Da li je Juda Iskariotski uzeo simbole

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
''I umočivši zalogaj dade Judi Simonovom Iskariotskom.''
''A on uzevši zalogaj odmah iziđe; a beše noć.''

Hleb se umace u vino prilikom euharistije, to se tako u Crkvi radi.
Znaci da je i Juda uzeo.

I ovo sto pises nema veze sa vezom.
Sta hoces ovim da dokazes, nisam vise u toku, hoces da kazes da nije bitno ucestvovati u euharistiji ili sta?
Time opravdavas ''vase ne ucestvovanje''?

Da se ne radi o vinu koje se sipa u case,a ne u zdele,moze posluziti izvestaj iz mateja 26:
23 A On odgovarajući reče: Koji umoči sa mnom ruku u zdelu onaj će me izdati.
Kao drugo u knjizi Psalama pise o prokletstvu onoga ko bude izdao Isusa Hrista,a ne blagoslovi....
Zar mislis da je Isus hteo da bude u zajednici sa svojim izdajnikom???
Sta zelis da dokazes da bi bilo ,da je kojim slucajem i Juda Iskariotski uzeo simbole beskvasnog hleba i crvenog vina???

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Kada se pogleda preciznije izvestaj o poslednjoj veceri -moze se zakljuciti da Juda nije uzeo hleb i vino kao simbole Hristovog tela i krvi.

Isus mu je istina dao komad hleba, ali da bi pokazao ko je njegv izdajnik, ali je to ucinio pre nego sto je ucenicima dao hleb i vino namenjeni da predstavljaju simbole, a on je to ucinio tek nakon sto je Juda napustio tu sobu gde su bili okupljeni.

Taj zalogaj koji je Juda uzeo kao i Hristove reci, ucinile su da u njega udje sotona, odnosno - da donese konacnu odluku da izda Hrista.

Nakon toga Isus deli ucenicima hleb i casu kao simbole njegovog tela i krvi koje su nosile blagoslov.

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Da se ne radi o vinu koje se sipa u case,a ne u zdele,moze posluziti izvestaj iz mateja 26:
23 A On odgovarajući reče: Koji umoči sa mnom ruku u zdelu onaj će me izdati.

Ti autogoleve pucaš redovno.

Kada se pogleda preciznije izvestaj o poslednjoj veceri -moze se zakljuciti da Juda nije uzeo hleb i vino kao simbole Hristovog tela i krvi.

Izvini koja je tvoja dioptrija?

'I umočivši zalogaj dade Judi Simonovom Iskariotskom.''
''A on uzevši zalogaj odmah iziđe...,,

Daj mi stih gde piše kako je Juda bacio hleb umočen u vino?
Zar ti misliš da je došao na večeru da bi bacio hleb...što bi ga uopšte uzimao ako nije želeo uzeti i jesti?
Šta kaže knjiga za ljudsku mudrost?

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Taramana, ti nisi pazljivo procitao moj komentar, ili jesi ali namerno pises nesto sto ja nisam tvrdio, dodajuci mojim recima.

Evo mojih reci:

----------------------------------------------

"Kada se pogleda preciznije izvestaj o poslednjoj veceri -moze se zakljuciti da Juda nije uzeo hleb i vino kao simbole Hristovog tela i krvi.
Isus mu je istina dao komad hleba, ali da bi pokazao ko je njegv izdajnik,
ali je to ucinio pre nego sto je ucenicima dao hleb i vino namenjeni da predstavljaju simbole, a on je to ucinio tek nakon sto je Juda napustio tu sobu gde su bili okupljeni.
Taj zalogaj koji je Juda uzeo kao i Hristove reci, ucinile su da u njega udje sotona, odnosno - da donese konacnu odluku da izda Hrista.
Nakon toga Isus
deli ucenicima hleb i casu kao simbole njegovog tela i krvi koje su nosile blagoslov"

------------------------------------------------

Dakle, ja nisam tvrdio da Juda nije uzeo komad hleba koji mu je Isus dao umocivsi ga u ciniju, ali to je ucinio pre nego sto je podelio ucenicima hleb i vino kao simbole svog tela i krvi.
Tek nakon sto je Juda uzeo taj komad hleba i izasao, tek tada Isus deli hleb i vino kao simbole njegovog tela i krvi.

Ovo nije direktno naglaseno, tako da se ne moze sa sigurnoscu reci, ali pise da je Juda posle tog zalogaja izasao.

Kao dokaz gornjoj tvrdnji da taj komad hleba koji je dao Judi nije bio deo samog obreda koji je Isus uspotavio, je taj - sto je Isus prilikom ovog obreda rekao ucenicima sledece:

"И кад јеђаху узе Исус хлеб и благословивши преломи га, и даде им, и рече: Узмите, једите; ово је тело моје.
И узе чашу и давши хвалу
даде им; и пише из ње сви"

Za razliku od ovoga - mi vidimo da je Isus posebno SAMO JUDI dao hleb umocen u zdelu, a to je moralo biti pre same podele hleba i vina, ili eventualno posle, sto bi znacilo da je Juda nakon toga ucestvovao sa ostalim ucenicima u samom obredu, ali to nigde nije nagllaseno.

Recimo, i da je u kom slucaju Juda uzeo hleb i vino kao simbole Hristovog tela i krvi - to ne bi menjalo stvari, jer on je to ucinio nedostojno, i za njega to nije predstavljao nikakav proizvod blagoslova, vec prokletstvo.

Razumem da Jehovini svedoci na ovome grade neku svoju licnu nebiblijsku doktrinu "da veceru ne treba da uzimaju svi vernici crkve" ali oni u tome grese, jer ovaj obred treba da uzimaju SVI oni koji prihvate Isusa za spasitelja, jer uzimajuci simbole Hristovog tela i krvi - oni na putu posvecenja primaju sam zivot od Hrista, i dopustaju da ih on menja i cisti od greha, vodeci ih ka savrsenstvu karaktera u visini mere rasta Hristova..

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Dobar si Lakiću...kako ti samo uspeva da driblaš sam sebe?
Kažeš Isus je DAO hleb učenicima i to se računa u jelo a DAO je i Judi ali se to davanje ne računa kao ono davanje učenicima...genije.
Tako se ono davanje Judi ne računa a ono davanje učenicima računa....žongliranje te baš hoće.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Nema tu "zongliranj" kako kazes, vec samo moguci bblijski odgovor na ovaj problem.

Problem je u tebi sto si zaokupljen time da lovis svaku rec koja se iznese, i pokusavas da izvrnes smisao, ne samo onoga sto ja napisem - vec i drugi, poput Jehovinih svedoka.

Imati suprotna misljenja je prirodno i nista lose, ali ti izvrces tudje reci, i od njih dodajes i oduzimas da bi diskreditovao samog sagovornika.

Sam prosudi i sagledaj prirodu onoga sto cinis.

Moj odgovor je odredjen i jasan, i nema nikakvog zongliranja.

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Sem davanja ti forsiraš izraz simbole možeš li objasniti zašto to mora biti simbol?
Možeš li objasniti kako se oni hlebovi stvoriše-umnožiše?
Da li se od simbola živi ili je to stvarno jelo i stvarno piće?
Uzmite i jedite ŠTA?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Stvarni hleb i vino su simboli Hristovog tela, i samo uzimanje ovih simbola sa verom - covek dozivljava blagoslove.

Nisi valjda od onih koji veruju da se hleb i vino pretvaraju u stvarno Hristovo telo i krv?

To je kanibalizam, i biblija to ne poznaje.

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Stvarni hleb i vino su simboli Hristovog tela, i samo uzimanje ovih simbola sa verom - covek dozivljava blagoslove.

Nisi valjda od onih koji veruju da se hleb i vino pretvaraju u stvarno Hristovo telo i krv?

To je kanibalizam, i biblija to ne poznaje.

To nisu odgovori.
Odgovor ide Biblijskim citatom na svako pitanje.
Sad bi ti Slap rekao da si iz skupine onih što pitaše kako ovaj može nama dati svoje telo da jedemo i odoše od Isusa.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Citat je upravo taj - da je Isus dao ucenicima HLEB , a taj hleb se nije pretvorio u meso u trenutku kada su ga stavili u usta, vec su oni pojeli hleb, a on je simbolicno predstavljao Isusovo telo koje ce se zrtvovati na krstu za ljudske grehe.

Sustina uzimanja vecere Gospodnje nije kaniblizam, vec podsecanje na ono sto je Hristos ucinio na krstu, i vernik se podseca tako sto uzima hleb i vino kao jednostavne simbole Hristovog tela koje je razapeto na krst, i krvi koja je prolivena.

Oni koji su pitali "kako ovaj moze dati telo moje da jedemo" nisu razumeli duhovnu poruku i duhovni smisao ovih reci.

Ovo je isti slucaj kao i sa Nikodimom, koji je pitao Isusa "kako se covek moze nanovo roditi kad je star?" A Isus u oba slucaja govori u duhovnom smislu.

Kanibalizam u bibliji ne prolazi, jer je to ludost tako nesto i pomisliti u ovom slucaju.

Natrag