Da li je Juda Iskariotski uzeo simbole

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Taramana, niti Ellen White ni Adventsti ne uce da juda nije uzeo veceru Gospodnju, niti sam ja bio uveren u to u potpunosti, vec sam izvlacio zakljucke sagledavajuci biblijski kontekst sa ciljem da dodjem do rezultata, i na kraju mi je Gospod ukazao na uporedne tekstove i tekst iz Luke 22 poglavlje koji razresava ovu temu.

Sve sto ja iznosim je u kontekstu biblije i njenog ucenja, i kada uvidim da nisam u pravu ja to korigujem.

Za razzliku od toga - ti u vecini stvari gresis, i u vecini tih stvari imas suprotnosti sa biblijskim kontekstom, a to ne zelis da priznas i da otvoris oci pred sustom istinom koja ti se nudi u reci Bozjoj.

Dakle, nije problem u meni, vec u nekom drugom, a ti se moli Bogu pa sagledaj iz korena svoe stavove, ali na osnovu pisma, a ne svojih misljenja.

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
Dakle Juda Iskariotski nije uzeo simbole beskvasnog hleba i vina,jer on nema udela sa isusom i ostalim njegovim ucenicima jer ne samo da je bio izdajnik svoga ucitelja vec je bio i lopov koji je krao iz kase za priloge. Takodje za njega se primenjuje prokletstvo iz Psalma,tako da pricati o njegovom uzimanju simbola jeste isto sto i velicanje djavola...

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Dakle Juda Iskariotski nije uzeo simbole beskvasnog hleba i vina,jer on nema udela sa isusom i ostalim njegovim ucenicima jer ne samo da je bio izdajnik svoga ucitelja vec je bio i lopov koji je krao iz kase za priloge. Takodje za njega se primenjuje prokletstvo iz Psalma,tako da pricati o njegovom uzimanju simbola jeste isto sto i velicanje djavola...

Jedeš li ti telo ili ne,odnosno imaš li zajednicu sa Hristom ili ne?
Tpo tebi nije bitno jer ti imaš boga izvan onog koji se OTAC VEČNI i BOG SILNI i praviš lažom onog koji reče TOLIKO SAM SA VAMAA VI ME NEZNATE JER KO VIDE MENE VIDE OCA i AKO NE UZVERUJEŠ DA JE ON JHVH UMREĆEŠ U GREHU SVOM.

Isaija kaže da BOG stiže za glasom u pustinji i da li je stigao ili nas prevario?

Koji od svih onih datuma je ispravan što najaviše tvoji pogađači?

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527

Postovanje Rise,

Dobro mi je poznato da JS uce da Juda nije primio Svetu veceru i na osnovu toga uspostavili ste ucenje da samo oni koji sami sebe ubrajaju u 144.000 spasenih, sada mogu da primaju Svetu veceru, a drugi ne. Bio sam prisutan za vreme toga obreda u vasjoj zajednici.

Medjutim, ajde da zajedno proucimo to pitanje:

1. Na taj Obred dosli su svih 12 Hristovih ucenika. "Sede za trapezu i DVANAEST apostola s Njim." (Luka 22,14. "DODJE SA DVANAESTORICOM." Marko 14,17. Dakle, Juda je bio medju njima, a da nije ne bi se moglo reci da ih je bilo 12.

2. Matej istice da je pre priceti Isus spomenuo izdajnika, Matej 26,25; dok Luka tvrdi da je to pitanje Isus postavio posle primanja Hleba i Vina. " EVO RUKE IZDAJNIKA MOJEGA SA MOM JE NA trpezi. A oni stadose traziti medju sobom ko bi dakle bio koji ce to uciniti." Luka 22,n 21.23.
Prema tome Isus jasno istice da je Juda sedeo zajedno s njima za trpezom.

3. Kada im je deo cesu rekao je: "Pijte IZ NJE SVI" Marko 14,32. (ne kaze svi osim Jude)

4.Kada je Juda uptao "DA NISAM JA?" Matej 26,25. Odmah posle toga sledi Pticet. Matej 26,26.27.

5. Jovan spominje da je Juda "I po zalogaju tada udje u njega sotona. A on uzevsi zalogaj odmah isadje; a bese noc" Jovan 13,27.30.

Iako je Hristos znao ko ce ga izdati i to je hteo unapred da saopsti ucenicima, cak je induirektno pokazao da je to Juda, On mu ipak, nije zabranio da uzme ucesca u ovom svetom obredu.
Isus je sve svoje ucenike, kao i Judu, voleo i cinio sve da ih uzdigne od malaksalosti i mana koje su posedovali. "DO KRAJA IH LJUBI". Jovan 13,1.

Da je Hristos Judi uskrtio bilo koju prednost
, Juda bi to mogao da uptrebi kao razlog svoje
odbojnosti i neprijateljstva prerema svome Ucitelju. Mdjudim, pzlog nije postojao za zlocin koji je Juda ucinio.

Apostol Pavle je svu odgovornost za nedostojno primanje simbola Hristovog Tela i krvi prebocio nemarnom ucesniku: "JER KAD GOD JEDETE OVAJ HLEB I CASU OVU PIJETE, SMET GOSPODNJU OBZNANJUJETE, DOKLE NE DODJE. TAKO KOJI NEDOSTOJNO JEDE OVAJ HLEB ILI PIJE CASU GOSPODNJU, KRIV JE TELU I KRVI GOSPODNJOJ. ALI COVEK DA ISPITUJE SEBE, PA ONDA OD HLEBA DA JEDE I OD CASE DA PIJE.JER KOJI NEDOSTOJNO JEDE I PIJE, SUD SEBI JEDE I PIJE." 1. Korincanima 11,27-29.

Prema tome Crkva ili bilo koja veska zajednica nije postavljena da sudi ko moze, a ko ne moze da ucestvuje u priceti, to je predato svokom verniku da sam za sebe odluci. Ipak, jasno je izneto da nedostojini sami sebe osudjuju.
Prema tome, JUDA JESTE PRIMIO HLEB I VINO kao is vi ostali ucernici s njim.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ma sta se tu ima filozofirati:

"I po zalogaju tada udje u njega sotona. A on uzevsi zalogaj odmah isadje; a bese noc" Jovan 13,27.30.

Drugo je sto oni to ne priznaju i izmisljaju..

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
Pozdrav za naseg cika Miku,
Eto nas posle dugog vremena.
Ja sam opsirno napisao o tom izvestaju,ali sad hajde malo da razmislimo logicki.
1.Kolko puta su seli i jeli pa ustali pa opet seli i jeli?
2.ima li razlike izmedju nekoga koji jede i pije pod molitvom od onoga koji ne jede i ne pije pod molitvom?
3.Ima li razlike kad neko sam i pije i jede,a nekom se turi komad umocenog hleba usta???
Cinjenica je da Matej,Marko i Luka nisu obratili dovoljno paznje na najbitniji detalj sa Pashalne vecere,ali ih je zato ap.Jovan dopunio unevsi dodatne detalje.
Jovan 13;26 kaze 26 Isus odgovori: Onaj je kome ja umočivši zalogaj dam. I umočivši zalogaj dade Judi Simonovom Iskariotskom.
30 A on uzevši zalogaj odmah iziđe; a beše noć.
Dakle Isus mu je gurnuo zalogaj umocenog hleba u usta,a Juda iskariotski nije jeo,ni beskvasni hleb niti crveno vino pod Isusovom molitvom.,jer se tek nakon ovoga desila molitva i uvodjenje Novog Saveza .
....
E sad neki ce kazati da taj nastavak nigde ne pise u Jovanu,vec da ima samo isusov govor dok ne izidjose iz kuce...
Ali mogu li nam detalji iz mateja 26 glave pomoci da bolje razumemo?
25 A Juda, izdajnik Njegov, odgovarajući reče: Da nisam ja, ravi? Reče mu: Ti kaza.
26 I kad jeđahu, uze Isus hleb i blagoslovivši prelomi ga, i davaše učenicima, i reče: Uzmite, jedite; ovo je telo moje.
27 I uze čašu i davši hvalu dade im govoreći: Pijte iz nje svi;
28 Jer je ovo krv moja novog zaveta koja će se proliti za mnoge radi otpuštenja greha.
Pa iz Mateja se razume poklapanje o identifikaciji Jude iskariotskog kao izdajnika koji je izasao odmah nako sto mu je isus turio umoceni hleb u tanjir usta.Juda Iskariotski je izasao,dok su ucenici nastavili da jedu!
I tad sledi 26 stih "I dok JEDjAHU,uze Isus hleb i blagoslovivsi ga,prelomi ga i dade im uz reci "ovo je moje telo",a potom i casu vina.
....
E sad nadam se da ce vam biti razumnije,a li ako ni sad nije razumnije,zaptajte se ,"zasto zelite da tvrdite da je Juda Iskariotski uzeo simbole hleba i vina",i sta je cilj vase tvrdnje? Mozda da opravdate Judu iskariotsog ili pak sve zlikovce na ovom svetu koji su bili i koji jos treba da budu???Sta je vas cilj?,zasto zelite da dokazete da je Juda Iskariotski bio "pricescen"???

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Samo jedno pitanje koje rešava ceo problem.

Da li danas ima ljudi koji uzimaju večeru Gospodnju nedostojno?

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Pozdrav za naseg cika Miku,
Eto nas posle dugog vremena.
Ja sam opsirno napisao o tom izvestaju,ali sad hajde malo da razmislimo logicki.
1.Kolko puta su seli i jeli pa ustali pa opet seli i jeli?
2.ima li razlike izmedju nekoga koji jede i pije pod molitvom od onoga koji ne jede i ne pije pod molitvom?
3.Ima li razlike kad neko sam i pije i jede,a nekom se turi komad umocenog hleba usta???
Cinjenica je da Matej,Marko i Luka nisu obratili dovoljno paznje na najbitniji detalj sa Pashalne vecere,ali ih je zato ap.Jovan dopunio unevsi dodatne detalje.
Jovan 13;26 kaze 26 Isus odgovori: Onaj je kome ja umočivši zalogaj dam. I umočivši zalogaj dade Judi Simonovom Iskariotskom.
30 A on uzevši zalogaj odmah iziđe; a beše noć.
Dakle Isus mu je gurnuo zalogaj umocenog hleba u usta,a Juda iskariotski nije jeo,ni beskvasni hleb niti crveno vino pod Isusovom molitvom.,jer se tek nakon ovoga desila molitva i uvodjenje Novog Saveza .
....
E sad neki ce kazati da taj nastavak nigde ne pise u Jovanu,vec da ima samo isusov govor dok ne izidjose iz kuce...
Ali mogu li nam detalji iz mateja 26 glave pomoci da bolje razumemo?
25 A Juda, izdajnik Njegov, odgovarajući reče: Da nisam ja, ravi? Reče mu: Ti kaza.
26 I kad jeđahu, uze Isus hleb i blagoslovivši prelomi ga, i davaše učenicima, i reče: Uzmite, jedite; ovo je telo moje.
27 I uze čašu i davši hvalu dade im govoreći: Pijte iz nje svi;
28 Jer je ovo krv moja novog zaveta koja će se proliti za mnoge radi otpuštenja greha.
Pa iz Mateja se razume poklapanje o identifikaciji Jude iskariotskog kao izdajnika koji je izasao odmah nako sto mu je isus turio umoceni hleb u tanjir usta.Juda Iskariotski je izasao,dok su ucenici nastavili da jedu!
I tad sledi 26 stih "I dok JEDjAHU,uze Isus hleb i blagoslovivsi ga,prelomi ga i dade im uz reci "ovo je moje telo",a potom i casu vina.
....
E sad nadam se da ce vam biti razumnije,a li ako ni sad nije razumnije,zaptajte se ,"zasto zelite da tvrdite da je Juda Iskariotski uzeo simbole hleba i vina",i sta je cilj vase tvrdnje? Mozda da opravdate Judu iskariotsog ili pak sve zlikovce na ovom svetu koji su bili i koji jos treba da budu???Sta je vas cilj?,zasto zelite da dokazete da je Juda Iskariotski bio "pricescen"???

Pitanje nije zasto mi tvrdimo da je Juda uzeo hleb i vino, jer mi nemamo razloga da insistiramo na tome da jeste. Pitanje je zasto vi "insistirate da nije"???

Vi svakako imate razloga.

Drugo, da li ti znas sta znaci "umociti zalogaj"???

To je cin koji se vrsi jedino na euharistiji, odnosno Pashi, i crkva Pravoslavna i Katolicka I DAN DANAS UMACU HLEB!!!

Dakle RADI SE O EUHARISTIJI u tekstu, a ne o obicnoj veceri kako ti tvrdis!

Juda je prisustvovao Euharistiji.

I nisu oni "vise puta jeli", nego su "jeli jos".
TO JE BILA VECERA KAO I SVAKA DRUGA, NISU ONI UZIMALI HLEB "NA ZUB" KAO MI DANAS, VEC SU JELI DA SE "NAJEDU"!
A JUDA JE JEO ZAJEDNO SA NJIMA!
DAKLE ULAZI U SAVEZ!

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Postovanje Rise,

Dobro mi je poznato da JS uce da Juda nije primio Svetu veceru i na osnovu toga uspostavili ste ucenje da samo oni koji sami sebe ubrajaju u 144.000 spasenih, sada mogu da primaju Svetu veceru, a drugi ne. Bio sam prisutan za vreme toga obreda u vasjoj zajednici.

Medjutim, ajde da zajedno proucimo to pitanje:

1. Na taj Obred dosli su svih 12 Hristovih ucenika. "Sede za trapezu i DVANAEST apostola s Njim." (Luka 22,14. "DODJE SA DVANAESTORICOM." Marko 14,17. Dakle, Juda je bio medju njima, a da nije ne bi se moglo reci da ih je bilo 12.

2. Matej istice da je pre priceti Isus spomenuo izdajnika, Matej 26,25; dok Luka tvrdi da je to pitanje Isus postavio posle primanja Hleba i Vina. " EVO RUKE IZDAJNIKA MOJEGA SA MOM JE NA trpezi. A oni stadose traziti medju sobom ko bi dakle bio koji ce to uciniti." Luka 22,n 21.23.

Prema tome Isus jasno istice da je Juda sedeo zajedno s njima za trpezom.

3. Kada im je deo cesu rekao je: "Pijte IZ NJE SVI" Marko 14,32. (ne kaze svi osim Jude)

4.Kada je Juda uptao "DA NISAM JA?" Matej 26,25. Odmah posle toga sledi Pticet. Matej 26,26.27.

5. Jovan spominje da je Juda "I po zalogaju tada udje u njega sotona. A on uzevsi zalogaj odmah isadje; a bese noc" Jovan 13,27.30.

Iako je Hristos znao ko ce ga izdati i to je hteo unapred da saopsti ucenicima, cak je induirektno pokazao da je to Juda, On mu ipak, nije zabranio da uzme ucesca u ovom svetom obredu.

Isus je sve svoje ucenike, kao i Judu, voleo i cinio sve da ih uzdigne od malaksalosti i mana koje su posedovali. "DO KRAJA IH LJUBI". Jovan 13,1.

Da je Hristos Judi uskrtio bilo koju prednost, Juda bi to mogao da uptrebi kao razlog svoje odbojnosti i neprijateljstva prerema svome Ucitelju. Mdjudim, pzlog nije postojao za zlocin koji je Juda ucinio.

Apostol Pavle je svu odgovornost za nedostojno primanje simbola Hristovog Tela i krvi prebocio nemarnom ucesniku: "JER KAD GOD JEDETE OVAJ HLEB I CASU OVU PIJETE, SMET GOSPODNJU OBZNANJUJETE, DOKLE NE DODJE. TAKO KOJI NEDOSTOJNO JEDE OVAJ HLEB ILI PIJE CASU GOSPODNJU, KRIV JE TELU I KRVI GOSPODNJOJ. ALI COVEK DA ISPITUJE SEBE, PA ONDA OD HLEBA DA JEDE I OD CASE DA PIJE.JER KOJI NEDOSTOJNO JEDE I PIJE, SUD SEBI JEDE I PIJE." 1. Korincanima 11,27-29.

Prema tome Crkva ili bilo koja veska zajednica nije postavljena da sudi ko moze, a ko ne moze da ucestvuje u priceti, to je predato svokom verniku da sam za sebe odluci. Ipak, jasno je izneto da nedostojini sami sebe osudjuju.
Prema tome, JUDA JESTE PRIMIO HLEB I VINO kao is vi ostali ucernici s njim.

Sve to je već rečeno i svaki verujući zna da je UZEO i pitaosam dotičnog da li on uzima i nema odgovora i to je prepoznatljivo kod svih masonskih zajednica da ne daju odgovore već tvrdoglavo teraju laž dpo kraja niti mogu da vide svoju laž već onog drugog.
Tako čekaoci sedmog milenijuma vide da se hleb mora uzeti a Raselovci ne vide,tako oni vide da nedelja nije žig zveri a Jelenaši ne vide te stotine takvih primera imamo i čovek sa strane videći te stvari može samo iz sveg srca zahvaliti Bogu što ga izbavi od tih zala.

Natrag