Član
- Učlanjen(a)
- 05.09.2013
- Poruka
- 4.465
Rise dobro je sto si ucinio ZAOKRET, ali cini nam se da taj zakret nije potpun.
Pre svega, Svetu veceru ili Pricest Gospod Isus nije poceo deljenjem hleba i vina nego ga je poceo obredom Poniznosti tj, pranjem nogu. Rise, kako uce JS, da li je Hristos i Judi oprao noge ili nije?
Ako ste vi hriscani Biblije, zato ste izbacili pranje nogu koje je Hristos uspostavio da predhodi Svetoj veceri?
Na osnovu izvestaja iz Jevandjelja koje si naveo, svako ko trazi istinu u Bibliji, lako moze da zakljuci da Juda ni ukom slucju nije bio sankcionisan, prezren niti odbacen, jer da jeste, on bi to upotrebio kao razlog svoga otpada, ali on je uzivao sve prednosti koje je Isus dao svojim ucenicima i stalno se pretvarao da je lojalan Hristov ucenik.
Tako i ovoga puta, ucenici nisu primetili nikakvu promenu, Isus je i prtema Judi postupio kao i prema drugima. Isus je ucinio sve da mu pomogne i da ga privice k sebi, ali Judina oholost to nije prihvatila.
Ucenje da samo 144,000 mogu uzeti ucesce u Svetoj vecetri, nije Biblijsko. Hristos ni apostoli nisu tako ucili. Zato apostol Pavle i poziva sve hriscane da pre ucesca u Svetom obredu sami sebe ispitaju pa tek onda da pristupe Trpezi Gospodnjoj.
Bio sam kod Jehovinih svedoka za vreme priceti, video sam da djakoni pronose hleb i vino ispred vernika, ali nisam video nijednoga da uzima. To je potpuno suprotno Hristovom primeru.
RISE, mozes li nam objasniti sta za tebe znace ove Hristove reci: "AKO NE JEDETE TELA SINA COVECIJEGA I NE PIJETE KRVI NJEGOVE, NECETE IMATI ZIVOTA U SEBI." Jovan 6,53.
Kada je Hristos Petru hteo da opere noge, a Petar se usprotivcio i nije mu dozvoilio da to ucini, staje Hristos izjavio:
"AKO TE NE OPEREM NEMAS DELA SA MNOM." Jovan 13,8.
Posto je pranje nogu bio pocetak Pricesti, ovim je Hristaos jasno rekao da oni koji omalovazavaju ovaj obred nemaju dela sa Njim. Isto tako potpuno je jasno da JUDA JESTE PRIMIO OVAJ OBRED KAO I DRUGI UNENICI.
Dragi moj Miko,
pranje nogu je u ono vreme bilo svakodnevno i to je obicaj poniznosti i gostoprimstva.
Ipak sveta vecera nije pocela pranjem nogu vec za trpezom.Jovan 14:4,12
4 Ustade od večere, i skide svoje haljine, i uze ubrus te se zapreže
12 A kad im opra noge, uze haljine svoje, i sedavši opet za trpezu reče im: Znate li šta ja učinih vama?
Posle pranja nogu ponovo su seli za trpezu.Dakle oni su pre pranja nogu vec jeli jednu turu,
ali posto apostoli jos nisu shvatali neki red i poniznost,Isus im je to pokazao.
Dakle sveta vecera nije pocela sa pranjem nogu,i bila je obicna dok nije otisao Juda Iskariotski.
Nadalje kad pricas o Judi moras da naznacis o kojem Judi pricas jer ih je bilo dvoje.Dakle pricamo o Judi Iskariotskom.
Tek tada je postala posebna ili spomen vecera kada je uspostavio Novi Savez.uvodjenjem simbola beskvasnog hleba i crvenog vina.
Poslednja izmena od urednika: