Pozdrav svima.
Drago mi je videti da se tema razvija i usmerava ka bitnom, biblijskom i hrišćanskom a ne razvodnjava se trivijalnim i svetovnim problemima.
Uz neka moja mala dodavanja citiraću Sv. Ignjatija Brjančaninova jer mislim da je dobro sagledao i sažeo izneo neka razmišljanja i zapažanja o onome čega smo se i mi delom dotakli tokom rasprave tj. stavova koji su odraz sagrešenja i pogrešenja što i dalje predstavljaju vodenični kamen oko vrata kod mnogih hrišćana i kojeg se veoma, veoma teško osloboditi - ovo kažem iz ličnog iskustva.
Onaj ko je zarazen bolescu farisejstva lisava se duhovnog napredovanja. Pretvrdo je tlo njive njegovog srca, i nema na njemu zetve: za duhovno donosenje ploda neophodno je srce obradjeno pokajanjem, omeksano, ovlazeno duhom milosti i suzama. Lisiti se napredovanja – to vec znaci naneti sebi najvecu stetu! No steta koju nanosi farisejstvo ne ogranicava se na besplodnost duse: smrtonosna zaraza farisejstvom najcesce ima veoma pogubne posledice. Farisejstvo cini covekova dobra dela neplodnim, i, sto je jos gore, usmerava ih ka tome da upravo ona donesu zlo njegovoj dusi i osudu pred Bogom. Gospod je to izlozio u prici o fariseju i cariniku, koji su se zajedno molili u hramu Bozijem.
Dva čovjeka uđoše u crkvu da se mole Bogu, jedan farisej i drugi carinik.
Farisej stade i moljaše se u sebi ovako: Bože! hvalim te što ja nijesam kao ostali ljudi: hajduci, nepravednici, preljubočinci ili kao ovaj carinik.
Postim dvaput u nedjelji; dajem desetak od svega što imam.
A carinik izdaleka stajaše, i ne šćaše ni očiju podignuti na nebo, nego bijaše prsi svoje govoreći: Bože! milostiv budi meni grješnome.
Kažem vam da ovaj otide opravdan kući svojoj, a ne onaj. Jer svaki koji se sam podiže poniziće se; a koji se sam ponižuje podignuće se.
Luka gl. 18.
Procenjujuci sebe, farisej nije nalazio razloga za pokajanje, za osecanje iskrene skrusenosti, vec je, suprotno ovome, nalazio razloga da bude zadovoljan sobom, da se divi sebi. On je video u sebi post, davanje milostinje, ali nije video one poroke koje je video, ili je nameravao da vidi kod drugih, i o koje se sablaznio. Kazem nameravao da vidi, zato sto su kod sablazni oci velike; on vidi u bliznjem i takve grehove kojih u tom bliznjem uopste nema, koje je pronasla farisejska masta, vodjena lukavstvom. U svojoj samoobmani farisej prinosi za svoje dusevno stanje hvalu Bogu. On skriva svoje preuznosenje, i ono se skriva od njega, pod maskom blagodarenja Bogu. Pri povrsnom pogledu na Zakon, njemu se ucinilo da je on Bogu ugodni izvrsilac Zakona. On je zaboravio da je zapovest Gospodnja, po recima psalmiste, veoma siroka
Iz tjeskobe povikah ka Gospodu i usliši me, izvede me na prostrano mjesto Gospod.
Psalm 118
da pred Bogom ni nebesa nisu cista,
Gle, ne vjeruje svecima svojim, i nebesa nijesu čista pred očima njegovijem
Jov 15
da Bogu nisu po volji zrtve, cak ni svespaljenice, ako ih ne prati skrusenost i unizenost duha,
Pravo me štuje onaj koji prinosi žrtvu zahvalnu: i onomu koji hodi stazama pravim - njemu ću pokazati spasenje svoje.
Psalm 50
da Zakon Boziji treba usaditi u samo srce radi dostizanja istinske, blazene, duhovne pravednosti. Ta pravednost pocinje da se pojavljuje u coveku sa osecanjem siromastva duhom
Ti kaznama popravljaš čovjeka i sve mu najdraže kao moljac rastačeš: tek dašak je svaki čovjek
Psalm 39
i
Blago siromašnima duhom, jer je njihovo carstvo nebesko
Matej gl. 5
Slavoljubivi farisej misli da blagodari, da proslavlja Boga: Boze, hvala ti – govori on – sto nisam kao ostali ljudi: grabljivci, nepravednici, preljubnici.
Farisej stade i moljaše se u sebi ovako: Bože! hvalim te što ja nijesam kao ostali ljudi: hajduci, nepravednici, preljubočinci ili kao ovaj carinik.
Luka gl. 18.
On nabraja neskrivena sagresenja, koja mogu da vide svi; ali o dusevnim strastima, o gordosti, lukavstvu, mrznji, zavisti, licemerju, ne govori ni reci. A upravo one cine fariseja! Upravo one pomracuju, umrtvljuju dusu, cine je nesposobnom za pokajanje! Upravo one unistavaju ljubav prema bliznjem, i radjaju sablazan, punu hladnoce, gordosti i mrznje! Slavoljubivi farisej misli da blagodari Bogu za svoja dobra dela, no Bog se okrece od njega, Bog iznosi protiv njega strasnu osudu: Svaki koji sebe uzvisuje ponizice se.
Kažem vam da ovaj otide opravdan kući svojoj, a ne onaj. Jer svaki koji se sam podiže poniziće se; a koji se sam ponižuje podignuće se.
Luka gl. 18.
Svako dobro.