Taramana, ti nisi pazljivo procitao moj komentar, ili jesi ali namerno pises nesto sto ja nisam tvrdio, dodajuci mojim recima.
Evo mojih reci:
----------------------------------------------
"Kada se pogleda preciznije izvestaj o poslednjoj veceri -moze se zakljuciti da Juda nije uzeo hleb i vino kao simbole Hristovog tela i krvi.
Isus mu je istina dao komad hleba, ali da bi pokazao ko je njegv izdajnik, ali je to ucinio pre nego sto je ucenicima dao hleb i vino namenjeni da predstavljaju simbole, a on je to ucinio tek nakon sto je Juda napustio tu sobu gde su bili okupljeni.
Taj zalogaj koji je Juda uzeo kao i Hristove reci, ucinile su da u njega udje sotona, odnosno - da donese konacnu odluku da izda Hrista.
Nakon toga Isus deli ucenicima hleb i casu kao simbole njegovog tela i krvi koje su nosile blagoslov"
------------------------------------------------
Dakle, ja nisam tvrdio da Juda nije uzeo komad hleba koji mu je Isus dao umocivsi ga u ciniju, ali to je ucinio pre nego sto je podelio ucenicima hleb i vino kao simbole svog tela i krvi.
Tek nakon sto je Juda uzeo taj komad hleba i izasao, tek tada Isus deli hleb i vino kao simbole njegovog tela i krvi.
Ovo nije direktno naglaseno, tako da se ne moze sa sigurnoscu reci, ali pise da je Juda posle tog zalogaja izasao.
Kao dokaz gornjoj tvrdnji da taj komad hleba koji je dao Judi nije bio deo samog obreda koji je Isus uspotavio, je taj - sto je Isus prilikom ovog obreda rekao ucenicima sledece:
"И кад јеђаху узе Исус хлеб и благословивши преломи га, и даде им, и рече: Узмите, једите; ово је тело моје.
И узе чашу и давши хвалу даде им; и пише из ње сви"
Za razliku od ovoga - mi vidimo da je Isus posebno SAMO JUDI dao hleb umocen u zdelu, a to je moralo biti pre same podele hleba i vina, ili eventualno posle, sto bi znacilo da je Juda nakon toga ucestvovao sa ostalim ucenicima u samom obredu, ali to nigde nije nagllaseno.
Recimo, i da je u kom slucaju Juda uzeo hleb i vino kao simbole Hristovog tela i krvi - to ne bi menjalo stvari, jer on je to ucinio nedostojno, i za njega to nije predstavljao nikakav proizvod blagoslova, vec prokletstvo.
Razumem da Jehovini svedoci na ovome grade neku svoju licnu nebiblijsku doktrinu "da veceru ne treba da uzimaju svi vernici crkve" ali oni u tome grese, jer ovaj obred treba da uzimaju SVI oni koji prihvate Isusa za spasitelja, jer uzimajuci simbole Hristovog tela i krvi - oni na putu posvecenja primaju sam zivot od Hrista, i dopustaju da ih on menja i cisti od greha, vodeci ih ka savrsenstvu karaktera u visini mere rasta Hristova..