Da li je Juda Iskariotski uzeo simbole

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Da se ne radi o vinu koje se sipa u case,a ne u zdele,moze posluziti izvestaj iz mateja 26:
23 A On odgovarajući reče: Koji umoči sa mnom ruku u zdelu onaj će me izdati.
Kao drugo u knjizi Psalama pise o prokletstvu onoga ko bude izdao Isusa Hrista,a ne blagoslovi....
Zar mislis da je Isus hteo da bude u zajednici sa svojim izdajnikom???
Sta zelis da dokazes da bi bilo ,da je kojim slucajem i Juda Iskariotski uzeo simbole beskvasnog hleba i crvenog vina???

Treba li da gledamo grcki?
Kakva zdela? :)
Hleb se umakao u casu kao i danas prilikom pricesti...

Sta bi bilo da je uzeo?
To ti pokusavas da dokazes , sta bi bilo, a ne ja, ti si rekao da nije ''jeo'' , nije uzeo ''simbole''. Sta pokusavas da dokazes???
A prorocanstvo kaze: ''Koji samnom HLEB JEDE podize petu svoju na mene'' - STO POKAZUJE DA JE JEO!!!

I ovim je ova tema i zavrsena.
Jel jeo?

JESTE!

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Treba li da gledamo grcki?
Kakva zdela? :)
Hleb se umakao u casu kao i danas prilikom pricesti...

Sta bi bilo da je uzeo?
To ti pokusavas da dokazes , sta bi bilo, a ne ja, ti si rekao da nije ''jeo'' , nije uzeo ''simbole''. Sta pokusavas da dokazes???
A prorocanstvo kaze: ''Koji samnom HLEB JEDE podize petu svoju na mene'' - STO POKAZUJE DA JE JEO!!!

I ovim je ova tema i zavrsena.
Jel jeo?

JESTE!

Nevaljati to Mire brate....pa sad ispada da onaj rob što ih uči lagi....i ispada da i oni SVI trebaju uzimati hleb i vino ...šteta a rob ih baš fino odvoio od Isusa i zajednice s Njim a ti bi da ih vratiš u zajednicu s Bogom...
Vi Js nemojte slušati Mireta on bi da vi živite večno vi sad budite kraljevi roba a posle ćete znati ono što sad neznate jedino je problem što će tad biti kasno.
Naravno da su svi jeli kao što to i danas svi verni čine.

Već sam im to rekao ranija u postu 26

http://serbianforum.org/threads/da-li-je-juda-iskariotski-uzeo-simbole.594944/page-3

I ponovo će prekoračiti reči i terati suprotno jer reč Božja ne staje u njih.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Koji sa mnom hleb jede podiže petu svoju na me.
Ma nije umočio to je bilo Cepterovo posuđe a tamo se radi sve na suvo.
Znaš li šta se za pashu spremalo i šta se moglo u šta umočiti?
Da nije dao moču od jaretine ili jagnjetine sa kožurom?
Čitaj šta su jeli i vidi uze li hleb Juda pa kako bi se nazvao apostolom da nije od Isusa bio izbran i poslan.
A to što je odmah izašao ne briše ono što je pojeo.

Sad znam zašto vi ne uzimate večeru i branite da Juda nije uzeo jer svako svog lidera brani ali vas Juda prevari on ipak pojede ponuđeno i kroz taj zalogaj uđe neprijatelj te i vi imate strah da ne uđe otpadnik.
Ne čujete sledeće:

6:54 Koji jede moje telo i pije moju krv ima život večni, i ja ću ga vaskrsnuti u poslednji dan:

6:56 Koji jede moje telo i pije moju krv stoji u meni i ja u njemu.

A koji ne uzima ima li on...?

Joj brate sad procitah, pa umro sam od smeha. :)
Pa sta ces pozlilo mu, pa se zagrcnuo Juda pa izjurio napolje, tako i oni ne uzimaju, da im ne zastane u grlu :)

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Biblijske reci "Koji sa mnom hleb jede podiže petu svoju na me" ne mora da se odnose na dogadjaj pricesti, vec na cinjenicu da je Juda ziveo sa Hristom i ostalim apostolima, provodio sa njima vreme svakoga dana, jeo i pio redovno sa njima zajedno..itd..

Ipak jevandjelja upucuju - da taj zalogaj koji je Isus dao Judi, nije bio od onog hleba koji je podelio apostolima, vec je njemu dao posebno ili pre ili posle samog obreda.

Mislim da ovoga ne treba praviti dogmu, a to svedoci upravo cine..

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Biblijske reci "Koji sa mnom hleb jede podiže petu svoju na me" ne mora da se odnose na dogadjaj pricesti, vec na cinjenicu da je Juda ziveo sa Hristom i ostalim apostolima, provodio sa njima vreme svakoga dana, jeo i pio redovno sa njima zajedno..itd..

Ipak jevandjelja upucuju - da taj zalogaj koji je Isus dao Judi, nije bio od onog hleba koji je podelio apostolima, vec je njemu dao posebno ili pre ili posle samog obreda.

Mislim da ovoga ne treba praviti dogmu, a to svedoci upravo cine..

Jemaš ti pravo,sumljiv je meni Isus dobro si ti to primetio da je imao hleb ispod tezge za Judu a onaj na tezgi za ostale.
Znači posebnan sokić za Judu a poseban za apostole....poseban hlebić za Judu onaj iz zadnjeg džepa a onaj u njedrima za apostole.Jelena nesrećo i nevero.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
JS svjedoci imaju potrebu da se bave nbitnim stvarima, kao ova tema i da li je Isus razapet na stubu ili krstu. Neozbiljna org. i neozbiljne teme.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Jemaš ti pravo,sumljiv je meni Isus dobro si ti to primetio da je imao hleb ispod tezge za Judu a onaj na tezgi za ostale.
Znači posebnan sokić za Judu a poseban za apostole....poseban hlebić za Judu onaj iz zadnjeg džepa a onaj u njedrima za apostole.Jelena nesrećo i nevero.

Ne ja to nisam rekao, vec da je Isus dao posebno Judi zalogaj.

Da li je Juda ucestvovao u deljenju hleba koji je Isus dao kao simbole njegovog tela - to direktno ne pise.

I da jeste i da nije to ne menja stvari, jer pitanje je u blagoslovu i prokletstvu koje taj cin donosi ako ga covek uzme pravim srcem ili suprotno.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ne ja to nisam rekao, vec da je Isus dao posebno Judi zalogaj.

Da li je Juda ucestvovao u deljenju hleba koji je Isus dao kao simbole njegovog tela - to direktno ne pise.

I da jeste i da nije to ne menja stvari, jer pitanje je u blagoslovu i prokletstvu koje taj cin donosi ako ga covek uzme pravim srcem ili suprotno.

Da je Isus na bilo koji nacin ''iskljucio Judu iz ucestvovanja'' bio bi pristrasan i sam taj njegov cin mogao bi se okarakterisati kao opravdanje da je ''Juda sa pravom izdao Isusa jer ga je izdvajao kao nedostojnog'' , ali on to nije cinio , vec mu je uvek do kraja iskazivao svoju ljubav, ni u cemu on nije izdvajao Judu, jer je zeleo da ga spase.. I bas zato ova njihova argumentacija da Juda nije uzeo hleb i vino je netacna.

JS svjedoci imaju potrebu da se bave nbitnim stvarima, kao ova tema i da li je Isus razapet na stubu ili krstu. Neozbiljna org. i neozbiljne teme.

Tu si u potpunosti u pravu, oni oko svega prave dogmu i ako zajednica kaze nesto makar to bilo i nebitno, oni ce se toga drzati.

Eto vidis, Isus posebno ima hlebcic za Judu a posebno za ostale apostole, vidis kako je nepravedan?
Pa stvarno je Juda u pravu sto ga je izdao kad je takav da mu da ''zmiju umesto hleb''.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Uporedio sam tekst u sva cetiri jevandjelja koji govori o poslednjij veceri, i ociledno je da je Juda uzeo veceru Gospodnju koju je Isus podelio ucenicima, jer tekst tako kaze:

( Luka 22 poglavlje )

Približavaše se pak praznik prijesnih hlebova koji se zove pasha.
22:2 I gledahu glavari sveštenički i književnici kako bi Ga ubili; ali se bojahu naroda.
22:3 A sotona uđe u Judu, koji se zvaše Iskariot, i koji beše jedan od dvanaestorice.
22:4 I otišavši govori s glavarima svešteničkim i sa starešinama kako će im Ga izdati.
22:5 I oni se obradovaše, i ugovoriše da mu dadu novce.
22:6 I on se obreče, i tražaše zgodna vremena da im Ga preda tajno od naroda.
22:7 A dođe dan presnih hlebova u koji trebaše klati pashu;
22:8 I posla Petra i Jovana rekavši: Idite ugotovite nam pashu da jedemo.
22:9 A ovi Mu rekoše: Gde hoćeš da ugotovimo?
22:10 A On im reče: Eto kad uđete u grad, srešće vas čovek koji nosi vodu u krčagu; idite za njim u kuću u koju on uđe,
22:11 I kažite domaćinu: Učitelj veli: gde je gostionica gde ću jesti pashu s učenicima svojim?
22:12 I on će vam pokazati veliku sobu prostrtu; onde ugotovite.
22:13 A oni otidoše i nađoše kao što im kaza; i ugotoviše pashu.
22:14 I kad dođe čas, sede za trpezu, i dvanaest apostola s Njim.
22:15 I reče im: Vrlo sam želeo da ovu pashu jedem s vama pre nego postradam;
22:16 Jer vam kažem da je odsele neću jesti dok se ne svrši u carstvu Božijem.
22:17 I uzevši čašu dade hvalu, i reče: Uzmite je i razdelite među sobom;
22:18 Jer vam kažem da neću piti od roda vinogradskog dok ne dođe carstvo Božije.

22:19 I uzevši hleb dade hvalu, i prelomivši ga dade im govoreći: Ovo je telo moje koje se daje za vas; ovo činite za moj spomen.
22:20 A tako i čašu po večeri, govoreći: Ova je čaša novi zavet mojom krvi koja se za vas proliva.

22:21 Ali evo ruka izdajnika mog sa mnom je na trpezi.
22:22 I Sin čovečiji, dakle, ide kao što je uređeno; ali teško čoveku onome koji Ga izdaje!
22:23 I oni staše tražiti među sobom koji bi, dakle, od njih bio koji će to učiniti.

Dakle, ovaj tekst jasno kaze da je Isus podelio hleb i vino kao simbole njegovog tela i krvi, a da je Juda jos uvek bio tu za stolom i zajedno sa ucenicima jeo hleb i pio ono sto je Isus razdelio, i da nakon toga Isus govori da ce ga izdati onaj koji sedi sa njim za trpezom, sto pokazuje da je Juda bio tu zajedno sa ucenicima nakon sto su uzeli veceru Gospodnju.

Moguce da je Isus potom posebno dao Judi jos jedan komad hleba - da bi pokazao svog izdajnika, i da je Juda onda izasao iz prostorije.

Nadam se da smo sada resili ovu misteriju na osnovu svedocanstva biblije.

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Laodikeja,bracika moj nije tu uopšte bilo nikakve misterije jer je to od početka bilo jasno već je kod tebe došlo do VERE i meni je drago da si poverovao u reč.Još kad bi se to desilo po pitanju par stotina poruka onda bi zaboravio onu nesretnicu i video svetlost Božju.
Pozdrav.

Natrag