Da li je Hristos Božanske prirode na zemlji?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
U redu Jovane, to sto si napisao je posteno "da govoris u svoje ime a ne u ime crkve" ali da bude po osvedocenju. Crkva naime moze imati nedostatak sa odredjenim svetlostima, ali ne kazem da je to slucaj sa ucenjem o trojedinom Bogu, jer ja verujem da je ono biblijsko, ali se njime ne opterecujem poput nekih kojima je samo preokupacija da dokazu koje je Bozje ime, i da li je Isus razapet na krstu ili stubu.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
U redu Jovane, to sto si napisao je posteno "da govoris u svoje ime a ne u ime crkve" ali da bude po osvedocenju. Crkva naime moze imati nedostatak sa odredjenim svetlostima, ali ne kazem da je to slucaj sa ucenjem o trojedinom Bogu, jer ja verujem da je ono biblijsko, ali se njime ne opterecujem poput nekih kojima je samo preokupacija da dokazu koje je Bozje ime, i da li je Isus razapet na krstu ili stubu.

Ja inače i kažem da je problem interpretacije Božanskog plurala. Interpretacija većine crkava zasnovanih na "Nikejeskom simvolu" vere ima brojne manjkavosti. I Arije i Atanasije koriste neoplatoističku ideju u potvrdi svojih stavova. Zato Božanski plural mora biti u interpretaciji Pisma dok je interpretacija u neoplatonističkom duhu sasvim pogrešno.

Eto zato sam rekao da možda nisi najbolje razumeo o čemu govorim i pomislio da odbacujem Tri Nebeska Sveta Bića...ne naravno. Pokušavam da ih razumem u kontekstu Pisma.

Evo šta bih rekao po tom pitanju:

"Jer je naša slava ovo: svedočanstvo savesti naše da smo u prostoti i čistoti Božjoj, a ne u mudrosti telesnoj nego po blagodati Božjoj živeli na svetu, a osobito među vama. ", 2 .Korinćanima 2, 12

"Braćo! čuvajte se da vas ko ne zarobi filozofijom i praznom prevarom, po kazivanju čovečijemu, po nauci sveta, a ne po Hristu", Kološanima 2,8

Pozdrav.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Dakle, vjeruješ li ti u Spasitelja luđaka? Ili će ipak biti da Isus nije luđak, možda ipak ne laže i možda je zaista sam Bog s neba sišao i rodio se kao čovjek? Nema treće. :) Isus je ili luđak ili Bog.

Ma ne veruje on u Isusa kao Spasitelja. On je od onih koji i dalje čekaju. Uostalom, to i poručuje i dokazuje njegovo i njihovo insistiranje na Mojsijevom zakonu (namerno malim slovom). Njima je Stari Zavet još uvek na snazi. Nije se ispunio. Zato i bulažnjenje o "prorocima", zato i "ispitivanje" Pisama.

kao i oni koji bi na se načine želeli da budu (hebreji) iščekuju zemaljskog Mesiju.

Upravo sve govori o tome. Sve, i bulažnjenje o nekakvim "nazarenima", i nekakvom "izvornom" evanđelju, sve govori o judaističkoj maniji. Sve.

Zato i dobijaju napade (neko više, neko manje) kada se kaže da je Torah nepotpuna objava, upravo zato i inisistiraju da sve mora biti u skladu sa Torahom (njihovim tumačenjem iste). U tome su toliko slepi, gluvi, (ne i nemi) da su spremni da kuran lažnog proroka i lažnog boga koriste kao podršku svojim opsesijama, nesvesni da su klanjaoci crnog kamena krvni neprijatelji onih koji su im opsesija.

A opsesije to jesu, jer Boga predstavljaju kao budalu koja ne zna šta govori, kao lažova, prevaranta. Braća im po Baptisti Mileru izokreću ime Božije (jehova nije Bog, svaki rabin će potvrditi to), ubacuju u tekst Pisama nepostojeće znake, menjaju redosled reči, prevode kako stignu i šta stignu.....

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Sada ćemo provjeriti je li Mesija Isus postojao i prije utjelovljenja ili nije, dakle, provjerit ćemo govoriš li Božje ili đavlije.

Iv 3,13: Nitko nije uzašao na nebo doli onaj koji siđe s neba,

Iv 6,38: jer siđoh s neba ne da vršim svoju volju,

Iv 6,51: Ja sam kruh živi koji je s neba sišao.

Pitanje za Jovana. Znamo da je Marija rodila Isusa u Betlehemu prije dvije tisuće godina, zato pitam: tko je još "Ovaj" koji na Isusova usta ponavlja: Ja sam s neba sišao?

Dakle, vjeruješ li ti u Spasitelja luđaka? Ili će ipak biti da Isus nije luđak, možda ipak ne laže i možda je zaista sam Bog s neba sišao i rodio se kao čovjek? Nema treće. :) Isus je ili luđak ili Bog.

Ovde ne govori o sebi kao nekom pre dolaska da je bio isto to..već govori o "poreklu" Njegove nauke.

Dakle, ili luđak ili Bog, za tebe je Isus ipak luđak. Ludi Židov, od još luđih ćaće i matere, koji je prije dvije tisuće godina umislio kako je on Bog i kako je sišao s neba, milijarde ljudi zavede i učini luđacima jednakima sebi, da također misle kako je on Bog i kako je s neba sišao.

OK, ali "luđak na-stotu" si ti, koji takvog luđaka priznaje svojim Spasiteljem.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Postoji tvrdnja nekih pojedinaca u Adventizmu ( licno znam jednog takvog ), koji tvrde da je Isus Bog jednak Ocu, ali da je u jednom trenutku iznjedren iz bica samog Boga Oca, odnosno - da je Bog uzeo deo sebe ( slicno procesu kloniranja ili stvaranja duplikata iz istog pocetnog materijala ), cime je nastao Bozji duplikat koji ima identicnu Bozansku prirodu i atribute, ali koje je obdareno licnom samosvescu i razumom.
Ovo duplikat bice jeste uz Oca Bog vecni nestvoreni, jer je bilo deo samog Bozjeg bica pre nego sto je iznedreno od njega.
U tom smislu ono je od vecnosti, i ako pre svog iznedrenja nije imalo svoju licnu samosvest odvojenu od Oca, jer to bice je u sustini Otac u duplikatu, i ta samosvest je takodje negova u duplikatu.
Za razliku od toga - Andjeli pa i ljudi su stvoreni od drugacijih materijala, i nemaju u sebi Bozansku prirodu i atribute, i predstavljaju stvorenja ogranicena prostorom i vremenom, koja mogu trajati vecno ali samo Bozjim darom vecnog zivota.
Isus je vecan sam po sebi, nepromenjiv, neprolazan, on je Bog u celini, jer je u celini deo samog bica Boga Oca koji poseduje iste atribute.
Da li je ovo po bibliji na svakome je da zakljuci.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Postoji tvrdnja nekih pojedinaca u Adventizmu ( licno znam jednog takvog ), koji tvrde da je Isus Bog jednak Ocu, ali da je u jednom trenutku iznjedren iz bica samog Boga Oca, odnosno - da je Bog uzeo deo sebe ( slicno procesu kloniranja ili stvaranja duplikata iz istog pocetnog materijala ), cime je nastao Bozji duplikat koji ima identicnu Bozansku prirodu i atribute, ali koje je obdareno licnom samosvescu i razumom.
Ovo duplikat bice jeste uz Oca Bog vecni nestvoreni, jer je bilo deo samog Bozjeg bica pre nego sto je iznedreno od njega.

Da li je ovo po bibliji na svakome je da zakljuci.

Upravo to brate i pominjem u vezi neoplatonizma. To "proizilaženje" iz Oca...u bukvalnom smislu, rađanje u večnosti..Boga Sina...proishođenje iz Njih Duha Svetoga...e vidiš to je čist neoplatonizam. Tradicionalni, veći broj protestanata i mnogi adventisti i ne znaju da je ovo neopatonizam. I ono što uče JS takođe je neoplatonizam u pogledu nastanka Hrista u nekoj neodređenoj večnosti..

To izlaženje iz Bića Oca i nasleđe Božanskih prava iz Oca..direktno poriče puno Božanstvo kako kažemo Drugog Bića Božanstva pa i Trećeg. Jer onda ostala dva Božanska nemaju svoje Božanstvo već je ono zavisno od Oca..proishidi od Njega...to je ustvari poricanje Božanskog plurala..

Po Bibliji Božanski plural nije definisan na ovakav način već je samo istaknuto da Božanski plural deluje Jedinstveno u svemu u svakom trenutku..neuslovljeno. Da su potpuno Bog u najvišem smislu te reči a da jedno iz drugog izlazi i nasleđuje Božansku prirodu je neoplatonizam. Po učenju neoplatonista Iz Jednog proizilazi Razum i Svetska duša..pandam za Trojstvo opisano u tradicionalizmu...to je uveo neoplatosta Filon Aleksandrijski u I veku p.n.e a zatim su mnogi hrišćanski neoplatonsti na kriv način razumeli Joavanovu besedu o Logosu...Jer Jovanov koncept je oslobođen neoplatonizma..on je u duh Pisma. A onda su ovaj koncept Jovanov o Logosu na pogrešan način protumačili kažem bivši neoplatosti i platonisti među obraćenicma u hrišćanstvo i tako uveli pojam "proishođenja" i "nasleđivanja Božasntva" od Oca....i to je vidiš prisutno i kod Adventista. Naravno, ovo nije ni malo laka tema za razumeti zato ne osuđujem nikoga samo dajem alternativu...da prepoznamo grčku filozofiju i da je odstranimo od jednostavnosti Biblijskog učenja.

Pozdrav.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Po učenju neoplatonista Iz Jednog proizilazi Razum i Svetska duša..pandam za Trojstvo opisano u tradicionalizmu...to je uveo neoplatosta Filon Aleksandrijski u I veku p.n.e a zatim su mnogi hrišćanski neoplatonsti na kriv način razumeli Joavanovu besedu o Logosu...Jer Jovanov koncept je oslobođen neoplatonizma..on je u duh Pisma.

Kakav je Bog?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Pa sad tu postoji pluralizam vise odvojenih licnosti, i proishodnos po kojoj su bica proizisla iz Boga. ja verujem da je Isus oduvek bio sa Bogom, da nije ni stvoren ni proizisao iz Bozjeg bica, vec da je bio Bog zajedno sa Ocem kroz sva vremena u proslosti i buducnosti. Da je jednak sa njim u svakom pogledu.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Pa sad tu postoji pluralizam vise odvojenih licnosti, i proishodnos po kojoj su bica proizisla iz Boga. ja verujem da je Isus oduvek bio sa Bogom, da nije ni stvoren ni proizisao iz Bozjeg bica, vec da je bio Bog zajedno sa Ocem kroz sva vremena u proslosti i buducnosti. Da je jednak sa njim u svakom pogledu.

Naravno. To važi i za Duha Svetoga. Ono što znamo iz Pisma jeste da Božansku plural postoji i da deluje istovetno i istodobno u svakom smislu.

Poreklo svakog od Tri Božanska Bića nije nam otkriveno tj...u kakvom su odnosu tj..koje su osobenosti svakog od ovih Svetih. Među Njima ne postoji uslovljenost, niži ili viši vid niti bilo Koji utiče na ostale. Sve što čine čine neuslovljeno ničim a u potpunosti identično

Bog je LJUBAV...znamo ovo. Ljubav beskrajna među Svetima. I sve ostalo što važi i podrazumeva Božanstvo.

Sve ostalo izvan ovog otkriveno je špekulacija.

Natrag