- Učlanjen(a)
- 22.07.2016
- Poruka
- 11.465
Jovane, znacenje tih reci je upravo to - "da crkvu Bozju ni vrata paklena nece nadvladati"! Radi se o dogmi, jer crkva Hristova poseduje misiju objave evandjelja.
Kakva bi to crkva bila koja nema istovetnu dogmu od apostola naovamo, nego menja svoja ucenja tokom vekova, kakvo bi to evandjelje bilo i kakva objava?
Mire brate, ne pominje se dogma..pažljivo čitaj šta je Isus rekao apostolu Petru. Rekao je da će na bazi tog priznanja ili vere koju je Petar pokazao u odnosu na Hrista kao Spasitelja..da će na tom temelju Bog podignuti Crkvu. Dakle, u fokusu je Hristos Spasitelj i ništa drugo osim toga. Ko prizna Hrista za Spasitelja..kao Petar. To "priznanje" znači da je dopustio Hristu da uđe u život i to..tu vezu između Hrista i vernih ne može niko nadvladati. Ne mora on imati 100% tačnu dogmu, niti je to uslov spasenja. Uslov je priznanje Hrista za Spasitelja...kao što je Petar to učinio.
Naravno, kada se govori o dogmi...na drugom mestu se to naglašava..kada apostoli kažu da su već obelodanili istinu verima...i ta istina jeste u njihovim spisima...koliko će ostati na tome..Pavle i ostali apostoli nemaju baš ohrabrujuće vesti...znaš i sam šta kažu da će se dogoditi. Ali vidiš..to bi značilo da su vrata paklena nadvladala jer se u crkvi pojavljuju jeresi i lažne doktrine. Da je Hristos mislio da "vrata pakla" neće nadvladati dogmatski onda nikada se ne bi jeres ni jedna pojavila. Međutim, iz toga vidimo da se to odnosi na nešto drugo. Ono što ne mogu vrata pakla da nadvladaju to je taj spasonosni odnos sa Hristom...taj odnos ne može poremetiti ni lažna dogma u pogledu raznih dogmata..niti bilo šta drugo. Hristos i apostoli su znali i pisali da će doći razne jeresi i lažne dogme...i znali su da će mnogi iskreni verujući biti u takvim sredinama. Ali to ne znači da oni ne mogu sa Hristom ostvariti spasonosnu zajednicu i to Sotonu ljuti..on može nametnuti lažne dogme..mnogi mogu poći za njima ali opet ne mogu biti izgubljeni ako svoj život predaju Hristu.
Zato to priznanje Petra i Hristov odgovor i obećanje ne odnosi se na sigurnost dogme...već na taj spasonosni odnos koji neprijatelj ne može poremetiti pa makar držao u mraku i neznanju duše u pogledu bilo koje dogme.
Da li i ti shataš koliko je zapravo Hristos lenger našeg spasenja..On je temelj.
Zato ti moras pronaci tu crkvu, koja je svoje ucenje odrzala tokom vekova i koja je opstala do dana danasnjeg!
Mire, ne mora...kao što vidiš gore dogma nije presudna(potpuna i ispravna u svemu..što ne znači da ne treba da tražimo i da nam se da) već odnos prema Hristu. Ono što je Petar svojim priznanjem zapravo izrazio.
Drugo je "novo svetlo", ono se nadovezuje na vec postojece i ne pobija postojece svetlo! Dakle nije problem ako ti neko ucenje razradis, problem je ako porices staro,
To staro i novo jeste u onome što su nam apostoli i izneli..njihovo učenje u Pismu.
Ako postoji, navedi mi koja je to crkva (sekta) koja je odrzala svoje ucenje tokom vekiva i nije ga menjala?
Ako već tražimo "sektu" to je nazarenska sekta iz Dela 24,5.14...o njoj govori apostol Pavle. Ali kao što rekoh apostoli nisu ni najavljivali da će se učenje nepromenjeno održati...najavili su uvlačenje lažnih učenja. Kažem, da je Hristos odlučio da Crkva ostane netaknuta u pogledu dogme ne bi se ni jedna jeres nikada pojavila. Učenje neće ostati netaknuto..to apostoli i kažu..tako da je pogrešan put tražiti kontinuitet dogme u svemu. Naravno, ako tragamo za apostolskim učenjem nije teško razumeti. Ali kontinuitet ne može biti u određenoj organizaciji jer mi ne znamo je li ona pala ili nije odmah. Mi to moramo proveriti Pismom. Jedini "kontinuitit" ima spasonosni odnos sa Hristom. To je Mire moj kontinuitit. Ostalo su samo pogrešne interpretacije onoga što je Hristos obećao Petru.