Slape je izjavio:
Katolička Crkva nije Savonarolu uopće proglasila heretikom. Vidiš da sam bio u pravu kad sam rekao da "pojma nemaš" o osnovnim stvarima vezanim uz Savonarolin slučaj. Savonarola je osuđen na smrt jer je nakon višestrukih poziva da se "urazumi", nastavio izazivati nerede koji su na koncu doveli i do krvavih sukoba među građanima i mnoštvu smrtno stradalih.
Slape, ovo sto sam naveo nisu nikakve moje pamflete, nego cisto istorijsko tvrdjenje, a ti to nezas. Sad sam pogledao Enciklopediju Britanica i u 16 knjizi procitao istoi sto se nalazi i u Crkvenoj istoriji. Savonarola je okrivljen zato sto je ktritikovao papu i kardinale. On je nastojao da se Crkva reformise, a papsatvo mu se suprotstavljalo.
Papa jeste iskljucio Savonarolu i osudio ga na smrt vesanjem i spaljivanjem.Crkva je usko saradjivala sa gradjanskim vlastima, upro onako kako je to Jovan u Otkrivenju predskazao. Nikakav rat se ne spominje niti bilo kakvo krvoprolice. To su neistine koje su lansirali Savonarolini neprijatelji koji nemaju nikakve veze sa Savonarolom. Slape, ako nista drugo i mi smo pismeni pa znamo makar da citamo istorijske zapise.
A ti ni ovom prilikom nise rekao nijednu rec u odbranu mucenika koji je obesen i nujegovi ostaci spaljeni. Znaci ti odobravas taj barbarizam i to ga odobravas u crkvi. Srajmota nad stramotama!
Posto se Savonarola nije odrekao svoga ucenja, bio je osudjen na smrt, prvo ce biti obesen pa onda spaljen. Sudska presuda je izvrsena 23. maja 1498. godine. Savonarola je odveden u Katedralu, na glavu mu je stavljena kapa sa pordama, bio je lisen svestenickog cina a zatim mu je procitana osuda.
Iz ovoga potpuno se jasno vidi da je Crkva upravljala sa izvrsenjem osude nad pravednim Savonarolom.
Kada je biskup izjavio: “Odvajam te od crkve koja se bori i koja ce pobediti”, Savonarola je odgovorio: “Ne od Crkve koja ce pobediti, jer to nije u tvojoj vlasti.”
Savonarola je bio obesen i zatim njegovo telo spaljeno. Njegova dva pirijatelja Doiminiko i Silvestro bili su obeseni, jedan s jedne starne Savonarole, a drugi s druge.
Savonarola je sagoreo kao mucenik u odbrani istine. Pepeo njegovog tela bacen je u reko Arno