Da li je Hristos Božanske prirode na zemlji?

UPLOADER
Učlanjen(a)
19.10.2010
Poruka
3.324
Tko zna, možda nas i "prosvetliš".. pa počenemo "verovati" kao i ti.
Mene neće uvjeriti , jer ja vjerujem daje Isus sin Božji , i onje Bog Jahve .

Još u Starom zavjetu je nagoviješteno da će Bog doći među ljude .


Izaija 9 - 5Jer, dijete nam se rodilo, sina dobismo; na plećima mu je vlast. Ime mu je: Savjetnik divni, Bog silni, Otac vječni, Knez mironosni. 6Nadaleko vlast će mu se sterat' i miru neće biti kraja nad prijestoljem Davidovim, nad kraljevstvom njegovim: učvrstit će ga i utvrdit u pravu i pravednosti. Od sada i dovijeka učinit će to privržena ljubav Jahve nad Vojskama.

Svakako zanimljivo, Stari zavjet, dakle židovska knjiga, također govori o tome da će se se Bog pojaviti pred ljudima u tijelu.

Ivan 5 -
18Zbog toga su Židovi još više gledali da ga ubiju jer je ne samo kršio subotu nego i Boga nazivao Ocem svojim izjednačujući sebe s Bogom.

Idemo dalje. Isus sam sebe izjednačava sa Ocem:
Ivan 17 -
22I slavu koju si ti dao meni ja dadoh njima: da budu jedno kao što smo mi jedno -

Ivan 10 -
27Ovce moje slušaju glas moj; ja ih poznajem i one idu za mnom. 28Ja im dajem život vječni te neće propasti nikada i nitko ih neće ugrabiti iz moje ruke. 29Otac moj, koji mi ih dade, veći je od svih i nitko ih ne može ugrabiti iz ruke Očeve. 30Ja i Otac jedno smo."

Tajna Isusovog Božanstva je otkrivana kroz cijeli Novi zavjet. Neke druge religije žele namjerno napraviti Bogu sudruga, i prikazati kršćanstvo kao takvo; a to jednostavno ne stoji u teologiji kršćanstva – trojstvo je samo dodatan opis – jednoga Boga.Isus vidimo se ne pravi ravan Ocu izvan njega; nego djeluje u njemu - kako on sam kaže.

Rečenice Isusa Krista kojima on sam ističe Božanstvo - Samonazivanje imenom Božjim (koje je Bog dao Mojsiju u Starom zavjetu - "Ja Jesam")
Tako osim nazivanja sebe Sinom Božjim, odnsono Sinom Čovječjim , Isus izjednačava sebe (Sina) sa Ocem, te proglašavanje samog sebe Jahve-om (tj. "Ja jesam", a to je ime koje je Bog objavio Mojsiju u židovskoj i kršćanskoj knjizi - Starom zavjetu, i znači "Ja jesam"):


Izlazak 3 -
13Nato Mojsije reče Bogu: "Ako dođem k Izraelcima pa im kažem: 'Bog otaca vaših poslao me k vama', i oni me zapitaju: 'Kako mu je ime?' - što ću im odgovoriti?" 14"Ja sam koji jesam", reče Bog Mojsiju. Onda nastavi: "Ovako kaži Izraelcima: 'Ja jesam' posla me k vama."

Također, u Izaijinim pisanjima u Starom zavjetu, znači i židovskoj i kršćanskoj knjizi - imamo ponovno taj naziv kojim se Bog oslovljava:
Izaija 43 -
10Jer vi ste mi svjedoci, riječ je Jahvina, i moje sluge koje sam izabrao, da biste znali i vjerovali i uvidjeli da sam to ja. Prije mene nijedan bog nije bio načinjen i neće poslije mene biti. 11Ja, ja sam Jahve, osim mene nema spasitelja. 12Ja sam prorekao, spasio i navijestio, i nema među vama tuđinca! Vi ste mi svjedoci, riječ je Jahvina, a ja sam Bog 13od vječnosti - ja jesam! I nitko iz ruke moje ne izbavlja; što učinim, tko izmijeniti može?

Izaija 48 -
12 Čuj me, Jakove, Izraele, koga sam pozvao: Ja jesam, ja sam prvi, ja sam i posljednji.

A da se Isus proglašava Jahve-om, imamo npr u ovim citatima:
Ivan 8 -
24Stoga vam i rekoh: 'Umrijet ćete u grijesima svojim.' Uistinu, ako ne povjerujete da Ja jesam, umrijet ćete u grijesima svojim.

Marko 14 -
62A Isus mu reče: "Ja jesam! I gledat ćete Sina Čovječjega gdje sjedi zdesna Sile i dolazi s oblacima nebeskim."

Ivan 8 -
28Isus im nato reče: "Kad uzdignete Sina Čovječjega, tada ćete upoznati da Ja jesam i da sam od sebe ne činim ništa, nego da onako zborim kako me naučio Otac.

Također ponovno Isusovo proglašavanje Jahve-om, i samo dodatno objašnjava Židovima tko on zaista je. No pogledajmo što zaista piše, Isus ovdje tvrdi da On je i prije Abrahama još:
Ivan 8
57Rekoše mu nato Židovi: "Ni pedeset ti još godina nije, a vidio si Abrahama?" 58Reče im Isus: "Zaista, zaista, kažem vam: prije negoli Abraham posta, Ja jesam!"

Ivan 13 -
19 "Već vam sada kažem, prije negoli se dogodi, da kad se dogodi vjerujete da Ja jesam.


Rečenice Isusa Krista kojima on sam sebe proglašava Gospodinom i Bogom

Ivan 20 -
28Odgovori mu Toma: "Gospodin moj i Bog moj!" 29Reče mu Isus: "Budući da si me vidio, povjerovao si. Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju!"

Ova rečenica, kao i mnoge druge iz Biblije ponovno sa stajališta Isusa negiraju one koji govore kontra njegova Božanstva a pozivaju se na Bibliju.Sasvim je jasno da je nakon epiteta „Ja jesam“, dakle Božjeg imena – proglašenje Gospodinom i Bogom - samo potvrda i kruna Isusovog Božanstva.
 
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.331
Šta ja mogu kada mi ne verujete.

A koliko Židova i muhamedanaca je povjerovalo na tvoju riječ? Sam si rekao da si zbog njih Isusa razBožio. Koliko ih se "nanovo-osunetilo" u "tvojoj crkvi"?

Ali ok, neverujete mnogo važnijem od mene pa mi to nije važno. Mene mi nije žao. Ako verujete verujete.

Ja ću radije u pakao sa svetim Tomom, i ostalim apostolima, koji Kristu uskliknu: Gospodin moj i Bog moj, nego prihvatiti "tvoje obrezanje".

Da, iz Biblije..a šta citiram svo vreme?

Ti ne citiraš ništa, a sve citate iz Biblije zaobilaziš k'o kiša Kragujevac.
 
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Mene neće uvjeriti , jer ja vjerujem daje Isus sin Božji , i onje Bog Jahve .

To i ja verujem sestro. Ono sam postavio da bih ga naveo da nam kaže izvore svog "verovanja".

Ja ću radije u pakao sa svetim Tomom, i ostalim apostolima, koji Kristu uskliknu: Gospodin moj i Bog moj, nego prihvatiti "tvoje obrezanje".

Pakao? Ne, Slape, to je pravi Raj, a ne ono što čeka one koji poveruju onome što Jovan propoveda.

Ti ne citiraš ništa, a sve citate iz Biblije zaobilaziš k'o kiša Kragujevac.

Citira, ali samo ono što njemu odgovara, i sve to začinjava "tumačenjima" čiji su izvori kuran, talmud... i ostali koje skriva kao da mu od tog skrivanja život zavisi.
 
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.394
"Ljudi Izraelci! poslušajte reči ove: Isusa Nazarećanina, ČOVEKA od Boga potvrđena među vama silama i čudesima i znacima koje učini Bog preko njega među vama, kao što i sami znate.", Dela 2,22

Još jedan stih koji ukazuje kako su Isusa doživljavali apostoli..tj. kako su doživljavali Njegovu telesnu pojavu među ljudima. Oni Ga nazivaju ČOVEK.

"Jer je jedan Bog, i jedan posrednik Boga i ljudi, čovek Hristos", 1. Timotiju 2,5

Uz ovaj citat apostola Pavla koje je ranije naveden apostoli ukazuju na svoj doživaljaj Hrista..u isto vreme oba apostola imaju za cilj da ovaj utisak urežu u svest svojih slušalaca. Apostol Petar pred velikim mnoštvom a apostol Pavle onim vernima kojima piše poslanicu.

Apostoli ne poznaju termine "Bogo-Čovek" niti se trude da uz izrečen izraz ČOVEK dodaju još neki termin koji bi ukazivao na drugu stranu NJegove prirode jer da su Ga doživljavali Bogom u telu svakako ne bi propustili da to napišu i pojasne.

Zašto apostoli koriste jednostavan termi ČOVEK koji ne ostavlja nikakvu dilemu?

Za Njih je Hristos Mesija a Mesija u Torah nije najavljen kao Bog već upravo kao čovek.
 
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.249
Pokoravanje je nešto što ukazuje na status. Taj poredak ne može da bude u poretku Božasnkog između Hrista i Oca. Ono jasno odražava da jedan subjekt nije Bog a drugi jeste. U tom poretku jasno je da se ne radi o Hristovoj Božanskoj prirodi i vlasti. Ovaj poredak je vrhunac onog koji je nastao od Hristovog utelovljenja. Vrhunac je da Mu sve bude pokoreno.
Ne razumem sta hoces reci brate? Od kad to mene od tebe razlikuje posao kojim se ja bavim? Da li sam ja manje covek ako skupljam smece a ti si vise covek ako sedis u fotelji i izigravas predsednika?

Tako i je i u odnosu izmedju Hrista i Boga.
On kao kralj na zemlji samo obavlja svoj posao koji mu je dodeljen, i podlaze se pretpostavljanom, to ne menja njegovu prirodu..

Ne razumem dakle sta si ovim hteo reci, hoces li da kazes da ovo znaci da Hristos prestaje biti Bog nakon vaskrsenja?

Ako je tako, gore je nego sto sam mislio..

Moj Mire, "telo i krv" podrzumeva ljudsku prirodu sklonu grehu u kojoj se sada nalazimo.

Ne predstavlja ljudsku gresnu prirodu, vec predstavlja telesno bice, i to se lepo iz konteksta vidi. Pavle govori o razlicitim vrstama tela i kaze da postoje nebeska tela i zemaljska tela, i da telesna tela ne mogu boraviti na nebu! A to tvoje tumacenje je adventisticko, vec znam sta ces reci unapred..

kada Hristos dođe i kada se preobraze verni imaće ponovo bezgrešnu prirodu..koja ni je sklona grehu kao što je imao Adam pre pada
Ne postoji "priroda koja nije sklona grehu"! Kada bi postojala takva priroda mi bi onda bili roboti, i radili bi ono sto moramo! Da si ti u pravu, i andjeli ne bi sagresili uopste jer nisu imali prirodu koja je skolna grehu a nije imao ni Adam.. Dakle, takvo nesto ne postoji, svaki covek moze da sagresi u bilo kom trenutku, bilo kakvu prirodu da ima..

Ne gresi covek zato sto ga telo vuce i mami, vec gresi zbog svog iskvarenog uma.. Najbolji primer je recimo cigara, mislis treba ti nikotin, ja ti stavim pistolj na glavu i kazem povuci cuobarac cim zapalis, hoces li zapaliti? Ne treba tebi nikotin, samo mislis da ti treba.. Isti je slucaj i sa telom.. Nije problem telo, vec tvoj um..

Hristos je imao istu prirodu kao i mi..čak sklonu grehu ali nije sagrešio. Tako da nama ne treba bogočovečanska priroda niti ćemo je dobiti već isključivo ljudsku ali ne sklonu grehu

Nama ta priroda treba zbog boravka na nebu, a ne zbog bilo cega drugog, da kao ne bismo vise gresili mislis zbog toga? Ne! Ne treba nam zbog toga, jer Bog ne pravi robote, nego nam treba zbog drugacijih uslova na onom svetu!

Da je Hristos vaskrsao samo telom, i da je to bilo sve, onda ne bismo mogli naslediti nebo, jer telo raspadljivo ne moze ziveti na nebu. A tvoje tumacenje tih stihova je pogresno u skladu sa adventistickom teologijom, koja smatra da je Hristos na nebu i dalje telesan! Znaci, tako ste mu oduzeli Bozanatvo i na nebu (ne samo na zemlji sto ti ucis)! Pogresna teologija skroz, suprotna bibliji! Hristos je osim telesnog vaskrsenja doziveo i preobrazenje, kao sto cemo i mi!

nećemo imati "bogočovečansku" prirodu niti nam eje ta priroda potrebna za spasenje. Mi ćemo imati i dalje ljudsku kao i Hristos.

Jeste, a po tebi je Hristos i dalje telesan, i dalje ima ljudsku prirodu na nebu? Jel tako?

Ovo je nevidjena jeres, Bog vam je materijalan!

Pise u bibliji da cemo "BITI KAO I ON", zar nesto treba jos da dodajem?

Ako je Hristos telesan i na nebu, ti si u pravu, Bog je materijalan, i onda zaista nije potrebno da menja nasu prirodu, ili da postane "BOGO-COVEKOM" zbog nas!

To Mire moj, nije objašenje. Isus "ne zna" rekao je i sam. Dakle, obličje u kojem je Isus ne zna jer da ima element koji zna tj- Božasnki u sebi onda bi Njegove reči bile neistinite. On ne da ne želi da zna nego ne zna kao što i kaže. Jedino ako je Njegova priroda potpuno ljudska bez elemenata Božasnke ove reči imaju smisla. I tako i jeste. On zaista je u ljdskoj prirodi koja ne zna.

Znaci Hristos na zemlji nije bio Isus sa neba, nego neki drugi covek koji ne zna ni ko je ni sta je ni odakle je? Eto, to ti ucis!

Da li ti shvatas, da ako je on bio Bog i preneo je svoju licnost sa neba u telo coveka, licnost "SVEZNAJUCEG BOGA", da je morao da odabere cega ce se secati a cega nece, i da bi svakako morao da "ODLUCI DA NE ZNA" neke stvari! A zasti bi to radio, mogao je prosto da precuti ono sto zna!

Jovane, ajde brate malo pocni da razmisljas..

On zaista je u ljdskoj prirodi koja ne zna.

Mislis mi smo toliko glupi i ograniceni da mu nije moglo stati sve u glavu, svo najbitnije znanje i ono o buducnosti? Ajde molim te Jovane, nemoj da budes smesan, pa ne koristimo mozak ni 10%! Nije Isus bio ogranicen nicim, prosto nije hteo da zna!

Ovo ti nikakav dokaz nije da je on bio "samo covek"!

Ne, ili zna i li ne zna. Isus nije sveznajući u telu svom

Jao Jovane, nemoj da me zasmejavati! Proroci znaju buducnost, a on ne zna naprostiju stvar koju je znao i pre nego sto je dosao na zemlju? Znaci jadan je "zaboravio zbog ogranicenog tela", nije mu sve stalo u glavu, pa se vadi na Oca, koji je on sam, a nije on, jer je Isus druga osoba, a nije Isus u telu vec je ostavio sebe napolju. Znaci ko je onda u telu, ni Otac ni Isus nije, nego izgleda neki drugi covek? Tvoja teologija je apsurdna..

Upravo jeoš jedan fraza "Duh Sveti" u ovoj rečenici. Kao što postoji nekada fraza za korišćene izraz "Otac" ne uvek..zapravo ne u većini slučajeva tako je i ovde izraz "Duh Sveti"tj. hula na Njega fraza koja označava nešto drugo..a to oznalava činjenje neoprostivog greha...jer kaže "to se neće oprostiti ljudima"...dakle činjenej neoprostivog greha...to vode predstavlja izraz "hula na Duha Svetoga". Naravno da je Duh Sveti jedank Ocu i Sinu...u poretku Božasntva..niko nije viši niti niži...niko važniji ili manje važniji.

Sad ti je Sveti Duh neka "fraza" i eto sluzi da se predstavi nesto drugo. Jos malo pa ces reci da on i ne postoji, da se personifikuje, da moze biti i struja i voda i golub, eto silazi kao golub na krstenju, pa onda mora biti golub, silazi kao vatra, pa onda mora biti da nije ni stvaran!?

Takvom analogijom (Jehovinih Svedoka), ni Bog nije stvaran, jer je vatrom prikazan u gorucem grmu kupine!

Dragi brate Jovane, molim te dodji k sebi, shvati da si upao u jeres, udaljio si se od istine veoma..
 
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.249
Njegova cela ličnost je samo jedne prirode i zato i kaže da ne zna.
Znaci Bog Sin je ispario nestao je?
Ti kazes da je on ostao u nekoj sobi na nebu? Da je tamo ostalo njegovo Bozanstvo? Sta je ostalo u toj sobi - licnost, moc, priroda.. Kako mozes ostaviti samog sebe vani?

Kako ne shvatas, da on ako nema licnost koja je preneta sa neba u telo coveka, ako mu nije preneto svo njegovo znaje, to uopste nije on! Znaci ne moze da ne zna i da se ne seca toga, ako je to on!

I ne mozes ti ostaviti nesto od sebe napolju a nesto poneti, jer ako ne poneses sve svoje, onda gubis samog sebe, bukvalno umires! Pogotovo ako nisi ni licnost poneo!

A tebi je Bog Jovane bukvalno "ispario" utelovljenjem, on je nestao! Ti nemas Boga Sina ni na nebu ni na zemlji!

Onda kada Isus kaže:"..ni Sin ne zna" na koga misli? Onda taj Sin nije On? Darth, upašćeš u takvu nezgodnu poziciju a samo ćemo se odvojiti od osnova teme..

Ti si Jovane upao u jako nezgodnu situaciju. Sam si ovde zakljucio, da ako Isus "ne zna" nesto , onda to uopste nije onaj isti Isus sa neba!

Dakle, oduzeo si mu i "predznanje" a oduzeo si mu i "Bozansku moc".. Sta si mu dakle ostavio?

Ima li taj tvoj Isus ista od onog Isusa na nebu, ima li ista Bozansko, sto si mu ti ostavio?

Ocigledno da mu nisi ostavio nista, napravio si od njega osobu koja nije ni slicna nebeskom Isusu!

"Jer je jedan Bog, i jedan posrednik Boga i ljudi, čovek Hristos", 1. Timotiju 2,5

Kako "OBICAN COVEK" moze biti posrednik izmedju Boga i ljudi? A to upravo ti ovde tvrdis svo vreme, da je on bio "obican covek", ne samo ovde na zemlji, nego da je to i sada na nebu. Dakle, i sada na nebu je obican covek sa obicnim ljudskim telom. To je teologija Elen White, koju ti sledis, i nesvesno nameces nama..

Upadas sam u svoju zamku, jer ako izraz "COVEK" znaci samo "obican covek" i nista vise, onda Isus niti moze biti nas posrednik, niti moze biti nas Spasitelj!

Apsurdna je teologija koju zastupas, i nadam se da ces to shvatiti!

Jednim izrazom, zapravo insistiranjem na tumacenju tog izraza, pokusavas dokazati odnosno uniziti Hrista! Tako se ne moze tumaciti biblija, i nema tog coveka koji ce ti takvu teologiju progutati..
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Ne razumem dakle sta si ovim hteo reci, hoces li da kazes da ovo znaci da Hristos prestaje biti Bog nakon vaskrsenja?

Ako je tako, gore je nego sto sam mislio..

Kako ne shvataš da za njega Hrist nije Bog ni na zemlji, ni na Nebesima.

A tvoje tumacenje tih stihova je pogresno u skladu sa adventistickom teologijom, koja smatra da je Hristos na nebu i dalje telesan! Znaci, tako ste mu oduzeli Bozanatvo i na nebu (ne samo na zemlji sto ti ucis)! Pogresna teologija skroz, suprotna bibliji! Hristos je osim telesnog vaskrsenja doziveo i preobrazenje, kao sto cemo i mi!

Ni sam ne znaš koliko si u pravu. Ujedno, Jovan kao što si mogao da primetiš iz ranijih postova, koristi klasičnu advenističku zamku, da mlatarajući Svetim Pismom, sagovorniku pripiše ono što isti nije rekao.

Takvom analogijom (Jehovinih Svedoka), ni Bog nije stvaran, jer je vatrom prikazan u gorucem grmu kupine!

Dragi brate Jovane, molim te dodji k sebi, shvati da si upao u jeres, udaljio si se od istine veoma..

Brate, to se dalo i očekivati. Uostalom, plod Mileritizma je upravo padanje u sve dublje i dublje hereze.

To je teologija Elen White, koju ti sledis, i nesvesno nameces nama..

Naravno da je to njena "teologija", zar si mogao da očekuješ neku drugu?

Jednim izrazom, zapravo insistiranjem na tumacenju tog izraza, pokusavas dokazati odnosno uniziti Hrista! Tako se ne moze tumaciti biblija, i nema tog coveka koji ce ti takvu teologiju progutati..

Ehh, MIre, ima, ima takvih koji će upravo takvu "teologiju" progutati. Jer da ih nema ne bi ni bilo Bruklinskih Raselovih Svedoka i Adventista Sedmog Dana. Prepune su SAD takvih "propovednika", prepun je Internet blogova i postova, prepune su knjižare radova takvih "teologa"...

Jednom rečju, pravi Babilon....
 
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.394
Kako ne shvataš da za njega Hrist nije Bog ni na zemlji, ni na Nebesima.



Ni sam ne znaš koliko si u pravu. Ujedno, Jovan kao što si mogao da primetiš iz ranijih postova, koristi klasičnu advenističku zamku, da mlatarajući Svetim Pismom, sagovorniku pripiše ono što isti nije rekao.



Brate, to se dalo i očekivati. Uostalom, plod Mileritizma je upravo padanje u sve dublje i dublje hereze.



Naravno da je to njena "teologija", zar si mogao da očekuješ neku drugu?



Ehh, MIre, ima, ima takvih koji će upravo takvu "teologiju" progutati. Jer da ih nema ne bi ni bilo Bruklinskih Raselovih Svedoka i Adventista Sedmog Dana. Prepune su SAD takvih "propovednika", prepun je Internet blogova i postova, prepune su knjižare radova takvih "teologa"...

Jednom rečju, pravi Babilon....

Zar je moguće da se niko ne osvrće na ono što kažu apostoli i sam Hristos u vezi Hristove ljudske prirode?
 
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.331
Apostoli ne poznaju termine "Bogo-Čovek" niti se trude da uz izrečen izraz ČOVEK dodaju još neki termin koji bi ukazivao na drugu stranu NJegove prirode jer da su Ga doživljavali Bogom u telu svakako ne bi propustili da to napišu i pojasne.

Kad bih ja tebe sada demantirao, i citirao tekst iz Novog zavjeta u kojem apostol Isusa naziva Bogom, ti bi "popljuva" taj novozavjetni tekst i sve ostale nas ovdje pokušao napraviti budalama. Zbog toga neću "bacati pod noge" biblijske tekstove.

Jovan se dosjetio, opsjednut mesijanskim kompleksom, kako će on Židove i Muhamedance privesti Isusu. I kako će to postići? S obzirom da se i Židovi i Muhamedanci groze samog spomena da je Isus Bog, Jovan se dosjetio da "razBoži Isusa", pa da im kao mamac baci Isusa čovjeka. Već sam nekoliko puta priupitao Jovana koliko je "nanovo-osunećenih" pristupilo njegovoj sekti ali odgovora još ne dobih.

A evo vam sada primjer kako se jedan musliman "ulovio" na Isusa Bogočovjeka.

U knjizi „Tražeći Allaha, pronašao Isusa“ Nabeel Qureshi opisuje svoje dramatično putovanje od islama do kršćanstva, donoseći priče o prijateljstvima, istragama i nadnaravnim znakovima na koje je nailazio.

Pružajući intiman pogled u voljeni muslimanski dom, Nabeel otkriva kako je razvio strast prema islamu prije nego što je, skoro protiv svoje volje, pronašao dokaze kako je Isus tvrdio da je Bog i da je ustao iz mrtvih. Nesposoban zanijekati argumente, ali ne želeći zanijekati svoju obitelj, Nabeel se je borio s unutarnjim nemirom koji će izazvati kršćane, muslimane i sve one koji su zainteresirani za najveće svjetske religije. Ova izvrsna knjiga donosi priču o sudaru između islama i kršćanstva u srcu jednog čovjeka – i miru koji je naposljetku pronašao u Isusu.

Iz knjige:

„Alahu ekber. Svjedočim da nema boga osim Alaha, i svjedočim da je Muhamed Alahov poslanik.“

Ovo su prve riječi muslimanskog poziva na molitvu. To su ujedno i prve riječi koje su meni bile upućene. Nekoliko trenutaka nakon što sam se rodio, te mi je riječi otac nježno rekao u uho, baš kao što ih je izrekao i njemu njegov otac, i baš kao što su to naši preci činili od vremena proroka Muhameda.

Mi smo obitelj Qureshi, potječemo iz plemena Quresh – a to je bilo Muhamedovo pleme. Naša je obitelj čuvarica islamske tradicije. Riječi koje su mi moji preci predali u nasljeđe bile su više od rituala: te su riječi odredile moj život kao muslimana koji živi u zapadnom svijetu. Svaki bih dan sjedio uz svoju majku koja mi je pokazivala kako naučiti Kur’an na arapskom jeziku. Pet puta dnevno, stajao sam iza svog oca dok bi on predvodio obitelj u zajedničkoj molitvi.

Do svoje pete godine naučio sam čitav Kur’an na arapskom, a posljednjih sedam poglavlja znao sam napamet. Do svoje petnaeste godine, napamet sam naučio posljednjih petnaest poglavlja i na engleskom i na arapskom jeziku. Svaki bih dan izgovarao brojne molitve na arapskom zahvaljujući Alahu za još jedan dan kad bih se probudio, te zazivajući ga prije počinka.

No, postoji nešto što mi se urezalo u sjećanje i trebao bih to posvjedočiti. Moj djed i pradjed bili su muslimanski misionari, koji su proveli živote propovijedajući islam nevjernicima u Indoneziji i Ugandi. Njihova gorljivost u mojim je genima. Već do šestog razreda osnovne škole naučio sam kako izazvati kršćane, te bih, postavljajući im pitanja, jednostavno i bez muke slomio njihovu teologiju. Koncentrirao bih se na Isusov identitet te bih ih pitao: ‘Isus je slavio Boga, zašto onda slavite Isusa?’, ili: ‘Isus je rekao: Otac je veći od mene. Kako onda on može biti Bog?’ Onda kada bih ih baš htio zbuniti, zamolio bih ih da mi objasne Presveto Trojstvo. Obično bi odgovarali: ‘To je nepoznanica.’ U srcu bih se rugao njihovu neznanju, te bih dodao: ‘Jedina nepoznanica je to kako vi možete vjerovati u nešto tako trivijalno kao što je kršćanstvo.’

Potkrijepljen svakim razgovorom kojeg sam dotad imao s kršćanima, bio sam siguran u istinitost islama. Islam mi je pružao disciplinu, svrhu, moral, obiteljske vrijednosti te jasne naputke za slavljenje Boga. Islam je bila životna snaga koja je tekla mojim venama. To je bio moj identitet i u tome sam uživao. Hrabro sam iznosio i svjedočio o pozivu islama svima onima koji bi htjeli slušati te sam tvrdio kako nema Boga osim Alaha i kako je Muhamed njegov poslanik.

I upravo tu, na minaretu (toranj džamije s kojeg mujezin poziva muslimane vjernike na molitvu, op. ur.) islamskog života, Isus me pozvao… …

Dok sam bio na prvoj godini Sveučilišta Old Dominion u Virginiji, postao sam prijatelj sa studentom druge godine, Davidom Woodom. Nedugo nakon što mi je pružio ruku i pomogao, našao sam ga kako čita Bibliju. Bilo mi je nevjerojatno da bi netko, očito tako inteligentan, mogao čitati kršćanske svete spise te sam otpočeo s nizom apologetskih napada, od toga da sam propitivao vjerodostojnost Pisma do nijekanja Isusova raspeća, te sam, naravno, iznosio sumnje o Trojstvu i Kristovu božanstvu.

David nije reagirao kao ostali kršćani koje sam izazvao na sličan način. Nije se poljuljao u svom svjedočanstvu, niti u svom prijateljstvu sa mnom. Daleko od toga, postao je još zauzetiji, odgovarajući na pitanja na koja je mogao odgovoriti te istražujući ona na koja nije znao odgovor, a čitavo to vrijeme i dalje se je družio sa mnom.

Iako je bio kršćanin, njegova gorljivost i vjera u Boga bilo je nešto što sam shvaćao i poštivao. Brzo smo postali najbolji prijatelji, te smo se zajedno prijavljivali za događaje koji su se organizirali na fakultetu, išli smo zajedno na predavanja i pripremali se za ispite. Čitavo to vrijeme raspravljali smo o povijesnoj utemeljenosti kršćanstva. Na neke predmete smo se prijavljivali samo kako bismo mogli još više raspravljati.

Nakon što smo tri godine istraživali podrijetlo kršćanstva, zaključio sam kako je kršćanstvo utemeljeno na snažnim dokazima, da je Biblija knjiga u koju se može vjerovati te da je Isus umro na križu, uskrsnuo od mrtvih i da je tvrdio da je Bog.

Potom me je David izazvao da istražim islam s jednakom kritičnošću koju sam pokazao pri istraživanju kršćanstva. Moji imami i roditelji učili su me o islamu, stoga ja nikad ništa nisam naučio o svojoj vjeri iz povijesnih izvora. Kada sam naposljetku pročitao povijesne izvore, shvatio sam kako Muhamed nije čovjek za kojeg sam ga držao. Nasilje i razbludnost isijavali su s prvih stranica njegove najranije biografije, i to su bile životne priče čovjeka za kojeg sam vjerovao da je najsvetiji od svih u povijesti.

Bio sam šokiran onim što sam saznao, te sam se počeo oslanjati na Kur’an i braniti se njime. No kada sam pogledao unutra, svi su se temelji i tu lako urušili. Oslanjao sam se na čudesno znanje i savršenu očuvanost kao znak da je Kur’an knjiga koju je zasigurno sam Bog napisao, no oba ta vjerovanja su se srušila. Potresen i zbunjen dokazima za kršćanstvo te neutemeljenošću islama, počeo sam tražiti pomoć od Alaha. Ili je pak on bio Isus? Ništa više nisam znao, i trebalo mi je da mi sam Bog kaže tko je on. Zahvaljujući odrastanju u muslimanskoj zajednici, vidio sam kako drugi zazivaju Alaha kada im je potrebno vodstvo. Način na koji muslimani očekuju objavu od Boga je kroz snove i vizije.

U ljeto nakon što sam diplomirao, počeo sam svaki dan moliti i zazivati Boga: ‘Reci mi tko si! Ako si Alah, pokaži mi kako da vjerujem u tebe. Ako si Isus, reci mi! Koji god da si Bog, ja ću te slijediti bez obzira na cijenu.’

I odgovorio je. Do kraja prve godine na medicinskom fakultetu, Bog mi se objavio u viziji i tri sna, od kojih je drugi bio i najsnažniji…“
 
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
I odgovorio je. Do kraja prve godine na medicinskom fakultetu, Bog mi se objavio u viziji i tri sna, od kojih je drugi bio i najsnažniji…“

Bog koji mu se javio, nije bio alah, nego Bog čije je ime Ja Jesam. Bog koji je Otac - Sin - Duh Sveti. Onaj kome serafi, arkanđeli, anđeli, prestolja i gospodstva, pesmu Slave Njegove govore: "Svet, Svet, Svet, Gospodin Bog Sabaoth, puna su Nebesa i zemlja Tvoje Slave"


Zar je moguće da se niko ne osvrće na ono što kažu apostoli i sam Hristos u vezi Hristove ljudske prirode?

Zar je moguće da ti ne obraćaš pažnju na ono što kažu apostoli i sam Isus?
 
Natrag
Top