Da li je Hristos Božanske prirode na zemlji?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Teško je moj brate, sa ovom grčkom filozofijom. Jednostavno, Pismo ne možemo razumeti kada koristimo termine grčke filozofije. Zato i "nagađamo" je li ovo ili ono..ali Pismo daje jednostavne definicije i ne ulazi u Božansku plural koristeći teške termine. Ona to samo napominje da ljudima bude jasno da postoji plural...ali kako su oni povezani, kako tačno ko funkcioniše, u čemu su različiti...to ne daje niti je da se bavimo time. Čim pravimo definicije automatski grešimo.
Ja i nisam opterecen da se bavim komentarisanjem tudjih ucenja. Ja sam samo citirao tumacenje njihove crkve, a oni izgleda i ne poznaju sta uci njihova crkva, a bave se tudjim. Slazem se da ne treba koristiti termine koji nisu biblijski, a u tradicionalnim crkvama ih ima dosta, a ubaceni su da se njima mase kao spoljsnjim jezickim ukrasima sa ciljem da stvore prijemcljiviji efekti na ljude, po principu "sto je reklama sarenija - prodaja je uspesnija.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Upravo tako. Na žalost. Mire je dobar čovek...znam da si njemu pisao...ali mi je teško nekada zbog takvih ljudi da pišem protiv. Ali sam izneo stav. Smatram da je nemoguće Boga opisati kao nešto nama poznato iz života...ili nekom filozofskom idejom. Grčka filozofija na žalost je veoma uticala na misao crkvenih otaca u mnogim stvarima vodeći na pogrešan put.

UZGRED POGLEDAJ OVO:

"Перихореза (грчки - περιχωρησις, латински - circumincessio прожимање, заједничко борављење) представља кретање у љубави и међупрожимање ипостаси у унутрашњости тројичнога живота Свете Тројице.

Бог је један по својој суштини и постоји тројично у својим ипостасима у савршеном заједничком животу. Божанство ипак није сложена природа од три хипостазе, него је једна суштина у трима савршеним ипостасима.

У Богу, дакле, постоји једна суштина, једна воља и једно делање. Божанство чини савршено јединство, али се оно не ограничава и не затвара се у једно лице. Значи, битише јединствено. Бог има Тројични начин постојања. Отац, Син и Дух Свети имају сопствену ипостас, крећући се једна према другој тако да се свака отвара другој без утапања, мешања или сливања, него кроз узајамно поседовање. Три ипостаси постоје једна у другој у стању кретања, а то спојено унутрашње кретање у љубави јесте перихореза; јер божанство битише јединствено, перихоретично, сапостојећи Тројично. Зато кад кажемо „Света Тројица“ мислимо на Три хипостазе које се налазе једна у другој и узајамно опште, једна се с другом сусрећу не мешајући и не укидајући сопствене хипостазне разлике."

Vidiš ono o čemu govorim. Na žalost...ovakve predstave Boga su strane Biblijskoj jednostavnosti u svakom pogledu.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ti si antikrist vidim :):).

Ja sam za onog Hrista iz Biblije.

Znači jesi antijahvist...verovatno starozavetnog Boga smatraš zlim....a novozavetnog dobrim...hvališ Hrista što je "ukinuo" onog zlog starog Jahvea. Ti suprotstavljaš Hrista Jahveu...sve to znam i to mi je pozanato. Ne govori apostol Jovan džabe da će duh gnosticizma biti prisutan u budućnosti samo na drugi način...

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Neču komentarisati na blasfemije, no postavit ću samo neke stvari, da vidite i da znate ko je čiji:

"Braćo! Nasljedovatelji moji budite

i promatrajte one koji žive po uzoru koji imate u nama.

Jer često sam vam govorio a sada i plačući govorim:

mnogi žive kao neprijatelji križa Kristova.

Svršetak im je propast, bog im je trbuh,

slava u sramoti — jer misle na zemaljsko. *

Naša je pak domovina na nebesima,

odakle iščekujemo Spasitelja, Gospodina našega Isusa Krista:

snagom kojom ima moć sve sebi podložiti on će preobraziti ovo naše bijedno tijelo

i suobličiti ga tijelu svomu slavnomu.

Stoga, braćo moja ljubljena i željkovana, radosti moja i vijenče moj,

tako — čvrsto stojte u Gospodinu. Fil 3, 17-4, 1

Kao i ovo:

Braćo, mi smo obrezanje, mi koji u Duhu Božjemu obavljamo bogoslužje

i dičimo se Kristom Isusom, a ne pouzdajemo se u tijelo,

iako bih se ja mogao pouzdati i u tijelo.

Smatra li tko drugi da se može uzdati u tijelo,

ja još više: obrezan osmog dana,

od roda sam Izraelova, plemena Benjaminova,

Hebrej od Hebreja; po Zakonu farizej,

po revnosti progonitelj Crkve,

po pravednosti zakonskoj besprijekoran.

Ali što mi god bijaše dobitak, to poradi Krista smatram gubitkom.

Štoviše, čak sve gubitkom smatram zbog onoga najizvrsnijeg,

zbog spoznanja Isusa Krista, Gospodina mojega. **

ili ovo:

»Vi se pravite pravedni pred ljudima, ali zna Bog srca vaša. Jer što je ljudima uzvišeno, odvratnost je pred Bogom.« Lk 16, 9-15***

* Trbuhu se klanjaju Mileriti, ponajviše Adventisti.

** Isusa sv. apostol Pavle naziva ne gospodarem, kako bi to Jovan i njemu slični hteo da prikaže, nego Gospodinom - Gospodom, što je naziv, ime koje pripada samo i isključivo samo Bogu.

*** Ne samo pravednost, nego i sve što ljudi smatraju normalnim, "razumljivim", "pojašnjenim" pred Bogom je odvratnost.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Upravo Biblija ne pominje Isusa Hrista u Torah :). Znači nije postojao Isus...da li sam rekao nešto što nije?

Upravo Novi zavjet ne spominje Boga Jahvu :):). Znači nema više Boga Jahve .. da li sam rekao nešto što nije?

Ti si antijahvist vidim:)

Ti si antikrist vidim :):).

Znači jesi antijahvist...

Znači jesi anikrist.

Ja sam za onog Hrista iz Biblije.

Ja sam uz Krista koji je Glava Crkve - jedne svete katoličke i apostolske Crkve. Crkve koja ovako vjeruje i ispovjeda:

Vjerujem u jednoga Boga, Oca svemogućega, stvoritelja neba i zemlje, svega vidljivoga i nevidljivoga.

I u jednoga Gospodina Isusa Krista, jedinorođenoga Sina Božjega. Rođenog od Oca prije svih vjekova. Boga od Boga, svjetlo od svjetla, pravoga Boga od pravoga Boga. Rođena, ne stvorena, istobitna s Ocem, po kome je sve stvoreno. Koji je radi nas ljudi i radi našega spasenja sišao s nebesa. I utjelovio se po Duhu Svetom od Marije Djevice: i postao čovjekom. Raspet također za nas: pod Poncijem Pilatom mučen i pokopan. I uskrsnuo treći dan, po Svetom Pismu. I uzašao na nebo: sjedi s desne Ocu. I opet će doći u slavi suditi žive i mrtve, i njegovu kraljevstvu neće biti kraja.

I u Duha Svetoga, Gospodina i životvorca; koji izlazi od Oca i Sina. Koji se s Ocem i Sinom skupa časti i zajedno slavi; koji je govorio po prorocima.

I u jednu svetu katoličku i apostolsku Crkvu. Ispovijedam jedno krštenje za oproštenje grijeha. I iščekujem uskrsnuće mrtvih. I život budućega vijeka. Amen.

-----------------------
Vjeruješ li i ispovjedaš li ti, ovo što Kristova Crkva vjeruje i ispovjeda već dva tisućljeća?

verovatno starozavetnog Boga smatraš zlim....a novozavetnog dobrim...hvališ Hrista što je "ukinuo" onog zlog starog Jahvea. Ti suprotstavljaš Hrista Jahveu...sve to znam i to mi je pozanato. Ne govori apostol Jovan džabe da će duh gnosticizma biti prisutan u budućnosti samo na drugi način...

Ne. Ja imam i Oca (Boga) i Sina (Boga), jer za razliku od tebe ne niječem Sina. A ti koji niječeš Sina, kaže sveti Ivan, nemaš ni Oca.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Znači jesi anikrist.

Ja sam uz Krista koji je Glava Crkve - jedne svete katoličke i apostolske Crkve. Crkve koja ovako vjeruje i ispovjeda:

Vjerujem u jednoga Boga, Oca svemogućega, stvoritelja neba i zemlje, svega vidljivoga i nevidljivoga.

I u jednoga Gospodina Isusa Krista, jedinorođenoga Sina Božjega. Rođenog od Oca prije svih vjekova. Boga od Boga, svjetlo od svjetla, pravoga Boga od pravoga Boga. Rođena, ne stvorena, istobitna s Ocem, po kome je sve stvoreno. Koji je radi nas ljudi i radi našega spasenja sišao s nebesa. I utjelovio se po Duhu Svetom od Marije Djevice: i postao čovjekom. Raspet također za nas: pod Poncijem Pilatom mučen i pokopan. I uskrsnuo treći dan, po Svetom Pismu. I uzašao na nebo: sjedi s desne Ocu. I opet će doći u slavi suditi žive i mrtve, i njegovu kraljevstvu neće biti kraja.

I u Duha Svetoga, Gospodina i životvorca; koji izlazi od Oca i Sina. Koji se s Ocem i Sinom skupa časti i zajedno slavi; koji je govorio po prorocima.

I u jednu svetu katoličku i apostolsku Crkvu. Ispovijedam jedno krštenje za oproštenje grijeha. I iščekujem uskrsnuće mrtvih. I život budućega vijeka. Amen.

-----------------------
Vjeruješ li i ispovjedaš li ti, ovo što Kristova Crkva vjeruje i ispovjeda već dva tisućljeća?

Ne. Ja imam i Oca (Boga) i Sina (Boga), jer za razliku od tebe ne niječem Sina. A ti koji niječeš Sina, kaže sveti Ivan, nemaš ni Oca.

Ti siguran sam Jahvea ne voliš...evo poričeš da Jahve uopšte postoji u Novom Zavetu. Ti misliš da su tri novozavtna Boga Otac, Sin i Duh...i da Jahvea više nema.

Zašto ne kažeš otvoreno da su(koristim tvoju terminologiju-"sva tri Lica Božanstva" ) oni zapravo Jahve. Možeš li to reći otvoreno?

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Upravo Biblija ne pominje Isusa Hrista u Torah :). Znači nije
Divno! Porekao si njegovu "preegzistenciju"?
Jesam li u pravu, on ranije nije postojao nigde, treba mi samo kratko DA ili NE?

Isus Hristos je rođen od Marije...ne pre toga

Znaci Isus Hristos nije niko i nista?
On je samo "obican covek" kao ti i ja!
Da li gresim?

Jeste. I on je..i svaki verujući...

Znaci Petar je SIN BOZJI i ti si Jovane SIN BOZJI?

Divno!

Ajde sad to dokazi biblijom, dokazi da su svi ljudi SINOVI BOZJI odnosno da se taj naziv primenjuje na njih? Ali nemoj mi navoditi tekst iz postanja jer tamo pomenuti SINOVI BOZJI su "pali andjeli" a ne "obicni ljudi", to ne pali kao argumenat!

Izrael nazvan Sin Božiji

Izrael se naziva SIN BOZJI zato sto kroz njegov rodoslov dolazi SIN BOZJI -ISUS HRISTOS!

Zato i kaze "IZ EGIPTA DOZVAH SINA SVOJEGA" (nije narod SIN BOZJI) , to je "obecano seme" -ISUS HRISTOS!

Biblija govori o "obecanom semenu" svo vreme i to je teza koju razvija!

U Psalmu 89 i Solomon nazvan sin Božiji

Ovde se jedino pominje izraz "SIN ADAMOV" ali nigde izraz SIN BOZJI koji se primenjuje na ljude!

U Psalmu 89 i Solomon nazvan sin Božiji kao i u 2. Samuilovoj 7,14...

"Podignuću seme tvoje nakon tebe, koje će izaći iz utrobe tvoje, i utvrdiću carstvo njegovo..Ja ću mu biti Otac, i on će mi biti sin: ako učini šta zlo, karaću ga prutom ljudskim i udarcima sinova čovečijih"

Ovde se uopste ne koristi izraz SIN BOZJI , a prorocanski se ovo odnosi na Hrista ne na ljude! Zato ne mozes to koristiti!

"Vidite kakvu nam je ljubav dao Otac, da se deca Božija nazovemo i budemo; zato svet ne poznaje nas, jer Njega ne pozna." 1. Jovanova 3,1

To dobijamo "usinovljenjem" odnosno "novorodjenjem" i "vaskrsenjem" postajemo nesto sto nismo bili pre toga, o tome sam vec govorio ranije! A to se dogadja kasnije! To dobijamo kroz Hrista, a nismo imali pre toga!

Teologija ti je takva da veze s vezom nemas Jovane, pokupio si tu glupost od drugih i moras to sebi priznati!

Zato što ima Božanski autoritet...kao Čovek ima Božanski autoritet..

Jesu se Mojsiju klanjali i govrili mu "BOZE MOJSIJE!"? Pa i on je bio "faraonu namesto Boga" (po vama je imao titulu BOG), pa mu se nisu tako obracali! A Isusu jesu, i klanjali su mu se kao Bogu, i andjeli mu se klanjuju!

Znas li ti sta znaci kada ti se "andjeli klanjaju"! U grckom izraz klanjanje znaci "obozavanje"!

Nijednom andjelu ili stvorenju se ne klanja, jer:

"JA SAM JAHVE I SLAVE SVOJE NECU DATI NIKOME"

Ako budeš imao volje objasniću ti i ovo detaljnije.

Ne moras da mi objasnjavas, to je Jehovisticka teologija Jovane, nju znam dobro, zato sam i otisao od njih!

Bozanstvo nije nesto sto se moze "zaraditi ili zasluziti" jer Bozanstvo nije titula to je priroda! Hristu se klanjaju jer je drugacije prirode a ne "po zaslugama"!

Ako se "bozanstvo" (autoritet) stice "zaslugama" zasto je onda sotoni (luciferu) odbio dati ono sto mu pravom prirpada a dao je to Isusu? U ovom slucaju Bog bi zaista bio nepravedan!

NE!

Niko se u bibliji ne naziva BOGOM (ili malim bogom) jer to pripada jedino Tvorcu Jehovi, i on kaze da niko drugi osim njega nije Bog!

Izraz "bog" malim slovom se upotrebljava za ljude samo zato sto su oni taj epitet prisilno prisvojili i onda se upozoravaju da iako su uzurpirali taj Bozji autoritet oni "nisu nista" u odnosu na Boga (smrtni su). I djavo se u bibliji naziva "bogom" pa to ne znaci da je on stvarno bog, vec se tako naziva jer je sebi taj epitet nasilno prisvojio! Tako i ljudi!

Ni Mojsije se u bibliji ne nazva "bogom" vec mu je receno "bices faraonu NAMESTO BOGA" sto znaci da ce u njegovo ime govoriti! A Mojsija niko nikad tako oslovljavao nije, zato to nije "titula"!

Teologija Jehovinih Svedoka (inace slicna je piramidinoj teologiji) je krs, i nije odrziva.. Da jeste, biblija bi tada bila "politeisticka knjiga", jer bi ljudi andjeli i svi drugi mogli postati "mali bogovi" (bog). Pa bi djavo takodje opravdano bio "bog" i djavola bi smo onda trebali slaviti a ne kriviti sto nam je ukazao na nepravednost Bozju!

Inace, ne znam znas li ti ko se Piramidi javio pa mu otkrio tu njegovu sotonologiju? On je to pisao na forumu, a taj duh i ti sledis! To je i duh svih ostalih Jehovinih Svedoka i njima slicnih..

Jesam li u pravu, on ranije nije postojao nigde, treba mi samo kratko DA ili NE?

Isus Hristos je rođen od Marije...ne pre toga

Znaci Isus Hristos nije niko i nista?
On je samo "obican covek" kao ti i ja!
Da li gresim?

Jeste. I on je..i svaki verujući...

Divno!

Ajde sad to dokazi biblijom, dokazi da su svi ljudi SINOVI BOZJI odnosno da se taj naziv primenjuje na njih? Ali nemoj mi navoditi tekst iz postanja jer tamo pomenuti SINOVI BOZJI su "pali andjeli" a ne "obicni ljudi", to ne pali kao argumenat!

Izrael nazvan Sin Božiji

Izrael se naziva SIN BOZJI zato sto kroz njegov rodoslov dolazi SIN BOZJI -ISUS HRISTOS!

Zato i kaze "IZ EGIPTA DOZVAH SINA SVOJEGA" (nije narod SIN BOZJI) , to je "obecano seme" -ISUS HRISTOS!

U Psalmu 89 i Solomon nazvan sin Božiji

Ovde se jedino pominje izraz "SIN ADAMOV" ali nigde izraz SIN BOZJI koji se primenjuje na ljude!

U Psalmu 89 i Solomon nazvan sin Božiji kao i u 2. Samuilovoj 7,14...

"Podignuću seme tvoje nakon tebe, koje će izaći iz utrobe tvoje, i utvrdiću carstvo njegovo..Ja ću mu biti Otac, i on će mi biti sin: ako učini šta zlo, karaću ga prutom ljudskim i udarcima sinova čovečijih"

Ovde se uopste ne koristi izraz SIN BOZJI , a prorocanski se ovo odnosi na Hrista ne na ljude! Zato ne mozes to koristiti!

"Vidite kakvu nam je ljubav dao Otac, da se deca Božija nazovemo i budemo; zato svet ne poznaje nas, jer Njega ne pozna." 1. Jovanova 3,1

To dobijamo "usinovljenjem" odnosno "novorodjenjem" i "vaskrsenjem" postajemo nesto sto nismo bili pre toga, o tome sam vec govorio ranije! A to se dogadja kasnije! To dobijamo kroz Hrista, a nismo imali pre toga!

Teologija ti je takva da veze s vezom nemas Jovane, pokupio si tu glupost od drugih i moras to sebi priznati!

Jesu se Mojsiju klanjali i govrili mu "BOZE MOJSIJE!"? Pa i on je bio "faraonu namesto Boga" (po vama je imao titulu BOG), pa mu se nisu tako obracali! A Isusu jesu, i klanjali su mu se kao Bogu, i andjeli mu se klanjuju!

Znas li ti sta znaci kada ti se "andjeli klanjaju"! U grckom izraz klanjanje znaci "obozavanje"!

Ako budeš imao volje objasniću ti i ovo detaljnije.

Ne moras da mi objasnjavas, to je Jehovisticka teologija Jovane, nju znam dobro, zato sam i otisao od njih!

Bozanstvo nije nesto sto se moze "zaraditi ili zasluziti" jer Bozanstvo nije titula to je priroda! Hristu se klanjaju jer je drugacije prirode a ne "po zaslugama"!

Ako se "bozanstvo" (autoritet) stice "zaslugama" zasto je onda sotoni (luciferu) odbio dati ono sto mu pravom prirpada a dao je to Isusu? U ovom slucaju Bog bi zaista bio nepravedan!

NE!

Niko se u bibliji ne naziva BOGOM (ili malim bogom) jer to pripada jedino Tvorcu Jehovi, i on kaze da niko drugi osim njega nije Bog!

Izraz "bog" malim slovom se upotrebljava za ljude samo zato sto su oni taj epitet prisilno prisvojili i onda se upozoravaju da iako su uzurpirali taj Bozji autoritet oni "nisu nista" u odnosu na Boga (smrtni su). I djavo se u bibliji naziva "bogom" pa to ne znaci da je on stvarno bog, vec se tako naziva jer je sebi taj epitet nasilno prisvojio! Tako i ljudi!

Ni Mojsije se u bibliji ne nazva "bogom" vec mu je receno "bices faraonu NAMESTO BOGA" sto znaci da ce u njegovo ime govoriti! A Mojsija niko nikad tako oslovljavao nije, zato to nije "titula"!

Teologija Jehovinih Svedoka (inace slicna je piramidinoj teologiji) je krs, i nije odrziva.. Da jeste, biblija bi tada bila "politeisticka knjiga", jer bi ljudi andjeli i svi drugi mogli postati "mali bogovi" (bog). Pa bi djavo takodje opravdano bio "bog" i djavola bi smo onda trebali slaviti a ne kriviti sto nam je ukazao na nepravednost Bozju!

Inace, ne znam znas li ti ko se Piramidi javio pa mu otkrio tu njegovu sotonologiju? On je to pisao na forumu, a taj duh i ti sledis! To je i duh svih ostalih Jehovinih Svedoka i njima slicnih..

Mire, da li si ti procitao tekst koji si sam postavio? Tamo lepo pise "IPOSTAS JE IZRAZ KOJIM SE U PRAVOSLAVNOJ CRKVI ODREDJUJE OSOBENOST SVAKOG LICA U SVETOJ TROJICI" Dakle - govori se o OSOBENOSTI ili posebnoj licnosti, ali o istoj Bozanskoj prirodi i telesnom svojstvu. Izraz LICE oznacava licnost. Sinonimi su "TRI LICNOSTI, OSOBE, BICA.."

Ti ne razumes sta ovde pise jer ne znas pravoslavnu teologiju! Ipak izigravas ucitelja i nama prvoslavnima! (jako arogantno).

Pitaj bilo kog svestenika i on ce ti reci isto sto i ja:

Trojstvo nije skup "tri bica", vec jedinstvo "tri licnosti". Sto znaci da Bog ima tri licnosti ili naravi! A ove licnosti su nepomesane i opste jedna s drugom!

I ti razgovaras "sam sa sobom" kada razmisljas! (ispitaj sebe i videces da je tacno). To je zbog toga sto imas svest i podsvest, dve licnosti u sebi! Tokom sna se gasi svest i pali se podsvest koja poducava svest kako da se nosi sa problemima u budnom stanju! Kod Boga su i ova svest i podsvest do te mere osvescene i povezane, da se ovo desava i u budnom stanju! To bi bilo najprostije objasnjenje da shvatis!

To zasigurno nije jedno telo sa tri glave, vec tri tela identicne Bozanske prirode

Bog nema "tri glave" i "sest ruku"! On bi imao tri glave, kada bi se radilo o "tri bica"! Onda bi zaista mogli da ga slikamo sa "tri glave" - a to je kod vas!

Bog ima "tri licnosti" koje su sve u "jednom telu" (iako on nema fizicko telo)!

Dakle, on nema "tri bica u jednom telu" kako vi adventisti ucite! Ili tri bica odvojena! Zato vase Trojstvo nije nase Trojstvo! Ono bi se moglo nazvati TRIJADOM!

A veze s pravoslavnom teologijom nemas a zelis nas uciti sta nasa crkva kaze! Zaista je ovo jako arogantno od tebe!

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Dakle, on nema "tri bica u jednom telu" kako vi adventisti ucite! Ili tri bica odvojena! Zato vase Trojstvo nije nase Trojstvo! Ono bi se moglo nazvati TRIJADOM!

Bog je Jedan i jedini, Tri su ličnosti, ipostasa, osobe u JEDNOM BIĆU.

Zazivamo li Oca, zazivamo i Sina i Duha Svetoga,

Zazivamo li Sina, zazivamo i Oca i Duha Svetoga

Zazivamo li Duha Svetoga, zazivamo i Oca i Sina.

Ipostasi, ličnosti, osobe, nedeljive su.

Anđeli, sile, prestolja, svi u glas pevaju Svet, Svet, Svet.... Kome pevaju? Onome ko je Bog, ko je trostruko svet, jer svet je Otac, svet je Sin, svet je Duh Sveti.

Ponavljam, Bog nije tri bića koje spaja duh, niti je Bog zajednica triju bića koja su "jedno". Bog je JEDNO BIĆE, JEDNA PRIRODA, JEDNA SUŠTINA.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Jovan Prezviter je napisao(la):

Suština je da On u obliku Isusa Hrista nije postojao. Ili misliš da je On na nebu pre dolaska zvao se Isus i da je postojao kao Isus? Naravno, ime Isus i telo u kome jeste je dobijeno zemaljkim rođenjem...

Divno!

Suština je da On u obliku Isusa Hrista nije postojao. Ili misliš da je On na nebu pre dolaska zvao se Isus i da je postojao kao Isus? Naravno, ime Isus i telo u kome jeste je dobijeno zemaljkim rođenjem...

"Ljubazni sad smo deca Božija", 1. Jovanova 3,2

Izraz "dete Božiji" ili "sin Božiji" jeste duhovna a ne neka bukvalistička ontološka kategorija. Ti verovatno ovo posmatraš kroz prizmu nekog bukvalnog rođenja ali Pismo šta kaže...? Zar ovo nisi uopšte ni pogledao..ove tekstove?

Ovde je ceo Izrazal nazva "Sin Božiji"..svaki pojedinac. Zato što Bog ima posebnu misiju sa tim narodom. Upravo sin Božiji jeste opet ta duhovna kategorija..koja ukazuje na poseban značaj nekoga...duhovna svojstva.

Glagol je u prošlosti..."dovedoh" a ne "dovešću"...znači misli se na Izrael jer ne postoji išta drugo što može drugačije uputiti. Naravno, da se ovo odnosi i na Isusa Hrista u budućnosti...tj. da se i na Njega ovo primenjuje. Ali ne može se ovim tekstovima odreći njihov pravo značenje da se odnosi na Izrael...jer se pominej Izrael.

Naravno, ali Izrael postoji i ne može on biti zaobiđena da se pominje ime Izraelskog narada. Dvostruka primena je ovde. I na Izrael i na Isusa tj. buduće seme.

Evo inače celina ovog teksta da se vidi da Bog zaista misli na Izrael kao kolektiv:

"A ti ćeš reči faraonu: ovako kaže Gospod: Izrael je sin moj, porvenac moj. I kazah ti:pusti sina mojega da mi posluži..", 2. Mojsijeva 4,22

Ovo ne bi imal nikakvog smisla ako se ovo odnosi samo na Isusa jer je ovde traženo od faraona da pusti Izraelski narod a ne Isusa. Izraelski narod je nazvan "sin Božiji".

"On će me zvati otac, Bog mj i grad spasenja mojega", Psalam 89,26

Ovde je jasno na koga se prevashodno misli. Na naslednika Davidovog..tj. Solomona. Njemu će Bog biti otac..dakle Solomon je njenu sin.

Kako se ne pominje tj. ne misli na to? Ako je Bog njemu otac...onda je on sin? Čji je sin ako mu je Bog otac? Valda Božiji, sasvim logično i jednstavno za razumeti.

Vidiš, ipak smo sinovi Božiji. Suština je da Bog svoje verne posmatra kao snove Božije. Naravno da je tako i pre činio jer su nazvani sin Božiji i Izrael kolektivno i drugi ljudi...sin Bžiji je duhovna kategorija..kada si predan Bog postaješ Njegov sin. To važi i za starozavetne i novozavetne ljude i žene.

Moraš razumeti da je termin sin Božioji isključivo duhovna kategorija kada je neko "rođen" od Boga...tj. preobražen. Verni svih vekova iamjući zajednicu sa Bogom jesu sinovi Božji.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Jovan Prezviter je napisao(la):

Sve se slažem sa tobom u ovom da je Isus imao veći autoritet od Mojsija. On je imao doslovno "Božanski" autoritet. Mojije nije imao doslovni i direktni već indirektni. Zato kaže izveštaj za Mojsija:

"I on će mesto tebe govoriti narodu, a on će biti tebi mesto usta a ti ćeš biti njemu na mesto Boga", 2. Mojsijeva 4,16

Vidi ove delove gde kaže "UMESTO"..jako bitian detalj. Ovde Mojsije nije imao Božanska prava...kao Isus..već je dobio pravo da zastupa Boga..zastupništvo ili UMESTO. To je nešto drugo u odnosu na ono što Isus tvrdi za sebe. Ovde Mojsije nema Božanski autoritet koji ima Isus..već Mojije je samo simbolično ispoređen sa Bogom.

Ista tako kao što Aron nije bio Mojsije već samo zastupao Mojsija.

Isus Hristos nije samo zastupnik Boga..On je korak više..On sam ima autoritet Božanski. Tu je razlika..

Zato JS greše kada ovaj tekst tumače na način da izjednačavaju Isusov autoritet i Mojsijev. Naravno, greše jer Mojsije nije imao Božanski autoritet stvarno, doslovno već je samo simbolično prestavljao Boga. Isus je imao doslovno autoritet Boga.

Naravno, drugu grešku prave oni koji na osnovu ovoga tvrde da da je Isus Božanske prirode na zemlji zato što ima direktni autoritet Boga. Ne, On je Čovek koji ima direktni a ne simbolični autiritet Boga.

Dve krajnosti su ovo.

Natrag