Mire, Hristos je nešto drugo rekao Petru u vezi Crkve a nije reč o 100%-om očuvanju dogme. Ali otvorićemo temu, videćemo.
Mir u Gospodu!
Jovane, znacenje tih reci je upravo to - "da crkvu Bozju ni vrata paklena nece nadvladati"! Radi se o dogmi, jer crkva Hristova poseduje misiju objave evandjelja.
Kakva bi to bila crkva koja nema istovetnu dogmu od apostola naovamo, nego menja svoja ucenja tokom vekova, kakvo bi to evandjelje bilo i kakva objava?
Pavle kaze "kako li se slaze Hristos sa velijarom.. ili mozete li piti casu demonsku i casu Bozju"?
Kako moze crkva Bozja imati "laz pomesanu sa istinom"?
Jovane, ne moze!
Zato ti moras pronaci tu crkvu, koja je svoje ucenje odrzala tokom vekova i koja je opstala do dana danasnjeg!
Drugo je "novo svetlo", ono se nadovezuje na vec postojece! Nije problem ako ti neko ucenje razradis, problem je ako porices staro..
A nijedna vasa crkva (sekta) nije odrzala kontinuitet ucenja sa svojim prethodnicima, odnosno ne postoji kod protestantskih sekti "kontinuitet ucenja" od najranijih apostolskih dana do danas! Jednostavno ne postoji!
Ako postoji, navedi mi koja je to crkva (sekta) koja je odrzala svoje ucenje tokom vekova i nije ga menjala?
Ne postoji!
Zato Jovane, ni adventizam a niti ti licno, ne mozes biti prava crkva, jer nemas kontinuirano ucenje koje se odrzalo kroz vekove, a nisi povezan sa grupom ljudi koja je pre tebe verovala i veruje identicno, nemas sa njima vezu!
A ta "grupa ljudi" (koja i danas postoji i veruje identicno), je zapravo crkva, ona ima organizovano telo i vodjstvo, jer crkva Hristova ne moze "nestati sa lica zemlje"!
Ne govorim ja ovde o "gradjevini", vec govorim o ljudima koji su odrzali svoje ucenje identicnim od apostola naovamo. To je crkva Hristova, pa bilo u njoj samo 3 osobe!
Mozes li mi dakle pokazati jednu zajednicu ljudi koja je odrzala svoje ucenje tokom vekova, i nije ga menjala, i sa kojom si ti povezan?
Ne mozes Jovane!
Nije crkva svako ko za sebe vice da jeste!
Pogotovo ako se radi o osobi iza koga ne stoji organizacija, odmah znas da je "slobodan strelac" i da luta..