se obrati Bogu, kao sto se i Hrist obracao. jer ako je Vodja pomoc od Boga trazio , zar sledbenici trebaju da traze pomoc od vodje? A sto se tice Vere u Hrista , ne znam da li to mesas sa verom u Boga , jer Hrist je bio na zemlji i ljudi su ga videli , nema potrebe da veruju il da neveruju , dok je Bog na nebu i u njega treba verovati.

ne mislim nista lose, Treba voleti Boga , pa Hrista i sve ljude koji su poslani od Boga da upute narod, pre svih ostalih .. ali mislim da je greska Isusa nazivati Bogom

Član
Učlanjen(a)
08.02.2010
Poruka
196
Ne hahahah, ne pricam o nirvani. To bi drugacije zvucalo. A i da ti pravo kazem, mene ni ne zanima ta nirvana. Znas, ono sto ce biti sutra mene ne zanima. Zanima me ono sto se desava sada a to je da je narod dotakao dno. A sva ta tumacenja tih otkrovenja i slicnih kojestarija mu samo odmazu a ne pomazu. U Bibliji stoji to sto stoji i to je skroz ok. Ali je problem sto retko ko razume sta tamo pise. Da bi razumeo Bibliju, prvo moras da razumes sebe i svoj um. A na sve to, moras da poznajes uslove pod kojim je pisana ta knjiga da bi znao sta u njoj jesu Hristove reci a sta nisu. Kako god, ne treba ti ni jedna sveta knjiga. Sve sto ti treba je po milioniti put, u tebi. Ne pozivam ja na nirvanu, vec pozivam na to da se ljudi okrenu malo unutra. Da pogledaju iskreno u sebe iznutra i da tamo pronadju sve odgovore.

da bi razumeo Bibliju,treba ti "samo" velika VERA.....nista drugo...e sad,sto svako hoce svojim skromnim umom a bez Vere( i Bozje pomoci i pomoci Svetih Otaca) da shvati "sta je pisac hteo reci" i jeste razlog svog ovog bezumlja oko toga....a uverenje da se Bozja knjiga moze citati i shvatati obicnom ljudskom logikom je samo jos jedan proizvod ljudske gordosti....dakle prvobitnog greha....a koliko ih jos ima....:(.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
04.01.2010
Poruka
579
Tacno tako, ali sto vi/ti kazes/te mnogi ne razumeju sta pise u svetim knjigama i ne mogu se neke stvari nauciti uz tv i kompjuter...vec u crkvi i na svetim mestima, pricajuci sa svestenim licima i u duhovnim razgovorima ...

Ako zelis sa nekim da pricas i da nesto naucis a da taj neko bude iz pravoslavne vere, onda ti savetujem da posetis manastir. Razgovor sa uciteljima veronauke i sa svestenim licima ce u 90 odsto slucaja biti gubljenje vremena. Njih zanima novac. Poseti manastir i razgovaraj sa monahom. Na zalost, danas je i malo monaha koji stvarno imaju razumevanja ali ih na srecu jos uvek ima.

Član
Učlanjen(a)
06.02.2010
Poruka
164
E ovako jednu stvar da ti kazem, ne bi da se "hvalim" ali jako sam puno manastira obisao... s obzirom na moje godine, mogu slobodno da kazem da sam lep broj manastira obisao i pricao sa raznim monasima i monahinjama. Moj "bivsi" veroucitelj se zamonasio u jednom manastiru na Fruskoj Gori i sa njim sam pricao dosta, tako da opet kazem jeste da imam malo godina ali nije da ne znam bas nista... Zato sam i rekao da neke stvari ne mogu da se nauce uz tv i komjuter, a Simi i to si u pravu.

Član
Učlanjen(a)
04.01.2010
Poruka
579
da bi razumeo Bibliju,treba ti "samo" velika VERA.....nista drugo...e sad,sto svako hoce svojim skromnim umom a bez Vere(a time i Bozje pomoci) da shvati "sta je pisac hteo reci" i jeste razlog svog ovog bezumlja oko toga....a uverenje da se Bozja knjiga moze citati i shvatati obicnom ljudskom logikom je samo jos jedan proizvod ljudske gordosti....dakle prvobitnog greha....a koliko ih jos ima....:(

Pa, nije bas ni blizu istine. Ako verujes, u sta verujes? Ako znas u sta verujes, zasto citas Bibliju? Ako citas Bibliju a unapred verujes, ti reci Biblije citas sa vec unapred pripremljenim vidjenjem onoga sto citas.
Sve su to prazne price. Veruj u sta hoces, to ne menja stvar. Vera je jedno a realnost drugo. Kada tvoje oci nesto citaju, postoji tacno odredjeni postupak kako tvoj mozak te informacije prihvata i obradjuje. Ti mozes da racunas da ti neko pomaze u tumacenju ali je istina da si sam sa knjigom koju su pisali ljudi. Ne treba ti vera, treba ti razumevanje sebe. Ono sto trazis u toj knjizi, zavisi od onoga sto jesi. Kada to shvatis, svet oko tebe dobija drugu dimenziju.

Natrag