Adventisti i Elen Vajt

UPLOADER
Učlanjen(a)
19.10.2010
Poruka
3.323
Kršćani vjeruju da Bog oprašta grijehe. A kako vjerujete vi adventisti? Jeli vas više strah pred proročicom ili pred Bogom?

Toje točno da kršćani vjeruju da Bog oprašta grehe, a nikad mi nije bilo jasno ,zbog čega mi Rimo katolici klečimo i ispovjedamo grehe , popovima ,ili kako hoćeš svećenicima, i sama to činim , pase pitam dali oni stvarno imaju vlast od Boga da opraštaju grehe , ili je to samo prevara.

Stvarnoslap, dosadan si više sa napadima na Ellen White.

Da izmoliš koju molitvu

Smetam ti ja i moje pisanje, a ne smeta ti da Marko ovdje kopira polovinu Jelenine plagirane knjige.

Nebi se složila da nekom smetate, a nesmeta ni Markovo pisanje

Ne smatraju Adventisti "tvoju" crkvu kurvom, već sama biblija govori da je Rimokatolička crkva "bludnica" i "mati kurvama" odnosno crkvama koje prave kompromis ( ekumenske sporazume sa njom ).

Ako u Bibliji piše da je Rimokatolička crkva "bludnica" i "mati kurvama" ,, ja ću odma preći k Jelici . Dobar si vjernik i drag, nebi se trebao sam sramotit

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Toje točno da kršćani vjeruju da Bog oprašta grehe, a nikad mi nije bilo jasno ,zbog čega mi Rimo katolici klečimo i ispovjedamo grehe , popovima ,ili kako hoćeš svećenicima, i sama to činim , pase pitam dali oni stvarno imaju vlast od Boga da opraštaju grehe , ili je to samo prevara.

Ne, svećenici niti imaju vlast niti opraštaju grijehe. Svećenici samo posreduju Božje oproštenje grijeha. Jednako kao što posreduju i sve ostale sakramente. Zašto nitko ne postavlja pitanje, na primjer, krštenja koje obavlja svećenik? Zašto nitko ne kaže, ja hoću da me Bog krsti? Dakle, kao što su ovlašteni krstiti u ime Boga, tako su ovlašteni i posredovati oproštenje koje Bog udjeljuje.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330

Nemaju vlast da oprastaju grehe, ali on kao pobozan covek, moze se pomoliti Bogu za tebe, da ti budu oprosteni gresi i to je ono sto on cini. To je Biblijski ispravno. Niko nema prava oprastati grehe do jedinoga Boga.
A ono sto on cini i sto se naziva ''odresivanje greha'', je zapravo posrednicka molitva, iako se drugacije shvata kako kod koga. Ovo u izvornoj praksi pravilno shvaceno je ispravno..

Ako u Bibliji piše da je Rimokatolička crkva "bludnica" i "mati kurvama" ,, ja ću odma preći k Jelici . Dobar si vjernik i drag, nebi se trebao sam sramotit

Zbog pojedinih adventista, koji isticu ovu stranu dogme ovde na forumu, stvarno ne bi trebalo zakljuciti da su svi adventisti takvi.
Skoro 80% adventista nece ovo ni spomenuti u razgovoru sa katolicima, oni ce se koncentriati na ostale probleme, a ovo govoriti je zaista uvredljivo, i bez obzira da li je istinito ili ne, uopste nije bitno za razgovor.
Zato adventisti ovo i ne potezu u razgovoru.
Ja se ponekad cudim Laodikeji kada ovo izgovori ne vodeci racuna sta je rekao...
Ipak pored Slapa, kako drugacije kada on i sam napada?
Laodikeja je ovde izazvan, pa ga razumem..

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Postovanje veliki prijatelju Stvarnoslape,
vrlo sam se iznenadio kad sam primetio da si dobro prostufdirao poklavlje iz Velike borbe koju je napisala Elen Vaht. Posto si pokazao toliko paznje tom tekstu, zasluzio si da ti prilozim jos jedan, a svi svakako0 ocerkuju da cuju sta je u toj izjavi "pogresno"?

BOŽJA LJUBAV PREMA COVEKU

I priroda i otkrivenje svedoce nam o Božjoj ljubavi. Naš nebeski Otac izvor je zivota, mudrosti i radosti. Pogledajte samo cudesa i lepote prirode! Mislite o njihovoj prilagodenosti potrebama i sreci ne samo coveka vec i svih zivih stvorenja! Sunceva svetlost i kiša, koji ozivljavaju i osvezavaju Zemlju, bregovi, mora i ravnice, sve to govori nam o Stvor iteljevoj ljubavi. Bog ispunjava svakodnevne potrebe svih svojih stvorenja. Prema prelepim recima psalmiste, „Oci su svih k Tebi upravljene, i Ti im daješ hranu na vreme;

otvaraš ruku svoju, i sitiš svaštazivo po zelji!” Psalam 145,15.16.

Bog je coveka stvorio savršeno svetim i srecnim; a prelepa Zemlja, kad je izašla iz Stvoriteljeve ruke, nije pokazivala ni traga raspadanja ili senke prokletstva. Tek je prestup Božjeg zakona -
zakona ljubavi - doneo nesrecu i smrt. Pa ipak, i usred patnji izazvanih grehom, otkriva se Božja ljubav. Napisano je da je Bog prokleo Zemlju zbog coveka (1.Mojsijeva 3,17). Trnje i ckalj, teškoce i iskušenja koji njegov život ispunjavaju naporima i brigama, prema Božjem planu neophodni su za njegovo uzdizanje iz propasti i izop acenja koje je doneo greh. Svet, ogrezao u grehu, nije ispunjen samo žalošcu i bedom. I sama nam priroda upucuje poruke nade i utehe.
Na ckalju može se naci cveca a trnje je prekriveno ružama.

„Bog je ljubav” - zapisano je na svakom pupoljku koji se rascvetava, na svakoj vlati proklijale trave. Divne ptice, koje ispunjavaju prostor zvucima svojih veselih pesama, cvetovi nežnih boja, koji u svom savršenstvu cine vazduh mirisnim, velicanstveno šumsko drvece, bogato razlistano i zeleno -sve to svedoci o nežnom, ocinskom staranju našeg Boga i o Njegovoj želji da svoju decu ucini srecnom.

Božja rec otkriva Njegov karakter. On je sam objavio svoju neogranicenu ljubav i milosrde. Kad se Mojsije molio: „Pokaži mi slavu svoju!”, Gospod je odgovorio: „Ucinicu da prod
e sve dobro moje ispred tebe!” (2.Mojsijeva 33,18.19) Ovo je Njegova slava, Bog je prošao ispred Mojsija i objavio: „Gospod, Gospod, Bog milostiv, žalostiv, spor na gnev i obilan milosrdem i istinom, koji cuva milost hiljadama, prašta bezakonja i nepravde i grehe.” (2.Mojsijeva 34,6.7) On je „spor na gnev i obilan milosrdem”, „jer mu je mila milost”. (Jona
4,2; Mihej 7,18)

Bog je povezao naša srca sa Sobom nebrojenim znacima i na nebu i na Zemlji. On se trudio da nam otkrije Sebe preko cuda prirode, preko najdubljih i najnežnijih zemaljskih veza koje ljudsko srce može da upozna. Ali sve nam to samo nepotpuno otkriva Njegovu ljubav. Iako smo dobili sve te dokaze, neprijatelj dobra tako je zaslepio um ljudi da su gledali na Boga sa strahom, zamišljajuci Ga kao okrutnog i neumoljivog. Sotona je naveo ljude da zamišljaju Boga kao bice cija je osnovna osobina kruta pravda - kao okrutnog sudiju, neumoljivog i strogog poverioca. On je predstavljao Stvoritelja kao bice koje sumnjicavim okom posmatra ljude
ne bi li pronašao njihove zablude i pogreške i pohodio ih svojim sudovima. Da bi uklonio ovu tamnu senku, otkrivajuci svetu beskrajnu Božju ljubav, Isus je došao da živi medu ljudima.

Božji Sin došao je sa Neba da objavi Oca. „Boga niko nije video nikad: jedinorodni Sin, koji je u narucju Ocevom, On ga javi.” (Jovan 1,18) „Niti Oca ko zna do Sin, i ako kome Sin hoce kazati.” (Matej 11,27) Kad je jedan od ucenika zahtevao: „Pokaži nam Oca!”, Isus je odgovorio: „Toliko sam vreme s vama i nisi me poznao, Filipe? Koji vide mene, vide Oca; pa kako ti govoriš: pokazi nam Oca?” (Jovan 14,8.9)

Opisujuci svoju misiju na Zemlji, Isus je rekao: „Gospod me pomaza da javim jevandelje siromasima; posla me da iscelim skrušene u srcu; da propovedim zarobljenima da ce se otpustiti, i slepima da ce progledati; da otpustim sužnje”. (Luka 4,18) To je On cinio. On „prode cineci dobro i isceljujuci sve koje davo beše nadvladao”. (Dela 1038) Bilo je citavih sela u kojima se uzvik bola nije cuo ni iz jedne kuce, jer je On prošao kroz njih i is celio sve bolesnike. Njegovo delo bilo je dokaz Njegovog božanskog pomazanja. Ljubav, milosrde i samilost otkrivali su se u svakom cinu Njegovog života; Njegovo srce bilo je puno nežnog saucešca prema sinovima ljudskim. On je uzeo covekovu prirodu da bi mo gao da shvati covekove potrebe. Najsiromašniji inajponiženiji nisu se bojali da Mu pristupe. Cak su i mala deca osecala Njegovu privlacnost. Ona su volela da se penju na Njegova kolena i gledaju Njegovo misaono lice, dobrocudno i puno ljubavi.

Isus se nije ustezao da kaže istinu, ali je to uvek cinio sa ljubavlju. U svom ophodenju sa ljudima bio je vrlo taktican, pokazujuci im promišljenu i ljubaznu pažnju. Nikad nije bio grub, nikad nije nepotrebno izgovorio neku oštru rec, nikad nije naneo bol osetljivoj duši. Nije osudivao ljudske slabosti. Govorio je istinu, ali uvek sa ljubavlju. Žigosao je licemerstvo, neverstvo i bezakonje; ali su se suze osecale u Njegovom glasu dok je izgovarao svoje oštre prekore. Plakao je nad Jerusalimom, voljenim gradom, koji je odbio da primi Njega, put, istinu i život. Odbacili su Njega, Spasitelja, a On im je prilazio sa nežnošcu punom sažaljenja. Život mu je bio ispunjen samoodricanjem i brižljivim staranjem o drugima. Svaki covek bio je dragocen u Njegovim ocima. Iako je uvek cuvao svoje božansko dostojanstvo, saginjao se sa najnežnijom pažnjom nad svakim pripadnikom Božje porodice. U svakom coveku gledao je posrnulu dušu zbog cijeg spasenja je došao. Takav karakter Hristos je otkrio u svom životu. Bio je to Božji karakter.
Iz Ocevog srca u stvari potekle su reke božanskog sažaljenja, koje su se pokazale u Hristu, i izlile se na sinove ljudske. Isus, nežni, milostivi Spasitelj, bio je stvarno Bog koji se „javi u telu”. (1.Timotiju 3,16)

Da bi nas spasao, Isusje i živeo, i trpeo i umro. Postao je „covek bola”, da bismo mi mogli da uzmemo ucešca u vecnoj radosti. Bog je dozvolio svom ljubljenom Sinu, punom milosti i istine, da iz svete neopisive slave dode u svet uprljan i izopacen grehom, zamracen senkom smrti i prokletstva. Do zvolio mu je da ostavi narucje Njegove ljubavi, da se odrekne obožavanja andela i pretrpi sramotu, poruge, poniženja, mržnju i smrt. „Ali on bi ranjen za naše prestupe, izbijen za naša bezakonja; kar beše na njemu našega mira radi, i ranom njegovom mi se i scelismo. (Isaija 53,5) Gledajte Ga u pustinji, u Getsimaniji, na krstu! Neokaljani Božji Sin uzeo je na sebe teret greha. On koji je bio jedno sa Bogom, osetio je u svojoj duši strašnu razdvojenost izmedu Boga

i coveka, izazvanu grehom. To je ucinilo da se sa Njegovih usana otme ocajni krik: „Bože moj! Bože moj! Zašto si me ostavio” (Matej 27,46) Teret greha, svest o njegovoj strahovitoj velicini, o odvajanju od Boga sve to slomilo je srce Božjeg Sina.

Ali ta velika žrtva nije prinesena da bi se u Ocevom srcu probudila ljubav prema coveku, ili želja da ga spase. Ne, ne! „Jer Bogu tako omile svet da je i Sina svojega jedinorodnoga dao!” (Jovan 3,16) Otac nas voli, ali ne zbog te velike žrtve pomirenja, vec se On pobrinuo za žrtvu pomirenja zato što nas voli. Hristos je posrednik preko koga je On izlio svoju beskrajnu ljubav na grešni svet. „Jer Bog beše u Hristu, i svet pomiri sa sobom.” (2.Korincanima 5,19) Bog je trpeo sa svojim Sinom. Samrtna borba u Getsimaniji, smrt na Golgoti - bila je cena koju je srce Beskrajne ljubavi platilo za naše otkupljenje.

Isus je rekao: „zato me Otac ljubi, jer ja dušu svoju polažem da je opet uzmem.” (Jovan 10,17) To znaci: „Moj Otac toliko vas je ljubio da je cak i mene još više zavoleo zato što sam dao svoj život da vas spasem. Postao sam mio svom Ocu postajuci vaš Zemenik i Jamac, polažuci svoj život, preuzimajuci vaše dugove, vaše prestupe; jer mojom žrtvom Bog može da bude pravedan, a da ipak opravda onog koji veruje u Isusa!”

Niko osim Božjeg Sina ne bi mogao da nas otkupi; jer je Oca mogao da objavi samo Onaj koji je bio u Njegovom narucju. Samo je Onaj mogao da objavi Božju ljubav koji je upoznao njene dubine i visine. Samo beskrajna žrtva koju je Hristos prineo za grešnog coveka mogla je da objavi Ocevu ljubav prem a izgubljenom covecanstvu. „Jer Bogu tako omile svet da je i Sina svojega jedinorodnoga dao.” On Ga nije dao da samo živi medu ljudima, da nosi njihove grehe i umre kao žrtva za njih. On Ga je poklonio grešnom rodu. Hristos je morao da se poistoveti sa int eresima i potrebama covecanstva. On, koji je bio jedno s Bogom, vezao se sa sinovima ljudskimvezama koje se nikada ne smeju prekinuti. Isus „ne stidi se nazvati ih bracom” (Jevrejima 2,11)

On je naša Žrtva, naš Zastupnik, naš Brat, koji i pred Ocevim prestolom nosi naše oblicje i koji ce tokom beskrajne vecnosti ostati sjedinjen sa rodom koji je otkupio - i biti Sin coveciji. A sve to ucinjeno je da bi covek mogao da se podigne iz propasti i poniženja izazvanih grehom, da bi mogao da pokazuje Božju ljubav i ucestvuje u radosti koju donosi svetost. Cena placena za naše otkupljenje, beskrajna žrtva koju je prineo naš nebeski Otac dajuci svog Sina da umre za nas, sve to trebalo bi da nas nadahne uzvišenim mislima o onome što bismo mogli da postanemo u Hristu.

Gledajuci visinu, dubinu i širinu Oceve ljubavi prema rodu koji umire, nadahnuti apostol Jovan bio je ispunjen obožavanjem i strahopoštovanjem; i ne nalazeci prikladne reci da izrazio velicinu i nežnost te ljubavi, pozvao je svet da je posmatra: „Vidite kakvu nam je ljubav dao Otac, da se deca Božja nazovemo!” (1.Jovanova 3,1) Kakvu vrednost to daje coveku! Prestup je sinove ljudske nacinio sotoninim podanicima. Verom u Hristovu žrtvu pomirnicu Adamovi sinovi mogu da postanu Božji sinovi. Uzimajuci ljudsku prirodu Hristos je uzdigao covecanstvo. Grešni ljudi dobili su priliku, da povezani sa Hristom, zaista mogu da postanu dostojni imena „sinovi Bozji”. Takva ljubav je neuporediva. Deca nebeskog Cara!

Dragocenog li obecanja! Teme za najdublje razmišljanje! Ne nadmašne li ljubavi Bozje prema svetu koji Ga nije ljubio! Ova misao ima moc da ukroti dušu i navede um na pokornost Božjoj volji. Što više proucavamo božanski karakter u svetlosti krsta, to jasnije otkrivamo milost, nežnost i oproštenje, povezane sa nepri strasnošcu i pravdom; to nam jasniji postaju nebrojeni dokazi neogranicene ljubavi i nežnog milosrda koji nadmašuju cežnjivu ljubav majke prema zalutalom cedu.

Put Hristu, prvo poglavlje

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Ne, svećenici niti imaju vlast niti opraštaju grijehe. Svećenici samo posreduju Božje oproštenje grijeha. Jednako kao što posreduju i sve ostale sakramente. Zašto nitko ne postavlja pitanje, na primjer, krštenja koje obavlja svećenik? Zašto nitko ne kaže, ja hoću da me Bog krsti? Dakle, kao što su ovlašteni krstiti u ime Boga, tako su ovlašteni i posredovati oproštenje koje Bog udjeljuje.

Tako je Slape ti sam sebe najbolje demantuješ,prvo tvrdiš kako vrata hadesa neće nadvladati rimski kluba to po tebi znači da nisu grešni pa šta im se onda ima opraštati?
Dalje kažeš da nema sveštenik vlast oprostiti grehe da li ti time želiš reći kako je rimski klub varao svete prodajući im oproštajnice...ako su pogrešili onda ih nadvlada hades i ruši ti se i ta tvrdnja....šta je sa tobom?Na ovoj vrućini treba nešto staviti na glavu jer sunce udara i to je očigledno zato ne šetaj više gologlav.

Ti reče da je sveštenik posrednik aBiblija kaže da imamo samo jednog zastupnika Isusa Hrista. Kakvo ponovno žrtvovanje i prinošenje žrtve...znači Isusova krv nije bila dovoljna pa je treba vinom zameniti....i pivo ostavi vidiš da ti smeta.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Tako je Slape ti sam sebe najbolje demantuješ,prvo tvrdiš kako vrata hadesa neće nadvladati rimski kluba to po tebi znači da nisu grešni pa šta im se onda ima opraštati?
...ako su pogrešili onda ih nadvlada hades i ruši ti se i ta tvrdnja....šta je sa tobom?

Što možemo, kako smo grešni dogodi nam se i da "sami sebe demantiramo". Hvala Bogu da je tebe sačuvao bezgrešnim, pa ima bar netko da nas upozori i da nam ukaže na našu grešnost.

Na ovoj vrućini treba nešto staviti na glavu jer sunce udara i to je očigledno zato ne šetaj više gologlav.

Bolje gologlav nego praznoglav.

Ti reče da je sveštenik posrednik aBiblija kaže da imamo samo jednog zastupnika Isusa Hrista.

Ipak ste dvojica, Isus i ti. Isusu je Bog namjenio križ i žrtvu, a tebi bezgrešnom dao zadaću da upireš prstom i prokazuješ grešnike.

Kakvo ponovno žrtvovanje i prinošenje žrtve...znači Isusova krv nije bila dovoljna pa je treba vinom zameniti....i pivo ostavi vidiš da ti smeta.

Nemoj zamjeriti, ali ja o ovome ipak ne bih s tobom polemizirao. Kako ti sam reče, tebi Evanđela i nisu Evanđelja, "vuci grabljivi" spališe ono što je od spisa vrijedilo i od ostatka sastaviše Novi zavjet, ti se pridruži onima koji se pitaše, "kako će nam ovaj dati tijelo svoje za jelo" i koji napustiše Isusa. Dodajmo još i tvoje stajalište da Savez u Isusovoj krvi nije posljednji, nego još slijedi Savez u krvi crvene junice. S obzirom na sve ovo, nadam se da ćeš razumijeti zašto ja ipak o svemu ovome ne bih s tobom polemizirao.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107

Antonijadijadz.

Nisam ja izmislio ove izraze "bludnica i mati kurvama" ti izrazi stoje u otkrivenju kada opisuju odredjenu versko - politicku silu sa kojom carevi ovoga sveta prave kompromis, i koja siri lazna ucenja predstavljena otrovnim vinom.

Ako pogledas moje diskusije - mozes videti da sam ja najmanje pisao o Rimokatolicizmu - pa i drugima, vec sve vreme branim istinu od napada drugih.

Sto se tice ove teme - pogledaj tekstove koje sam postavio na temi "Katolicanstvo.
A i to sam postavio iz razloga jer je Stvarnoslap to trazio.

Sto se tice Stvarnoslapa - meni je njega iskreno zao, jer predstavljati svoju crkvu na taj nacin na koji on cini..je sramota.
Ljubav je ono sto privlaci, i ta ljubav koja se moze izraziti i u jednoj reci - vredi vise od hiljadu stranica koje neko moze napisati a koje sadrze napad usmeren protiv drugih.

Ja u stvarnoslapu nisam video ni mrvicu ljubavi, i mislim da je on nikada nije stvarno osetio i primio od Boga, i ne zna sta u stvari ona znaci.

Ja se ujedno izvinjavam ako sam nekome uputio mozda neku rec koja je bila preostra, i povredio necija verska osecanja -pa i Stvarnoslapu.

Molimo se da nam poznanje istine bude prioritet u zivotu, jer onaj ko spozna istinu, Bog ce mu dati i ljubavi kojom ce tu istinu prenositi drugima.

Sto se tice tvog pitanja o ispovesti pred svestenikom - to je bila Vavilonska praksa koju je izmislila Semiramida, zena Nevroda osnivaca Vavilona, kako bi imala uvid u to sta rade njeni podanici.

Link teme sa tekstovima:

http://serbianforum.org/threads/katolicanstvo.158192/page-15#post-1683130

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Isus se nije ustezao da kaže istinu, ali je to uvek cinio sa ljubavlju. U svom ophodenju sa ljudima bio je vrlo taktican, pokazujuci im promišljenu i ljubaznu pažnju. Nikad nije bio grub, nikad nije nepotrebno izgovorio neku oštru rec, nikad nije naneo bol osetljivoj duši. Nije osudivao ljudske slabosti. Govorio je istinu, ali uvek sa ljubavlju. .... U svakom coveku gledao je posrnulu dušu zbog cijeg spasenja je došao. Takav karakter Hristos je otkrio u svom životu. Bio je to Božji karakter.

A zašto vaša "proročica" nije baš ništa baštinila od ovih Isusovih vrlina? Ne samo da nije baštinila nijednu od gore nabrojanih Isusovih vrlina, nego se ponašala potpuno suprotno tome. Pogledajmo jednu zgodnu i interesantnu epizodu, koja puno otkriva i govori o tome tko je zapravo bila Ellen White.

Jedna od tvrdnji Ellen White bila je da ju je Bog osposobio da zna misli i tajne ljudi bez njihovog znanja, kako bi ih ukorila ili razotkrila te tako spasila Crkvu od skrivene pokvarenosti. Evo što kaže Ellen White: "Bogu se dopalo otkriti mi tajne unutarnjih života i skrivene grijehe svoga naroda. Neugodna dužnost ukoravanja zla i otkrivanja skrivenih grijeha, stavljena je na mene." (Svjedočanstva, Vol. III. ., str 314).

A sada pogledajmo jedan slučaj od mnoštva njih. Dva adventistička službenika, E.P. Daniels i E.R. Jones, 1882. godine zajedno su radili u Michiganu. U jednom njihovom razgovoru o zdravstvenim pitanjima, jedan od njih iznio je neke primjedbe na pomalo uvrijedljiv način. Nedugo nakon toga, starješina E.P. Daniels dobio je "svjedočanstvo" od Ellen White, u kojem ga je ona ukorila za uvrede koje je izrekao, kako je ona rekla, u Parmi u Michiganu. Međutim, kad se slučaj potpuno razjasnio, ispostavilo se da je ona ukorila pogrešnog čovjeka. Uvrede je izrekao starješina E.R. Jones a ne E.P. Daniels, a čitav slučaj nije se dogodio u Parmi nego na potpuno drugom mjestu. Da shizofrenost bude potpuna, zamislite, starješina E.P. Daniels umjesto da se brani jer je nepravedno optužen, on brani Ellen White koja ga je optužila! Očito primoran, starješina E.P. Daniels dao je izjavu, evo je:

"Zbog nesporazuma, dogodilo se da sam bio ukoren umjesto nekog drugog, kome je ukor bio namijenjen, i koji je potpuno opravdan. S obzirom da su sve činjenice poznate, ne bi trebalo ostavljati prostora ni najmanjem nepoštivanju motiva koji su vodili gospođu White, jer ona je pretpostavljala da ima najbolje razloge za vjerovati da joj je informator rekao istinu. I doista, rekao je istinu, samo je napravio grešku u imenu osobe. Sve što je rekao bila je istina za drugog, jedino što se izgred nije dogodio u Parmi." (Review and Herald Supplement, kolovoz 14., 1883., str 10).

Ovaj slučaj, osim što još jednom pokazuje karakter osobe Ellen White, puno je značajniji što potpuno razgoljuje pozadinu nadahnuća i nadahnitelje Ellen White. Najprije, zar zaista naš Bog nekim ljudima otkriva "tajne grijehe" drugih ljudi i onda ih ujarmi da te druge ljude javno sramote? Kada bi Bog to i činio, kakav je to Bog koji se zabunio i grijeh pripisao krivom čovjeku, pa i krivom mjestu? Naravno, niti se Bog bavi ovakvim prljavim rabotama, niti se Bog zabunjuje. Ovo samo pokazuje tko je bio pravi nadahnitelj Ellen White. Nije to bio Bog, bili su to doušnici kojima je Ellen White bila okružena. A oni, kao i svi drugi ljudi - griješe, pa eto i proročica morala pogriješiti. Nije najstrašnije što je proročila griješila, najstrašnije je što je sve to Bogu pripisala. Boga je uvukla u svoje najprljavije rabote. I još gore, Bogom je prijetila onima koji bi odbili te njene prljave rabote. Evo što piše Ellen White:

"Ako umanjite povjerenje naroda Božjeg u Svjedočanstva koja im je On poslao, vi ste pobunjenici protiv Boga, kao što su zacijelo bili Korah, Dathan i Abirum". ("Svjedočanstva", Vol. V., str. 66).

Pazite, sumnja ili neprihvaćanje "njenih Svjedočanstava" nije pobuna protiv nje, nego je to pobuna protiv Boga. Ovo razjašnjava i onu shizofrenu situaciju u kojoj se nepravedno optuženi starješina E.P. Daniels ne brani, nego brani Ellen White koja ga je potpuno krivo i nepravedno optužila.

Pogledajte, Isus je "nastupao pažljivo i s ljubavlju", "nikad nije bio grub", "nikad nije nepotrebno izgovorio neku oštru riječ", "nikad nije nanio bol osjetljivoj duši" i "nikad nije osuđivao ljudske slabosti". A što čini Ellen White? Ona čini sve potpuno suprotno ovomu kako je Isus činio. Ona na najgrublji način ukorava i vrijeđa ljude. Ne samo da ih ukorava za ono što su učinili, nego ukorava i vrijeđa i potpuno nevine ljude. Ellen White kaže da "Isus nikad nije osuđivao ljudske slabosti", a sama svjedoči da je ona "javno iznosila tajne grijehe drugih"!? Zamislite drskosti ovakvim rabotama se baviti. A možete li tek zamisliti drskost kada kaže da je Bog od nje to tražio?

Sto se tice tvog pitanja o ispovesti pred svestenikom - to je bila Vavilonska praksa koju je izmislila Semiramida, zena Nevroda osnivaca Vavilona, kako bi imala uvid u to sta rade njeni podanici.

Hoćeš reći da je Isus svojim apostolima i Crkvi ostavio babilonsku praksu?

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Dobro jutro cenjeni prijatelju Slape.
Moram priznati da, kad sam procitao razmenu miljenja izmedju tebe i Taramane, toliko sam se slatko ismejao, oba ste dobtri za humor. I to je ponekad potrebno.

Slap je izjavio:
Zasmetalo mi kada sam se susreo s tim da adventisti moju Crkvu smatraju i nazivaju Kurvom.

Slape, nas dava se ovde stalno susrecemo oko dve godine pa da li si ikad procitao da sam ja napisao da je tvoja Crkva bludinica? Nisam nikada!

O bludnici je prvi pisao apostol Jovan: Otkrivenje 17,1-18.

Slape, u pravu si da su svi protestanti i pre postanka adventista ovo prorocanstvo najpre premenjivali na mnogobozacki Rim koje je nasledilo papstvo.

Slape, jos do danas nigde nisam dosao do katolickog tumacenja Otkrivenja. Da li ga imate ili ne? Posto znam da je vasa Crkva vekovima zabranjivala vernicima da citaju Sveto pismo, onda bi bilo absurno da eko izdaje tumecenje Otkrivejnja koje najvise zadaje problema.
Ako znas za neko tumacenje, molim te da ga postiras ovde na forumu. Da li postoji nesot na internetu o tome?

Posto si izrazio ostru ktritiku protiv adventista sto tvoju Crkvu navodno nazivaju pogrdnim imenima, evo sada dajemo ti priliku da pred svima iznesec tumacnje navedenog teksta onako kako vi katolici to tumacite.

Ovu su pitanja na koja bismo zelili cuti tvoj odgovor:

1. Ko je "Vavilon veliki"?
2. Sta je njegovo "otrovno vino"?
3. Kako on napaja "sve narode"? Kad sam dosao do ovog pitanja setio sam se izjave kardinala Gibonsa koju sam vise puta ponovio ovde kad kaze: "Katolicka crkva je zamenila Subotu u nedelju i ceo svet se klanja njenom autoritetu..." Da nije to ono o cemu Jovan pise?
4.Koga predstavlja casana zena u navedenom tekstu?
5. Koga predstsavlja bludna zena?
6. Kako ona cini blud sa "carevima sveta", ne sa jednim ili dva, vec sa mnogima?
Nije li to sto je postavljala careve, dodeljivala im krune, kaznjavala neposlusne i njihpovo carstvo ili kraljevinu stavljana pod interdikt? Nadam se da se secas nemackog Kralja Henrika IV koji je bio primoran da kao prosjak dodje pred papu da moli za oprostaj i skine prokletsrvo sa njegove kraljevine. Svakako da ti je poznato da je Rim i Stevanu Nemanji poslao krunu.
Verovatno si posetio muzej u Parizu LUVRE, u njemu pored mnogobrojnih arheoloskih dokaz a koji potvrdjuju istinitost Biblije, nala si se i velika slika krunisanje Napoleon. Kada je kardinal prisao da mu na glavu stavi krunu, sto je bio znak da je papa veci od cara, Napoleonj je iz protesta, uzeo krunu iz kardinalove roke i sam sebi stavio na glavu. Umjetnik je zauvek ovekovecio ovaj dogadjaj.
Nije li i inkvizicija usko saradjivala sa carevima u kaznjavanju i unistavanju onih koji se nisu s njima slagali. Samo jedan primer: "Francuski general Simon Monforski posao je sa 20.000 vijnika da ratuje protiv katara u Francuskoj.

7. Ko su kceri velike bludnice?
Neki teolozi tvrde da su to protestancke crkve koje su se odvojile od Rima. Sta ti na to kazes?
Vidids Slape, svi protestanti u tome vide ispunjenje Jovanovog prorocanstva u Otkrivenju. Ako mislis da je ovo tumacnje pogresno, sto bi moglo i da biude tako, daj nam vase tumacenje da ga uporedimoi sa Biblijom.

Dobro je da procitas i Otkrivenje 18,1-10.
Eto Slape, svi sa velikim interesovanjem cekamo na tvoje tumacenje ovih tekstova iz otkrivenja.

Moguce je da protestanska tumacernja i nisu u svemu tacna, ako imas bolje tumacenje, daj da ga vidimo.

Napomena: Nemoj sada da pocenes da pricas odvojeno od teksta.
Prvo navedi sta doslovno tvrdi Jovan, pa onda daj objasnjenje.
Pazi, sva tumacenja, bilo cija da su, moraju da se uklope u kontekst, a ne da se izdvojeno tumace.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Slap je izjavio:
Zasmetalo mi kada sam se susreo s tim da adventisti moju Crkvu smatraju i nazivaju Kurvom.

Slape, nas dava se ovde stalno susrecemo oko dve godine pa da li si ikad procitao da sam ja napisao da je tvoja Crkva bludinica? Nisam nikada!

Ti onda nisi dobar adventist, ili si licemjer. Zar misija vas adventista nije da širite "troanđeosku vijest", a jedna od njih upravo to tvrdi.

O bludnici je prvi pisao apostol Jovan: Otkrivenje 17,1-18.

Slape, jos do danas nigde nisam dosao do katolickog tumacenja Otkrivenja. Da li ga imate ili ne?

Naravno da imamo, samo što ga onima sa ugrađenim implatatom (Ellen666) organizam odbacuje kao strano tijelo.

Posto znam da je vasa Crkva vekovima zabranjivala vernicima da citaju Sveto pismo, onda bi bilo absurno da eko izdaje tumecenje Otkrivejnja koje najvise zadaje problema.
Ako znas za neko tumacenje, molim te da ga postiras ovde na forumu. Da li postoji nesot na internetu o tome?

Ja sam nađem sve što mi treba.

Posto si izrazio ostru ktritiku protiv adventista sto tvoju Crkvu navodno nazivaju pogrdnim imenima, evo sada dajemo ti priliku da pred svima iznesec tumacnje navedenog teksta onako kako vi katolici to tumacite.

Ovu su pitanja na koja bismo zelili cuti tvoj odgovor:

1. Ko je "Vavilon veliki"?
2. Sta je njegovo "otrovno vino"?
3. Kako on napaja "sve narode"?

Dobro je da procitas i Otkrivenje 18,1-10.
Eto Slape, svi sa velikim interesovanjem cekamo na tvoje tumacenje ovih tekstova iz otkrivenja.

Eno ga na temi "Katoličanstvo".

Napomena: Nemoj sada da pocenes da pricas odvojeno od teksta.
Prvo navedi sta doslovno tvrdi Jovan, pa onda daj objasnjenje.
Pazi sva tumacenja, bilo cija da su, moraju da se uklope u kontekst, a ne da se izdvojeno tumace.

Baš sam i ja govoreći o ovome, na temi Katoličanstvo, zamjerio "implantatoru" što je potpuno zanemario ono što doslovno i jasno piše sveti Ivan, i onda zaobilaznim putom potpuno krivo identificirao ženu (Bludnicu).

Natrag