Arije i Atanasije hriscanski spor

Član
Učlanjen(a)
05.11.2010
Poruka
1.246
za Peku
Nikakvih podela u I veku nase ere izmedju hriscana nije bilo.Spomenuo si ap.Pavla.
Ili je neko bio hriscanin,ili nije bio hriscanin.
U slucaju spora,postojalo je vodece telo u Jerusalimu(dok nije razoren)i ono je resavalo sva pitanja kao pitanje o obrezanju itd.

Misliš da nije bilo nikakvih podela ? Zar je biblija tolika enigma da ne možeš da je razumeš bez tvog vodećeg tela iz Brunklina ? Jasno piše da je bilo podela još i tada.

1. Kor 11.18.Prvo naime, kad se sastajete na sastanak, čujem, da imaju razdori među vama; i nešto vjerujem od toga.

Ima još stihova iz biblije koji govore da je bilo razdora u vrema apostola Pavla , i te kako , ali traži ih sam i proučavaj . Ako nisi u stanju da sam proučavaš bibliju onda se orijentiši na temu koju si postavio Ljudi - patke. .. a da , i dinosaurusi.

Kad smo već kod vodećeg tela koje je tebi umeso Isusa na zemlji da priložim jednu svoju konstartaciju koju bi valjalo da znaš. Većina greški koje imaju u svojim tumačenjima biblije nisu slučajne nego namerno napravljene greške koje su stvorene za manipulaciju takvih kao što si ti.

Poslednja izmena:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
quote_icon.png
Prvobitno napisao RIS BG

za Peku
Nikakvih podela u I veku nase ere izmedju hriscana nije bilo.
RIS, da te malo edukuje ateista:D
A šta je sa ogromnim raskolom između Pavla i Barnabe? Ja, stvarno sa rezervom uzimam ove prigovore između vas teista raznih denominacija, kada jedan drugom prigovarate za nepoznavanje Biblije i istorije hrišćanstva, ali ovakva tvoja tvrdnja govori da su neki od tih prigovora posve opravdani.
U vrijeme raskola između Pavla i Barnabe, hrišćani su bili podijeljeni na dva tabora - pristalice jednog ili drugog, a okosnica toga razlaza među podijeljenim stranama je bilo pitanje obrezivanja.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
1.691
Da si samo malo probao da čitaš istoriju znao bi da Novog zaveta ovakvog kakvog ga poznaješ ne bi bilo da nije usvojena lista upravo Svetog Atanasija.Pa kada počneš da pišeš razmisli o tome da u stvari ništa ne znaš o njemu.
Danas se mnogi prave da znaju svašta kao i ovaj spamer iznad, ali se ne trude da uzmu malo da čitaju nego guglanjem na brzinu pokupe svugde po nešto.Takvih "pametnih" sa Wiki i Gugl fakultetima koliko hoćeš.
Ajde malo uzmite i izučavajte istoriju pa onda pišite.
Biblija tj. apostolaska nauka je sasvim dovoljna. pavle je pisaoposlanice a i dela apostola pre nego je atanasije bio na licu živih. isaija prorok takođe,a to je sasvim dovoljna mera da se zna da je Bog jedan,a da je trojstvo jedna stvar koju je noću posejao drugi sejač neprijatelj iz mateja 13. matej 13 i priča o sejaču je sasvim dovoljna mera,to nije rekao ni arije ni atanasuije već Isus Hristos.-

Član
Učlanjen(a)
31.12.2011
Poruka
1.534
RIS, da te malo edukuje ateista:D
A šta je sa ogromnim raskolom između Pavla i Barnabe? Ja, stvarno sa rezervom uzimam ove prigovore između vas teista raznih denominacija, kada jedan drugom prigovarate za nepoznavanje Biblije i istorije hrišćanstva, ali ovakva tvoja tvrdnja govori da su neki od tih prigovora posve opravdani.
U vrijeme raskola između Pavla i Barnabe, hrišćani su bili podijeljeni na dva tabora - pristalice jednog ili drugog, a okosnica toga razlaza među podijeljenim stranama je bilo pitanje obrezivanja.
Kao i drzanje subote,dekaloga.

Pozdra od Gere.

Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Dragi moji
jedno su sporovi medju hriscanima,a drugo su podele.
Naravno te podele su zeleli neprijatelji,a ne pravi hriuscani.
Neprijatelji su kako onda tako i sada radili da od poprekog pogleda ili jake reci,izazovu zavadu.

Jure moj
Pavle i Varnava su bili hriscani i zajedno su radili na jacanju hriscanstva.
Dal negde pise da je Pavle iznosio jednu nauku o Isusu,a Varmava drugu?NE!
Jedno su licne rasprave,ili svadje,a drugo je podela prema ucenju.Tu ne treba brkati babe i zabe.
Rasprave potvrdjuju da smo svsi mi ljudi nesavrseni,skloni greskama,ali iznosenje druge nauke,jevandjelja je prokletstvo prema Galatima1:8
[SUP]8[/SUP] Ali ako i mi, ili anđeo s neba javi vam jevanđelje drugačije nego što vam javismo, proklet da bude!

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
[SUP]8[/SUP] Ali ako i mi, ili anđeo s neba javi vam jevanđelje drugačije nego što vam javismo, proklet da bude!

Meni ovo izgleda kao pokusaj monopolizacije distribucije i obrade jevandjelja. Na kraju krajeva, zamisli da autori Marka, Mateja, Luke i Jovana, kao i likovi koji su to kasnije prepisivali i prepravlji nisu smeli da imaju malo umetnicke slobode. Imao bi jevandjelja bez uskrsnuca, imao bi jevandjelja bez price o Isusu i preljubnici, u stvari zamisli da autori Mateje, Luke i Jovana nisu smeli da prepisu i preprave Markovo jevandjelje, sta bi na kraju imao? Zaboravljenu pricu. Zamisli da nema 30000+ vrsta hriscanstva? Nestalo bi. Umetnosti, odnosno fikciji moras da das malo slobode.

Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Svako ima svoje misljenje,i hriscani takodje,pa i Matej,Marko,Luka,Jovan,Pavle....
Ipak sve ono sto su oni zapisali jeste skladno,sto se nadopunjuje,a ne sto pravi razdor ili zbrku,misteriju u hriscanstvu.

Član
Učlanjen(a)
11.05.2011
Poruka
1.251
RISE, JE LI ARIJEVO UCENJE D AJE ISUS VASKRSAO U PONEDELJAK?

Sve najbolje

Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Osnovno Arijevo ucenje jeste da je Otac Bog jedna osoba,a njegov sin Isus Hrist sasvim druga osoba.
Tu je i nastao prvi veliki sukob izmedju postapostolskih hriscana.
Za ponedeljak ili nedelju kao dan vaskrsenja Isusa Hrista,potpuno je nebitno za mene,mada mi je logicniji ponedeljak.

Natrag