Osnovno Arijevo ucenje jeste da je Otac Bog jedna osoba,a njegov sin Isus Hrist sasvim druga osoba.
Tu je i nastao prvi veliki sukob izmedju postapostolskih hriscana.
Za ponedeljak ili nedelju kao dan vaskrsenja Isusa Hrista,potpuno je nebitno za mene,mada mi je logicniji ponedeljak.
RISE, nikad hriscani nisu tvrdili da su Bog Otac i Bog Hristos ista licnost.
Oduvek su znali da su to dve licnosti, samo istovetne i deluju jedinstveno.
Arije je napao Hristovo Bozanstvo, a vi JS ste usvojili njegovo ucenje.
Arijevo učenje
[TABLE]
[TR]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[/TR]
[TR]
[TD][/TD]
[/TR]
[/TABLE]
Ariije je smatrao da Hrist nije isto što i Bog, već da je on sin Božji, kojeg je Bog stvorio. „Bog nije oduvek bio Otac; postojalo je vreme kada je bio sam, i kada još uvek nije bio Otac: kasnije je postao. Sin nije bio oduvek, on je postao iz ničega“ (Talija).[SUP][4][/SUP]
Uzdizanjem Isusa u nadljudsko, između njega i hrišćana stvara se nepremostiva razdaljina. Po Ariju, preterano isticanje Hristovog božanstva preti da uništi ideju o ugledanju na Hristov život, koja je bitna za hrišćanstvo. Arije takođe nije želeo da dopusti da monoteizam potone u učenje o dvoboštvu i suprotstavljao se metafizičkom preuveličavanju Hrista, koje je diralo u jedinstvenost Boga.
Prema Ariju je Bog od večnosti, a Sin njegov prvi stvor, preko koga je sve ostalo stvorio. „Otac je u eonskim vremenima stvorio jedinorođenog Sina, kroz koga je stvorio i eone i svemir. Sin je bezvremeno stvoren od Oca, on je kreiran i stvoren pre eona, ali nije postojao pre nego što je stvoren, no je svakako jedini koji je bezvremeno bio stvoren od Oca pre svih."[SUP][5][/SUP] Wikopedia
RISE, sada pogledaj dobro Arijevu izjavu pa nam reci zar niste vi JS usvojili njegovo ucenje o Htrisatovoj prirodi?
Poslednja izmena od urednika: