Da li je Hristos Božanske prirode na zemlji?

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ok, ali da li sada možeš ustvrditi da su Otac, Sin i Duh Sveti i dalje Jahve?

Ne mislim :). Nisam ni rekao to. Već me iskreno zanima da li ih i dalje možeš definisati kao Jahve?

Trojedini Bog, Otac, Sin i Duh Sveti, je isti Bog koji se Mojsiju objavio kao Bog Jahve. :) Što je tebi ovdje nerazumljivo? Dakle, ne niječem ja Boga Jahvu, nego ga ti niječeš ne prihvaćajući o Bogu Jahvi ono što nam je o njemu objavljeno kroz Sina - Boga Sina.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Trojedini Bog, Otac, Sin i Duh Sveti, je isti Bog koji se Mojsiju objavio kao Bog Jahve. :) Što je tebi ovdje nerazumljivo? Dakle, ne niječem ja Boga Jahvu,

Ok..ali onda to nije nepotpuna objava..to se ne mogu složiti sa tobom. U Torah je potpuna objava jer je Božanstvo zaista Jahve, bilo i ostalo.

Dakle, ne niječem ja Boga Jahvu, nego ga ti niječeš ne prihvaćajući o Bogu Jahvi ono što nam je o njemu objavljeno kroz Sina - Boga Sina

Bog Sin nije pomenut ni u Torah ni u Jeveđelju. Gde si našao taj izraz? Postoji samo Sin Božiji. On je nastao u vremenu("Ja te DANAS rodih"). Ako je izraz Sn povezan sa Bog onda se ne može reći da je DANAS rođen.

Da li uviđaš da je nemoguće spojiti ideju Sin Božiji (Ja te DANAS rodih) i Bog Sin(onda nije moguće primeniti rođejne DANAS)

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Trojedini Bog, Otac, Sin i Duh Sveti, je isti Bog koji se Mojsiju objavio kao Bog Jahve. :) Što je tebi ovdje nerazumljivo? Dakle, ne niječem ja Boga Jahvu, nego ga ti niječeš ne prihvaćajući o Bogu Jahvi ono što nam je o njemu objavljeno kroz Sina - Boga Sina.

Dosadni su već sa tim pominjanem Jahvea. Zar ne znaju šta im je poručio u njima tako dragom "Dekalogu"? : NE UZIMAJ IMENA BOGA SVOGA UZALUD?

Ps. Negirajući jednu od Njegovih ličnosti, negiraju i Njega. No to i nije jedino što čine, adventisti mu pripisuju ono što On nije ni rekao, Raselovci ga imenuju pogrešno... Što je sve samo plod apostaze u kojoj su.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ok..ali onda to nije nepotpuna objava..to se ne mogu složiti sa tobom. U Torah je potpuna objava jer je Božanstvo zaista Jahve, bilo i ostalo.

Kako nije nepotpuna, ako smo tek u Novom zavjetu saznali puno novih detalja o Jahvi? Na primjer, da je Trojstven, i što je najvažnije, da će nas spasiti i otkupiti žrtvujući Sina. Gdje ti je ovo objavljeno u "Torah"?

Bog Sin nije pomenut ni u Torah ni u Jeveđelju. Gde si našao taj izraz?

Ako je Isus Sin, a je, i ako je Isus Bog, a je, onda je Isus Bog Sin. :) Prosto k'o pasulj.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Jovane, tvoja licna stvar je kakvu dogmatiku zelis plasirati na forumu ( u kojoj ima i pozitivnih izjava ), ali ako zelis progurati ideju da Isus nije vecni Bog jednak Ocu, da on nije Jahve, da je stvoreno bice koje je Bog stvorio na nebu... smatram da je to potpuni promasaj, i ja kao Advenista se sa time ne mogu sloziti. Osim toga, moras objasniti ljudima odakle uzimas te ideje, i ko si ti u stvari, jer ljude dovodis u zabludu da veruju da Avenisti uce ono sto ti iznosis, a mene stavljas u poziciju da to negiram.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Jovane, tvoja licna stvar je kakvu dogmatiku zelis plasirati ... Osim toga, moras objasniti ljudima odakle uzimas te ideje, i ko si ti u stvari, jer ljude dovodis u zabludu da veruju da Avenisti uce ono sto ti iznosis, a mene stavljas u poziciju da to negiram.

To sam i ja tražio od Jovana, neka točno deklarira u kojeg i kakvog boga on vjeruje. Evo, konačno je jasno i nedvosmisleno priznao i da je i Trojstvo odbacio, a ne tako davno on je sam svjedočio, citiram Jovana: "Masoni poriču trojstvo i to na 33 stepenu kada se posvećuju Kuranom a ne Biblijom i dobijaju divne knjige poput "Moral i Dogma" od Alberta Pajka"

U ovakvoj situaciji mogao bi nam i Jovan reći koju je on Pajkovu knjigu dobio. :)

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Kako nije nepotpuna, ako smo tek u Novom zavjetu saznali puno novih detalja o Jahvi? Na primjer, da je Trojstven, i što je najvažnije, da će nas spasiti i otkupiti žrtvujući Sina. Gdje ti je ovo objavljeno u "Torah"?

Upravo tako, uostalom, zamislimo Sveto Pismo kao poruku koju ljudi dobijahu u delovima, da bi tu poruku sam pošiljalac lično završio, upotpunio je.

Uostalom podsetimo se šta o tome u samom Pismu piše:

18Boga nitko nikada ne vidje:
Jedinorođenac – Bog –
koji je u krilu Očevu,
on ga obznani. Iv 1. 18

zatim:

Više puta i na više načina Bog nekoć govoraše ocima po prorocima; 2konačno, u ove dane, progovori nama u Sinu. Njega postavi baštinikom svega; Njega po kome sazda svjetove. 3On, koji je odsjaj Slave i otisak Bića njegova te sve nosi snagom riječi svoje, pošto očisti grijehe, sjede zdesna Veličanstvu u visinama; 4postade toliko moćniji od anđela koliko je uzvišenije nego oni baštinio ime.
5 Heb 1,5

Dakle, poruka je završena. Pošiljalac ju je lično zapečatio i upotpunio.

Torah je dakle samo delić poruke, ništa više.

No, ovi nasrtljivi i dokoni, čini se da bi najradije da Poruku čitaju nepotpunu, jer im se njihovim umovima tako više sviđa. Jednostavno im se umovima sotonom ponukanim, zaključak, upotpunjenje ne sviđa, pa zato i traže nekakva "nova viđenja", nove "poruke", samo da bi svoju maštariju i umotvorinu podržali.

Zato i ponavljam; čak i da im se Bog lično javi i kaže da je poruka upotpunjena, završena Novim Zavetom, ne bi mu poverovali.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Postoje neki Adventisti koji ne veruju u trojedinog Boga, i ja znam neke sa drustvenih mreza, pa mi to nije cudno. Moj licni stav je taj - da ako je covek nesiguran, da tom temom ne bi trebao ni da se bavi, jer ona nije od kljucne vaznosti za spasenje, vec da verujemo u Isusa kao spasitelja, i dozivimo licno iskustvo sa njim, jer neke stvari koje nismo znali ovde na zemlji - bice nam rajasnjene u vecnosti.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Božanstvo je na određeni način vezano sa sudbinom Mešijaha..ali sam jasan da Mešijah nije Bog niti se Božanska priroda ulila u telo Mešijaha. Takođe Mešijah nije postojao pre utelovljenja.

Sada ćemo provjeriti je li Mesija Isus postojao i prije utjelovljenja ili nije, dakle, provjerit ćemo govoriš li Božje ili đavlije.

Iv 3,13: Nitko nije uzašao na nebo doli onaj koji siđe s neba,

Iv 6,38: jer siđoh s neba ne da vršim svoju volju,

Iv 6,51: Ja sam kruh živi koji je s neba sišao.

Pitanje za Jovana. Znamo da je Marija rodila Isusa u Betlehemu prije dvije tisuće godina, zato pitam: tko je još "Ovaj" koji na Isusova usta ponavlja: Ja sam s neba sišao?

Ako si ti u pravu, da Isus prije rođenja od Marije nije postojao, onda je taj Isus, koji ponavlja - Ja sam s neba sišao - notorni luđak. Jer, kad bi ti meni sada tvrdio da si s neba sišao, ja bih rekao da si luđak, a i ti bi mene luđakom nazvao kad bih ja to isto tvrdio.

Dakle, vjeruješ li ti u Spasitelja luđaka? Ili će ipak biti da Isus nije luđak, možda ipak ne laže i možda je zaista sam Bog s neba sišao i rodio se kao čovjek? Nema treće. :) Isus je ili luđak ili Bog.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
ako zelis progurati ideju da Isus nije vecni Bog jednak Ocu, da on nije Jahve, da je stvoreno bice koje je Bog stvorio na nebu... smatram da je to potpuni promasaj

Laodikeja, moram reći da nisi razumeo ono što pričam.

Osim toga, moras objasniti ljudima odakle uzimas te ideje, i ko si ti u stvari, jer ljude dovodis u zabludu da veruju da Avenisti uce ono sto ti iznosis,

Ja iznosim sve u lično ime. U ime Biblije a ne u ime crkava po ovom pitanju. Tako da ne treba niko da bude zbunjen..ko razume ovo što govorim razume ko ne razume opet nemam problem sa time.

a mene stavljas u poziciju da to negiram.

Slobodno negiraj šta god misliš da nije tačno. Kritike su uvek dobrodošle a je ne bih da me hvale i da ugađam ljudima. Ja sam i tebi lično rekao šta mislim o nekim stvarima ali i svima drugima. Nemam nameru da me neko podržava i da ja zato iznosim ono što drugi voli čuti. A svakakav dobar dijalog je koristan...makar se i ne slagali

Sada ćemo provjeriti je li Mesija Isus postojao i prije utjelovljenja ili nije, dakle, provjerit ćemo govoriš li Božje ili đavlije.

Iv 3,13: Nitko nije uzašao na nebo doli onaj koji siđe s neba,

Iv 6,38: jer siđoh s neba ne da vršim svoju volju,

Iv 6,51: Ja sam kruh živi koji je s neba sišao.

Ovde ne govori o sebi kao nekom pre dolaska da je bio isto to..već govori o "poreklu" Njegove nauke. On ne govori nigde niti je u Torah išta zapisano o nekom Sinu Božijem na nebu koji se zove Isus Hristos i koji treba da dođe u istom obličju.

Isus kaže "siđoh s neba" i opet se radi o frazi koju neki shvataju u smislu preegzistencije. Ali to nije poenta već se ovde radi o "poreklu" nauke koju iznosi..nauka je "s neba" tj. Božanskog porekla

Uzmi Jovan 6,51.."ja sam hleb živi koji siđe s neba"...i dakle po tvom bukvalnom rezonovanju Isus je "hlebac" bio na nebu?

Vidiš i sam da se Isus koristi simbolima...inače On nije ni doslovni ni simboličan hleb bio na nebu...pre dolaska. Inače..suočićeš se sa mnogim problemima ako ovu frazu pretvodiš u doslovno tumačenje.

Natrag