Da li je Hristos Božanske prirode na zemlji?

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ti siguran sam Jahvea ne voliš...evo poričeš da Jahve uopšte postoji u Novom Zavetu.

Ne poričem Boga ja, nego ti. Da te podsjetim, tvoja je logika poricanja - "Nema Isusa Hrista u Torah, znači nije postojao Isus". I upravo slijedeći tvoju "mudrost", moramo zaključiti - Nema Boga Jahve u Novom zavjetu, znači ne postoji Bog Jahve.

Ti misliš da su tri novozavtna Boga Otac, Sin i Duh...i da Jahvea više nema.

Drzak si. Ja ti gore citirah što vjeruje Kristova Crkva i što dakle vjerujem ja, evo ti nekoliko isječaka iz toga:

Vjerujem u jednoga Boga, Oca ... Isusa Krista ... I u Duha Svetoga ...

Usput, vjeruješ li ti, ovako kako vjeruje Kristova Crkva, u Boga koji je Trojstvo, ili odbacuješ ovo Trojstvo?

Zašto ne kažeš otvoreno da su(koristim tvoju terminologiju-"sva tri Lica Božanstva" ) oni zapravo Jahve. Možeš li to reći otvoreno?

Naravno da mogu reći otvoreno. Ali, reći ću ti to otvoreno tek kad se ti naučiš kulturi dijalogiziranja i diskutiranja. A kultura dijalogiziranja i diskutiranja, naravno iskrena i istinoljubiva a ne 'kurvanjska', znači da ne možeš postavljati pitanja sugovorniku na čija si pitanja prije toga odbio odgovoriti.

Zato, ako želiš iskren i pošten dijalog, najprije odgovori na moje pitanje, pa ćeš dobiti i odgovor na svoja pitanja koja si postavio nakon mojih. Dakle, prihvaćaš li ili odbacuješ Trojstvo kako ga naučava Kristova Crkva, gore ga navedoh.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ne poričem Boga ja, nego ti. Da te podsjetim, tvoja je logika poricanja - "Nema Isusa Hrista u Torah, znači nije postojao Isus". I upravo slijedeći tvoju "mudrost", moramo zaključiti - Nema Boga Jahve u Novom zavjetu, znači ne postoji Bog Jahve.

Drzak
si. Ja ti gore citirah što vjeruje Kristova Crkva i što dakle vjerujem ja, evo ti nekoliko isječaka iz toga:

Usput, vjeruješ li ti, ovako kako vjeruje Kristova Crkva, u Boga koji je Trojstvo, ili odbacuješ ovo Trojstvo?

Naravno da mogu reći otvoreno. Ali, reći ću ti to otvoreno tek kad se ti naučiš kulturi dijalogiziranja i diskutiranja. A kultura dijalogiziranja i diskutiranja, naravno iskrena i istinoljubiva a ne 'kurvanjska', znači da ne možeš postavljati pitanja sugovorniku na čija si pitanja prije toga odbio odgovoriti.

Zato, ako želiš iskren i pošten dijalog, najprije odgovori na moje pitanje, pa ćeš dobiti i odgovor na svoja pitanja koja si postavio nakon mojih. Dakle, prihvaćaš li ili odbacuješ Trojstvo kako ga naučava Kristova Crkva, gore ga navedoh.

Ti se praviš nevešt jer si odgovor dobio.
Rekoh to Trojstvo koje podrazumeva ovakav poredak koji si naveo ne verujem. Jer ono nije Biblijsko. Već rekoh Bog jeste plural..to je Biblijski. Ali određenje nazivom u njihovim večnim relacijama i odnosu to Biblija ne uči. Zato u takvo nešto nazvano Trojstvo ne verujem jer ga Biblija ne naučava.

Verješ li ti pak da je Jahve pravo Biblijsko određenje Božanskog plurala..tj. svih Božanskih koji čine plural? Veruješ li da je Jahve ono što ih određuje i dalje ili je to samo određeno u Torah?

Da li sada smem pitati i dobiti odgovor?

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Verješ li ti pak da je Jahve pravo Biblijsko određenje Božanskog plurala..tj. svih Božanskih koji čine plural? Veruješ li da je Jahve ono što ih određuje i dalje ili je to samo određeno u Torah?

Da li sada smem pitati i dobiti odgovor?

Evo, ja ovako vjerujem. Jahve je Bog, jedini Bog i Bog Stvoritelj. Međutim, kako u Starom zavjetu imamo nepotpunu Božju objavu, tek nam se u novozavjetnoj Objavi Bog otkriva u svoj svojoj punini, pa tako saznajemo da je Bog Trojstvo - Bog Otac, Bog Sin i Bog Duh Sveti.

Rekoh to Trojstvo koje podrazumeva ovakav poredak koji si naveo ne verujem. Jer ono nije Biblijsko.

Dobro sam predmnijevao. Dakle, odbacuješ Trojstvo koje ispovjeda i naučava Kristova Crkva.

Sada kad si sam priznao da si odbacio Trojstvo, reci još jesi li i ti "ritualno i svečano" odbacio Trojstvo, ovako:

Znam da masoni poriču trojstvo i to na 33 stepenu kada se posvećuju Kuranom a ne Biblijom i dobijaju divne knjige poput "Moral i Dogma" od Alberta Pajka:).

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Evo, ja ovako vjerujem. Jahve je Bog, jedini Bog i Bog Stvoritelj. Međutim, kako u Starom zavjetu imamo nepotpunu Božju objavu, tek nam se u novozavjetnoj Objavi Bog otkriva u svoj svojoj punini, pa tako saznajemo da je Bog Trojstvo - Bog Otac, Bog Sin i Bog Duh Sveti.

Znači i u Novom Zavetu imamo Jahvea. Jel tako? Da li smatraš da je adekvatno Boga i u Novom Zavetu tj. ceo Božanski plural nazvati Jahve?

Dobro sam predmnijevao. Dakle, odbacuješ Trojstvo koje ispovjeda i naučava Kristova Crkva.

Sada kad si sam priznao da si odbacio Trojstvo, reci još jesi li i ti "ritualno i svečano" odbacio Trojstvo, ovako:

Kada sam uvideo da u Bibliji ne postoji takav plural Božanstva koji je dat ovakvom definicijom ja sam ga svakako zamenio onim Biblijkim.

Bog Sin ne postojui već Sin Božiji.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070

Ili da skratimo već jednom.

YHWH je OTAC

YHWH je SIN

YHWH je Duh Sveti

ili

OTAC je YHWH

SIN je YHWH

Duh Sveti je YHWH

Negirajući YHWH bilo SINU, bilo DUHU SVETOM, negira se YHWH i OCU, jer se radi o jednom BIću.

Dakle, oni koji tako čine su antikristi i Boga za Oca nemaju. Otac im je sotona.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Znači i u Novom Zavetu imamo Jahvea. Jel tako? Da li smatraš da je adekvatno Boga i u Novom Zavetu tj. ceo Božanski plural nazvati Jahve?

U Novom zavjetu nam se do kraja i potpuno objavljuje Bog, koji se, u nepotpunoj starozavjetnoj Objavi, Mojsiju objavio kao Onaj koji jest - Jahve. Tako tek utjelovljenjem Boga u Isusu Kristu saznajemo da je Bog Trojstven, i zato Kristova Crkva već dva tisućljeća ispovjeda vjeru u Boga Oca, Boga Sina i Boga Duha Svetog.

Bog Sin ne postojui već Sin Božiji.

1. Je li taj Sin Božji Bog?

2. Je li taj Sin Božji tvoj Spasitelj?

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
U Novom zavjetu nam se do kraja i potpuno objavljuje Bog, koji se, u nepotpunoj starozavjetnoj Objavi, Mojsiju objavio kao Onaj koji jest - Jahve.

Ali opet nisi jasan skroz. Šta znači da je Jahve nepotpuna objava? To znači zapravo da On nije Jahve..tj. Trojica nisu Jahve?

Tako tek utjelovljenjem Boga u Isusu Kristu saznajemo da je Bog Trojstven, i zato Kristova Crkva već dva tisućljeća ispovjeda vjeru u Boga Oca, Boga Sina i Boga Duha Svetog.

Trojstven..nikakav problem...to je odlika plurala Božanskog. Ali ne govorimo o "broju" u tom pluralu Božanstva već o nazivu..imenu...Jahve. Zar, evo tvojim terminima da se izrazim, Trojica nisu Jahve?

1. Je li taj Sin Božji Bog?

Nije.

2. Je li taj Sin Božji tvoj Spasitelj?

Jeste.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Mire, To su tvoje ogromne kontradiktorne bajke i filozofije, u koje ne veruje ni jedan Pravoslavac. Po tebi Bog je jedno telo koji u svom trbuhu nosi dve licnosti, Isusa Hrista i Svetog Duha, pa ih izbaci kad god mu to treba, i jos da ona nemaju svoju zasebnu licnost, vec da su kao dva djepna ogledala za sminkanje u kojima Bog vidi svoj lik pa prica sam sa sobom. Sta bi andjeli mislili o takvom Bogu koji prica sa nekim koji ne postoji. Biblija uci sasvim suprotno, da postoje tri samosvesne licnosti ili bica koja medjusobno stoje jedno pored drugog, razgovaraju, planiraju, stvaraju.. itd, ali koja imaju istu Bozansku prirodu, bica istog sastava gde ne postoji nikakva supstancijalna razlika.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ali opet nisi jasan skroz. Šta znači da je Jahve nepotpuna objava? To znači zapravo da On nije Jahve..tj. Trojica nisu Jahve?

Nije Jahve nepotpun, nego je starozavjetna Objava o Bogu, Jahvi, nepotpuna. Tako su Židovi znali da je Jahve jedini Bog i da je Bog Svoritelj, ali nisu znali da je taj Bog jedinstvo Boga Oca, Boga Sina i Boga Duha Svetog. Također, iz Objave u Tori Židovi nisu znali da je Bog "Bog svih ljudi", a ne samo Bog Židova.

Trojstven..nikakav problem...to je odlika plurala Božanskog. Ali ne govorimo o "broju" u tom pluralu Božanstva već o nazivu..imenu...Jahve. Zar, evo tvojim terminima da se izrazim, Trojica nisu Jahve?

Kako ne možeš shvatiti da prihvaćanje Božje objave o Trojstvu, Boga Sina i Boga Duha Svetog uz Boga Oca, nije degradacija Jahve. Tvoje odbacivanje Trojstva, jer misliš da time degradiraš Jahvu, to je isto kao da odbaciš množenje i dijeljenje u matematici, jer si umislio kako u matematiku spadaju samo zbrajanje i oduzimanje. :)

Veliš, Isus nije Bog, ali jeste tvoj Spasitelj. Ti si notorni poganin, samo pogani vjeruju u "ljude Spasitelje".

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Nije Jahve nepotpun, nego je starozavjetna Objava o Bogu, Jahvi, nepotpuna

Ok, ali da li sada možeš ustvrditi da su Otac, Sin i Duh Sveti i dalje Jahve?

Kako ne možeš shvatiti da prihvaćanje Božje objave o Trojstvu, Boga Sina i Boga Duha Svetog uz Boga Oca, nije degradacija Jahve.

Ne mislim :). Nisam ni rekao to. Već me iskreno zanima da li ih i dalje možeš definisati kao Jahve?

Natrag