UPLOADER
- Učlanjen(a)
- 19.10.2010
- Poruka
- 3.323
Mene neće uvjeriti , jer ja vjerujem daje Isus sin Božji , i onje Bog Jahve .Tko zna, možda nas i "prosvetliš".. pa počenemo "verovati" kao i ti.
Još u Starom zavjetu je nagoviješteno da će Bog doći među ljude .
Izaija 9 - 5Jer, dijete nam se rodilo, sina dobismo; na plećima mu je vlast. Ime mu je: Savjetnik divni, Bog silni, Otac vječni, Knez mironosni. 6Nadaleko vlast će mu se sterat' i miru neće biti kraja nad prijestoljem Davidovim, nad kraljevstvom njegovim: učvrstit će ga i utvrdit u pravu i pravednosti. Od sada i dovijeka učinit će to privržena ljubav Jahve nad Vojskama.
Svakako zanimljivo, Stari zavjet, dakle židovska knjiga, također govori o tome da će se se Bog pojaviti pred ljudima u tijelu.
Ivan 5 -
18Zbog toga su Židovi još više gledali da ga ubiju jer je ne samo kršio subotu nego i Boga nazivao Ocem svojim izjednačujući sebe s Bogom.
Idemo dalje. Isus sam sebe izjednačava sa Ocem:
Ivan 17 -
22I slavu koju si ti dao meni ja dadoh njima: da budu jedno kao što smo mi jedno -
Ivan 10 -
27Ovce moje slušaju glas moj; ja ih poznajem i one idu za mnom. 28Ja im dajem život vječni te neće propasti nikada i nitko ih neće ugrabiti iz moje ruke. 29Otac moj, koji mi ih dade, veći je od svih i nitko ih ne može ugrabiti iz ruke Očeve. 30Ja i Otac jedno smo."
Tajna Isusovog Božanstva je otkrivana kroz cijeli Novi zavjet. Neke druge religije žele namjerno napraviti Bogu sudruga, i prikazati kršćanstvo kao takvo; a to jednostavno ne stoji u teologiji kršćanstva – trojstvo je samo dodatan opis – jednoga Boga.Isus vidimo se ne pravi ravan Ocu izvan njega; nego djeluje u njemu - kako on sam kaže.
Rečenice Isusa Krista kojima on sam ističe Božanstvo - Samonazivanje imenom Božjim (koje je Bog dao Mojsiju u Starom zavjetu - "Ja Jesam")
Tako osim nazivanja sebe Sinom Božjim, odnsono Sinom Čovječjim , Isus izjednačava sebe (Sina) sa Ocem, te proglašavanje samog sebe Jahve-om (tj. "Ja jesam", a to je ime koje je Bog objavio Mojsiju u židovskoj i kršćanskoj knjizi - Starom zavjetu, i znači "Ja jesam"):
Izlazak 3 -
13Nato Mojsije reče Bogu: "Ako dođem k Izraelcima pa im kažem: 'Bog otaca vaših poslao me k vama', i oni me zapitaju: 'Kako mu je ime?' - što ću im odgovoriti?" 14"Ja sam koji jesam", reče Bog Mojsiju. Onda nastavi: "Ovako kaži Izraelcima: 'Ja jesam' posla me k vama."
Također, u Izaijinim pisanjima u Starom zavjetu, znači i židovskoj i kršćanskoj knjizi - imamo ponovno taj naziv kojim se Bog oslovljava:
Izaija 43 -
10Jer vi ste mi svjedoci, riječ je Jahvina, i moje sluge koje sam izabrao, da biste znali i vjerovali i uvidjeli da sam to ja. Prije mene nijedan bog nije bio načinjen i neće poslije mene biti. 11Ja, ja sam Jahve, osim mene nema spasitelja. 12Ja sam prorekao, spasio i navijestio, i nema među vama tuđinca! Vi ste mi svjedoci, riječ je Jahvina, a ja sam Bog 13od vječnosti - ja jesam! I nitko iz ruke moje ne izbavlja; što učinim, tko izmijeniti može?
Izaija 48 -
12 Čuj me, Jakove, Izraele, koga sam pozvao: Ja jesam, ja sam prvi, ja sam i posljednji.
A da se Isus proglašava Jahve-om, imamo npr u ovim citatima:
Ivan 8 -
24Stoga vam i rekoh: 'Umrijet ćete u grijesima svojim.' Uistinu, ako ne povjerujete da Ja jesam, umrijet ćete u grijesima svojim.
Marko 14 -
62A Isus mu reče: "Ja jesam! I gledat ćete Sina Čovječjega gdje sjedi zdesna Sile i dolazi s oblacima nebeskim."
Ivan 8 -
28Isus im nato reče: "Kad uzdignete Sina Čovječjega, tada ćete upoznati da Ja jesam i da sam od sebe ne činim ništa, nego da onako zborim kako me naučio Otac.
Također ponovno Isusovo proglašavanje Jahve-om, i samo dodatno objašnjava Židovima tko on zaista je. No pogledajmo što zaista piše, Isus ovdje tvrdi da On je i prije Abrahama još:
Ivan 8
57Rekoše mu nato Židovi: "Ni pedeset ti još godina nije, a vidio si Abrahama?" 58Reče im Isus: "Zaista, zaista, kažem vam: prije negoli Abraham posta, Ja jesam!"
Ivan 13 -
19 "Već vam sada kažem, prije negoli se dogodi, da kad se dogodi vjerujete da Ja jesam.
Rečenice Isusa Krista kojima on sam sebe proglašava Gospodinom i Bogom
Ivan 20 -
28Odgovori mu Toma: "Gospodin moj i Bog moj!" 29Reče mu Isus: "Budući da si me vidio, povjerovao si. Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju!"
Ova rečenica, kao i mnoge druge iz Biblije ponovno sa stajališta Isusa negiraju one koji govore kontra njegova Božanstva a pozivaju se na Bibliju.Sasvim je jasno da je nakon epiteta „Ja jesam“, dakle Božjeg imena – proglašenje Gospodinom i Bogom - samo potvrda i kruna Isusovog Božanstva.