da li mi imamo dovoljno vere u boga?

Član
Učlanjen(a)
17.01.2010
Poruka
749
Mislim da kod nas velika većina veruje ali kada ih pitate u šta ili koga to veruje odgovor je u "nešto", "ima nešto", "nešto postoji", "u višu silu". itd... Malo ko ima svest šta je to NEŠTO, odnosno ko je taj neko i šta u stvari to uopšte znači verovati u Boga.
Takođe, mnogo je sujeverja umesto vere, koje opet takvi vernici nazivaju verom. Pre će poslušati komšiju, strinu, babu ili koga već (valja se, ili, tako treba), umesto da odu u Crkvu i pronađu sebi duhovnika koji bi ih rukovodio.
Tapkamo u mraku, zaluđeni, otuđeni, izgubljeni a tvrdimo da smo narod verujući. Da nije ove dece koja su pohađala veronauku, koja nas polako vraćaju tamo gde je odavno trebalo da budemo, bili bismo kao narod izgubljeni mislim, s obzirom na to kako smo se otuđili od prave vere pravoslavne i u šta smo je zamalo premetnuli.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2010
Poruka
119
Mislim da kod nas velika većina veruje ali kada ih pitate u šta ili koga to veruje odgovor je u "nešto", "ima nešto", "nešto postoji", "u višu silu". itd... Malo ko ima svest šta je to NEŠTO, odnosno ko je taj neko i šta u stvari to uopšte znači verovati u Boga.
Takođe, mnogo je sujeverja umesto vere, koje opet takvi vernici nazivaju verom. Pre će poslušati komšiju, strinu, babu ili koga već (valja se, ili, tako treba), umesto da odu u Crkvu i pronađu sebi duhovnika koji bi ih rukovodio.
Tapkamo u mraku, zaluđeni, otuđeni, izgubljeni a tvrdimo da smo narod verujući. Da nije ove dece koja su pohađala veronauku, koja nas polako vraćaju tamo gde je odavno trebalo da budemo, bili bismo kao narod izgubljeni mislim, s obzirom na to kako smo se otuđili od prave vere pravoslavne i u šta smo je zamalo premetnuli.

ovo je dobro receno, vecina i tako radi, prati korene svoje pa kazu ako mi je deda bio hriscanin il musliman moram i ja biti , sto je greska , a najveca je sto ima dosta i ateista tako koji su u porodici pa uce dete da i ono nastavi njihovim stopama . sto se tice ucenja moje misljenje je da svako treba sam uzeti procitati sve verske knjge , i tu ce uvideti o cemu se tamo pise , i sta je istina. nije lose otici i pitati nekog ucenog coveka o veri , ali i taj covek je mogao samo iz biblije il neke druge svete knjige to saznati , a tumacenja mogu biti razna , tako da mislim da je najbolje pre svega sam procitati , pa onda i raspitati se

Član
Učlanjen(a)
08.02.2010
Poruka
196
Zbog cega mesas veru u Boga i politiku; veru u Boga i identitet (koji vidis kao srpski)? Zar postoji srpski Bog i neki drugi hrvatski Bog? Zasto kazes "hrvat klao"? Nije klao hrvat; klao je covek poremecenog uma. Covek koji je bio pijun u politickoj igri. U svakom zitu postoji kukolj, pa tako ni u srbiji nisu svi cvecke. Nemoj da mislis da srbi nisu klali. Nabrojao si puno politickih igara pod ciji si i ti uticaj pao ali Bog nije bio na tim mestima i on u tome nije ucestvovao. Potrazimo Boga u sebi a politiku i ostala desavanja ostavimo po strani jer te stvari (ratovi, politicki sistemi itd) su se desavali, menjali i idalje ce se desavati i menjati. A tek ce biti sve gore i gore.
Potrazimo Hrista u sebi i nadjimo sopstveni mir. Mir koji nikakva politika i nikakav sistem nece moci da pomute.

Postoji razlika...ogromna...iako na prvi pogled i Pravoslavci i katolici(katolicka crkva) imaju Krst kao simbol,mi ne verujemo u istog Boga...naime,onaj kome je papa bozji poslanik na zemlji i veruje u njegovu nekakvu nepogresivost,ne veruje u Hrista onda...jer ako je papa nepogresiv onda je on jednak Bogu i ne treba mu nikakvo pokajanje??!!zar to znaci da za njega ne vazi Hristovo stradanje i otkup grehova?to je sasvim suprotno Hristovoj nauci.to je prvi,satanin greh-gordost...a iz tog greha proizilaze svi ostali...uostalom,mozemo poznati ciji su po delima njihovim...tako da ne mesaj babe i zabe..katolicka crkva je postavila kao nepotreban i post i napravila mogucnost otkupa grehova novcem??prodaju ti listu na kojoj pise da ti se oprastaju grehovi i to je to???!!pa sam Hrist je rekao da se protiv te djavolske sorte mozemo boriti SAMO Postom i Molitvom!!!uostalom,pogledaj rezultate katolicke crkve kroz vekove:krstaske ratove koji su svojom brutalnoscu zauvek postavili nepremostivu prepreku izmedju hriscana i muslimana da uvide laz u kojoj su i obrate se Hristu...jer kad su videli kakvu im "ljubav i spasenje" nudi zapadno "hriscanstvo",utvrdili su se u Islamu jos vise i od tad im je osnovna svrha postojanja Islama rat protiv hriscana(onakvih kako su ih upoznali)...posle tog je zapadna jeres,kako to vec biva sa lazima izrodila hiljade novih jeresi i zato danas imamo bezbroj "hriscanskih veroispovesti" sa kojima nas sad teraju da se "ujedinjujemo"...(samo ne znam oko cega?njih da zanima Hrist,odavno bi se odrekli svih tih promena dogmi po svojoj pameti i pokajali se...papu samo zanima da bude glavni...)......izrodila je i tako divne stvari kao sto su inkvizicija i osvajanje raznih naroda toboze u "ime Hrista"...mi smo to njihovo "ispovedanje vere" doziveli i u drugom svetskom ratu i 91-95 u raznim Bljescima i Olujama....za to vreme iz Pravoslavlja se nije izrodila nijedna "hriscanska verosipovest" jer smo se drzali samo Hrista...barem do dolaska komunizma(podvale) koja je nametnuta najvecoj Pravoslavnoj drzavi-Rusiji i nama i od kad je pocelo i Pravoslavlje da se truje i urusava....a rezultat tog urusavanja i trovanja jesu bili ti zlocini Srba zatrovanih tom jeresi i bezboznistvom komunizma....a da smo jednaki u bilo cemu-nismo...jer mi nemamo ni Jasenovac,ni Oluju,ni Bljesak,ni Gradisku............mi nemamo i nismo nikad imali takva ogavna zla na svojoj savesti...pa cak ni ovu sramnu i laznu rezoluciju koju su ovi izdajnici na vlasti sinoc usvojili nemajuci uopste pojma ni sta se desavalo u toj Srebrenici...ima Vera mnogo veze sa svim aspektima covekovog zivota...ali je necastivi uspeo da prevari ljuude da jedinu spasavajucu Veru,Veru u Hrista,razvodni i rasturi na razne nacine...

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
17.01.2010
Poruka
749
jeremijabg, htela sam da pritisnem hvala za ovaj tvoj post, i kliknula a na moj UŽAS, hvala mi se izgubilo i pritisnuh umesto hvala prijavi koje se povuklo na to mesto! STRAŠNO!
Odmah sam otkazala i nadam se da prijava nije otišla....
Uffffff:(

Član
Učlanjen(a)
04.01.2010
Poruka
579
Shvatam prijatelju sta zelis da kazes, ok je. Ali, sta mislis, da li Bog vidi srbina, hrvata, nemca, indijca itd. ili vidi ljude? Da li smo mi za njega podeljeni po rasama, teritorijama i tome slicno ili nas on sve gleda kao jednake? Stvoreni smo da budemo u slozi i ljubavi. Ali nas je covekov mozak sa svim tim podelama i tumacenjima i zeljama razdvojio od njega. Papa je Papa i sve je to ok sto si ti rekao. Ali dokle god se trudimo da se razlikujemo i da budemo bolji od drugih, dotle cemo vise patiti i biti dalje od Boga. Da li je nase razumevanje Biblije bolje od njihovog? Da li je nasa vera ispravnija od njihove? Znas, boli tog gore uvo za formu. Njega interesuje ono sto je u nasim srcima. A ako je necije srce lose i nije u skladu sa Zakonom; pa to je njegov problem. Ali umesto da mu se prikljucimo i budemo kao on, bolje je da toj osobi pomognemo da se vrati na kolosek umesto sto cemo joj srdzbom uzvratiti. Kljuc uspeha je razumevanje, saosecanje.
Toliko smo ogrizli u pohlepi, da vise ne vidimo sta nam stvarno treba a sta je previse. Zbog onih koji imaju previse, neki nemaju ni onoliko koliko je neophodno. Svako gleda samo sebe. Kada prestanu podele na dobre i lose, na one i na ove, tada ce se roditi ljubav i razumevanje. Svi smo mi jedno i ako u ovom materijalnom svetu se vide mnoge razlike izmedju nas, ipak smo svi jedno.

Član
Učlanjen(a)
08.02.2010
Poruka
196
Shvatam prijatelju sta zelis da kazes, ok je. Ali, sta mislis, da li Bog vidi srbina, hrvata, nemca, indijca itd. ili vidi ljude? Da li smo mi za njega podeljeni po rasama, teritorijama i tome slicno ili nas on sve gleda kao jednake? Stvoreni smo da budemo u slozi i ljubavi. Ali nas je covekov mozak sa svim tim podelama i tumacenjima i zeljama razdvojio od njega. Papa je Papa i sve je to ok sto si ti rekao. Ali dokle god se trudimo da se razlikujemo i da budemo bolji od drugih, dotle cemo vise patiti i biti dalje od Boga. Da li je nase razumevanje Biblije bolje od njihovog? Da li je nasa vera ispravnija od njihove? Znas, boli tog gore uvo za formu. Njega interesuje ono sto je u nasim srcima. A ako je necije srce lose i nije u skladu sa Zakonom; pa to je njegov problem. Ali umesto da mu se prikljucimo i budemo kao on, bolje je da toj osobi pomognemo da se vrati na kolosek umesto sto cemo joj srdzbom uzvratiti. Kljuc uspeha je razumevanje, saosecanje.
Toliko smo ogrizli u pohlepi, da vise ne vidimo sta nam stvarno treba a sta je previse. Zbog onih koji imaju previse, neki nemaju ni onoliko koliko je neophodno. Svako gleda samo sebe. Kada prestanu podele na dobre i lose, na one i na ove, tada ce se roditi ljubav i razumevanje. Svi smo mi jedno i ako u ovom materijalnom svetu se vide mnoge razlike izmedju nas, ipak smo svi jedno.

prijatelju...to sto si ispricao je,izvini na izrazu,jedna obicna kanta sa pomijama...ne mrzim ja nijednog coveka...jednostavno,to bi bilo suprotno Hristu..ali mrzim greh....i laz...a to je ono sto se na hiljade nacina podvaljuje ljudima.... jevrejski svestenici osudise Hrista jer je On ukidao njih kao izabrani narod-opet rezultat gordosti i srebroljublja(pa sad rade na ustolicavanju onoga koji ce im ovde na zemlji dati da budu izabrani narod-antihrista) i dao je svakom ko se krsti i veruje u Njega da moze doci Ocu,tj Bogu..tj da svako bude izabrani narod koji veruje u Njega...to je JEDINI PUT!!ili mislis da bi Bog dao svog Sina a onda rekao:ma dobro,ako necete kroz njega-vidite kroz neku "religiju"(veru u demone podnebesja,otpale andjele) koja se vama vise svidja??!!zar zaista mislis da je tako?pa muslimani takodje veruju da ce doci Hrist da sudi zivima i mrtvima ali niko od njih ne zna da odgovori zasto onda ne veruje u Hrista i tvrdi da su hriscani "nevernici"??!..i niko iz toga ne izvlaci zakljucak da mu je Islam podmetnuo "onaj" (kao laz koja lici na Istinu ali je i dalje samo laz) i da ga time lisava Spasenja...vecno...?

Dodato posle 2 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

jeremijabg, htela sam da pritisnem hvala za ovaj tvoj post, i kliknula a na moj UŽAS, hvala mi se izgubilo i pritisnuh umesto hvala prijavi koje se povuklo na to mesto! STRAŠNO!
Odmah sam otkazala i nadam se da prijava nije otišla....
Uffffff:(

misim stvaaarrrnnnooo....:)

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
04.01.2010
Poruka
579
Ne razumes me prijatelju o cemu govorim. Ne bavim se ja recima, ideologijama, razmisljanjem, tumacenjima. Ja ti govorim o onome sto je iza ideologije, iza reciju, iza razmisljanja, iza tumacenja. Ostavis sve sto znas o hriscanstvu. Ostavis ceo spektar intelektualnog znanja iza sebe. Izadjes u prirodu i dozvolis sebi da upoznas Hrista, da upoznas Boga. Nema te reci koje ce opisati taj trenutak. A njega neces naci nigde drugde osim u svom srcu. Za sada ga trazis samo intelektom.
A posto mrzis greh, to znaci da ipak mrzis nesto. A greh nije ono sto ti mislis da jeste.

Član
Učlanjen(a)
06.02.2010
Poruka
164
Mislim da su se ljudi danas mnogo udaljili od Boga...U skolama sve veci broj ucenika se opredeljuje za gradjansko a sve manje za veronauku. Danasnje mlade bas i ne zanima vera, ima pojedinaca ali sve manje. Na veliku zalost.... A dolaze modernija vremena i ljudi se polako gube u njima i zaboravljaju ono sto je vredno i ono gde cemo svi mi zavrsiti.

Član
Učlanjen(a)
08.02.2010
Poruka
196
Ne razumes me prijatelju o cemu govorim. Ne bavim se ja recima, ideologijama, razmisljanjem, tumacenjima. Ja ti govorim o onome sto je iza ideologije, iza reciju, iza razmisljanja, iza tumacenja. Ostavis sve sto znas o hriscanstvu. Ostavis ceo spektar intelektualnog znanja iza sebe. Izadjes u prirodu i dozvolis sebi da upoznas Hrista, da upoznas Boga. Nema te reci koje ce opisati taj trenutak. A njega neces naci nigde drugde osim u svom srcu. Za sada ga trazis samo intelektom.
A posto mrzis greh, to znaci da ipak mrzis nesto. A greh nije ono sto ti mislis da jeste.

a bre?ti ocito pricas o nirvani ili tako necemu u budizmu ...ili tako nesto...bojim se da ne zelim da dozivljavam "nirvanu" dok se pred nasim ocima desavaju ispunjavanja reci poslednje knjige Biblije-Otkrovenja Jovanovog....a savetujem i tebi isto...a greh jeste ono sto kaze Biblija...a ljudska slabost i ogrehovljena priroda prevarena zmijom i jesu razlog sto je Gospod stradao za nas da bi se mogli pokajati i spasavati..da bi imali vecni zivot a ne vecno stradanje...ko sta izabere..

Natrag